»

Microsoft s svojo konkurenco standardu WebRTC

MSDN Blogs - Microsoft je objavil delujoč prototip specifikacij za CU-RTC-Web (Customizable, Ubiquitous Real Time Communication), ki naj bi omogočil zvočno in video komunikacijo v realnem času kar v brskalnikih, ne da bi potrebovali zunanje razširitve in vtičnike. Sliši se dobro, a v Redmondu spet delajo na lastno pest in ignorirajo postavljene standarde. Isto stvar skuša doseči WebRTC, ki ga podpira World Wide Web Consortium (W3C).

W3C se za podporo WebRTC ni odločil po naključju, saj je lani potekalo glasovanje med obema predlogoma, kjer je WebRTC dobil bistveno več glasov (22 proti 4). Microsoft je že lani avgusta zavrnil WebRTC in dejal, da je njihova rešitev bistveno boljša.

Prvi argument je...

10 komentarjev

W3C potrdil standard CSS 2.1

Heise - Konzorcij W3C je potrdil nov standard kaskadnih stilskih predlog CSS 2.1 (Cascading Style Sheets), ki je bil v delu dolgih 13 let. Prvi osnutek za CSS 2 so predlagali že maja 1998, sedaj pa je končno standardizirana prva revizija druge generacije CSS. W3C se sicer že ukvarja z naslednjo verzijo CSS 3.0, saj je nova verzija le vmesni korak na poti tja. Prve osnutke CSS 3 so predstavili že leta 1999, a bo do njegovega sprejetja bržkone preteklo še mnogo vode.

CSS se uporabljajo pri gradnji spletnih strani, saj enostavno omogočajo ločitev vsebine od videza strani. Tako vsebino definiramo neposredno v HTML- ali XML-datotekah,...

0 komentarjev

HTML5 bo končan do julija 2014

vir: Google
ComputerWorld - World Wide Web Consortium (W3C), ki pripravlja novi standard HTML5 za pisanje in prikazovanje spletnih strani, je končno postavil prvi otipljivi datum, do kdaj bo HTML5 nared. Nova verzija bo pripravljena do julija 2014, je povedal Ian Jacobs, vodja trženja pri W3C. To je bistveno prej od najbolj črnogledih napovedi, ki so predvidevale izid standarda v letu 2022.

Pripombe in predloge za nove funkcionalnosti in izboljšave zbirajo do 22. maja letos, nato pa se bodo posvetili standardizaciji. Po tem datumu ne bodo v HTML5 sprejemali nobenih novih zmožnosti, ampak bodo sprejemali le še...

26 komentarjev

IE 8 prikaže napak tudi Microsoft.com

ZDNet - V prihajajočem Internet Explorerju 8, katerega končno verzijo naj bi po nekaterih predvidevanjih ugledali že marca, se je Microsoft odločil bolje slediti standardom. V predhodnih različicah je namreč Microsoft marsikaj implementiral malo po svoje, zaradi česar se kakšna, povsem po standardih napisana stran, v IE ni prikazovala pravilno. Izdelovalci spletnih strani so bili vsled velikega tržnega deleža IE prisiljeni napake krpati z enako mero kreativnosti. Kot kaže, bo v novi verziji Microsoft ta površnost udarila nazaj.

Ker se v novi verziji IE 8, ki zvesteje upošteva standarde, te strani prikazujejo pokvarjeno, je bil Microsoft v precepu, kaj storiti. Ena možnost bi bila enostavno napisati IE po standardih in pustiti avtorje strani, da strani prilagodijo, kar bi bilo smiselno, a ne najbolj higienično, saj jih je prav Microsoft prisilil v polrešitve. Tako so se v Redmondu odločili za kompromisno rešitev, kjer so v IE 8 dodali stikalo Compatibility View, s katerim uporabnik na...

50 komentarjev

Opera dreza Microsoft zaradi zastarelega brskalnika

Opera Mini

vir: Ars Technica
Ars Technica - Opera Software ASA je najavila, da je vložila pritožbo na Evropsko komisijo. Opero tokrat moti slaba podpora W3C standardom s strani operacijskemu sistemu Windows proloženega brskalnika, Internet Explorerja.

