»

Personalizacija spletnih cen na poti

The Economist - Barantanje in dogovarjanje o ceni na tržnici je značilno za južne in vzhodne države, omikani Evropejci pa ga povezujejo z barbarstvom. Jasno označene cene, ki veljajo nediskriminatorno za vse kupce, jemljemo kot eno največjih pridobitev civilizacije in dokaz omikanosti. A resnica je daleč od tega, kar se znova kaže tudi na internetu.

Že v fizičnih trgovinah je resnica precej manj premočrtna. Cene so resda objavljene, a si je mogoče pridobiti popuste na najrazličnejše načine. Nekateri zbirajo točke zvestobe, kakšen dan v tednu imajo popust upokojenci, ob nakupu treh izdelkov lahko dobite enega zastonj, z nakupom kuponov na spletnih straneh si pridobite velikanske popuste, nekateri trgovci ob vsakem nakupu izdajo kupon za popust pri naslednjem nakupu itd....

35 komentarjev

Kdo pomaga Googlu ocenjevati strani

Izsek iz priročnika za urjenje

vir: Digital Daily
Digital Daily - Nekaj let je imel Google na svojih straneh zapisano, da je položaj strani v Googlovih rezultatih iskanja avtomatično določen z računalniškimi algoritmi, ki za izračun njene relevantnosti upoštevajo tisoče dejavnikov. Maja 2007 se je zapis spremenil v položaj strani v Googlovih rezultatih iskanja je močno odvisen od računalniških algoritmov. Čemu ta semantična sprememba?

V zanimivem intervjuju s Scottom Huffmanom na Digital Dailyju lahko preberete, kako na tisoče ljudi po celem svetu sodeluje pri ocenjevanju relevantnosti zadetkov. Google ima tako imenovane ocenjevalce (raters) razporejene po vsem...

4 komentarji

Google z razširitvami

Stanje GMaila, spodaj levo

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - Ena glavnih zmogljivosti, poleg podpore certifikatom, ki po besedah uporabnikov manjka Googlovemu spletnemu brskalniku Chrome, je podpora dodatkom. Chrome sicer že podpira poganjanje zapakiranih uporabniških skript (podobno Greasemonkey dodatku za Firefox), a je to daleč od zmogljivosti pravih dodatkov.

Zadnja razvijalska različica (ter nočne verzije) Chromea pa prihaja s pravo podporo razširitvam. V primerjavi s Firefoxovimi razširitvami po namestitvi ni potreben ponoven zagon brskalnika, ni pa še implementiran enostaven pregledovalnik nameščenih dodatkih. Nastavljanje oz. odstranjevanje tako poteka z brskanjem po mapah v razsikovalcu, po vrhu vsega pa je tovarniško podpora izklopljena. Slednje se popravi z dodatkom zastavice pri zagonski vrstici (--enable-extensions).

Nekaj testnih...

5 komentarjev

Amazon Kindle

engadget - Danes je direktor Amazon.com - Jeff Bezos, uradno najavil njihov najnovejši podvig v svet e-papirja, poimenovan Amazon Kindle. Štiristo dolarjev vredna napravica ima šest inčni E-Ink zaslon, EV-DO (brezžični mobilni internet) in možnost nakupa e-knjig preko Amazona. Žal nima osvetlitve zaslona. Obljubljena življenjska doba baterije je 30 ur, pri čemer obljubljajo da se bo napolnila v dveh urah. Knjige nameravajo prodajati po 9,99 dolarjev, uporabniki pa se lahko...

54 komentarjev

Orodne vrstice iskalnikov za Firefox

Mozillazine - Nov iskalnik A9, ki si ga lasti Amazon.com, odslej ponuja orodno vrstico tudi za brskalnik Firefox. Vrstico namestimo kot običajno razširitev za Firefox. V predstavitvi nove razširitve so avtorji zapisali, da je bila med najpogostejšimi željami uporabnikov. Na naklonjenost slednjim s strani podjetja pa kaže že oglas na prvi strani iskalnika in prednostna vloga Firefoxa na strani s predstavitvijo vrstice.

Za podoben korak so se odločili tudi pri Yahoo!-ju. Trenutno smo ob obisku toolbar.yahoo.com preusmerjeni na neuradni Yahoo! Companion for Mozilla, ob obisku beta.toolbar.yahoo.com pa na neuradno vrstico Yahoo! za Firefox.

