»

Prenosniki prehiteli namiznike

X-Bit Labs - Prvič v zgodovini se je zgodilo, da so v ZDA prodali več prenosnih računalnikov kot njihovih namiznih bratrancev. IDC je objavil, da je v tretjem četrtletju prodaja prenosnikov zavzela 55,2 % delež, kar znaša več kot 9,5 milijona kosov in je za osemnajst odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Praktično vsi vodilni proizvajalci so se držali trenda in prodali več prenosnikov; Toshiba denimo prodaja izključno le-te, Sony, Acer in Lenovo pa so z njimi presegli dvotretjinski delež svoje prodaje. Več o tem.

56 komentarjev

Intel v drugem kvartalu še slabše

Slo-Tech - Po slabih rezultatih v prvem četrtletju je Intel v drugem posloval še slabše in zabeležil najslabši poslovni kvartal v zadnjih treh letih. Po dolgem času se je zgodilo, da je Intelov dobiček padel pod milijardo ameriških dolarjev, tako da znaša le še 885 milijonov, kar je 60 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Tudi celoten promet je opazno padel in znaša le 8,0 milijarde, kar je za trinajst odstotkov manj kot v enakem obdobju lanil.

Intel pojasnjuje, da so za slabše rezultate krivi nasploh neugodno drugo četrtletje, zmanjšano povpraševanje in nižja povprečna cena prodanih procesorjev (kupci so se v večji meri odločali za cenejše modele kakor lani). V tretjem četrtletju pričakuje Intel boljše rezultate, tj. promet med 8,3 in 8,9 milijardami dolarjev. Ogledate si lahko tudi primerjalno tabelo AMD-jevih in Intelovih rezultatov od leta 2000 dalje.

34 komentarjev

IDC, Prenosniki: 25 % padec ravni cen

IDC - Tudi na Slotechu se nam zadnje čase vse večkrat zapiše, da prenosniki marsikje počasi nadomeščajo stacionarne kolege, dejansko stanje pa to zgolj potrjuje. Ekspanziji pa botruje tudi kar precejšen padec cen, ki bi ga lahko (na lastno pest, seveda) primerjal z obdobjem prihoda Pentiumov.

IDC je tako objavil rezultate opazovanja trga, ki nakazujejo kar 25 % padec ravni cen prenosnih računalnikov v obdobju zadnjega leta. Indeks cen v primerjavi z avgustom 2000 tako znaša le 68, septembrski padec napram avgustu pa znaša 1,7 %.

Tovrstno zniževanje cen, ki je po predvidevanjih plod predvsem konkurenčnega boja, seveda pomeni tudi nižje prihodke podjetij. Verjetno ne pretiravamo, če ocenimo, da je trg prenosnih sistemov v primerjavi z namiznimi relativno precej manj razvit, to pa posledično verjetno pomeni tudi začasno precej visoko cenovno elastičnost povpraševanja, na podlagi katere je ocenjena kar 50 % rast končnopotrošniškega segmenta.

6 komentarjev

IDC: Windows še naprej dominira ...

OSNews - IDC je objavil raziskavo o prodaji in tržnih deležih operacijskih sistemov za strežnike in odjemalce za leto 2002. Glavna novica je, da Windows še naprej utrjuje vodstvo na računalniških namizjih, drugo mesto pa še vedno zadržuje Apple, a bi ga naj, tako IDC, že prihodnje leto prepustil Linuxu. Zanimivo je, da je Microsoft zaslužil ogromne denarje tudi na področju strežniških operacijskih sistemov, saj je lani prodal več kot pol vseh sistemov te vrste, na drugem mestu pa je Linux. Omeniti velja še, da brezplačne namestitve Linuxa niso bile obravnavane v raziskavi.

22 komentarjev

Tržni deleži grafičnih proizvajalcev v drugem kvartalu

X-Bit Labs -

Po podatkih zadnje IDC-jeve raziskave tržišča je trg 3D grafičnih kartic v drugem letošnjem kvartalu predstavljal 54 odstotkov, trg 2D kartic pa 46 odstotkov celotnega tržišča. Največja igralca sta gotovo nVidia in ATi, manjše tržne deleže pa imajo še 3Dlabs, Matrox, Appian in HP. Posvetimo se največjima.

Na tržišču 3D kartic je nVidia obvladovala dve tretjini, ATi pa le 24 odstotkov trga. Med prodajalci 2D kartic je nVidia takisto v prepričljivem vodstvu, saj ima v lasti 53 odstotkov trga, sledi pa ji presenetljivo Matrox z 19. Skupno ima nVidiine izdelke tako 73 odstotkov uporabnikov, ATijeve pa zgolj 13. Več o tem.

