»

Fukušima - jedrski incident stopnje 4 v teku

Shema BWR reaktorja

vir: BBC
BBC - Še ta trenutek se strokovnjaki na japonskem, točneje v jedrskih elektrarnah v mestu Fukušima, na vsak način borijo s tremi vročimi reaktorji, ki jim je po izklopu zaradi potresa in tsunamija odpovedal hladilni sistem.

Jedrsko elektrarno Fukušima I, ki jo je najprej stresel potres stopnje 9,0 po Richterjevi lestvici in zatem še oblil tsunami, sestavlja šest vrelovodnih (BWR) reaktorjev 440 do 1080 MW električne moči. Pri vrelovodni zasnovi se gre za to, da vroča reaktorska sredica uparja vodo, ki jo obliva, para pa zatem žene turbine in se po kondenzaciji vrne v reaktorsko sredico.

Voda je tako, enako kot pri PWR zasnovi NE Krško, hladilo in moderator. V primeru, da je potrebno tak reaktor zaustaviti, se vstavijo kontrolne palice, ki zaustavijo glavno rekacijo, aktivni...

208 komentarjev

Prisluhnite dogajanju pod ledeno polico na Antarktiki

Wired Blog - Nemški znanstveniki so s pomočjo podvodnega mikrofona vzpostavili zvočni prenos dogajanja pod ledom na Antarktiki, ki naj bi pričaral zvočno podobo skoraj nedotaknjenega oceana. Hidrofon deluje s pomočjo vetrne in sončne energije iz observatorija Palaoa (Perennial Acoustic Observatory in the Antarctic Ocean) na Ekströmovi ledeni polici - podvodne zvoke pa naj bi prenašal ter snemal nekaj let.

Znanstveniki bi radi zabeležili čimveč posebnih načinov oglašanja različnih živalskih vrst, hkrati pa bodo preučevali tudi vpliv ladijskega prometa na njihovo obnašanje. Poslušalce prenosa opozarjajo na nenadne...

17 komentarjev

Je znotraj Saturnove lune ocean?

vir: NASA
NASA - Znanstveniki so s pomočjo radarja na vesoljski sondi Cassini zabeležili 50 pokrajinskih posebnosti na površju Saturnove lune Titan. Potem ko so jezera, kanjone in gore želeli ob 19 preletih ponovno najti, so ugotovili, da so se njihovi položaji spremenili. V nekaterih primerih celo za 30 kilometrov.
Po mnenju Nasinih znanstvenikov se sistematično premikanje pokrajin lahko razloži le z domnevo, da se je ledena skorja ločila od sredice zaradi notranjega ocena, kar omogoča premikanje skorje. „Prepričani smo, da je 100 kilometrov pod ledom in z organskimi snovmi bogatim površjem ocean vode, pomešan z amoniakom,“ je povedal Bryan Stiles iz Nase.

Proučevanje Titana je glavni cilj odprave

80 komentarjev

Mobilna zunanja grafična kartica

Daily Tech - Podjetje Asus je predstavilo prvo zunanjo grafično kartico za prenosne računalnike, imenovano XG Station. Na prenosni računalnik jo je mogoče povezati preko ExpressCard priključka, vsebuje pa PCI Express x16 režo za grafične kartice, kar pomeni, da je omogočeno menjavanje slednjih (standardni paket vsebuje Nvidia 7900GS). Izdelek ima vgrajen tudi LCD zaslon, ki prikazuje informacije o hitrosti ventilatorja in podobne podatke, za napajanje grafične kartice pa skrbi zunanji napajalnik. Cena zaenkrat še ni znana. Več lahko preberete v izvorni novici.

39 komentarjev

Novi dvojedrni Opteroni serij x85

Slo-Tech - Podjetje AMD je dan pred začetkom tradicionalne Intelove prireditve IDF, najavilo novo serijo dvojedrnih procesorjev za delovne postaje - Opteron 185, 285 in 885. Procesorske srčike tokrat bijejo z 2,6 GHz in ostajajo pri porabi okoli 95W električne energije. Dva in osem procesorski različici bosta dobavljivi v prihodnjih dneh (2149 $ za 885 in 1051$ za 285), medtem ko ostaja cena za 185 - različico, ki bo običajne smrtnike še najbolj begala, skrivnost. Opteron 185 prav tako ne bo dobavljiv vsaj še dober mesec.

Sladka smetana AMD-ejeve namizne ponudbe, trenutno najzmogljivejšega dvojedrnika AMD FX-60, bo s prihodom Opterona 185 vse bolj kisla, če bo FX vztrajal z nezanimivo ceno. Prihod Opterona 185 pa bo verjetno posebej vznemiril vse, ki še zbirajo prihranke za nakup "navijaških" sorodnikov serije 170 ali 175.

4 komentarji

Konec Motherboard Monitorja

MBM -

Alex Van Kaam, avtor vsem znanega odličnega programa za merjenje in opazovanje napetosti, temperatur in podobnih podatkov z osnovne plošče, se je odločil temu programu storiti konec. Prva verzija programa je izšla januarja 1998, sedaj pa se po sedmih letih razvoja program z različico 5.3.7.0 ukinja.

Avtor pravi, da so glavni razlogi za tako drastično odločitev sama industrija, ki je nerada dajala informacije o novih ploščah, pomanjkanje časa in navsezadnje tudi pomanjkanje motivacije, ki splahni po sedmih letih. Kljub ustavitvi razvoja, pa Alex Van Kaam pravi, da izvorne kode žal ne bo mogoče dobiti, ker bi s tem kršil preveč pogodb o varovanju podatkov (NDA). Program zaenkrat še ostaja na več mednarodnih strežnikih, tako da si ga prenesite, dokler še lahko.

Slava mu!

26 komentarjev

Galileo živi

Daily Times - Na vrhunskem srečanju med predstavniki ZDA in EU so dosegli dogovor o tehničnih standardih, ki se tičejo izdelave evropskega "GPS sistema" Galileo za civilno rabo in integracije z ameriškim GPS sistemom.

Od novega sistema si Evropa obeta veliko: preko 150.000 novih delovnih mest, ter preko 10 milijard dolarjev prometa. Več si preberite na Daily Times in na uradni strani Galilea.

3 komentarji

Europa in življenje

New Scientist - Vsi smo gledali animacije robotskih sond, ki pod ledom Oceana Europe iščejo življenje. Z nuklearnim reaktorjem so se prebile skozi nekaj kilometrov ledu, potem pa kot podmornice osvetljujejo črno vodo in iščejo kaj ribam podobnega. Podatki, ki jih je poslala sonda Galileo, sedaj kažejo, da je led precej debelejši, kot se je mislilo doslej in da je ocean iz koncetrirane žvepolve kisline, ki mestoma prodira na površje. Ph je kar 0. Se pravi, težko bi bilo to "grozdje" še bolj kislo.

Za Marsom že drugi mrtev "planet", ki se je včasih zdel tako obetaven? Link.

48 komentarjev

Kaj storiti z 80 mio USD?

Akvarij pred oknom

vir: U.S. Submarines
U.S. Submarines - Ste večni popotnik, ki želi odkrivati nove dežele, pokrajine in kulture? Vam v predalu leži 80 milijonov dolarjev? Če ste na prejšnji vprašanji odgovorili z da, si lahko kupite svojo lastno podmornico. Phoenix je luksuzno podvodno plovilo, v katerem je kar 470 kvadratnih metrov prostora in se lahko potopi do globine tristotih metrov. Poleg luksuzno opremljene notranjosti pa so v podmornici skriti tudi čolni, s katerim boste lahko pobegnili na samotno plažo.

21 komentarjev