»

CentOS v težavah

Slo-Tech - CentOS, najbolj znani klon RedHat-a, oz prominentnega Severnoameriškega ponudnika Linux-a, kot mu pravijo sami, je na svoji spletni strani objavil odprto pismo ustanovitelju projekta. Lance Davis je namreč že nekaj časa neaktiven, poleg tega pa ni možno priti v stik z njim. Problem pa povzroča dejstvo, da je lastnik domene in računov, kamor se stekajo donacije, nekateri razvijalci pa se tudi sprašujejo kam je izginil denar, saj ga razvijalci niso dobili.

Odprto pismo je očitno dejanje obupa razvijalcev, ki želijo projekt ohraniti pri življenju.

In hkrati dobro opozorilo ostalim, da ni zdravo vse moči prepustiti enemu samemu človeku.

20 komentarjev

Projekt Openoffice.org je bolan

Slo-Tech -

Michael Meeks, eden od poslednjih razvijalcev pisarniškega paketa OO.o, v svojem blogu opisuje probleme s pomanjkanjem kadra. Sun, ki je efektivno gonilna sila razvoja, zaposluje vedno manj ljudi, število zunanjih razvijalcev, ki bi lahko pokrili ta izpad, pa ne narašča.

Leta 2004 je imel OOo 70 aktivnih razvijalcev in od takrat ta številka samo še upada, tako da jih je trenutno 24. Za primerjavo, kako naj bi izgledal zdrav odprtokodni projekt, podaja Linux. Ta je imel leta 2004 300 aktivnih razvijalcev, zdaj jih ima 160. S tem, da je za razliko od OOo tretjina razvijalcev iz vrst prostovoljcev, dve tretjini pa jih je na plačilni listi različnih podjetij, medtem ko skoraj vsi OOo razvijalci delajo za Sun.

Kot razlog, zakaj ni več zunanje pomoči, v glavnem navaja Sun-ov izkoriščevalski odnos do zunanjih programerjev, med drugim tudi njegovega sodelavca v Novell-u.

46 komentarjev

Umetna inteligenca na ravni otroka razvita

Slashdot - Razvijalci iz Rensselaer-jevega politehničnega inštituta so v svet Second Life-a poslali Eddie-ja, umetno-inteligenčnega avatarja ki bi se naj obnašal kot štiriletni otrok in pokazal štiriletniku primerne sposobnosti prepričanj, sklepanj in obnašanje skladno z teorijo uma. To pomeni da naj bi bil sposoben razumeti, predvidevati in se odzivati na reakcije ne samo drugih UI agentov, pač pa tudi ljudi s katerimi bo morda nekega dne komuniciral tudi v realnejših okoljih.



Ko bo Eddie oktobra 2008 podvržen omejenemu Turingovemu testu se bo za svoje delovanje zanašal na program Rascals (Rensselaer Advanced Synthetic Architecture for Living Systems), katerega jedro je osnovano na teoremskem dokaznem pogonu, ki vsako dejanje prevede na oz. dokaže s teoremom po ocenitvi...

129 komentarjev

Apple izdal SDK za iPhone

AOL AIM

vir: MacRumors.com
MacRumors.com - Po dolgotrajnem čakanju je Apple danes končno predstavil svoj Software Development Kit vsem razvijalcem, ki se še niso lotili razvoja aplikacij za iPhone na nekoliko manj od Jabolka požegnan način. Kaj ima torej SDK, ki je izšel več kot pol leta za samo predstavitvijo ponuditi razvijalcem, ki so potrpežljivo čakali?

Za začetek, nekoliko razočaranja - vse spodaj opisane novosti bodo na voljo šele z drugo različico popravkov, ki bo izšla junija - torej skoraj eno leto od splavitve iPhone-a.

