»

Nedostopnost storitve

Slo-Tech - Spoštovane obiskovalke in obiskovalci,

včeraj je bil Slo-Tech zaradi odpovedi polovice skupine delavcev v glavnem računalu nedostopen. Zategadelj smo celotno skupino zamenjali z novo.

Za morebiti spremenjen večer se vam opravičujemo, povsem možno pa je, da nam boste za to hvaležni.

100 komentarjev

Google registriral prvi avtomobil brez voznika

Ars Technica - Prihodnost avtomobilov ne vključuje voznikov, meni Google. Njihovi testi vozil brez voznika potekajo že nekaj časa, a na javnih ulicah v avtomobilu venomer potrebujejo človeka, ki bi prevzel nadzor, če bi šlo kaj narobe. Nevada je bila prva država v ZDA, ki je spremenila zakonodajo in dovolila registracijo vozil brez voznika za vožnjo po javnih cestah, če proizvajalec dokaže zadostno mero varnosti. Te dni je Googlova Toyota Prius postala prvi avtomobil brez voznika z registracijo za vožnjo po javnih cestah.

Nevadski DMV je po več testih na avtocestah v Carson Cityju in na polnih ulicah v...

206 komentarjev

Ali verjamete "pojoči travici"?

Ars Technica - V večini modernih držav je vožnja pod vplivom alkohola prepovedana in kazniva, da pa je tovrstno neodgovorno ravnanje mogoče preverjati in kaznovati, imajo policisti na voljo različne naprave, ki izmerijo količino alkohola v izdihanem zraku. Ko so se v ta namen še uporabljali testi na kemični osnovi, je bil postopek ugotavljanja stopnje alkohola v izdihanem zraku znan. Danes pa so naprave, ki merijo vsebnost alkohola v izdihanem zraku, v bistvu le črne škatlice, katerim na vhod dovedemo izdihan zrak, na izhodu pa se pojavi število, ki pove, koliko alkohola je vseboval. V točnost meritev teh naprav smo ponavadi precej prepričani.

A kot poroča CNET, so se pojavili tudi ljudje, ki alkotestom ne zaupajo več. Tako je voznik, ki so ga v ameriški zvezni državi Kentucky obtožili vožnje pod vplivom alkohola, na sodišču zahteval, da izdelovalec naprave za preizkušanje alkoholiziranosti voznika razkrije izvorno programsko kodo svoje naprave.

O primeru pišejo tudi na Ars Technici, zraven...

43 komentarjev

Najstnik za najstnike

Slo-Tech - Jonathan Fischer je izdelal napravo, s katero upa, da bo zmanjšal število smrti mladih v avtomobilu. Naprava Speed-Demon je ena v vrsti naprav, ki nadzoruje hitrost vožnje, vendar je prva, ki začne delovati šele, ko voznik preseže nastavljeno vrednost. Naprava, ki za svoje delovanje uporablja GPS, je zanimiva predvsem zaradi tega, ker v zasebnost voznika posega šele, ko voznik "prekrši" dovoljeno mejo hitrosti, ki je nastavljena v napravi. Ta funkcionalnost omogoča ohranitev zasebnosti kljub nadzorni napravi. Naprava deluje tudi v povezavi z Googlovimi zemljevidi in označuje le odseke, kjer je otrok presegel omejitev hitrosti.

Napravo je Jonathan začel razvijati, še preden je dobil vozniški izpit. Nato je z napravo zmagal na tekmovanju izumiteljev in presenetil javnost s svojo starostjo. Star je le 18 let. Seveda bo svojo izumiteljsko žilico preizkusil tudi na tržišču, saj skupaj s partnerji pričakuje splavitev naprave letošnjo jesen. Prodajala naj bi se dva modela. Eden bi...

76 komentarjev

Uvedba "sledilnih naprav" v nove evropske avtomobile do leta 2009

Mladina - 3. februarja 2005 je Evropska komisija izdala sporočilo za javnost, v katerem najavlja uvedbo tehnologije eCall (emergency call - eKlic) v vse nove avtomobile v EU do leta 2009.

Od leta 2009 naj bi bili vsi novi avtomobili opremljeni z napravo za nujne klice, ki se bo ob nesreči aktivirala in samodejno poklicala številko za nujno pomoč ter sporočila lokacijo nesreče. Sistem naj bi tudi vzpostavil govorno zvezo z ustrezno službo javne varnosti, možna pa bo tudi ročna sprožitev sistema. Vsekakor gre za hvalevredno in koristno tehnologijo, saj so - če gre verjeti sporočilu za javnost - študije pokazale, da bi zaradi sistema na letni ravni lahko rešili do 2000 človeških življenj.

EU je februarja pripravila poseben sporazum o podpori iniciativi, ki naj bi ga podpisale vse države članice. Namen sporazuma je zagotoviti, da bo tehnologija eKlic delovala v vseh državah članicah. Včeraj, 18. oktobra 2005, je dogovor podpisala tudi Slovenija. V prihodnje bomo tako še bolj varni.

Vsekakor...

49 komentarjev

Prenašanje vseh datotek legalno?

