»

Microsoft bo močno otežil izdajanje gonilnikov za starejše verzije Windows

Slo-Tech - Microsoft je sporočil, da bo 1. julija prihodnje leto onemogočil navzkrižno podpisovanje gonilnikov (cross-sign drivers), s čimer bo de facto onemogočil izdajanje novih gonilnikov za vse operacijske sisteme pred Windows 10. Edina možnost bo namreč ostala preverjanje gonilnikov za starejše sisteme s testom HLK/WHQL, ki pa ni primeren za vse naprave.

Trenutno obstajajo trije načini podpisovanja gonilnikov, medtem ko nepodpisani gonilniki iz varnostnih razlogov ne delujejo. Cross signing pomeni, da razvijalec gonilnikov za Windows 8.1 in starejše podpiše z lastnim certifikatom (Code Signing Certificate), potem pa še s certifikatom centralni overitelj (Certification Authority). Če slednjemu Microsoft zaupa, je s tem provenienca gonilnika potrjena. To možnost bo Microsoft ukinil. Ostalo bo podpisovanje prek Partner Center Developer Dashboarda (Attestation Signing), kjer gonilnik podpiše Microsoft. Ta identiteto razvijalca potrdi prek računa v Developer Dashboardu. Možnost deluje le za...

60 komentarjev

Ustanovitelj KickassTorrents pridržan

Slo-Tech - Na Poljskem so aretirali 30-letnega ukrajinskega državljana Artema Vaulina, ki ga sumijo ustanovitve in upravljanja priljubljene spletne strani za prenos torrentov KickassTorrents (KAT). Zaradi pranja denarja in pomoči pri množični kršitvi avtorskih pravic ga preganjajo ZDA, ki že zahtevajo njegovo izročitev. Trdijo, da je Vaulin s svojim početje povzročil za več kot milijardo dolarjev škode. Istočasno so zasegli tudi domene, ki jih je spletna stran uporabljala, in blokirali nekaj s stranjo povezanih bančnih računov.

Posebej zanimivo je, kako so odkrili Vaulinovo identiteto. Izdali so ga stari grehi oziroma nespametnosti, saj je leta 2009 ob ustanovitvi strani le-to registriral s pravimi podatki, ki jih je pozneje sicer umaknil, a so ostali v zgodovinski verziji...

50 komentarjev

Firefox 42 končno 64-biten tudi za Windows

Mozilla.org - Mozilla je naposled pripravila stabilno 64-bitno različico svojega brskalnika tudi Windows. Firefox je v 42. inačici na voljo v 64 bitih tudi za Windows, a se skriva na Mozillinih FTP-strežnikih. Na prvi strani še ni sledu o tej različici, temveč ponujajo le 32-bitno, kar pojasnjujejo s čakanjem na nekaj sprememb pri partnerjih. Kar se tiče funkcionalnosti, je bistvena razlika 64-bitne različice od 32-bitne v odsotnosti podpore za vtičnike NPAPI. Njihovo ukinitev so v naslednjem letu napovedali za 32-bitno verzijo, 64-bitna pa je brez že od začetka.

Druge novosti v Firefoxu 42, ki zadevajo vse platforme, so izboljšan zasebni način (Private Browsing), ki sedaj blokira nekatere elemente strani, ki bi se lahko uporabljali za...

41 komentarjev

150 milijonov licenc Windows 7, beta različica Windows Live Essentials

HotHardware - Pred slabimi štirimi meseci, v začetku marca, smo poročali, da je Microsoftu od lanskega 22. oktobra uspelo prodati že 90 milijonov licenc operacijskega sistema Windows 7. Za to so potrebovali okrog 4 mesece, a se je hitrost prodaje od takrat nekoliko umirila. Po dodatnih štirih mesecih, 8 mesecev po izidu operacijskega sistema, so namreč dosegli mejnik 150 milijonov prodanih licenc. Po trenutnih podatkih naj bi kar tri četrtine podjetij resno razmišljalo o zamenjavi starejših sistemov za Windows 7.

Na voljo je tudi javna beta različica Windows Live Essentials, v katerem se nahaja Messenger, Movie Maker, Photo Gallery, Mail, Writer in Sync. Movie Maker in Photo Gallery v beta izdaji podpirata novosti, o katerih smo že poročali, Sync bo...

