»

Pregled specifikacij grafičnih kartic na enem mestu

Adrian's Rojak Pot - Ob poplavi vedno novih in novih modelov grafičnih kartic, si je nemogoče zapomniti vse njihove specifikacije. Pri Rojak Pot so se strinjali s prejšnjo ugotovitvijo in tako so pripravili pregledne tabele za vse danes pomembne proizvajalce grafičnih procesorjev (poleg gigantov najdemo tudi S3, Trident, 3Dfx).

Za vsak grafični procesor najdemo podatke o številu tranzistorjev, cevovodov, katero verzijo DirectX-a podpirajo, pri kateri frekvenci delajo, kakšno je spominsko vodilo, kolikšna je spominska prepustnost in še mnogo ostalih podrobnosti.

Veselo branje!

Poved, "to velja samo za NV43 jedra", vas ne bo mogla več zmesti ;)

6 komentarjev

Tudi MOSFETi potrebujejo hlajenje

Adrian's Rojak Pot - MOSFET (Metal Oxide Semiconductor Field Effect Transistor), poenostavljeno jim lahko rečemo napetostni regulatorji, so pri večini navijalcev spregledan del računalnika, ki je potreben hlajenja. Da ne bom filozofiral in razlagal, zakaj in kako zadeva deluje, naj vam samo povem, da je dobro, če jih hladimo. S tem se lahko izognemo nihanjem v napetostih ali prekinitvah toka in s tem zagotovimo bolj stabilno stanje sistema. Vso razlago in postopek (pa tudi to, česa ne smete storiti) si le oglejte na Adrian's Rojak Pot.

10 komentarjev

Windows XP in AVI datoteke

Adrian's Rojak Pot - Se vam kdaj zgodi, da se vam Windowsi XP upočasnijo oziroma celo ubijejo explorerja, če odprete določene večje AVI datoteke? Brez ponovnega zagona pa teh datotek niti ni moč izbrisati in tako skoraj vedno sledi vnovični zagon. Vzrok je v iskanju kazala (indexa) za datoteko in če je sistem ne najde jo začne iskati po celotni datoteki, kar pa zaradi same velikosti le-te lahko traja zelo dolgo in še popolnoma obremeni procesor. Popravek sicer lahko najdemo na samih Microsoftovih straneh, a za njega dolpoteg boste morali Microsoft celo poklicati in se z njimi nekaj časa pogovarjati. Avtor kratkega članka na Adrian's Rojak Pot pa je našel enostavnejšo rešitev. Potrebnih je le nekaj sekund brskanja po registru in problema se boste rešili. Za navodila odklikajte semle.

18 komentarjev

Programljivi procesorji

Adrian's Rojak Pot -

Na Adrian's Rojak Pot so spisali zanimiv članek o procesorjih, ki so se sposobni sami prekonfiguirati -- FPGA. Kratica FPGA predstavlja angleški izraz field programmable gate arrays, ki opisuje te procesorje prihodnosti. Glavna ideja je, da ni potrebno imeti ves čas enakega procesorja, ki enako hitro izvaja vse računske operacije, temveč je bolje imeti procesor, ki se dinamično prilagaja aplikacijam, ki jih na njem poganjamo.

FPGA-ji, ki že obstajajo v industrijskih okoljih, sestojijo iz tisočih tranzistorjev in povezav med njimi, ki jih lahko programiramo. Od povezanih tranzistorjev je odvisna tudi namembnost in hitrost takšnega procesorja, trenutno pa v industriji omogoča, da nove tipe procesorjev s simulacijo preiskusijo pred izdelavo. Cel članek.

8 komentarjev

Bartoni in ABIT plošče

Adrian's Rojak Pot - Kot vsi vemo, bo AMD maja splavil procesorje z jedrom Barton, ki bodo delovali pri zunanji frekvenci 400 MHz. Na Adrian's Rojak Pot so spisali kratek, a zanimiv članek o podpori 400 MHz prednjega vodila na Abit matičnih ploščah. V članku boste našli razpredelnici, ki prikazujeta podporo 333 ter 400 MHz FSB na nekaterih Abitovih matičnih ploščah. Vsi, ki si lastite Abitko in vas zanimajo novi Bartoni si le preberite članek.

1 komentar

Test prenosnika z Geforce Go

Adrian's Rojak Pot - Zaradi mojega stanja zaspanosti v tesni kombinaciji s kronično boleznijo Lenoritis Magnus Montenegris je to moja današnja zadnja novica. Kastracija dotičnega osebka (mene namreč) bo potekala jutri ob 20:00 na #slo-tech. Bes me plentaj. No, karkoli. Na Adrian's Rojak Pot so vzeli pod drobnogled beštijalni notebook, tiktakajoč pri 900 MHz s 256 MB pomnilnika ter 20GB diskovja, ki je za nameček imel v sebi vgrajen še grafični pospeševalnik nVidia Geforce Go. Naj povzamem: Geforce Go je odgovor na Atijevo absolutno dominacijo na trgu grafičnih procesorjev za prenosnike. Kot je razvidno, je nVidia naredila dobro delo, saj je hitrostna razlika v primerjavi z namiznim računalom enakih zmogljivosti samo 25%. Klik za ogled, a pozor: stran se nalaga obupno počasi... Ne vem, zakaj.

4 komentarji