»

Apple patentiral gorivne celice za Mace

Slo-Tech - O gorivnih celicah, ki z nadzorovanim spajanjem vodika in kisika v vodo proizvajajo električno energije, običajno govorimo kot o možnosti za pogon avtomobilov, a z njimi lahko poganjamo katerokoli napravo, ki potrebuje električno energijo. Tudi pametne telefone in prenosne računalnike, kar je pravkar patentiral Apple.

O gorivnih celicah v domači elektroniki se je resneje začelo govoriti lani, ko je podjetje Intelligent Energy začelo sodelovati z Applom na tem področju. In res so letos presenetili z modifikacijo iPhona 6, ki ima konvencionalno baterijo in gorivno celico, kar mu omogoča teden dni delovanja. Telefon je od zunaj povsem enak serijskim modelom, le majhne reže ima na...

31 komentarjev

Japonci paralizirani opici z matičnimi celicami povrnili gibljivost

Navadna marmozetka (Callithrix jacchus)

vir: Discovery News
Discovery News - Japonski znanstveniki z Univerze Keio v Tokiu so s terapijo z matičnimi celicami opicam, ki je imela poškodovano hrbtenjačo, povrnili dobršen del gibljivosti okončin. Vodja skupine Hidejuki Okano pravi, da gre za prvi primer, ko so od vratu navzdol paraliziranemu primatu uspeli vrniti gibljivost. Že pred tem so podobno storili tudi z mišmi.

Dolgorepi opici so deveti dan po poškodbi vbrizgali...

13 komentarjev

Odkritje s področja gorivnih celic

preprosta gorivna celica

vir: Wikipedia
Nature - V reviji Nature Materials so objavili članek raziskovalcev dr. Boštjana Genoria (Laboratorij za elektrokemijo materialov na Kemijskem inštitutu in FKKT UL) in dr. Dušana Strmčnika, (Argonne National Laboratory, ZDA), ki sta skupaj s sodelavci oblikovala in razvila nov selektivni katalizator za nizkotemperaturne gorivne celice s protonsko izmenjevalno membrano (PEM FC).

Pri oksidaciji (gorenju) goriva nastajajo toplotna energija, voda in ostali produkti, odvisni od vrste goriva. V gorivnih celicah pa se s pomočjo katalizatorjev kemične reakcije izvajajo nadzorovano, pri njih pa poleg toplotne energije nastaja tudi električna energija. Gorivne celice se med seboj razlikujejo po tem s kakšnim gorivom jih...

2 komentarja

Nova vrsta laserja za prostornejše zgoščenke

X-Bit Labs - Profesor Hirojuki Jokojama z Univerze Tohoku je v sodelovanju s Sonyjevim laboratorijem za napredne materiale iznašel modroviolični ultrahiter pulzni polprevodniški laser, ki zmore fokusirati 100 W svetlobe, kar naj bi pomagalo pri izdelavi optičnega medija, ki bo kapaciteto blu-rayjev povečal za faktor 20. Gre za pulzni vir z valovno dolžino 405 nm, ki generira pulze v trajanju 3 ps z močjo 100 W in frekvenco ponovitve 1 GHz. Podobne naprave so v preteklosti že uporabljali, a so bile velike, nepraktične in zapletene za uporabo, skratka povsem neuporabne za masovno uporabo v bralnikih optičnih medijev. Odkritje naj bi imelo kopico uporab, poleg prostornejših zgoščenk omenimo še trorazsežno nanoproizvodnjo anorganskih/organskih materialov. Do uporabnega izdelka je seveda še daleč.

66 komentarjev

Bloom Box

Velike enote, ki napajajo eBay

vir: engadget
engadget - Bloom Box nam bo v prihodnosti morda omogočil odklop iz električnega omrežja, saj je pravzaprav elektrarna v malem. Je delo K.R. Sridharja, ki je pred tem razvijal gorivne celice za NASA-o, ki delujejo v obratni smeri ob običajnih gorivnih celic. Omogočale so namreč proizvodnjo kisika na Marsu, a so postale neuporabne po odpovedi poletov na Mars.

Gospod Sridhar se je zato usmeril na potrošniški trg. Obrnil je postopek in izdelal običajno gorivno celico, ki s pomočjo kisika in goriva (do sedaj v veliki večini primerov vodik) in primerne aparature proizvaja električno energijo. Glavna prednost Bloom Boxa je prav neodvisnost od vodika, saj lahko poleg kisika kuri mnogo bolj dostopne surovine, med katere spada večina...

