»

Registracija .eu domene

Slashdot - Včeraj je organizacija EURid odprla registracijo domen .eu. V prvem petmesečju (obdobje sončnega vzhoda, kot imenuje EURid) bodo lahko svojo domeno registrirali le tisti, ki so na prednostnem seznamu, torej javne organizacije in lastniki blagovnih znamk. Če bo prišlo več zahtev za isto domeno, bo komisija odločila, komu pripada. Po 7. aprilu 2006 bo novo domeno lahko registriral vsak, veljal pa bo zakon prvega. EURid je v tem kratkem času zabeležil že več kot 100.000 zahtevkov, med najbolj pogostimi je pa domena sex.eu, ki je bila dosedaj zahtevana že kar 204x.

Navodila za pridobitev domene .eu.

18 komentarjev

Galileo živi

Daily Times - Na vrhunskem srečanju med predstavniki ZDA in EU so dosegli dogovor o tehničnih standardih, ki se tičejo izdelave evropskega "GPS sistema" Galileo za civilno rabo in integracije z ameriškim GPS sistemom.

Od novega sistema si Evropa obeta veliko: preko 150.000 novih delovnih mest, ter preko 10 milijard dolarjev prometa. Več si preberite na Daily Times in na uradni strani Galilea.

3 komentarji

Kdaj se nam obeta e-Evropa?

The Register - Dejstvo, da je Slovenija še pred nekaj časa imela zelo jasno vizijo postati modelni primer e-države, je verjetno vsem znano. Če ne drugače, smo o tem poročali na Slo-techu. Da je projekt resen tudi na širšem nivoju, pa priča akcijski program eEurope.

Gre za srednjeročen akcijski načrt Evropske komisije, ki zavzema sedem področij, med drugim tudi širokopasovne povezave. Kot ugotavljajo v vmesnem poročilu, je trenutno stanje povezanosti zadovoljivo, in naj bi do leta 2005 doseglo oziroma celo preseglo želene cilje. Tako v poročilu ugotavljajo, da ima ustrezne povezave sedaj že večina izobražavalnih in javnih ustanov, pri čemer navajajo podatek, da je od v zadnjih dveh letih število osnovnih upravnih storitev, ki so dosegljive elektronsko, naraslo od 17 na zavidljivih 43 odstotkov.

Kot ugotavljajo, so glavni problemi poleg geografskih še vedno neustrezna izobraženost kadra in zavednost uporabnikov. Tako sicer ugotavljajo, da manjši del populacije, ki je ustrezno povezan, s pridom...

5 komentarjev

MID vabi na e-klepet: Internet – iluzija varnosti in zasebnosti?

Ministrstvo za informacijsko družbo RS - Ministrstvo za informacijsko družbo vabi na spletni klepet na temo "Internet – iluzija varnosti in zasebnosti?". Govora bo predvsem o virusih, nezaželeni elektronski pošti (spamu), žaljivih vsebinah na spletnih straneh in možnosti vpogleda v vašoi zasebno e-pošto s strani tretjih oseb. Med udeleženci klepeta bodo tudi:
  • dr. Pavel Gantar, minister za informacijsko družbo,
  • dr. József Györkös, državni sekretar MID,
  • Jože Bogataj, glavni republiški inšpektor za varstvo osebnih podatkov,
  • Gorazd Božič, vodja SI-CERT,
  • Matej Kovačič, avtor knjige Zasebnost na internetu,
  • dr. Miroslav Kranjc, državni podsekretar, vodja Sektorja za tehnološke naloge MID,
  • Klemen Tičar, pravnik, MID.
Klepet bo v torek, 17. februarja 2004, ob 20. uri. Prijavite se preko strežnika irc.gov.si, skozi vrata 6667, na kanal #MID.

Na novico nas je opozoril Matthai.

11 komentarjev

Predsedniški glasovi na E-bayu

The inquirer - Predsedniške volitve v Združenih državah so vedno bile zanimive. Če ne drugače, lahko v najbolj demokratični državi zmaga tisti, ki prejme manj glasov kot protikandidat. Da pa je teh iger dovolj, in da lahko od politike dobi nekaj tudi sam, se je odločil prebivalec Južne Dakote.

Svoj glas na predsedniških volitvah je namreč dal na dražbo na E-bay. Izklicna cena še vedno znaša 100 ameriških dolarjev, do konca dražbe pa je še nekaj več kot pet dni. Kot pravi neznani prebivalec Brookingsa, You buy it, I vote it.. Še klik do izvirne novice in dražbe.

Če dobro pomislim, 100 dolarjev niti ni tako velika cena za preprečitev neumnosti, kot je izvolitev mladega Busha.

