» »

Prenosniki prehiteli namiznike

Prenosniki prehiteli namiznike

X-Bit Labs - Prvič v zgodovini se je zgodilo, da so v ZDA prodali več prenosnih računalnikov kot njihovih namiznih bratrancev. IDC je objavil, da je v tretjem četrtletju prodaja prenosnikov zavzela 55,2 % delež, kar znaša več kot 9,5 milijona kosov in je za osemnajst odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Praktično vsi vodilni proizvajalci so se držali trenda in prodali več prenosnikov; Toshiba denimo prodaja izključno le-te, Sony, Acer in Lenovo pa so z njimi presegli dvotretjinski delež svoje prodaje. Več o tem.

56 komentarjev

«
1
2

Relanium ::

Men je prov smešno, ko grem čez FERI, pa tam vsak v svojem kotu sedi, pa svoj računalnik gor :))

Dr_M ::

Danes nisi "kul", ce nimas prenosnika. :\ >:D
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Zheegec ::

Po mojem se je to, da so prensoniki prehiteli namizne zgodilo že zdavnaj, če od nakupov namiznih računalnikov odštejemo vse, katere za svoje potrebe kupujejo podjetja. Torej če gledamo čisto navadnega end-userja tole najbrž velja že kakšno leto ali dve.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

zee ::

Jp.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

šernk ::

Danes nisi "kul", ce nimas prenosnika. :\ >:D


s tem bi se lahko dejansko strinjal, vendar sam sem prenosnik pogrešal že zadnji ddve leti, sedaj pa ko ga imam ga ne dam več stran. praktičnost je le praktičnost.
In general, high velocity doesn't produce harmful injuries.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.

Dr_M ::

So ljudje, ki ga res potrebujejo. In so ljudje, ki ga imajo, da so lohk kul. In slednjih je mnogo mnogo vec.
Sej sm tut sam ze razmislju o prenosniku, ampak vedno ko sm se spraseval zakaj bi ga sploh potreboval, nism nasel odgovora.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

bond007 ::

Zakaj bi bil kul, če maš prenosnik? Danes prenosnik dobiš za "drobiž" in če ga ma ogromno ljudi, potem nisi s prenosnikom nič posebnega (tudi applov je že ko dreka). Je pa mogoče to bilo prisotno včasih, ko so bili dražji in ne tako razširjeni in si pač izstopal. Tut avta verjetno nimaš zato, ker bi hotel bit kul, ampak ga dejansko uporablaš in ti je praktičen... podobno je s prenosnikom. Seveda so izjeme, ki se preseravajo, ampak mislim, da so to bolj manjšina.

Sem jst tut razmišljal o stacionarnem računalniku (oz dveh), pa sem ugotovil, da za 450€-500€ dobim prenosnik, ki ustreza mojim zahtevam (iger ne igram)): dvojedrni proc, vsaj 2GB rama, 250GB diska, možnost prikopa zunanjega hitrejšega in večjega diska preko esata, priklop zunanjega večjega monitorja (skoraj nujno). Recimo, da sem dal za prenosnik 200€ več, kot bi dal za stacionarni računalnik. KAj sem profitiral:
-prenosljivost
-manjša poraba štroma
-manjša zguba vrednosti
-prenosnik ma svoj ekran in lahko še zunanjega uporabljam kot extended desktop
-ko zmanka štroma (pri meni kar pogosto) lahko še 4 ure delam (pri stacionarcu bi rabil ups, pa še tist bi manj zdržal)

Če vse to sešteješ prenosnik niti ni tako neumna izbira, tudi če ga bolj po redko prenašaš. Seveda lahko pri stacionarcu dobiš za isti dnar bistveno boljše/hitrejše komponente, ampak res to izrabiš? Če ne, je nakup takih komponent še bolj zgrešen, kot nakup prenosnika . Edino za kake gejmerje in resno delo, kjer res izrabljaš hitrost računalnika večino časa, prenosniki pomoje ne pridejo v poštev...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: bond007 ()

Pithlit ::

Pri prenosniku je že to dovolj da ga lahko z mize prestaviš na kavč... ali po posteljo... ali pa kamorkol drugam.

Namiznika (podmiznika) bolj težko.
Life is as complicated as we make it...