63 komentarjev

Na MIT-u izboljšali sončne celice

TG Daily - Z laboratorijev na MIT-u poročajo, da so odkrili način za izdelavo cenejših in zmogljivejših sončnih celic, ki ga bodo javnosti predstavili ta teden na vsakoletnem srečanju Materials Research Society v Bostonu. Medtem ko klasične celice uporabljajo debele silicijeve substrate in dosežejo največ 45-odstotni izkoristek, so računalniške simulacije in poskusi na dvomikronskih silicijevih filmih pokazali, da je svetlobo moč ujeti med silicijeve plasti v celicah in s tem izkoristek povečati za polovico na zavidljivih šestdeset odstotkov, ceno pa zaradi mnogo manj porabljenega silicija zelo znižati. Sončni žarek je namreč za izrabo na voljo le kratek čas, njegovo ujetje med plasti in odboji pa ta čas znatno podaljšajo, je glavna zamisel. MIT-ovci sedaj obljubljajo, da bodo izdelki na osnovi njihovega izuma dostopni v treh letih. Izjava za javnost.

39 komentarjev

Močno izboljšana učinkovitost sodobnih motorjev

Slashdot - Avtomobilistične trgovine pogosto ponujajo razne naprave in pripomočke, s pomočjo katerih naj bi vaši stroški za gorivo magično postali občutno nižji. Takšne napovedi so seveda pogosto preveč senzacionalistične, so pa zato toliko bolj vzpodbudne novice o resničnem napredku na področju učinkovitosti motorjev.



Akademikom iz univerze Temple je namreč uspelo izboljšati učinkovitost motorjev tudi do dvajset odstotkov tako, da so električno naelektrili del cevi pred vbrizgalnikom goriva, kar ustvari električno polje, ki zmanjša viskoznost goriva, s tem pa v motor pridejo manjše kapljice, kar privede do čistejšega vžiga goriva in močno izboljšane učinkovitosti motorja.



Po šestih mesecih testiranj z Merzedes-Benz-ovim avtom z dizelskim motorjem so pri vožnji na avtocesti ugotovili za celih dvajset odstotkov izboljšano učinkovitost, pri mestni vožnji je učinkovitost izboljšana za dvanajst do petnajst odstotkov, pri tovornih vozilih pa se napoveduje med šest in dvanajst odstotno...

55 komentarjev

Mikroreaktorji za pridobivanje vodika

Slashdot - Mikroreaktorji za pridobivanje vodika se uporabljajo za predelavo organskih goriv kot sta metanol in propan v vodik, ki se ga nato uporablja v gorivnih celicah. Področja uporabe so predvsem pridobivanje goriva za potrebe vojske ali pa za potrebe manjših naprav.

Ekipi znanstvenikov z univerze v Ilinoisu je sedaj uspelo izdelati keramičen mikroreaktor, ki lahko deluje pri visokih temperaturah - do 1000 stopinj Celzija in je po besedah izumiteljev precej učinkovitejši od ostalih podobnih izdelkov. Cilj pa je izdelava mikroreaktorja, ki bi bil sposoben pridobivati vodik iz goriv kot je bencin ali dieselsko gorivo. Tako bi lahko prišli do vodika za gorivne celice kar na lokalni bencinski črpalki. Zainteresirani si lahko preberete izvirno novico, tisti tehnično bolj podkovani pa širši opis tehnologije.

11 komentarjev

Prenosniki z gorivnimi celicami za 20 ur

The inquirer - Japonskemu izdelovalcu elektronike Casio naj bi s pomočjo novih materialov iz trdnega polimera uspelo zmanjšati gorivne celice za skoraj 90 odstotkov v primerjavi s trenutno konkurenco.

V Casiu obljubljajo, da naj bi prenosni računalniki s tovrstnimi gorivnimi celicami, kjer se iz metanola ločuje vodik, zdržali 20 ur do naslednjega polnjenja.

Casio naj bi gorivne celice predstavil že letos.

15 komentarjev

A64 X2 vs. Pentium EE 840

PC World - Očitno so se začeli pojavljati prvi testi in primerjave med dvojedrnimi procesorskimi rešitvami podjetij AMD in Intel. Tako so pri reviji PC World testirali procesorja obeh proizvajalcev in nato rezultate primerjave prijazno objavili na svoji spletni strani.

