» »

Tudi MOSFETi potrebujejo hlajenje

Tudi MOSFETi potrebujejo hlajenje

Adrian's Rojak Pot - MOSFET (Metal Oxide Semiconductor Field Effect Transistor), poenostavljeno jim lahko rečemo napetostni regulatorji, so pri večini navijalcev spregledan del računalnika, ki je potreben hlajenja. Da ne bom filozofiral in razlagal, zakaj in kako zadeva deluje, naj vam samo povem, da je dobro, če jih hladimo. S tem se lahko izognemo nihanjem v napetostih ali prekinitvah toka in s tem zagotovimo bolj stabilno stanje sistema. Vso razlago in postopek (pa tudi to, česa ne smete storiti) si le oglejte na Adrian's Rojak Pot.

10 komentarjev

Tic ::

Lahko bi se tist regulator nad mosfeti hladil, ce je ze sel delat to :)
persona civitas ;>

Tic ::

Tole se je zgodilo tudi meni!:D
persona civitas ;>

tiborrr ::

Sam imam bakrene. To ni nic posebnega.
Don't test the captain's validity or his vulnerability!

lorenz ::

To pa je vse skupaj najvecji nonsens kar sem kdaj slisal. Ta tip nima pojma o elektroniki.
Ko sem to bral sem mislil da je danes 1 april.

Azrael ::

Hmm, zakaj ni obrnil vseh hladilnih reber tako, da čimmanj ovirajo pretok zraka? Tako, kot je bilo izvedeno je bolj polovična rešitev. Res pa je, da to hlajenje ni nevem kako učinkovito, ker je hladilnik prilepljen na samo plastično ohišje MOS-FETa, samo tu itak ni druge možnosti, razen za najbolj zagrizene OC modifikatorje, ki bi odcinili MOS-FET s tiskanine, ga postavili pokonci in bi hladilno telo pritrdili na zadnjo stran elementa (kovina)in potem še spojili element nazaj na ploščo. V takem primeru bi šla garancija vsekakor pa pa.

LP, Azrael
Nekoč je bil Slo-tech.

Romčy ::

Mislim eni res že pretiravajo. Dej si klimo noter in bo mir, pa boš lahko 10mhz hitreje navil. Bedarija.

Jaka83 ::

Tole početje niti ni tak nonsens, saj sem sam pred kratkim nalepil BAKRENE nizkoprofilne razrezane heatsinke, ki so drugače namenjeni za hlajenje čipov na ramu in dosegel za kar 40MHz višjo frekvenco FSBja, kot pred tem. (Prej 200MHz, zdaj 240MHz)
Da nižje temperature sistema sploh ne omenjam. Če imaš v kišti vodo, potem je tole dobrodošla modifikacija. Se pa strinjam, da tip nima pojma, ker teli heatsinki kvečjemu akumulirajo toploto in je ne odvajajo učinkovito.

BluPhenix ::

Mene pa zanima, zakaj enacite besedo MOSFET z napetostni regulator?

MOSFET je tip tranzistorja. Napetostni regulator je pa napetostni regulator. Vse kar imata skupnega je to, da so nekateri napetostni regulatorji delno narejeni iz MOSFETov. Recimo zelo razširjen regulator LM317 ima 25 bipolarnih tranzistorjev in le EN FET, se ta verjetno ni MOS. Res pa imata se eno "skupno" lastnost, ohisje. Ampak tukaj se podobnost konca. Tisto so napetorstni regulatorji in pika. MOSFETi so drugo.

rfmw ::

jup, se zelo strinjam, da nekateri zelo mešajo pojme o elektronskih elementih tule na forumu, tudi stari mački oz. moderatorji...

hehe, tist odlomljen mosfet pa res seeekaaaaa:D :D :D

če je že modal plato, a ni mogel najti kupca, ki bi najbrž tudi sam modal, pa mu tega - dol puljenja heat sinkov - ne bi bilo treba početi:8)

sej, če je gor nad mosfete pozneje naštimal kak vent, smer reber na njih ni pomembna, ali pač?

je pa burek, da ni prilimal heat sinka na regulator "ATTANSIC", ki krmili mosfete, saj ta čip vsebuje točne napetostne reference. segrevanje teh referenc (ala zener diod) pa ne vpliva blagodejno na stabilnost napetosti... skratka še en računalničar, ki ne ve, kako dela elektronika, but then again, who does???:D
Legendary 8RDA+ (reCAPed ;), XP1700+ 2108 @ 1.84 V, SLK900A AS3 @ 2500 rpm
1,5GB Samsung DDR333+Geil DDR400+SuperTalent DDR400 @ DC 200 MHz @ 6-3-3-2.5

singular ::

BluPhenix je prav povedal.. Mosfet je pač še ena verzija tranzistorja.. Z njim pa lahko narediš veliko stvari, med drugim tudi napetostni regulator. Nikako pa to ni namenski napetostni regulator kot npr. lm317 itd..


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

C# - runtime generiranje in klicanje kontrol

Oddelek: Programiranje
71101 (857) stalker
»

Fedora 12 - migracija /home na raid particijo

Oddelek: Operacijski sistemi
192380 (2211) BlueRunner
»

Definiranje spremenjivke - javascript

Oddelek: Programiranje
51140 (1063) a-ptuj
»

JavaScript popup

Oddelek: Izdelava spletišč
92093 (1914) *pety*
»

oop+php+sessions

Oddelek: Izdelava spletišč
152447 (2055) cahahopie

Več podobnih tem