»

Samogradnja robotov

reddit - V turobnih nedeljah kot je ta, ni boljšega, kot se lotiti sestavljanje robota. Povprečen človek bi tako morda sestavil že tisočkrat videno želvo, ampak vi ste bralci Slotecha! Roboti so vam tako samoumevni, da samo kolovratenje naokoli nikakor ne bo potešilo vaše lakote.
Kaj pa porečete na roj avtonomnih samosetavljajočih robotv? Dodajte še možnost, replikacije in že lahko zavzamete galaksijo ali dve.

Vsem knjižnim moljem (in potencialni konkurenci Google Book) bo nedvomno prišel prav avtomatiziran čitalec knjig, ki je povrh vsega sestavljen iz Lego kock.


Veselo na delo!

8 komentarjev

Leti, leti tehnologija

engadget - Že pred časom je podjetni avstralski profesor izkoristil histerijo, ki curlja iz vse dražjih sodčkov nafte in obelodanil svojo rešitev, visokoleteče mline na veter. Strnjeno povedano je poanta v tem, da spravimo lahke vetrnice na višino, kjer stalno pihajo močni vetrovi. Dovolj močni, da ne skrbijo samo za ohranjanje vetrnice v zraku, ampak proizvajajo tudi električno energijo, ki jo pošljemo po kablu, ki vetrnico hkrati drži na mestu, odjemalcem. Nadejajo se dvakrat več energije na enoto površine kot pri klasičnih vkoreninjenih vetrnicah.

Delnic Petrola sicer še ni treba prodajati, ampak ideja, četudi se Don Kihot ves čas vsiljuje v misli, vseeno ima empirično...

57 komentarjev

Novi zasloni, testi, Google, Nasa in še kaj

več strani - Za konec te nedelje vam na Slo-Techu ponujamo več testov in novičk nadvse raznoliko obarvane narave. Za začetk je na vrsti Acer-jeva napoved, da bo začel s prodajo novih 20- in 24-inčnih zaslonov s 6 milisekundnim odzivnim časom za 538 oziroma 817 ameriških zelencev. Prvi novinci bodo na voljo v Tajvanu, v Evropi pa si jih lahko obetamo v zadnji četrtini leta (20-inčni modeli so v Evropi sicer že na voljo).

Naslednja na seznamu novic za konec dneva je umik uradnega Google Toolbara za Firefox iz bete. Trenutna verzija je torej 1.0.20050923, najbolj omembe vredna novost pa je Google Suggest.

Če še za trenutek postanemo še pri Googlu - slednji je začel s testiranji svojega Wi-fi omrežja na manjših območjih v okolici San Francisca. V prihodnjosti nameravajo ponuditi svoje Wi-Fi omrežje brezplačno vsem prebivalcem ZDA.

Ameriška vesoljska agencija, NASA, se ogreva za nakup ruskih raket tipa Sojuz z namenom vzdrževanja mednarodne vesoljske agencije. Ameriški kongres je nakup že...

9 komentarjev

D-Link DGL-4300 Wireless 108G Gaming Router

Viper's Lair - Ena od posledic računalniškega opismevanja je, da dandanes želi biti omrežen že vsak družinski član. Žal pa pasovna širina trenutnih domačih internet povezav ne zdrži hkratnega početja vsega, kar bi si vsi družinski člani želeli. Če namreč sestra na veliko snema iz videospote svoje najljubše fantovske skupine, to ne bo najbolje vplivalo na naš uspeh v spletnih streljačinah. Seveda se sestro da z nekaj preprostimi potezami (prekinjen kabel) odstraniti iz enačbe dostopa do spleta, a kaj če se nad P2P navdušujeta tudi mama ali oče?

V tem primeru moramo dati spletnim paketkom naše streljačine prednost pred ostalimi, manj pomembnimi. Ker si mnogi niti ne predstavljajo, kje začeti, so namesto njih mislili izdelovalci strojnih usmerjevalnikov. Pri Viper's Lair so spisali test 120 dolarjev vrednega usmerjevalnika D-Link DGL-4300 Wireless 108G Gaming Router, katerega poslanstvo na trgu je omogočiti igralcem mrežnih iger igranje le teh z minimalnim odzivnim časom.

Sama napravica ima...

16 komentarjev

Trčenje galaksij

vir: ESA
Slashdot - Mednarodna ekipa znanstvenikov je danes objavila, da so opazovali največje trčenja dveh gruč galaksij doslej. Dogodek, ki ga je posnel XMM-Newton observatorij, po količini sproščene energije prekaša le Veliki Pok. Ob tem so nastale hurikanom podobne razmere z več sto milijonov stopinj vročimi udarnimi valovi, ki potujejo po vesolju in bodo skupaj s spremembami gravitacije preoblikovali obe, sedaj združeni, gruči.

Ta dogodek potrjuje hipotezo, da so največje gruče nastale z združevanjem ter da velike ves čas rastejo in požirajo druga drugo. Novonastala (združena) gruča, poimenovan Abell 754, je od zemlje...

