»

Soapbox

Computerworld - Že nekaj časa je Microsoft razvijal SoapBox, stran na kateri si je možno ogledati posnetke uporabnikov, ki te filme prenesejo na strežnik. Tako je že vsem znani YouToube, ki spada pod Googlovo okrilje, dobil manjšo konkurenco. Do nedavnega je bila ta stran na voljo samo za ožji krog povabljenih uporabnikov, sedaj pa se je ta omejitev sprostila, tako da si lahko vsak ogleda vsebine na tej strani.

Več o novici poroča Computerworld.

32 komentarjev

Kdo ima najhitrejšega?

Google News - Vsakih šest mesecev izide seznam najzmogljivejših superračunalnikov na svetu. Od leta 2002 si naslov lasti NEC-ov Earth Simulator ( The Earth Simulator Center) s 35,9 teraflopi oz. trilijoni (12 ničel) operacij v sekundi.

6. novembra, ko bo predstavljen nov seznam, pa se obeta sprememba, saj se za vrh potegujeta IBM s svojim Blue Gene/L ( laboratorij za jedrsko orožje) in SGI-jeva Columbia ( NASA). Prvi je že septembra za las presegel mejo 36 teraflopov, te dni pa je rezultat korenito presegla Columbia, saj je najprej dosegla 42,7, v ponovnem preskusu pa neverjetnih 51,9 teraflopov. Ob tem velja omeniti, da je bila vrhnja "hitrost" 61,0 teraflopov. Columbio poganja kar 10 240 procesorjev Itanium II, ki uporabljajo Linux. Sestavili so jo v vsega 15-ih tednih in je trenutno gotovo najhitrejši računalnik na svetu.

Poleg tega je napredoval tudi najmočnejši Mac, ki sta ga IBM in Apple pohitrila na 12,25 teraflopov. Zaradi hude konkurence pa bo verjetno celo zdrsnil s trenutnega...

9 komentarjev

Kako prisluškovati svetu

Tech World -

Gotovo ste že slišali za Echelon, vprašanje pa je, ali veste, kaj točno Echelon je. Poenostavljeno rečeno gre za gigantski prisluškovalni sistem, prek katerega ZDA, VB, Kanada in Avstralija pregledujejo glasovni promet (telefonske pogovore) in iščejo določene ključne beseda, ki namigujejo na terorizem.

Deluje nekako takole. Vohunski geostacionarni sateliti in prisluškovalne postaje, kakršna je britanski Menworth Hill, prestrezajo satelitske in zemeljske klice in jih pošiljajo v obdelovalne postaje, kakršna je naprimer ameriški Fort Meade, kjer jih superračunalniki sproti (v realnem času, torej) obdelajo. Se sprašujete, kdo in kako lahko obdela tako ogromne količine podatkov? Berite dalje.

Gre za izdelke podjetja Texas Memory Systems (TMS), katerega predstavnik priznava, da več kot polovico svojega zaslužka ustvarijo s t.i. DSP sistemi za ameriško vlado. Ti so kombinacija SSD in DSP ASIC-ov (angl. application-specific integrated circuits, torej vezja, prilagojena za specifične...

26 komentarjev

10 let Beowulf gruč

Slo-Tech - Beowulf gruče so najcenejši superračunalniki, zgrajeni iz navadnih (oskubljenih) PCjev, na katerih praviloma teče Linux. Prva gruča tipa Beowulf je ugledala luč sveta poleti 1994 v NASA Goddard Space Flight Centru, od takrat dalje pa se je njihova uporaba zlasti v znanstvenih krogih hitro širila, saj je možno dobiti zmogljivost superračunalnika za le drobec vrednosti le-tega.

Več informacij najdete na http://www.beowulf.org/, novica o "rojstnem dnevu" pa je prišla od tule.

Poleg strojne opreme, Linuxa in njegovih orodij (prevajalnikov - gcc) potrebujete najpogosteje še komunikacijsko knjižnico. Za hitrejše računanje si lahko omislite tudi kak prevajalnik, boljši od gcc-ja, npr. Intel C++/Fortran. Ta je je za Linux celo zastonj (v nekomercialne namene), pa še izredno hitro kodo naredi. Seveda brez znanja paralelnega programiranja ne gre.