Če pa nadaljujem na nekoliko bolj vesele stvari - SDK daje vsem razvijalcem dostop do popolnoma enakih knjižic in funkcionalnosti kot je imel pri razvoju aplikacij Apple sam. Sam SDK je razdeljen na štiri sekcije (Cocoa Touch, Media,...

23 komentarjev

Longhorn bo zamudil

več strani -

Microsoft je uradno naznanil, da bo njihov prihajajoči operacijski sistem, bojda zaradi priprave servisnega paketa za Windows XP, malce zamudil -- predvidoma naj bi ugledal luč sveta leta 2006. Nekaj mesecev gor ali dol, pomembno je, ali se bo čakanje izplačalo. Ozirajoč se na novosti, ki jih pripravljajo, se očitno bo.

V Longhornu bo Microsoft predstavil tri glavne novitete. Avalon bo nov revolucionaren grafični vmesnik, Indigo pa bo predstavljal revolucijo v komunikacijah (intranet in internet povezljivost). Oba bosta na voljo tudi kot nadgradnji za Windows XP in Windows Server 2003. Tretja novost, na katero pa bomo še dolgo čakali, je WinFS. Novi sistem shranjevanja podatkov na disk bo ob izidu Longhorna še v stadiju beta, tako da ga v Longhorn ne bodo vključili, ampak bo na voljo kasneje. Ali bo WinFS deloval tudi na Windows XP in Server 2003, še ni znano. TheStreet in News.com.

Na novico nas je opozoril mchaber.

44 komentarjev

Ali bo Longhorn pustil vrata odprta?

Neowin - Neowin.net omenja v eni od svojih novic tudi vnos v dnevniku nekega razvijalca, ki se sprašuje ali bo Longorn še vedno dopuščal takšno stopnjo sprememb zunanjim razvijalcem, kot jih današnja Okna XP. Svojo tezo razvije iz dejstva, da so pri Microsoftu že večkrat izrazili nejevoljo ob dejstvu, da je skoraj polovica sesutij, o katerih dobijo poročila, posledica slabega programiranja neodvisnih podjetij. Kot tako bi bilo morda smiselno bolj omejiti dostop razvijalcem do internega delovanja sistema.

Poleg preganjavice pa je na njegovi strani mogoče videti tudi nekaj lepih posnetkov zaslona iz trenutnega Longhorn okolja.

22 komentarjev

Longhorn - minimalne zahteve in nekaj slik

Namizje

vir: Neowin
Slashdot - Po internetu krožijo prve govorice, ki omenjajo povprečen sistem, na katerem bo tekel Microsoft-ov dolgo pričakovan operacijski sistem Longhorn. Omenjata se dva procesorja s hitrostmi med 4 in 6 GHz, 1 GB pomnilnika, do en terabajt skupnega prostora na disku in kar tri krat hitrejše grafične kartice od danes dostopnih. Prav tako so se na internetu pojavile prve slike Longhorna. Zaenkrat vse skupaj niti ne izgleda tako zelo zahtevno. [:D]

115 komentarjev

Windows 'Longhorn' leta 2006?

OSNews - Tržni analitik podjetja Jupiter Research, Joe Wilcox je prepričan, da Microsoftov nov operacijski sistem s kodnim imenom Longhorn ne bo na voljo pred letom 2006, kar je celo leto pozneje, kot trenutno napoveduje Microsoft. Wilcox trdi, da so spremembe, ki jih načrtuje monopolist iz Redmonda, preobsežne za izvedbo v tako kratkem obdobju, v zakup pa moramo vzeti tudi dejstvo, da se bodo morali tako razvijalci kot tudi uporabniki pripraviti na novi datotečni sistem.

Pri Microsoftu smo sicer navajeni na neprestano prestavljanje rokov izida njihovih izdelkov, še posebej, če pomislimo na Windows 2000 ali na prihajajočo pisarniško zbirko. Morda pa bodo pohiteli in tvegali kakšno stabilnostno in varnostno luknjo več!

15 komentarjev