S tem želijo tudi pri Operi Microsoft spodbuditi, da bi končno izdali brskalnik, ki bi izrisoval strani v skladu s standardi, ali pa Internet Explorer odstranili iz privzete namestitve ali pa celo šli tako daleč, da bi uporabniku ponudili namestitev alternativnega brskalnika.

Za razliko od odstranitve Windows Media Playerja leta 2004 bi bila odstranitev Internet Explorerja dejansko koristna, saj morajo razvijalci spletnih aplikacij strani posebej prilagajati za star in okoren...

106 komentarjev

Splet star 16 let

Slashdot - Včeraj smo skorajda pozabili na pomembno obletnico, na katero nas je sedaj spomnil Slashdot. Seveda, splet (web), kot ga poznamo, je bil star polnih 16 let. Sodeč po časovnici na W3.org, je bila prva spletna stran na naslovu http://nxoc01.cern.ch/hypertext/WWW/The..., a jo je CERN žal že pokopal. Najstarejša spletna stran, ki jo je še mogoče najti, je tale, ki se (če izvzamemo spremembo naslova) ni spremenila od 13. novembra 1990. Komentarji na Slashdotu so seveda tipično slashdotovski. Baje se je nekoč dalo prebrskati ves splet v osmih urah!

10 komentarjev

Microsoft oživlja nadaljnji razvoj Internet Explorerja

Slashdot - Po tem ko je Microsoft prišel do zaključka, da je Internet Explorer 6 SP1 najboljši internetni brskalnik pod soncem in da nadaljnji razvoj, razen za nove opreracijske sisteme, ni potreben, so sedaj ugotovili, da to le ni tako.

Kot piše Dave Massy, (nekanji) razvijalec IE-ja, v svojem blogu, se je ponovno vrnil k ekipi, zadolženi za razvoj Internet Explorerja. Na Microsoftovem razvijalskem forumu tudi krožijo pogovori, kaj lahko pričakujemo novega. Med drugim bi naj ugledali lističe (tabe), izboljšano podporo za stadarde W3C, download manager ter še nekaj bonbončkov, ki jih Internet Explorer potrebuje za pomladitev. Zaradi očitkov, da Microsoft ne upošteva zahtev svojih uporabnikov, so razvijalci postavili tudi Internet Explorer Wiki, v katerega bi naj uporabniki zapisovali želje ter javljali napake.

64 komentarjev

Internet Explorer stopa na pota združljivosti

Slashdot - Bralci Slo-Techa, ki se ukvarjajo z izdelovanjem in oblikovanjem spletnih strani, so verjetno dobro seznanjeni s problematiko najbolj uporabljenega internetnega brskalnika, Internet Explorerja. Slednji namreč ne deluje v skladu s pravili za postavljanje in prikazovanje spletnih strani, ki jih je v ta namen določil W3C (World Wide Web Consortium), posledično pa imajo določene strani, ki so prilagojene za prikaz v IE, težave z združljivostjo in prikazom v brskalnikih, ki sledijo standardom W3C. Prav tako ima Internet Explorer težave s stranmi, ki uporabljajo nekatere izmed tehnologij W3C, na primer CSS.

Težave s stranmi, prilagojenimi za IE, se v Mozilli, Operi in ostalih brskalnikih vse bolj zmanjšujejo, prav tako pa je vse manj strani, ki so prilagojene samo zanj. Podobne težnje do sedaj ni bilo čutiti v nasprotnem taboru, saj zaradi Microsoftovih izključnih pravic do programske kode uporabniki sami ne morejo dodajati in spreminjati nastavitev takšnega obsega v samem programu. A...