59 komentarjev

EU je ustanovila komisijo za boj proti računalniškemu kriminalu

Slashdot - Evropska unija trenutno ustanavlja komisijo za boj proti informacijskemu kriminalu. Naloga komisije bo predvsem osveščanje uporabnikov o virusih, hekerskih napadih in ostalih računalniških nadlogah, ki bi lahko škodovale njim ali njihovim podjetjem. Njena naloga bo poleg že navedenih tudi služiti kot koordinatni center v primeru izbruhov večjih virusnih "epidemij" in iskanju krivcev za le-te. Njen letni proračun naj bi obsegal 24,3 milijona evrov, delovanje pa naj bi bilo presojeno in ocenjeno po štirih letih. Originalna novička na BBC.

3 komentarji

Računalniki se v Sloveniji nezadržno cenijo. Vendar?

Finance - Po podatkih Statističnega urada RS, ki so jih posredovali v Financah, so se cene računalniške opreme aprila letos v primerjavi z enakim obdobjem lani znižale za slabih 30 odstotkov. Celo Evropsko unijo smo pri tem prehiteli za 8,2 odstotne točke. Naša računalniška podjetja zniževanje utemeljujejo kot bitko za trg, kjer prodajalci poskušajo obdržati svoj tržni delež predvsem z ugodnimi cenami, nekateri pa celo napovedujejo le enega ali dva zmagovalca na koncu računalniške vojne. Učinke tokrat še pospešuje recesija v računalniški industriji, ki svoj vpliv širi tudi na sončno stran Alp.

V vsakem primeru smo lahko zadovoljni potrošniki sami, vendar si enega (monopol) ali dveh (oligopol) ponudnikov na trgu prav gotovo ne moremo želeti. Poznamo namreč učinke obeh tržnih situacij - pomanjkanje konkurence na trgu telekomunikacij, marsikdo ni zadovoljen s konkurenčnostjo pri prodaji bencina, pa zavarovalniških storitvah (dogovorjeno zvišanje cen) in še bi lahko naštevali. Država se v...

14 komentarjev

Domena .EU bo kmalu na voljo

Finance - To naj bi se zgodilo do konca letošnjega leta; takrat bodo lahko tako pravne kot tudi fizične osebe registrirale svoje domene s končnico eu. V ta namen je Evropska komisija ustanovila Evropski register internetnih domen ( EURID), ki bo skrbel za dotično domeno in z njo povezane aktivnosti. Evropska komisija bo v sodelovanju z EURID-om in članicami Evropske unije pripravila tudi pravila registracije in uporabe .EU domene ter ustrezna določila v zvezi z intelektualno lastnino. EURID trenutno že upravlja z belgijskimi, italijanskimi in švedskimi domenami. Izvorna novica.

1 komentar

Kaj bo z našo lokacijsko zasebnostjo?

Slo-Tech - Novica je morda že malce stara, a še vedno aktualna.

20. decembra 2002 je Ministrstvo za informacijsko družbo pripravilo in v javno obravnavo dalo predlog Pravilnika o programski opremi in vmesnikih za zakonito prestrezanje komunikacij. Za kaj gre?

Obstoj pravilnika zahteva 130. člen Zakona o telekomunikacijah (ZTel), pravilnik pa naj bi predpisal primerne vmesnike in programsko opremo za zakonito prestrezanje telekomunikacij. Skratka, gre za "tehničen" dokument, ki ureja zakonito prisluškovanje (torej prisluškovanje, za katerega je izdan sodni nalog).

A pojdimo k stvari. Pravilnik določa obveznosti telekomunikacijskih operaterjev (telekomi in ISPji), da pristojnim službam (policiji in SOVI) omogočijo nadzor nad telekomunikacijami. Poleg same vsebine komunikacije (če je ta šifrirana ali kompresirana s strani operaterja, jo mora pristojni službi dostaviti nešifrirano in nekompresirano), mora operater sporočiti...

10 komentarjev

E-država?

Gambit - Sicer sem enkrat že bil ciničen kar se tiče Gantarjevega oglaševanja, da smo model e-države in kot kaže, mi je to pisano na kožo.
Na Gambitu sem zasledil dve novici, ki potrjujeta, da je minister vzorčni model politika, Slovenija pa daleč od e-države (samo spomnite se na Telekom).
Tako viri navajajo, da Hong Kong s svojo tipično poselitvijo omogoča poceni infrastrukturo, zato ne preseneča podatek, da kar 75 procentov prebivalcev do interneta dostopa preko širokopasovnih povezav.
Stanje je podobno tudi na Japonskem, kjer opažajo 17% upad uporabe klasične telefonije in kar 34-kratno povečanje ADSL naročnikov.
Sodeč po podatkih bi se splačalo živeti še v Nemčiji, na Švedskem ali recimo na Nizozemskem, čeprav zaostajo za več kot polovico.

Jaz pa bi se, odkar poznam Metulja, preselil kar na faks..

9 komentarjev