Dr_M ::

Ja se v postlo bom racunalnik nosu ja...
No ja, zame tut 2.5k+g tezka kista ni vec prenosnik.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Pyr0Beast ::

+1
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

nba76 ::

Edina slabost prenosnika je da ne morš na njem bit non-stop.Zato smrdi po domače povedan.

Namizni PCji rulajo, pa še bl pocen so.
BEN WALLACE #3

hamax ::

> Edina slabost prenosnika je da ne morš na njem bit non-stop.

Zakaj ne?
Moja 12' Toshiba je ugasnjena le na poti do faksa in nazaj. Drugace pa laufa 24/7.
Doma priklopim zunanji 24' ekran, tipkovnico ter misko in skoraj ne vem, da imam prenosnik.

Master_Yoda ::

Eno malo napako najdem v tej novici - verjetno so se pod namizne računalnike šteli sestavljeni računalniki. Kaj pa mi ki si jih sami sestavlamo ? :P

squngy ::

Ja glede na splošno populacijo nas je takih verjetno manj kot 1% in bistvene razlike v statistiki nebi naredil...

Utk ::

Naj me koklja brcne, če nisem take novice prebral že pred vsaj dvemi leti za US, in kakšno leto kasneje za EU.

PrimozR ::

Eno malo napako najdem v tej novici - verjetno so se pod namizne računalnike šteli sestavljeni računalniki. Kaj pa mi ki si jih sami sestavlamo ? :P


Se tudi sam sprašujem enako. In vseeno mislim, da se sem štejejo e kompletni sistemipodjetij HP, Dell, Lenovo, itd. Čeprav kupiš sestavljeno kišto v trgovini, to še ne pomeni da se šteje zraven, saj ni massproduced. Vseeno so to sestavili sami v trgovini. Primer so recimo Funtechovi sestavljeni računalniki in podobno. Vse to je enako, kot da bi nekdo prijatelju sestavil računalnik. Prodane komponente in to je to.

KandazaR ::

Pač ljudje čedalje bolj strmimo k mobilnosti in pa majhnosti (kar sicer ni vedno res če pomislimo kako so se atx računalniki razlezli v primerjavi z at). Tudi gsm aparati (in prej nmt) so bili na začetku samo za tiste, ki so bili "kul" in pa tiste, ki so si zadevo lahko privoščili. Pa če gledamo še na cene, ki so drastično padle v zadnjem letu je to bilo tudi pričakovano. Prenosniki so postali tudi čedalje zmoglivejši tako da pokrijejo večino potreb uporabnikov.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: KandazaR ()

profii ::

poznam par primerkov, ki imajo prenosnike in jih še niso nesli skozi vrata sobe. imajo jih samo za podaljševanje falusa. zame osebno ne pride upoštev: tipkovinca (ki se povrhu še greje), nezmožnost nadgradnje (razen rama in diska), preblizu ekran (in premajhen), slaba zvočna, tv tuner je potrebno imeti na usbju, itd. če pa hočeš prenosnika nadgraditi imaš pa potem spet celo mizo samih kablov: prenosni disk, usb zvočna, usb tv tuner, miška...

PrimozR ::

Še vedno pravim, da vse, kar je večje od 14'', ni prenosnik, ampak krava.

Utk ::

profil in pipi, če imaš računalnik skoz v isti sobi (dobro, hiši), ne rabiš prenosnika. Če je pa alternativa 2-3 računalniki, je pa za marsikoga boljši. In tudi 15 inčnega se da parkrat na teden kam odnest, no, tudi 17, ker imajo zdaj že manj kot 3 kile, in s tem širokim ekranom 17 sploh več ni neka velikost. Če imaš pa ti samo 14 dolgega, ga pa kar hvali :)

PrimozR ::

Nimam prenosnika, ker ga ne rabim. Na faksu je za snov in podobno neuporaben (strojni faks - enačbe), ne živim v LJ in tako naprej. Prav bi prišel še en računalnik, a bo to verjtno kaka mATX kištica, v primeru 'selitve' v LJ pa gre tja tale računalnik z menjanim delom ali dvema, doma pa bi ostal drug, kjer bi uporabil dele od tega, ki bi mi ostali.

BigWhale ::

Jest nimam prenosnika pa sem vseen cool... :>

Dr_M ::

Kar je vec kot 1.5Kg :)
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

techfreak :) ::

Nikakor nisem presenečen glede prodaje.