Slashdot - Študenti na Northern Illinois University (NIU) se trenutno ukvarjajo s preskušanjem nove storitve za prenašanje datotek po internetu. Njena posebnost je, da v nobenem primeru ni ilegalna. Storitev se imenuje Ruckus Network, razvili pa so jo študenti, ki so diplomirali na slovitem Massachusetts Institute of Technology. NIU za vsakega študenta plača 5 ameriških dolarjev, ti pa lahko pridobijo glasbo, filme, TV-nadaljevanke in še kaj. Programska oprema ima zaenkrat še nekaj omejitev, vendar je 170 študentov, ki jo preskuša, navdušenih. Do konca meseca bo Ruckus Network preskusilo 2500 študentov. Klik!

Morda pa se bodo tokrat računi vendarle izšli.

6 komentarjev

Ford preskuša cestni informacijski sistem

Slashdot - Kolikokrat ste že stali v gneči in preklinjali počasno obveščanje o zastojih na cestah ali pa se zgolj pritoževali nad slabim vremenom, ki bi se mu lahko izognili? Ali pa ste ob gledanju predvsem ameriških filmov pomislili, kako si lahko enovit sistem kontrole prometa olajšal delo nadzornikom, ki nepretrgoma gledajo v ekrane?

Da se nam obetjo spremembe, kaže tudi sledeča novica. Tako je Ford začel dvostopenjski program testiranja opreme, ki bo preko merjenja parametrov vozila in okolja napovedovala razmere na cestah. Tako bo možno z merjenjem hitrosti, frekvence zaviranja, zunanje temperature in vlažnosti, pa tudi vklopa sistema za pomoč pri zaviranju ugotavljati prometne zamaške, stanje cest, ter celo vreme, in to v realnem času.

Druga stopnja, ki naj bi se v ZDA začela pozno jeseni letos, bo poleg merjenja vsebovala tudi opozarjanje voznikov z vgrajeno primerno napravo v vozilih. Če bodo rezultati uspešni, analitiki napovedujejo, da bo tehnologija postala komercialno dostopna...

3 komentarji

Nič več policijskega alkotesta, TODA ...

Slashdot - V obljubljeni deželi čezoceanski se obeta še ena zanimiva dogodivščina. Zaenkrat samo v državi New Mexico, a utegne kmalu zajeti cele ZDA. Za kaj gre? Do leta 2008 naj bi vsi novi, do leta 2009 pa sploh vsi avtomobili imeli vgrajeno napravo, ki bo ugotavljala, ali je voznik zaužil prekomerno količino alkohola ali ne. Naprava bo analizirala voznikovo sapo, za kar bo potrebnih 30 sekund čakanja pred začetkom vožnje, in če bo preskus pozitiven, bo vžig avtomobila nemogoč.

A glej ga zlomka, zakaj pa ne bi na test poslali vaše punce ali žene (ali obratno, cenjene obiskovalke), ki bi test prestala, potem pa bi za volan sedli vi. Žal tudi to ne bo mogoče, ker se bo preskus v naključnih intervalih izvajal tudi med vožnjo. Če bo v tem primeru pozitiven, se bo sprožila hupa in utripanje luči, dokler se avto ne bo ustavil.

New Mexico slovi po težavah s pijanimi vozniki, zato si imenitni gospodje že precej časa prizadevajo, da bi jih odpravili. Nasprotniki zakona pa poudarjajo, da bodo...

60 komentarjev

Yugo najslabši avto?

Slashdot - Za kratko sprostitev in predah od računalništva preidimo na še eno tehnično "igračko", s katero se večina bralcev je že ali pa se še bo srečala, namreč na avtomobile. Forbes nas vabi h glasovanju med 14 kandidati za najslabši avto od konca 2. svetovne vojne naprej. Seznam vključuje le modele, ki so bili naprodaj v ZDA, tako da manjka kar nekaj "favoritov" naše in vaše mladosti, predvsem tisti s sovjetskim poreklom. Kljub vsemu vzhodnoevropsko "čast" rešujeta dva kandidata. "Naš" yugo, ki je nesmrtno slavo doživel že v filmu Umri pokončno 3, v trenutku, ko tole pišem, prepričljivo vodi s 30% glasov (še najbolj mu diha za ovratnik Ford pinto z 18%), medtem ko se vzhodnonemški trabant s 6% oklepa zlate sredine. Glasovnico najdete na strani z uvodnikom, novička na Slashdotu pa se nahaja tule.

66 komentarjev

Mobilni telefoni niso nevarni bencinskim črpalkam

The inquirer - Če ste se le poglobili v navodila za uporabo mobilnega telefona (včasih imam sicer močan občutek, da se marsikdo ni), ste gotovo prebrali opozorilo, da je uporaba mobilnega telefona prepovedana v medicinskih ustanovah, na letalih in bencinskih črpalkah. Seveda, iskre, ki množično švigajo iz telefona, bi lahko pognale črpalko v zrak. Vsaj takšno je bilo prepričanje, podkrepljeno z videoposnetkom ene od nesreč na črpalki nekje v Angliji.

