»

Xiaomijev prvak Mi A3 je tu

Slo-Tech - Xiaomi je danes predstavil težko pričakovanega naslednika svojega popularnega telefona Mi A2, ki je svoj čas ponujal izjemno veliko za svojo ceno. Xiaomi Mi A3 je dostojna nadgradnja, ki pa je v nekaterih aspektih naredila korak nazaj. Primer je 6,08-palčni zaslon, ki se mu je ločljivost skrčila na HD+, je pa postal AMOLED. V resnici gre za mednarodno verzijo telefona Xiaomi CC9e, ki je že mesec dni dostopna v Indiji.

Novinec za 250 evrov v osnovni verziji ponuja procesorski čip Snapdragon 665, 64 GB prostora za shranjevanje podatkov (obstaja tudi 30 evrov dražja verzija s 128 GB), 4 GB pomnilnika in konvertibilno režo, v katero lahko vdenemo drugo kartico SIM ali microSD. Čitalnik prstnih odtisov je z zadnje strani...

23 komentarjev

Radiatorji

CoolingKing Radiator

vir: Overclockers.com
Overclockers.com - Ste tik pred nakupom radiatorja? Potem se hitro oddričajte na Overclockers.com (ako se še niste seve) in si oglejte testa Black Ice Xtreme Radiator ter CoolingKing Radiator. Če drugega ne, sta vredna branja, ker ste lahko prepričani, da vam ne ponujajo mačka v žaklu (radiatorju?). Vsaj, ko se enkrat seznanite z njihovo transparentno in razdelano metodologijo, ne.

Tudi v kolikor samo veste, da vaše nastajajoče vodno hlajenje potrebuje neko čudo imenovano radiator, ste...

4 komentarji

Petaflopsu naproti

Slo-Tech - Do leta 2010 naj bi luč sveta ugledal najhitrejši superračunalnik, ki naj bi presegel zmogljivost petaflopsa. FLOPS je merilo za število opravljenih operacij z realnimi števili v sekundi (FLoating Operation Per Second), petaflops pa je kar 1015 teh operacij na sekundo. Za primerjavo povejmo, da današnji procesorji zmorejo okoli 1 GFlops (odvisno od vrste testa in prevajalnika).

Ta stvar zanima ameriško agencijo za obrambne raziskovalne projekte, superračunalnik bo pa sestavil nekdo izmed trojice Cray, IBM in Sun.

Ker se zmogljivost procesorjev v naslednjih nekaj letih zagotovo ne bo tako povečala, je potrebno ubrati drugačne pristope, in sicer paralelne. Pri teh hitro postane ozko grlo komunikacija med posameznimi procesorji in s pomnilniškimi sistemi. Cray bo zato naredil hibridno kombinacijo z namenskimi (vektorskimi) procesorji za obdelavo realnih števil in namenskimi skalarnimi procesorji. Vsak bo imel v neposredni okolici dovolj pomnilnika za nemoteno delo.

Sun poskuša...

105 komentarjev

Zgoraj in spodaj brez ... ohišja

Overclockers.com - Če pogosto menjujete komponente, še posebaj kakšne okornejše, kot so vodni bloki, vam gotovo ohišje hodi v napoto. Owen Stevens je ta problem "elegantno" rešil in si zgradil preprosto leseno stojalo za računalniške komponente, večji del vodnega hlajeja pa zaprl v odsluženo ohišje 486-ke.

Ko ste že ravno na Overclockers.com, si preberite še test Danger Denovega GPU Maze4 vodnega bloka, namenjenega hlajenju grafičnih kartic.

20 komentarjev

Koliko tranzistorjev potrebujem, da skuham jajce?

Ace's Hardware - Na Ace's Hardware so se pojavili zanimivi izračuni in podatki o energijski požrešnosti IBM-ovih in Intelovih procesorjev. Izračunali so zmanjšanje porabe pri vsakem od proizvajalcev pri prehodu na nove tehnologije in morda boste presenečeni, če vam povem, da so odstotki prihrambe oziroma manjše porabe energije kar tam okoli 45 %. Torej, koliko tranzistorejv bi potrebovali, če bi hoteli skuhati jajce? Nekaj milijard zagotovo.