26 komentarjev

UserLinux izdal prvo javno različico

OSNews - UserLinux, na Debianu temelječa distribucija Linuxa, ki želi preprečiti pohod komercialnih distributerjev in ponuditi povsem brezplačen, odprt, stabilen, varen in zmogljiv Linux, je prvič uradno na voljo za prenos s spleta. Prva beta-različica je sicer izšla z zamudo, a na srečo z minimalno, tako da lahko že zdaj prenesete sliko ISO, ki obsega vsega 4,5 MB. Sistem zaženete z zgoščenke, tako kot pri Slo-Tech Linuxu ali običajni namestitvi operacijskega sistema. Med namestitvijo se paketi prenašajo s spleta, tako da je zagotovljena ažurnost programja. Klik!

5 komentarjev

Svet proti odprti kodi

Slashdot - Pred časom smo že pisali o študiji, ki so jo pripravili v Alexis de Tocqueville Institution. V njej avtor ugotavlja, da Linus Torvalds nikakor ni mogel sam napisati Linuxovega jedra iz nič. Seveda AdTI ni edina takšna institucija, ki ima pomisleke glede odprte kode. Tako je na primer Small Business Survival Committee zaskrbljen, da bo zaradi uporabe odprte kode za majhna podjetja večja nevarnost tožb. Pri Citizens Against Government Wast so po drugi strani mnenja, da država zapravlja denar svojih davkoplačevalcev. Defenders of Property Rights pa, kakor že samo ime pove, branijo "intelektualno lastnino" pred odprto kodo.

Te in še marsikatere druge analize je Tim Lambert zbral v svojem spletnem dnevniku. Odprta koda je samo ena od točk, v katerih se vsa ta mnenja združujejo. Druga skupna točka je vir financiranja. Glede na to, da gre Microsoftu odprta koda zadnje čase izredno v nos, to niti ni presentljivo.

32 komentarjev

Periodična tabela operatorjev

Slashdot - Mark Lentczner je v svojem spletnem dnevniku objavil periodično tabelo operatorjev v programskem jeziku perl. Idejo je dobil med poslušanjem predavanja Larrya Walla, stvaritelja perla, v katerem je predstavil več kot 100 operatorjev, ki bodo v uporabi v prihajajoči šesti različici. Če nič drugega je zanimiva in tudi uporabna predstavitev informacij, ki bi drugače verjetno večini perl programerjev ostale neznane.

5 komentarjev

Zima vsak dan

Slo-Tech - Ekstremni pristopi k hlajenju niso domena daljnih krajev. Rednim bralcem oddelka Hlajenje in modifikacije našega foruma je gotovo znan Sharpov sistem hlajenja s spreminjanjem faze. Ako so vam tovrstne pošasti in fizika za njimi nepoznane, dovolite, da vas poprej omenjeni oddelek razsvetlji s temama Kako z kompresorskim hlajenjem in Water chiller!!!.

Niso pa hlapljivi plini in razvejana omrežja bakrenih cevčic edina ekstremnost, v katero se podajamo na sončni strani Alp. Mnogi smo se vdali in poteptali predsodek, da voda in električne naprave niso najboljši par. Toda v kolikšni meri stojimo za svojimi novimi prepričanji? Dovolj, da vodno hladimo napajalnik? w1n5uck3r že.

Čemu...

6 komentarjev

Linux na Gamecube

Slashdot - Splošno znano dejstvo je, da se igralne konzole prodajajo pod ceno. Celo tako poceni, da cena ne pokrije niti stroškov izdelave. Seveda proizvajalci računajo, da bodo dobili denar s prodajo dragih licenc ter s prodajo samih iger, ki so zato občutno dražje od njihovih vrstnic s PC-jev. Dlje kot je konzola na trgu, bolj znižujejo ceno, da bi privabili vedno nove in nove kupce in zaslužili še več, pred iztekom njene življenjske dobe.

Strojna oprema je zaradi zahtevnosti iger seveda izredno zmogljiva in zaradi tega zanimiva tudi za razne domače ustvarjalce. Tako se je skupina perspektivnih mladeničev z veliko prostega časa odločila prenesti Linux še na GameCube. Glavni problem vseh teh projektov je, da načeloma na konzolah ni mogoče poganjati nepodpisane programske kode zaradi zaščite pred piratstvom in nelicenciranimi projekti. Vendar so tudi tokrat našli rešitev, ki se skriva v varnostni luknji igre Phantasy Star Online. Skozi njo je mogoče pognati nepodpisano kodo in ko bo projekt...

3 komentarji

Mozilla 1.6

Mozilla.Lugos.Si - Včeraj je izšla nova različica odprtokodnega brskalnika, ki sliši na grozovito ime Mozilla in ki smo jo pričakovali že pred novim letom. Mozillo odlikuje brskanje z zavihki, zavračanje pojavnih oken (pop-upov), poštni odjemalec pa uspešno poskrbi za vso nezaželeno pošto (spam). V novi različici je popravljen cel kup varnostnih lukenj in hroščev, največja novost pa je mehanizem za avtentikacijo NTLM za različne platforme. Za ogled vseh novosti kliknite tukaj.

