»

OS/2, počivaj v miru

The inquirer - Kot poroča The Inquirer, se je IBM po dolgoletni agoniji vendarle odločil zadati milostni strel operacijskemu sistemu OS/2 (zlobneži so to ime radi brali kot ulomek), ki mu zvezde res niso bile naklonjene. Starejši bralci najbrž še pomnite, da sta ga skupaj pričela razvijati IBM in Microsoft (sam Bill Gates je še leta 1988 "preroško" izjavil, "da ga bodo v naslednjih 10 letih uporabljali milijoni programerjev in uporabnikov".) in se ob prvih uspehih Oken (takrat še zgolj grafičnega okolja za DOS) razšla, OS/2 pa je zatem izgubljal marketinške bitke proti Windows, čeprav ga je po tehnološki plati nesporno prekašal. Sedaj se je IBM vendarrle odločil, da OS/2 od letošnjega 23. decembra ne bo več naprodaj, po koncu prihodnjega leta pa bo prenehala še podpora. Zvestim strankam priporočajo prehod na Linux, za kar so pripravili tudi ustrezne napotke.

Mogoče je tudi že podpisati peticijo, naj IBM preda odprtokodni skupnosti vsaj tiste dele OS/2, ki ne kršijo avtorskih pravic ostalih...

28 komentarjev

Nova Java, njeno in Solarisovo odpiranje in še kaj

OSNews - Medtem ko programerji sveta pričakujejo novo veliko različico Jave, ki se bo imenovala Java 5.0, je Sun izdal vzdrževalno različico trenutne stabilne veje, Java 1.4.2_05. Njen namen je odpravljanje hroščev, podrobnosti pa si lahko preberete v opombah ob izdaji.

Še vedno ni povsem jasno, kako bo Sun ravnal pod pritiski IBM-a in mnogih uporabnikov Jave, da naj odpre njeno izvorno kodo. Sun trdi, da bi v primeru odprianje kode prišlo do fragmentacije in devalvacije platforme, nasprotni tabor pa je prepričan, da je trenutni razvoj prepočasen. Po besedah Andrewa Orlowskega se je na nedavno končani konferenci JavaOne izkazalo, da imata obe strani prav, vendar je Sunovo razmišljanje bolj konstruktivno.

Za razliko od Jave pa ima Sun očitno bistveno drugačen pogled na odpiranje izvorne kode Solarisa. Prav tako na JavaOne je nek predstavnik Suna izjavil, da podjetje ne bo kar čez noč odprlo celotne izvorne kode Unixu podobnega operacijskega sistema, vendar bo odprlo večino le-te,...

3 komentarji

Java in Solaris kmalu odprta ?

Slashdot - ZDnet poroča, da namerava SUN odpreti njihov operacijski sistem Solaris in programsko platformo Java.

Pozivi skupnosti (najbolj znana sta IBM-ov in Eric S. Raymond-ov) so očitno obrodili sadove, saj je SUN po vztrajnem zanikanju prvič napovedal možnost odprtja svojih paradnih produktov. Raghavan Srinivas, višji uslužbenec SUN-a, je dejal, da bo Java odprta "mogoče danes, jutri ali čez dve leti - toda definitivno jo bomo odprli".

Čeprav so mnenja o smotrnosti odprtja Jave deljena, ta poteza SUN-u skoraj ne more škoditi, saj je že tako v rdečih številkah.

9 komentarjev

Prvi procesor, ki se ga da prilagoditi s programiranjem

Stretch - Precej neznano podjetje Stretch iz Kalifornije je predstavilo družino programsko nastavljivih procesorjev S5000, ki predstavljajo mejnik v razvoju procesorjev za namenske naprave in sisteme. Družina S5000 namreč prinaša programersko logiko v sam procesor, kar pomeni, da lahko programerji s priloženimi razvojnimi orodji ter z znanjem jezikov C in C++ procesor prilagodijo potrebam dotičnih naprav. Klik!