V Sloveniji je kar nekaj takih gruč; uporabljajo jih raziskovalci na inštitutih, fakultetah in tudi za napovedovanje vremena.

2 komentarja

Superračunalnik z več kot 10 000 procesorji

Linux World - NASA (The National Aeronautics and Space Administration) je dala zeleno luč za izgradnjo največjega superračunalnika, zasnovanega na računalnikih Altix podjetja Silicon Graphics (SGI), ki imajo po 512 procesorjev. Gruča dvajsetih računalnikov s skupno 10 240 procesorji bo služila oddelku Advanced Supercomputing Facility v Nasinem raziskovalnem centru v Moffett Fieldu v Californiji. Računalnik bo poganjal operacijski sistem Linux. Podrobnosti, mnenje Billa Thigpena, ki bo vodil projekt, in Linusa Torvaldsa, ki ga ni potrebno posebej predstavljati, najdete tukaj.

Na novico nas je opozoril stran na .

11 komentarjev

SMP superračunalnik s 1024 procesorji

Slo-Tech - Kot poroča avstralski Computerworld, namerava podjetje SGI v kratkem postaviti superračunalnik, ki bo imel kar 1024 procesorjev Itanium 2, ki si bodo delili kar 3 terabajte spomina. Zadeva je zanimiva zato, ker to ni gruča računalnikov, pač pa "malce večji" večprocesorski računalnik s skupnim spominom (shared memory), ki ga poganja ena sama kopija operacijskega sistema, ki je kajpak Linux, izpeljan na osnovi RedHat Enterprise Linuxa.

Zadeva zmore 6 teraflopsov, uporabljali ga bodo pa za modeliranje vremena in astronomskih pojavov, pa kakšno jedrsko eksplozijo bodo najbrž tudi "zmleli" z njim.

28 komentarjev

ASCII White že "detonira" atomske bombe

Slashdot - Če kolikor toliko spremljate dogodke po svetu, najverjetneje niste mogli zgrešiti novice o pred časom postavljenem računalniku ASCII White, ki ga je postavil IBM in je v osnovi namenjen proučevanju eksplozij jedrskih bomb. Pred kratkim je bil ASCII White kar dodobra zaposlen, saj je z vso silo poganjal simulacije jedrskih eksplozij. Kot zanimivost naj navedem, da je vsaka simulacija zahtevala 6.6 milijona ur procesorskega časa, za kar bi povprečno zmogljiv domač računalnik potreboval kar 1000 let, vsak eksperiment pa je vseboval še 35-krat toliko podatkov kot jih je na voljo v Library of Congress.
Ker smo že pri ASCII White, bi bilo pametno povedati, da je njegova trenutno zmogljivost 12 teraflopsov, v zgodnjem začetku prihodnjega leta pa naj bi se njegova zmogljivost povečala na 30 teraflopsov.

6 komentarjev

Najhitrejši superračunalnik trenutno je...

ZDNet - ASCI White? Sedi cvek. Na novoizdanem IDC-jevem seznamu je krono najzmogljivejšega superračunalnika prevzel Compaqov Terascale, ki se nahaja v Pittsburgh Supercomputing Center. ASCI White je sedaj na drugem mestu, na tretjem in četrtem pa sledita NECova sistema, Cray na petem.

Zanimivi so tudi deleži posameznih podjetij na tem seznamu 149-ih superračunalnikov: Cray si lasti 39 % (58 abakov), IBM in SGI z vsak po 16 % (24 računal), Compaq 10 % (15 kišt), Nec 8 % (12 sistemov), Fujitsu 5,4 (8).

5 komentarjev

Linux išče nafto

The Register - IBM gradi največji superračunalnik kar jih je kdaj bilo z LINUX operacijskim sistemom. Sestavljen bo iz kar 1024 IBM-ovih xSeries strežnkov povezanih paralelno. Naročnik je Shell, računalnik pa bo nameščen na Nizozemskem, kjer ga bodo uporabljali za raziskave tal kjer iščejo nafto. Računalnik naj bi bil postavljen že Januarja 2001. Klik!

5 komentarjev