2 komentarja

Prescott - prvak ali polom?

Slo-Tech - Končno se je dvignila zavesa, na oder je stopil Intelov najnovejši procesor, kontraverzni Prescott. Skladno s tem, so tudi testi pognali kot gobe po dežju. Ker je plevela iz leta v leto več, smo vam pripravili izbor res dobrih in predvsem kredibilnih strani, ki so se razpisale o najnovejši generaciji štiric. Tu sta še Ed iz Overclockers.com in njegov vedno nabrit jezik ter vroča debata na našem forumu.

Če se slučajno zgodi, da v nobenem izmed naštetih ni ravno tistega podatka, ki vas najbolj zanima, pobrskajte še po Intelovih specifikacijah.

Mi pa se kmalu beremo.

17 komentarjev

Malo čofotanja za zaspano nedeljsko popoldne

Overclockers.com - Ako se vam, tako kot meni, nič ne da, odklikajte do Overclockers.com in si oglejte kako si je Mops posodobil, ali bolje, kar na novo sestavil, vodno hlajenje. Vse skupaj sicer ni nič kaj pretresljivo, je pa članek lepo zaokrožena celota, saj se dotakne vseh ključnih delov izdelave vodnega hlajenja, še zlasti, zadnje čase ne več tako pogosto uporabljanega hlajenja s TECom (resda le GPUja, a smelost tovrstnih akrobacij s procesorji je tako vprašljiva, saj so Peltiejevi elementi premalo učinkoviti, oziroma procesorji oddajajo preveč toplote) in posledično sledi še boj s kondenzom.

7 komentarjev

Po AT in ATX še BTX

AnandTech - Standard ATX (Advanced Technology eXtended) je že dodobra uveljavljen, saj so danes vse matične plošče izdelane po tem standardu oziroma eni od izpeljank, na primer mini-ATX. Trg sedaj zahteva vedno tišje in manjše računalnike, in tako tudi slednji ne zadošča več.

Tako so "bistre" glave sedle skupaj in rodil se je standard BTX (Balanced Technology eXtended). Predstavili so ga kje drugje kot na Intelovem Forumu Razvijalcev. Razvijalci so se osredotočili predvsem na tišje in hladnejše računalnike, kar ima za posledico to, da bomo potrebovali nove matične plošče, ohišja ter v nekaterih primerih še napajalnik. Matična plošča bo tako po novem na levi strani. Prav tako so premaknili procesor bližje ventilatorju BTX ohišja.

Na AnandTechu so spisali obširen članek o vseh novostih, za tiste bolj tehnične pa še povezava na specifikacije.

36 komentarjev

Prescott, Canterwood in Springdale

Overclockers.com - Pred kratkim so se po internetu razlezle črnoglede napovedi, češ, v aroganco odeti, Intel bo s Prescott ponovil packarijo, ki jo je storil z Willametti na socketu 423 in zanj zahteval nove matične plošče. Vsi novopečeni lastniki Pomladnih dolov pa v jok in na drevo.

Na srečo iz dreves prestrašeno gledajočih kupcev si niso vsi složni v tej napovedi. Namreč, ako malo pobrskamo po specifikacijah i875P (oziroma i865PE, saj sta si bolj ali manj enaka) vidimo, da v njih Intel dobrodušno predvideva podporo Prescotta, le par malenkosti nam je postoriti v tej smeri, začenši z novim standardom VRD 10.0 (nekoč znan pod imenom VRM) in končavši z vezjem za prepoznavo omenjenih procesorjev. To pa je tudi vse.

Kaj lahko se zgodi, da bo imela ta pravljica srečen konec, le proizvajalci matičnih plošč morajo poškilti v specifikacije in pogoltniti zgubo nekaj centov, ki jo te dopolnitve prinesejo, vsekakor Intel, enkrat za spremembo, ni zlohotnež. Kaj lahko se izkaže, da si je zlo tokrat...

5 komentarjev