»

Uspehi slovenskih matematikov in fizikov na mednarodnih tekmovanjih

Slo-Tech - Iz Bremna v Nemčiji, kjer je letos Mednarodna matematična olimpijada praznovala svojega abrahama, se je vrnila ekipa slovenskih matematikov z bronom, ki si ga je prislužil Matej Aleksandrov iz 3. letnika. Pohvala za popolno rešitev naloge je pripadla še Matjažu Leonardisu iz 1. letnika ter Gregorju Grasselliju in Anji Komatar iz 4. letnika. Vsi omenjeni dijaki prihajajo z Gimnazije Bežigrad.

Matjaž je bil najmlajši slovenski udeleženec matematične olimpijade doslej in bomo avgusta zanj držali pesti še na računalniški olimpijadi.

Med ostalimi tekmovalci - pravzaprav tekmovalkami - velja kot zanimivost omeniti tretje mesto komaj šestnajstletne Nemke Lise Sauermann. Na olimpijadi je bila že tretjič, do popolnega rezultata pa ji je zmanjkala ena sama točka. Nasploh število fantov na tekmovanju krepko presega število deklet (približno petkrat), na najvišjih mestih pa matematičarke srečamo še redkeje.

S fizikalne olimpijade, ki je potekala od 11. do 19. julija v Mehiki klik, se je...

48 komentarjev

Direktiva o patentabilnosti računalniško izvedenih izumov

Slo-Tech - Na Radiu Slovenija bo v ponedeljek 14. marca tema oddaje Studio ob sedemnajstih ( Prvi program RA SLO; frekvence; RM link) direktiva o patentabilnosti računalniško izvedenih izumov. Med perečimi vprašanji, ki jih bodo obdelali v oddaji so med drugim naslednja:

Kaj lahko pričkujemo od nadaljevanja postopka sprejemanja direktive in kaj so pokazali dosedanji zapleti? Kaj prinaša sama direktiva? Zakaj jo Slovenija uradno podpira, čprav so mnogi proti? Kako je s programskimi patenti v Evropi? Kje je razlog za tako različno razumevanje direktive?

Mnenja o tem bodo soočili predstavniki Ministrstva za gospodarstvo, Urada za intelektualno lastnino, Sekcije slovenskih proizvajalcev programske opreme Koda.si in odprtokodne skupnosti. Oddajo pripravlja Matjaž Ropret.

71 komentarjev

Microsoftova radijska postaja postaja vstaja

Slashdot - Microsoft je prejšnji teden ob splavitvi Windows Media Playerja 10 začel tudi s prodajo digitalne glasbe preko interneta. Ob tem je znotraj sistema MSN Music uvedel svojevrstno storitev, MSN Radio, ki uporabnikom omogoča poslušanje več kot 900 radijskih postaj v ZDA, a brez poročil o prometu in vremenu, reklam in klepetavega DJ-a. Uporabniki tako poslušajo le glasbo, kar je za njih izjemna pridobitev, poznavalci radijske industrije pa so sprožili val protestov. Klik!

5 komentarjev

Hitreje, višje, močneje

Joli je tretja!

Slashdot - V včerjašnjem finalu ženskega teka na 800 metrov smo videli, da je fotofiniš lahko potreben tudi pri ne-šprinterskih disciplinah. Konkurenca je namreč iz olimpijade v olimpijado bolj izenačena, zato so potrebni vrhunski pripomočki, s katerimi prireditelji ugotavljajo, kdo so zmagovalci in kdo poraženci. Mednje sodijo mikročipi, ki jih nosijo maratonci v tekaških čevljih, ultraobčutljive dotične plošče v bazenih in fotoaparati, ki naredijo 1000 slik v sekundi. Klik!

34 komentarjev

Senator na seznamu teroristov

Slo-Tech - Po terorističnih napadih leta 2001 so Američani uvedli mnoge ukrepe, ki naj bi preprečili podobna dejanja. Tako ima vlada tajni seznam ljudi, ki ne smejo potovati z letalom. Stalno ga dopolnjuje in posreduje letalskim družbam, ki pri prodaji vozovnic poskušajo odkriti ljudi, ki so na seznamu. Doslej so s pomočjo seznamov prijeli 350 Američanov, nobeden izmed njih pa ni bil aretiran. Zakaj?

Edward "Ted" Kennedy je demokratski senator iz Massachusettsa. Ko je želel poleteti iz prestolnice v Boston, so ga ustavili na letališču, saj se je znašel na seznamu nezaželenih, po pomoti seveda. Na vprašanje, zakaj ne sme kupiti vozovnice, so mu odgovorili, da mu odgovora ne morejo zaupati. Med 1. marcem in 16. aprilom so senatorja zasačili kar petkrat, prej pa je na tej relaciji nemotenmo potoval 42 let.

Do nevšečnosti je prišlo, ker je nek terorist znan tudi po imenu Edward Kennedy. In kakšen epilog je dobila štorija? Senatorju se je osebno opravičil sekretar Ministrstva za domovinsko...

9 komentarjev

SiOL kršil pravila MOK-a

RTV Slovenija - SiOL je vodilni slovenski ponudnik internetnih storitev, zato od njega pričakujemo nemoteno delovanje interneta, saj vendar odloča o usodi velike večine uporabnikov medmrežja v Sloveniji. Kljub temu smo že nekajkrat poročali o "mrkih" in drugih nepravilnostih in tudi tokrat je tako. V času olimpijskih iger je SiOL na svoji spletni strani v komercialne namene uporabljal olimpijske simbole, za katere pa ni pridobil ustreznih avtorskih pravic. Na opozorilo Olimpijskega komiteja Slovenije so simbole nato umaknili, njihova predstavnica pa je v časniku Delo izjavila, da so to storili "v izogib morebitnim nesporazumom in različnim interpretacijam". Zanimivo je, da simbolov ne uporablja nobena domača spletna strani, niti vodilne tuje medijske hiše, kot so CNN, Yahoo!, Google in druge. Klik!

26 komentarjev

Prenosniki HP z Linuxom

Slashdot - Potem ko si je IBM premislil, bo očitno HP postal prvi velik ponudnik prenosnih računalnikov, ki jih bo ponujal s prednaloženim operacijskim sistemom Linux. HP Compaq nx5000 bo imel naložen Novellov SuSE Linux in bo podpiral zapisovalnik plošč CD, predvajalnik plošč DVD, brezžično omrežje in pisarniško zbirko OpenOffice.org. Cena se bo začela pri 1140 zelencih, kar je okoli 60 USD manj, kot osnovni model z Microsoftovim Windows XP Professional. Klik!

24 komentarjev