Na novico nas je opozoril .

5 komentarjev

Sun Java Desktop System 2 na poti

OSNews - Po besedah Curtisa Sasakija, Sunovega podpredsednika za namizne rešitve, bo Sun Microsystems na konferenci Desktop Linux Summit v San Diegu naznanil izid drugega Java Desktop Systema, ki se bo zgodil prvi teden v maju. Najpomembnejše novosti lahko pričakujemo na področju upravljanja sistemov, kar pomeni, da bodo lahko stranke oddaljeno nameščale, nastavljale, nadgrajevale in vzdrževale namizne sisteme. Podrobnosti bodo znane na konferenci, Sun pa je že zdaj ponosen na 21 pogodb, ki jih je sklenil z izdelovalci OEM na področju prodaje izdelkov, ki konkurirajo namiznim rešitvam Microsofota. Klik!

0 komentarjev

Java odslej hitrejša ?

ZDNet - IBM je predstavil namenski procesor za poganjanje javanskih aplikacij z uradnim imenom zSeries Application Assist Processor (zAAP). Namenjen je IBM-ovim velikim računalnikom (mainframe), njegova cena pa je, kot trdijo, dokaj nizka: 125 000 ameriških dolarjev na računalnik. Naj samo omenim dejstvo, da se cena IBM-ovih velikih računalnikov navadno začne pri milijonu zelencev.



Java že do sedaj normalno delovala na VelikihRačunalnikih™ VelikegaModrega™, toda namenske strojne opreme zanjo ni bilo. IBM priporoča nakup omenjenega procesorja vsem strankam, saj naj bi se tako na splošno povečala učinkovitost vseh tistih sistemov, na katerih teče Java. Razlog naj bi bil predvsem v razbremenitvi splošno namenskih procesorjev, ki potem skrbijo za druge, nejavanske procese. Splošno znano je, da je Java precej požrešna, saj zahteva veliko sistemskih sredstev za efektivno delovanje.



IBM seveda ni pozabil poudariti, da se ta investicija splača v kombinaciji z WebSphere Application Serverjem, ki...

12 komentarjev

Novo orodje za analizo Javine kode

News Forge - IBM se čedalje močneje oprijema Jave, kar je razumljivo tudi zato, ker ji preti .Net podjetja iz Redmonda, ki je IBM-u že pred dolgimi leti povzročilo nemalo škode. A nikakor ne bi mogli reči, da se Veliki Modri z novim orodjem za strukturno analizo javanskih programov želi v prvi meri maščevati Microsoftu, saj orodje za začetek teče le v okolju Windows. Structural Analysis Java tool je pripomoček za razvoj aplikacij, napisanih v Javi, ki razvijalcem pomaga odpravljati programske napake. Poglavitni namen orodja je preverjanje ustreznosti in odvisnosti programskih paketov, razredov in vmesnikov, ki jih aplikacije uporabljajo. Izvirna novica.

0 komentarjev

IBM Sunu ponuja pomoč pri odpiranju Jave

Slashdot - Eric S. Raymond, eden najuglednejših podpornikov filozofije odprte programske opreme, je že pred časom izpostavil predlog odprtja Javine izvorne kode. Danes pa je idejo podprl še IBM, ki je Sunu poslal odprto pismo, v katerem predlaga, da podjetji sodelujeta pri odpiranju izvorne kode Jave. Veliki Modri je pripravljen ponuditi tehnične pripomočke in kodo za odprto implementacijo Jave, Sun pa naj bi odprtokodni skupnosti ponudil specifikacije Jave, preskuse in seveda izvorno kodo. Klik!

6 komentarjev

Razkrite skrivnosti o IBM GXP "Deathstar" diskih

The Tech Report - Čeprav je minilo že več kot dve leti, odkar sem odštel precej za 45 GB IBM 75 GXP disk, me še vedno pogreje, ko se spomnim na težave, ki mi jih je povzročal ta zelo drag disk. Takrat sem si mislil, da bom pač plačal "malo" več za kvaliteto in hitrost, dobil pa sem verjetno najbolj hroščat disk v zgodovini.