Da je nevednosti dovolj in da je potrebno poiskati odgovor dilemi, ali mobilniki res lahko povzročijo vžig gorivo, so si rekli pri britanski oddaji Brainiacs. Star dostavni avto so napolnili z gorivom in hlapi, vanj vstavili šest delujočih mobilnikov in vse hkrati poklicali. Zgodilo se, po pričakovanjih, ni seveda nič.

Zanimivo je, da je bilo za vžig dovolj, če se je bakrene žice, ki je segala v notranjost vozila, dotaknil prostovoljec, oblečen v nylonska oblačila. Še klik.

Se bo ekipa na podoben način lotila tudi uporabe mobilnikov v letalih?

18 komentarjev

Microsoft v vsak avto

Yahoo News - Na začetku si je Microsoft zadal cilj priti s svojimi operacijskimi sistemi v večino računalnikov na našem planetu, kar mu je večinoma uspelo. Dick Brass pa je sporočil, da si je Microsoft zadal nov cilj. V vsak avto na Zemlji naj bi vgradili njihov operacijski sistem. Le-ta naj bi jih opozarjal na nevarnosti in prepreke na cesti in bi se nadgrajeval avtomatstko -- brezžično. Platforma je po poročanju Yahoo! News že v uporabi in sicer v 23 avtomobilih, kot so BMW serija 7, Citroen, Daimler, Fiat, Volvo, Hyundai, Mitsubishi, Subaru in Toyota.

TBox, kot se bo tehnologija imenovala, bo na voljo čez približno 12 do 36 mesecev (eno leto ali tri?). Namen tehnologije je predvsem to, da bo delo s prenosnimi računalniki in telefonijo v avtomobilih še lažje. Klik!

34 komentarjev

DNK računalniki se bližajo

Dvojna vijačnica DNK

New Scientist -

Če ste gledali leta 1983 posnet film War Games, se gotovo spomnite tedanjega računalnika, ki je bil narejen tako, da je vedno zmagal, vse dokler ni igral v igri križci-krožci neodločeno sam seboj. Kot vse kaže, se nam absolutno nepremagljivi računalniki obetajo v ne tako daljni prihodnosti.

Milan Stojanovic z newyorške Columbia University in Darko Stefanovic z University of New Mexico iz Albuquerqueja sta razvila prvi DNK računalniki, ki igra igre. Poimenovala sta ga MAYA, sposoben pa je igrati križce-krožce. MAYA vsebuje devet kvadrnih polj, ki skupaj merijo manj kot kvadratni centimeter, za igranje pa imamo na voljo devet različnih DNK, ki z vsakim poljem reagirajo različno, prav tako reagirajo različno tudi njihove...

10 komentarjev

Senzor za radioaktivnost

IAfrica -

V slavnem Los Alamos National Laboratory iz New Mexica, kjer so med drugim naredili tudi prvo atomsko bombo, so sedaj razvili napravo, ki naj bi olajšala odkrivanje prav takšnih ZlihStvorov™.

Po poročanju IAfrica naj bi naprava delovala na podlagi muonov (subatomskih delcev), ki so del ostanka kozmičnega žarčenja po njegovem vstopu v Zemljino troposfero. Ti, sicer neškodljivi delci, lahko prodrejo tudi do 30 m pod vodo (za primerjavo, rentgenski žarki dosežejo globino le do enega metra) in imajo to lastnost, da se od različnih materialov odbijajo pod točno določenim in merljivim kotom. Gostejši kot je material, večji je kot odboja.

Znanstveniki so sedaj prepirčani, da bodo lahko s to tehnologijo zaznali 1.000 kubičnih centimetrov velik kos urana v velikem železnem zaboju polnem ovac v samo minuti. Vse to seveda ob zelo nizkih stroških. Več o tem.

Konec je 'švercanja' prijateljčki.

4 komentarji

Test & Tekst: Jabra BT100

Slo-Tech -   IV. POSEBNE OBVEZNOSTI VOZNIKOV
  Prepoved uporabe dodatnih naprav ali opreme


68. člen
(1) Voznik med vožnjo ne sme uporabljati dodatnih naprav ali opreme, ki bi bistveno zmanjševale njegovo slušno in vidno zaznavanje ter zmožnost obvladovanja vozila (pustne maske, slušalke, mobitel itd.). (2) Uporaba mobitela med vožnjo je dovoljena ob pogoju uporabe vgrajene funkcije za prostoročno uporabo telefona.
... [ZVCP]

Omenjena oprema zna biti DenarniciNeprijazna v dveh primerih: če jo kupite ali ne [>:D]. Naš šefe Sergio je seveda med privilegiranimi. Test!

10 komentarjev

High-Tech road trip!

Slashdot - Verjetno ste se že kdaj odpravili s prijatelji na kakšno malce daljše potovanje in vam je bilo neizmerno dolgčas v celodnevni vožnji. Kako bi bilo če bi bil vaš avtomobil in avtomobil prijateljev pred vami opremljen z mrežno opremo? In vožnja bi se spremenila v zabavno zapravljanje časa. Sliši se kot kakšna reklama iz TV prodaje ampak fantje na tej strani so pljunili v roke in uspešno izvedli prav to. Zanimivo, ni kaj.

0 komentarjev