3 komentarji

Nokia ostaja prva

24 ur -

Razvoj barvnih zaslonov, digitalne predstavljivosti in vse večja združljivost z ostalimi napravami sta po mnenju analitikov IDC dobra napoved za celotno mobilno panogo v letu 2003, medtem ko bodo v prodaji prednjačili t.i. pametni telefoni.

Na prvem mestu največjih dobaviteljev po IDC-ovih izračunih ostaja finska Nokia, sledijo pa ji Motorola, Samsung, Siemens in LG, ki je s tega mesta izrinil družbo Sony Ericsson. Več o tem.

4 komentarji

Samsung SM-348B DVD/CDRW

NeoSeeker - Samsungovi izdelki nas spremljajo že zelo dolgo. Od njih imamo veliko uporabnih, nekaj pa mogoče tudi neuporabnih stvari, ki so jih druge tvrdke izdelale precej boljše. Tokrat so na Neoseekerju napisali kar precej obsežen test Samsungovega DVD/CD-RW pogona SM-348B. Obe omenjeni stvari (DVD in CD-RW) sta skupaj, v eni škatli, pravzaprav pa smo tega že vajeni in ni nič kaj presenetljivo novega. Članek se splača pogledati, saj so ga ocenili z dobrimi 88%, pa še cena ni prav pretirana.

3 komentarji

Plextorjev CD-RW/DVD kombo

CDRLabs - Plextor je izdal svoj prvi kombo, ter se tako podal tudi v DVD vode. Pogon nosi oznako PlexCombo PX-320A 20/10/40-12A CD-RW/DVD-ROM, kar vam da vedeti, da so združili svoj 20x pekač z 12x DVD pogonom. Po vseh preizkušnjah so mu na testu dali kar 9 od 10 točk, kar se tiče uporabnosti, kot celoto pa so ga ocenili kar z odličnim, torej vsemi 10 točkami. Cena pogona naj bi znašala $229, toda da se ga najti tudi za $190. Priznajte, za to ceno boste le stežka dobili kaj boljšega. Več o tem tukaj.

4 komentarji

Konec diskov Fujitsu

ZDNet - Torej, moja prva 'samostojna' novička po vsem onem 'spammanju' slo-tech nabiralnika

Zaradi zasičenosti ter nizkega (9 %) deleža na trgu trdih diskov se je Fujitsu odločil, da jih bo prenehal izdelovati. Osredotočil se bo predvsem na trg prenosnih računalnikov, saj so nagrade (ne dobesedno...) višje. Klik!

2 komentarja

WinXP upočasnijo sistem

The inquirer - Čeprav WinXP in Office XP dajejo izgled povsem solidnega operacijskega sistema/programa, ni vse tako kot bi moralo biti. Če gre verjeti CSA Research, ki so pred kratkim napovedali partnerstvo z Anandtechom, prehod na konfiguracijo Windows XP/Office XP ne bo ravno najboljši, saj bomo utrpeli kar precejšen padec zmogljivosti. Po njihovih podatkih, naj bi ta padec v primerjavi z navezo Windows2000/Office2000 znašal 26-49% (odvisno od konfiguracije). Za 26-49% manj zmogljiv računalnik! Sliši se veliko. Vendar meritve gor ali dol, ko bo podpora Windows 98/ME usahnila, bomo itak prisiljeni presedlati na nov sistem. Žalostno a resnično.

13 komentarjev

Intel ceni svoje "strežniške" procesorje

The Register - Intel je napovedal, da bo 26 avguste predstavil svoje 2 GHz Xeon procesor. Procesor, ki je do sedaj nosil kodno ime Foster, bo baziral na jedru Pentiuma 4 in bo stal 615 $. Najbolj zanimivo pri vsem tem je, da procesor ni niti izšel, pa je Intel že napovedal pocenitve. 28. oktobra naj bi 2 GHz Xeon stal "samo" 444 $, kar je kar precejšen padec cene. Čeprav je 28. oktober še daleč, pa se nam 26. avgusta poleg predstavitve novega Xeona obetajo še druge pocenitve: 1.7, 1.5 in 1.4 GHz Xeoni bodo po novem stali 256 $, 192 $ in 192 $ (37 %, 38 % in 28 % padec cene). Pocenila se bosta tudi serverska Tualatina in Pentium 3 Xeon (Pentium III-S): 1.13 GHz in 1.26 GHz Tualatina se bosta pocenila na 278 $ in 337 $ (9.7 % in 8.7 % pocenitev), 866 MHz Pentium 3 Xeon pa bo zdrsnil na 154 $ (5.5 % znižanje). Preostaneta nam samo še dva navadna Tualatina in navadna Pentiuma 3, ki se bodo pocenili 28. oktobra: Tualatina se bosta pocenila na 235 $ in 300 $ (16 % in 11 % pocenitev), 1 GHz in 933 MHz...

0 komentarjev