» »

10 let tldp

10 let tldp

Slo-Tech - Čas nevzdržno teče in tako je tudi eden od največjih neprogramerskih projektov povezanih z odprto kodo dočakal svojih deset let. Tokrat pijemo na čast Projektu Linux Dokumentacije - TLDP (The Linux Documentation Project), ki je nastal kot odgovor na kritiko pomanjkanja kvalitetne dokumentacije. Tako se je Matt Welsh usedel za tipkovnico in nastal je prvi linux HOWTO spis - 'Installation HOWTO'. Zelo kmalu so se mu še drugi pridružili in danes najdete na spletni strani projekta ogromno kvalitetne in podrobne dokumentacije, ki nudijo tako strokovnjakom kot začetnikom kvaliteten vir informacij. Vse je seveda prosto dostopno vsem.

Slovenci nismo ostali izzveti iz tega projekta, tako v okviru društva LUGOS poteka projekt prevajanja HOWTO spisov. Pred kratkim so celo izšli v nezanemarljivih 786 strani obsežni knjigi. Delo se seveda še nadaljuje in verjetno bomo kmalu lahko zagledali še kakšen nov prevod. Morda celo od kakšnega našega člana.

TLDP želimo še veliko uspehov in veliko nove dokumentacije, slovenskih prevajalcem pa še dosti volje, da jih bodo uspeli dohitevati.

2 komentarja

BSD-jas ::

Svaka čast vsem omenjenim v novici. Ravno tu se vidi tista temeljna razlika med častilci okenskega in pingvinskega kulta. Slednji so pripravljeni nekaj narediti (pa čeprav le napisati ali prevesti priročnik) za skupno stvar, medtem ko 90% prvih ves svoj prosti čas zabije samo s pljuvanjem po drugače mislečih (se oproščam tistim nekaj konstruktivnim častnim izjemam)

CaqKa ::

na st forumu imaš ogrmno bazo za najrazličnješe fore z winsi...
pri linuxu pač ni vse tak user frindly kot v winsih... poleg tega imaš v winsih ogromen help... pa da ne omenjamo msjeve novleđ baze, ki bi se verjetno kar pošteno lahko kosala z tldp.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Gnome 2.8

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
62856 (2856) nicjasno
»

Nove Mozille

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
323230 (3230) Kostko
»

Med prijavami na natečaj za najboljše odprtokodne projekte izstopala društvo Lugos in

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
141957 (1957) MrStein
»

Konferenca "Software patents kill inovation!?"

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
212846 (2846) undefined
»

Pregledi lanskega leta I.

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
62473 (2473) Marjan

Več podobnih tem