18 komentarjev

Novi znaki v imenih domen

Mozillazine - Končno si bomo lahko privoščili domene s takimi imeni, kot si jih želimo. Pod pritiskom večjih narodov, predvsem Nemčije, Japonske in Kitajske, bodo imena domen lahko vsebovala 92 novih znakov, kar je marsikomu polepšalo življenje, saj je denimo v Nemčiji bilo vloženih čez 600.000 zahtevkov za imena domen s preglasi. Seveda morajo svoje dodati tudi brskalniki, ki večinoma že podpirajo novo zahtevo, npr. Mozilla, Mozilla Firefox, Netscape, Opera, Konqueror in Safari. Internet Explorer novotarije še nima, na voljo pa je razširitev, s pomočjo katere si opomore.

17 komentarjev

Linki ponovno dovoljeni za IE uporabnike

Slashdot - Z današnjim dnem ste lahko uporabniki Microsoftovega Internet Explorerja ponovno pomirjeni. Microsoft je po samo 53 dneh od objave varnostne luknje, ki omogoča ponarejanje spletnega naslova, objavil Varnostno posodobitev 832894. Novica je izredno dobrodošla po tem, ko smo pred dnevi poročali o Microsoftovem priporočilu, da naj uporabniki vnašajo spletne naslove in ne klikajo na spletne povezave. Hiter pregled popravka nam pove, da so popravili še vrsto drugih varnostnih napak, ki omogočajo krajo podatkov ter napako v DHTML dogodkih, ki je omogočila, da se je ZlobnaKoda™ lahko predstavila kot neškodljivi pdf dokument.

Za konec pa še največja novost. Po novem več naslovi oblike http[s]://uporabnik:[geslo]@stran/vsebina ne delujejo več. Zadevo je sicer mogoče vklopiti s posegom v register vendar smo se že dodobra navadili na to obliko. Če spletnim mojstrom lahko svetujejo uporabo piškotkov pa si bo marsikateri uporabnik vseeno želel, da bi Internet Explorer privzeto podpiral RFC...

28 komentarjev

W3C ga serje

Linux Today - W3C je konzorcij v katerem so združena razna podjetja in skupine, ki skupaj oblikujejo internetne standarde. Med drugim je konzorcij zadolžen za HTML, CSS, XML, PNG, SVG... Eno glavnih načel do sedaj je bilo, da morajo biti internet standardi odprti za vse. To pomeni, da se v njih ne sme vključevati zaprtih (patentiranih - plačljivih) tehnologij. Tako naj bi internet ostal odprt za vse - tako za komercialne interese kot za bolj človeške.
W3C pa je prav potihem in na hitro začel menjati ta osnovna načela. K sreči so nekateri stvar še pravočasno opazili in zagnali vik in krik. Men drugim so svoje povedali tudi Alan Cox (razvijalec Linux jedra), John Gilmore (EFF), Richard Stallman (FSF), Eben Moglen (FSF).
Uganite, kdo je največji podpornik novih usmeritev? Seveda... Microsoft , ki si edini za svoje uproabnike želi 'zares najboljše'...

0 komentarjev

Marihuana napada

The Register - Tokrat ne bo govora o na pogled zelo ljubki rastlinici, ki je bila že od nekdaj kar precej priljubljena, ampak o virusu, ki zadnje čase straši po internetu. Virus se imenuje Marijuana. Ni nevaren, utegne pa biti zelo zoprn. Kako ga dobiti? Veliko računalnikov se je z njim okužilo preko igrice Dope Crop oz. Weed Farmer (ne skrbite, Ganja farmer je še vedno čist ), ki je v bistvu trojanski konj. Trojanski konj spremeni začetno stran, ki se prikaže pri zagonu vašega priljubljenega brskalnika na my.marijuana.com, ime Internet Explorer pa spremeni v Marijuana Explorer (Legalise It!). Poleg teh okraskov vas vsak dan ob 16:20 opomni s sporočilcem, ki se glasi nekako takole: "The Marijuana Virus!!" in "It's 4:20, Time to toke up :)". Proizvajalci antivirusnih programov so že naredili update, ki tečneža izbriše iz vašega diska.
Hmm, če bi bili vsi promocijski programčki, ki oglašujejo legaliziranje marihuane tako zoprni, bo gotovo dosegli ravno nasproten učinek . Več o tem tukaj. ...

0 komentarjev