18 komentarjev

64-bitni Far Cry

AnandTech - AMD je vse od predstavitve 64-bitnih procesorjev napovedoval, kako bodo tudi ljubitelji iger prišli na svoj račun. Pohitritve na račun dodatnih registrov naj bi bile občutne, neuradno se je šušljalo, da bi igre v 64-bitnem okolju s 64-bitno kodo znašale celo do 20%. Prejšnji mesec je Microsoft s splavitvijo Windows XP x64 poskrbel za testno okolje, počakati je bilo potrebno samo še na prve,...

16 komentarjev

AMD pozitiven

CNN.com - Kljub temu, da si AMD s svojimi nizkimi cenami in kvalitetnimi procesorji resnično zasluži aplavz, je najbolj razveseljivo, da je ameriški velikan v tem četrtletju prvič po dveh letih posloval pozitivno. Rezultat bo zelo razveselil tako osebje pri AMD-ju kot tudi njihove delničarje, saj so pred nekaj meseci nekateri poznovalci že špekulirali, da bo podjetje, če mu ne uspe z Opteroni in AMD64, propadlo.

CNN trdi, da je glavni "krivec" za uspeh njihov paradni konj, Opteron, in njegova zmožnost poganjanja tako 32- kot tudi 64-bitnih programov. Da se Opteroni resnično odnesejo enakovredno s pričakovanji, je nakazal tudi HP, ki je potrdil svojo namero o prodaji strežnikov s procesorji Opteron. Klik!

5 komentarjev

Zmagoslavje AMD64 bo moralo še počakati

Overclockers.com - Od kar je AMD izdal svoje 64-bitne procesorje s kodnim imenom Hammer, je minilo približno 6 mesecev. A še vedno je na razpolago bore malo programov, ki bi bili prilagojeni za delovanje v 64-bitiem načinu. Večina poznovalcev je tako mnenja, da se bo na trgu pojavilo več programov za 64-bitne procesorje šele, ko bo Microsoft izdal svojo 64-bitno različico Windows XP (trenutno je na voljo kot brezplačno dostopna beta različica). Če bi AMD hotel povečati prodajo, bi torej za zdaj moral znižati cene Opteronov in upati, da bo porast prodaje pospešila razvoj Windows XP64.

Sam operacijski sistem pa ni dovolj, potrebni so še ustrezni gonilniki. Glede na to, da se nekatera podjetja ne trudijo niti z gonilniki za 32-bitne procesorje za starejše operacijske sisteme (ali alternativne, npr. odprtokodne), ni presenečenje, da zaenkrat 64-bitno platformo ignorirajo tudi velikani kot je ATI. Ob tako pičli podpori je logično, da bo AMD počakal s pocenitvijo svojih procesorjev na prihod 64-bitne...

33 komentarjev

64-bitna Okna XP za vse 64-bitneže

Slashdot - Čeprav so 64-bitni procesorji za namizne računalnike že nekaj časa med nami, je večina preizkuševalcev mnenja, da bo vse skupaj resnično zaživelo šele s 64-bitno različico Microsoftovih Oken XP. Razvijalcem so bile beta različice že nekaj časa na voljo, zdaj pa si jo lahko prenesejo tudi navadni uporabniki AMD Opterona oziroma Athlona64. Glede na to, da je različica omejena na 360 dni, predvidevamo, da bo končna različica izšla tekom letošnjega leta. V tem času bodo tudi razvijalci imeli čas pripraviti tudi 64-bitne gonilnike. Po poročanju uporabnikov namreč v trenutni različici delujejo le 64-bitni, kar trenutno pomeni marsikatero težavo z združljivostjo starejše strojne opreme.

8 komentarjev

AMD dobavlja več procesorjev

The inquirer - Med tem ko AMD počasi migrira na 90 nanometersko tehnologijo izdelovanja procesorjev, ima pri dobavi le-teh in drugih modelov še vedno precejšnje težave. Obljubljenih milijon AMD64 procesorjev v četrtem četrtletju 2003 verjetno ni bilo doseženih, saj AMD tega ni ne potrdil in ne zanikal, pač pa je podal izjavo, da "so zadovoljni, kjer so". Za prihajajoča četrtletja načrtujejo, da bodo dobavili milijon ali več AMD64 procesorjev narejenih v 13 mikronski tehnologiji, popoln prehod na procesorje, izdelane v 90 nanometerski tehnologiji, pa naj bi se zgodil v prvi polovici tega leta. Klik!