Nova različica je bila skoraj takoj poslovenjena, najdete pa jo tukaj. Če imate počasno povezavo, lahko počakate nekaj dni, saj bo slovenska različica tudi na uradnih zgoščenkah, ki jih bo prodajala Mozilla Foundation [:D]. Če pa ne znate slovensko (hm, ne bi poskusili raje nekajdrugega-tech.com?), pa poskusite izvirno različico, ki vas čaka na preobremenjenih strežnikih Mozilla.org. Veseli internet in srečno 2004!

Na novico nas je opozoril CCMbrother.

15 komentarjev

Pregledi lanskega leta I.

Slashdot - In smo dočakali novo leto. Medtem ko nekateri še spijo in drugi že iščejo zdravilo za mačka pa se po spletu počasi pojavljajo pregledi dogodkov lanskega leta. Tako so ustvarjalci spletnega časopisa Mozillazine objavili pregled dogodkov povezanih s tem, vedno bolj popularnim projektom. Na kratko bi ga lahko opisali z besedami: 5. rojstni dan, nov načrt izdaje programov, Firebird in težave z izbiro imena ter novo poglavje v knjigi Mozille. Seveda ne smemo pozabiti na Projekt slovenjenja Mozille v okviru katerega so bile prevedene vse različice Mozilla zbirke kot tudi tudi nova Firebird in Thunderbird in njune spletne strani. Ko smo že ravno pri odprti kodi naj omenim še LWN kjer so naredili lep časovni pregled dogodkov povezanih z Linuxom v letu 2003.

Na drugi strani so tudi pri Googlu objavili Zeitgeist lanskega leta. Najbolj iskana oseba je bila Britney Spears, največ ljudi je iskalo novice o Iraku ter od znamk Ferrarija. Ne pozabite primerjati s predlanskim letom in...

6 komentarjev

10 let tldp

Slo-Tech - Čas nevzdržno teče in tako je tudi eden od največjih neprogramerskih projektov povezanih z odprto kodo dočakal svojih deset let. Tokrat pijemo na čast Projektu Linux Dokumentacije - TLDP (The Linux Documentation Project), ki je nastal kot odgovor na kritiko pomanjkanja kvalitetne dokumentacije. Tako se je Matt Welsh usedel za tipkovnico in nastal je prvi linux HOWTO spis - 'Installation HOWTO'. Zelo kmalu so se mu še drugi pridružili in danes najdete na spletni strani projekta ogromno kvalitetne in podrobne dokumentacije, ki nudijo tako strokovnjakom kot začetnikom kvaliteten vir informacij. Vse je seveda prosto dostopno vsem.

Slovenci nismo ostali izzveti iz tega projekta, tako v okviru društva LUGOS poteka projekt prevajanja HOWTO spisov. Pred kratkim so celo izšli v nezanemarljivih 786 strani obsežni knjigi. Delo se seveda še nadaljuje in verjetno bomo kmalu lahko zagledali še kakšen nov prevod. Morda celo od kakšnega našega člana.

TLDP želimo še veliko uspehov in veliko nove...

2 komentarja

Novo stabilno jedro

več strani - Nekaj dni nazaj je Marcelo Tosatti izdal novo stabilno Linux jedro, ki nosi zaporedno številko 2.4.22. Trenutno različico so pripravljali malo dlje kot dva meseca. Glede na odzive ljudi, ki so ga že preskusili v praksi, ni večjih težav z njim, tako da vam lahko posodobitev le priporočim. Na dolgem seznamu popravkov in sprememb so tudi varnostni popravki.
Mimogrede velja omeniti še, da je prav tako izšlo novo razvojno jedro 2.6.test4, ki tudi prinaša marsikaj zanimivega.

5 komentarjev

Slotech Linux 1.0.0

Slo-Tech - Izšla je nova različica Slotech Linuxa. Dobrote, ki jih tokratna različica prinaša, obsegajo tako OpenOffice 1.0.3, Mozillo 1.4, KDE 3.1, kot tudi podporo za divx in še marsikaj.

Prav tako boste na CD-ju našli komada Easy sequencing našega uporabnika Kalskeeja in Heat skupine The Stroj.

Še vedno velja, tako kot za prejšnjo različico, da preprosto posnamete CD in naročite računalniku, naj se zažene s CD-ja. Za svoje delo ne potrebuje diska tako, da se vam ni potrebno bati za vaše podatke.

Dolpoteg in dodatne informacije na uradni strani: stran na www.slo-tech.com.

Seveda pa še vedno velja, da bo mogoče dobiti CD tudi na jutrišnjem dogodku.

44 komentarjev

Novi linux kernel

Slo-Tech - Kot nam sporoča slycer:

Kot že veste, se linux kar naprej razvija. Dokaz za to je, da linuxaši v zelo kratkem času "izpljunejo" nove kernele (jedro operacijskega sistema). Zato Linux freaki pozor! Z dvodnevno zamudo najavljam, da je izšel nov kernel, z zaporedno številko 2.4.5. Spisek sprememb si lahko ogledate na http://lwn.net/daily/2.4.5.php3 . No, že po nekaj urah pa se je pojavil tudi prvi patch: http://lwn.net/daily/2.4.5ac1.php3.

0 komentarjev