»

Evropska komisija želi Windows brez IE

CNet - Evropska komisija se je spet odločila nekoliko pobliže ogledati Microsoftov položaj in njegov Windows, saj meni, da redmondski velikan izkorišča prevladujoči tržni delež. Tokrat je kamen spotike brskalnik Internet Explorer, ki je integriran v Windows, povod pa pritožba razvijalcev Opere iz leta 2007.

Evropska komisija je Microsoftu že poslala obvestilo o nasprotovanju (statement of objection), v izjavi za javnost pa je zapisala, da navezava IE-ja na Windows, s čimer je prvi avtomatsko dostopen na 90 odstotkih računalnikov, ovira konkurenco. Hkrati verjamejo, da Microsoft na tak način zavira razvoj konkurenčnih produktov in znižuje kakovost izdelkov, ki bi jih končni uporabnik lahko bil deležen. Prav tako ugotavljajo, da vsenavzočnost IE-ja spodbuja razvijalce spletnih strani k razvoju strani, prvenstveno optimiziranih za IE. Microsoft je bil za zdaj kratek, saj je dejal, da so obvezani poslovati v skladu z evropskim pravnim redom in da preučujejo obvestilo. Podjetje ima namreč...

156 komentarjev

In zdaj še Microsoftova stran zgodbe ...

CNet - Potem ko je Evropska Unija Microsoft obsodila na 613 milijonov dolarjev težko kazen, je nastopil čas, da se začnejo zgodbe odpletati tudi za javnost. Najprej je na vrsti Microsoft, ki je tako izdal sedem strani dolg dokument (PDF), v katerem poskuša razložiti, zakaj je dejanje EU samo pretveza za uveljavitev novega zakona o intelektualni lastnini, ki naj bi imel negativne posledice tudi za ostale izdelovalce programske opreme. Odgovor EU o tem, kako in zakaj so prišli do takšnega zaključka, bo znan v četrtek, ko si bo lahko tudi javnost ogledala 300 strani dolg dokument Evropske Unije.

12 komentarjev

Pogajanja med Microsoftom in Evropsko Unijo propadla

Slashdot - Microsoft, ki je na drugi strani Atlantika že pred časom končal s svojimi pravnimi težavami z ameriško vlado, pa se na naši strani Atlantika še vedno otepa pravnih problemov. Tako so pogovori med slednjim (Microsoftom) in evropskim komisarjem Mariom Montijem propadli, Microsoftu pa sedaj grozi velikanska kazen med 100 milijoni in eno milijardo evrov zaradi kršitve pravil konkurence, "razdelitev" Oken na tista z in tista brez Windows Media Playerja in razkritje določenih delov programske kode razvijalcem, da bi le-ti lahko izkoristili prednosti, ki jih imajo Microsoftovi programerji različnih programov. A kazen je že vse prej kot izrečena, zatorej je pričakovati, da bo Microsoft uporabil vsako pravno sredstvo, ki jim je na razpolago v Evropski uniji, da kazni ne bo plačal.
Novica in uradna izjava.

4 komentarji

Dve različici Oken?

Slashdot - Pred približno tremi leti je ameriška vlada Microsoftu grozila z razdelitvijo na več delov, in sicer zaradi izkoriščanja monopola in oviranja tekmecev. Po zamenjavi oblasti in sodnika je Microsoft ušel razdelitvi in prejel le nekaj blažjih ukrepov. Danes mu spet grozi razdelitev, a ne samega podjetja na več manjših, pač pa operacijskega sistema Windows na dve različici.

Tako naj bi Evropska komisija od Microsofta zahtevala, da v prihodnje prodaja dve različici svojega operacijskega sistema - eno z različnimi priloženimi programi, kot je npr. Windows Media Player, drugo pa brez nijh. Klik!

35 komentarjev

Microsoft in človekove pravice

Guardian - Kakšna je odgovornost proizvajalcev orožja, ki orožje dobavljajo totalitarnim režimom? Podobno, čeprav ne tako kruto dilemo so izpostavili v Amnesty International. Opozarjajo namreč, da se je na Kitajskem od konca leta 2002 zelo povečalo število ljudi, ki so bili priprti in obsojeni zaradi izražanja svojega mnenja na internetu oziroma dostopa do prepovedanih vsebin. Pa ne gre za kakšno piratstvo ali pedofilske vsebine, pač pa "subverzivno" podpisovanje on-line peticij, objavljanje "govoric" o SARS-u, zahteve za demokratizacijo in spoštovanje človekovih pravic, itd.

In kaj ima pri tem korporacija Microsoft? Kot poroča britanski Observer, je AI obtožila Microsoft in Cisco, da Kitajski prodajata tehnologijo, ki omogoča kršitve človekovih pravic. Mark Allison, ki je poročilo AI tudi pripravil je mnenja, da Microsoft krši 11. točko kodeksa Združenih narodov o človekovih pravicah, ki pravi, da se morajo korporacije truditi da njihove storitve in izdelki ne bodo uporabljeni za kršitve...

29 komentarjev

Domena .EU bo kmalu na voljo

Finance - To naj bi se zgodilo do konca letošnjega leta; takrat bodo lahko tako pravne kot tudi fizične osebe registrirale svoje domene s končnico eu. V ta namen je Evropska komisija ustanovila Evropski register internetnih domen ( EURID), ki bo skrbel za dotično domeno in z njo povezane aktivnosti. Evropska komisija bo v sodelovanju z EURID-om in članicami Evropske unije pripravila tudi pravila registracije in uporabe .EU domene ter ustrezna določila v zvezi z intelektualno lastnino. EURID trenutno že upravlja z belgijskimi, italijanskimi in švedskimi domenami. Izvorna novica.

1 komentar

Microsoftovo premoženje

Slo-Tech - Ste se kdaj vprašali, koliko sredstev ima na razpolago najbolj poznani softverski velikan na svetu - Microsoft? No, če ste se, potem ne smete zgrešiti zanimivi novice na CNN. Tu so se izognili zoprnim statistikam in raje napisali članek bolj primerjalno. Če povzamem: Microsoft ima na razpolago reci in piši 39 milijard $ sredstev, ki pa nezadržno rastejo in bodo v kratkem (če že niso) dosegle in presegle 40 milijard $. To je zares izjemna količina denarja, saj lahko Microsoft z njim kupi 23 space shuttlov ali vse nogometne, hokejske, baseballske in košarkarske ekipe, ali pa vso letalsko industrijo - dvakrat. Skratka, prav zastrašujoča finančna moč Microsofta [8-O].

7 komentarjev