Še nekaj orodnih vrstic iskalnikov za Firefox.

Še en razlog več za udeležbo današnje prireditve!

8 komentarjev

Amazon.com in A9 proti Googlu

Google News - Spletna trgovina Amazon.com ponuja 1,57 odstotkov popusta pri nakupu vseh izdelkov, če postanete registriran uporabnik njihovega novega spletnega iskalnika A9.com. Registracija je brezplačna, zato želi podjetje s popustom iskalnik približati širši javnosti. Kljub temu da iskalnik vrača kar Googlove rezultate iskanja, ponuja precej inovativnih rešitev. Tako lahko hkrati iščemo spletne strani, slike, podatke o filmih, knjige ipd. Uporabna je tudi zgodovina iskanja in zaznamki, poskrbeli so tudi za orodno vrstico A9, pa tudi Firefoxova razširitev za iskalnik je že na voljo.

Se po brskalnikih skorajšnja druga svetovna vojna obeta tudi iskalnikom?

4 komentarji

Google praznuje šest let

vir: Google
Google -

Leta 1995 sta se na standfordski univerzi prvič srečala Larry Page in Sergey Brin, ki sta želela rešiti enega izmed največjih problemov: iskanje relevantnih informacij med nepregledno množico podatkov na Internetu. Kljub temu da sta si v mnogo stvareh nasprotovala, sta leta 1996 pričela delati na projektu BackRub, ki je analiziral t.i. črne povezave (black links) do določenih strani. Ker sta imela omejena sredstva, je Larry pisal algoritem, ki je tekel na navadnih uporabniških računalnikih in ne na strežnikih, ki si jih študenta jasno nista mogla privoščiti.

Leto kasneje je bil BackRub končan in vsi, ki so ga videli, so bili navdušeni. Do leta 1998 sta izboljševala svoj projekt, mimogrede kupila terabajte diskov in postavila strežnik v Larryjevo študentsko stanovanje, ki je kasneje postalo prvo Googlovo...

36 komentarjev

Bo Google obstal?

Slashdot - Google je nesporni vladar internetnih iskalnikov. Razlogov za njegov uspeh je več, vsekakor pa prevlada njegova izjemna preprostost, saj ne ponuja skoraj ničesar drugega kot polja za vnos iskanega niza in gumba za potrditev iskanja. Podjetje iz Mountain Viewa v Kaliforniji pa se lahko pohvali tudi z oglaševalskim sistemom internetne oglaševalske agencije Overture. Po njihovem mehanizmu se ob določenih rezultatih na posebnem in nemotečem mestu prikažejo zadetki pokroviteljev, ki so Googlu lani prinesli 2 milijardi zelencev prihodkov. Seveda je številka dovolj zgovorna, da je vzpodbudila razvoj novih iskalnikov, ki bodo poskušali Googel zriniti s prestola. Jim bo uspelo?

3 komentarji

Google news dobil konkurenco

Slashdot - Čeprav je Google pri nas znan predvsem kot iskalnik, pa nekateri vseeno radi obiščemo podstran Google News kjer so na kupu zbrane vse pomembne novice, kakor jih vidijo največje novičarske strani. Princip delovanja je čisto preprost. Bister programček stalno pregleduje določene strani in s pomočjo PosebnihPostopkov™ ugotavlja, o čem največj pišejo in v katere kategorijo spada.

Microsoftu gre očitno Googlov uspeh zelo v nos, saj predstavlja največjo konkurenco njihovem spletnem portalu MSN. Pred kratkim ga je celo poskusil kupiti, a so njegovo ponudbu prijazno zavrnili. Pojavili so se tudi prispevki, v katerih pri Microsoftu zavračajo govorice o nakupu. Kljub vsemu pa so danes predstavili novo storitev MSN-jevih spletnih dveri. NewsBot, ki je trenutno v beta različici, počne pa točno to, kar Google News -- zbira novice.

Kot zanimivost omenimo še News Images - stran, ki namesto povzetkov novic prikazuje samo slike, povezane z novicami. Tako nam ni potrebno zapravljati časa z...

2 komentarja