V bitko sta se spustila AMD-jev Athlon 64 X2 4800+, ki deluje pri frekvenci 2,4 GHz in uporablja 1 Mb L2 predpomnilnika za vsako od dveh jeder. Nasprotnik iz Intelovega tabora sliši na ime Pentium Extreme Edition 840, deluje pri taktu 3,2 GHz in vsakemu jedru prav tako namenja po 1 Mb L2 predpomnilnika. Intelova rešitev ponuja še dodaten bonbonček in sicer že dobro znan Hyper Threading, ki vsakemu jedru doda še en navidezen procesor - tako da operacijski sistem "vidi" kar štiri procesorje.

In kakšni se procesorja obneseta? Glede na objavljene rezultate AMD-jeva rešitev gladko premaga tekmeca iz nasprotnega tabora, katerega test je prav tako na voljo. Za podrobnejša pojasnila pripročam branje člankov, ki se skrivajo za...

49 komentarjev

Nova tehnologija gorivnih celic

PC World - V Meritu, Inštitutu za materiale in energijo v Tokiu, so objavili, da končujejo razvoj nove vrste gorivnih celic, ki naj bi bile po njihovih trditvah kompaktnejše in močnejše v primerjavi s konkurenčnimi izdelki.

Klasične gorivne celice uporabljajo kot glavno gorivo metanol, znanstveniki pri Meritu pa so se odločili, da bodo raje namesto tega uporabili natrijev borohidrid. Po trditvah znanstevikov bi naj imela uporaba te snovi v primerjavi z metanolom nekaj pomembnih prednosti. Najpomembnejša je, da ustvarijo približno štirikrat toliko energije na isti površini kot klasične DMFC celice. Prav tako se razlikujejo tudi nekateri materiali, ki sestavljajo celico, npr. uporaba nikljeve zlitine za anodo. Pomembno pri tem je to, da so ti materiali cenejši od tistih v DMFC celicah in tako pade cena tudi celotni napravi.

Po izdanih podatkih bi naj njihova gorivna celica merila 80x84x3 mm in bila zmožna pridelati 20 W moči, dovolj za en prenosni računalnik z zelo nizko porabo. Prav tako so...

7 komentarjev

Nadomestek navadnih baterij - metanolne gorivne celice

Slo-Tech - Razvoj baterij kot predmetov, ki shranjujejo energijo oziroma jo "proizvajajo", se očitno le odvija nekoliko hitreje, čeprav že dolgo nismo zasledili nobene konkretne inovacije, ki bi bila dovolj majhna, močna in poceni.

Toshiba je pred kratkim razvila nove gorivne celice, ki delujejo na metanol, kar po domače pomeni, da, ko se "baterija" izprazni, zopet napolnimo rezervoar z metanolom, kar je nadvse uporabno, saj pomeni, da nimamo nič več dolgotrajnega poljnjenja.

Zaenkrat je podala Toshiba naslednje podatke o novem izdelku:
  • Masa: 8,5 g
  • Moč: 100 mW, (kar zadostuje za poganjanje MP3-predvajalnika),
  • Kapaciteta: naprimer 20 ur delovanja MP3-predvajalnika,
  • Uporaba: Dovolj majhna in lahka,...

18 komentarjev

Največji televizor predstavljen

PC World - Samsung je predstavil največji televizor na svetu. Njegova diagonala meri kar 57 inčev. Televizor, ki je širok 130 in visok 110 cm ter podpira ločljivost 1920 x 1080 pikslov, spada med HDTV (High Definition Television) televizorje in najverjetneje ne bo ugledal masovne produkcije. Po Samsungovi uradni izjavi naj bi bil samo testni primerek, s katerim so preizkusili zmožnosti pete generacije TFT LCD tehnologije.
Samsungov trenutni adut je 46-palčni televizor, ki stane več kot 5.000 dolarjev, torej tudi cena za 57-palčni model ne bo pretirano nizka. Za več informacij pa Klik!

Na to novičko nas je prijazno opozoril tomaxxx.

Mami, a lahko dodam na božični seznam tudi to?

5 komentarjev

IBM: nespretni tatovi?

The Register - Compuware toži IBM -- ker naj bi slednji kradel patente oz. izvorno kodo. No, kakor je to sicer težko dokazati, pa je v tem primeru morda celo nekaj teže: IBMjev sporni izdelek (natančneje File Manager) naj ne bi le vseboval opcije, podobne onim v konkurenčnem izdelku, ampak vseboval tudi -- o hec -- enake hrošče in napake. Še več: sodeč po besedah domnevnega oškodovanca, naj bi bila celo navodila skoraj kopija Compuware-ovih. Klik!

IBM, nauči se: če že kradeš to počni tako, da se tega ne opazi...

0 komentarjev