5 komentarjev

Primerjava platform za AMD64

vir: GamePC
GamePC - Testi AMD64 zadnje časa padajo, kot snežinke v zimskem viharju. Ker pa brez dobrega čipovja ne bi procesor nikoli tako dobro deloval so se na GamePC odločili, da preizkusijo tri za AMD64 primerna čipovja. Pobliže so si ogledali nVidiin nForce 3 Pro, Viin K8T800 ter AMD-jevo serijo 8000. Predstavnik VIE je bila Asusova plošča K8V, nVidiino poslanstvo pa je predstavila Gigabyte-ova plošča K8N Pro 150. Test je obsegal šest procesorsko požrešnih programov in štiri igre. Po opravljenih testih so ugotovili, da je VIINO čipovje odlično, saj je hitro in ima kar nekaj stvari, ki bodo marsikomu prišle prav. Klik!

4 komentarji

Okna za AMD64

X-Bit Labs - Zanesljivi viri pravijo, da bo Microsoft izdal nov operacijski sistem, posebej prilagojen za AMDjeve 64-bitne procesorje. Opteron in Athlon 64 bosta svoja Okna dobila konec leta ali v začetku naslednjega. Beta različica naj bi luč ugledala že v tretji četrtini letošnjega leta. Predstavnik iz Redmonda, je potrdil, da bo Microsoft izdal tudi strežniško verzijo, zato je zelo verjetno, da se bo po izdaji novih Oken povečala prodaja Athlonov 64. Klik!

4 komentarji

Windows za AMD x86-64 procesorje

X-Bit Labs -

Microsoft je danes uradno potrdil, da razvijajo posebni različici Windows XP in 2003 Server operacijskih sistemov, ki bosta prirejeni za AMD-jeve 64-bitne procesorje, tako da bosta izkoriščali vse prednosti, ki jih bo prinesla 64-bitna obdelava podatkov. Prav tako je Microsoft samovšečno izjavil, da sedaj AMD lahko pričakuje povečano prodajo dotičnih procesorjev, zakaj ljudje naj bi sedaj dobili garancijo, da bo obstajalo tudi programje zanje.

Prve beta inačice pričakujemo sredi letošnjega leta (junij?), poudariti pa velja, da bodo imele nove različice Windows tudi sposobnost poganjanja 'starih' 32-bitnih programov, tako da bodo delovali tudi vsi sedanji programi. Končnega datuma, kdaj bodo Windows na voljo še ni, Microsoft je le objavil, da bodo v zadnjem četrtletju izdali dokumentacijo in orodja za razvoj programov s podporo 64-bitnim Windows. Več o tem.

16 komentarjev

Zdravilo za Microsoftov monopolizem

The inquirer - Microsoft je še vedno monopolist na področju desktop operacijskih sistemov, zato se lahko izmišljuje, kakšno ceno bo imel njihov najnovejši ali malce starejši operacijski sistem. Na The Inquirerju so se malce razpisali na to temo in ugotovili, da Windows 98 zajemajo kar 21 % cene povprečnega računalnika (integrirana matična plošča + 128 MB RAM-a). Zanimivo je, da Microsoft kljub recesiji na področju strojne opreme ni niti malo znižal cene svojim operacijskim sistemov (tudi Windowsi 98 kljub zastarelosti niso bili deležni pocenitve). Ker Microsoft noče znižati cen, nam preostanejo alternative. Em, kakšne alternative? (Pravih) alternativ trenutno ni. BeOS 5 je zastonj, vendar ima blazne probleme s strojno opremo. Linux je spet zastonj, vendar je prezahteven za povprečnega uporabnika, da o Unixu, ki utegnili biti prava mora za navadnega uporabnika ne govorim. Kljub vsemu, bomo mogli še kar nekaj časa prebiti na Microsoft operacijskih sistemih in gledati že kar legendarni BSOD. Ali pa...

6 komentarjev