Ker vem, da vas je na žalost tudi na Slo-Techu veliko takih, ki ste imeli težave z IBM-ovimi Zvezdami smrti, vas bo gotovo zanimalo novo poročilo odvetniške firme Sheller Ludwig & Badey, ki zastopa oškodovance (tudi nas) v tožbi proti IBM-u. Na njihovi strani se je pojavil tudi članek na to temo v reviji Maximum PC, ki iz med sojenjem razkritih podatkov ugotavlja, da je IBM točno vedel, da njihovi diski odpovedujejo desetkrat (10x) bolj pogosto od konkurenčnih in jih je vseeno še naprej prodajal. Če jih ni hotel Compaq, jih bomo pa vsilili nevednim končnim kupcem, je bilo takratno razmišljanje IBM-a, ki je razvidno iz e-pošte, izmenjane med IBM-ovimi uslužbenci. Vsaj jaz...

28 komentarjev

eclipseCon 2004

News Forge - Eclipse.org je konzorcij velikih korporacij, kot so IBM, Borland, Merant, Red Hat, SUSE, Intel, Micro Focus in Hitachi, ki s skupnimi močmi razvijajo odprtokodno programsko rešitev Eclipse za razvoj programske opreme v Javi. Od danes pa do 5. februarja bo v Anaheimu v ZDA potekala konferenca eclipseCon, ki zbuja veliko medijske pozornosti. Gre namreč za enega izmed prelomnih dogodkov obdobja, v katerem želi Microsoft pritegniti programerje v Javi k okolju .Net, Sun, ki, zanimivo, ni član Eclipse.org, pa želi to preprečiti. O pomembnih dogodkih na konferenci vas bomo še obveščali. Klik!

5 komentarjev

Apache Geronimo

vir: Apache
Apache - Razvijalcem dobro znan projekt Apache, v okviru katerega lahko najdemo veliko odličnih odprto-kodnih produktov, je najavil začetek razvoja aplikacijskega J2EE strežnika pod kodnim imenom Geronimo. Strežnik bo najbrž referenčna implementacija za vse razvijalce v Javi, ki se ukvarjajo s tehnologijami kot so na primer EJB, JMX, clustering ali fail-over, podobno kot je že nekaj časa odlični Tomcat za Servlet-e in JSP-je. Natančneje o Geronimu tukaj.

0 komentarjev

Nizki udarci?

Guru 3D - Kako se spopadajo velike korporacije? Na sodiščih s tožbami, na trgu kot konkurenca in - z nizkimi udarci, kot je tale stran tukaj. Na njej Sun pljuva po IBMu, no, dejansko ne pljuva, ker je to ITCH. Izraz si je verjetno izmislil kar Sun sam, pomeni pa Internet Technology Competitive Humor. Na strani se ukvarja z vsemi tipkarskimi napakami, lapsusi ter naključnimi dogodki v IBMu. Dejansko je stran kar prisrčna, ker ni preveč nastrojena proti velikemu modremu, saj se iz njega samo zafrkava. Kaj bo naredil IBM, še ni znano :D.

1 komentar

Še en udarec Intelu

EBN - Mhja, kaj naj rečem... Intelu definitivno gre precej slabo in dogajajo se stvari, o katerih pred leti nismo mogli niti sanjati. Po inetu se je namreč razvedelo (vir je ta novica), da je IBM za svoje mrežne front-end strežnike izbral AMDjeve dvoprocesorske konfiguracije. Mogoče se to ne sliši tako katastrofalno, todi veliki modri ima strašen vpliv na računalniško industrijo. Spomnite se samo, kako so padle delnice Rambsu, ko je IBM najavil svojo podporo DDR SDRAMu. Zelo verjetno se bo kaj podobnega zgodilo tudi Intelu...

4 komentarji