Drugače pa 15" so še vseeno prenosniki. Tudi 17". Poznam veliko ljudi, ki uporabljajo 15" (večina) in jih normalno prenašajo.

Glede nadgrajevanja ... pač kupiš takšen prenosnik, ki ima komponente, ki jih boš potreboval do konca njegove življenske dobe.
- Kupiš večji disk, namesto, da uporabiš prenosni disk. (tega lahko celo menjaš)
- Zunanje USB zvočne ne verjamem, da so kaj boljše od vgrajene. Drugače pa je preprosteje nosti s seboj poleg laptopa še FW zvočno, kot pa navaden PC.
- V veliko primerov lahko delaš brez miške. Če pa jo rabiš, pa tudi ni tako velika, logično pa je, da je ne nosiš s seboj, ampak jo imaš recimo samo doma.
- TV tuner je verjetno res potreben zunanji, ampak ni tako velik.

@profii: Verjamem, da še nisi imel prenosnika v roki, saj se tipkovnica nič ne segreva.
Prenosnik pa doma priklopiš na zunanji zaslon in nimaš težav s premajhnim ekranom.

Matevžk ::

Nekateri žal potrebujemo 15" prenosnike ... ni ga tako luštno nosit okrog, kot npr. Acer Aspire One, ampak da se (tudi s kolesom v nahrbtniku - vsakodnevno preizkušeno).

@P|P|: Tudi enačbe se s prakso da dovolj hitro tipkat na računalniku. ;) (Preizkušeno v Openofficeu. Za kakšne grafe in skice pa privlečem iz nahrbtnika blokec, jih narišem in kasneje skerniram in vključim v dokument .. s Tablet PC-jem bi se pa lahko tudi te slabosti znebil, ampak ker to potrebujem redko, je škoda denarja.)
lp, Matevžk

techfreak :) ::

Meni se ne zdi 15" pretežko nositi okoli. No ni ravno optimalen (to je recimo 13"), vendar vseeno ni težav.

Matevžk ::

Ja, zanimivo, poceni 12 ali 13" je kar nekakšna tržna niša. Za male pare dobiš zelo zmogljivo 15" mašino, še cenejši so manj zmogljive Netbooki (do 9", recimo), 13" se pa začne kje ... pri 2k€?
lp, Matevžk

PaX_MaN ::

Odkar baterija zdrži borih par minut, moj prenosnik ni več prenosnik.

techfreak :) ::

@Matevžk: najcenejši 13" laptop je (zaenkrat) $999 in to je star MacBook. Potem naslednji je pa 13" nov MacBook za okoli $1200.

;-) ::

Pri prenosniku je že to dovolj da ga lahko z mize prestaviš na kavč... ali po posteljo... ali pa kamorkol drugam.

Namiznika (podmiznika) bolj težko.


Ja eni pa nesemo punco h kavču ali v posteljo...no sama pride =)

vsak pač po svoje;) če bo šlo tako dalje slovencev nebo več. roka ne naredi otroka

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ;-) ()

Utk ::

;-) , preskromen si...zakaj pa ne bi imel oboje? Naenkrat :)

Liker ::

@Matevžk: najcenejši 13" laptop je (zaenkrat) $999 in to je star MacBook. Potem naslednji je pa 13" nov MacBook za okoli $1200.


Drop the Kool-Aid please!

12" prenosniki se zacno pod 600EUR, 13" pa pod 700EUR/$700. Samo treba je znat pogledat na kaksen cenik ali dva.

techfreak :) ::

Ja, ampak kvalitetni 13" prenosnik se začne od $999/€999 in to je MacBook.

Zheegec ::

Za 800€ se že dobi dober 13" prenosnik, če želiš podoben prenosnik bele barve imaš pa potem Macbook za nekje 1100€ (z DVD pekačem).
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

techfreak :) ::

Bel MacBook je $999 iz prejšnje serije. V novi ni več belega.

Wolfman ::

Eh, veliko raje imam svoj namizni računalnik. Če pa bi se mi dalo priklapljati ekran in tipkovnico, pol pa nimam nč proti. Ker tista tipkovnica ima tipke zmešane in vedno iščem:D

Gandalfar ::

za docking station si ze slisal, ane?

Pyr0Beast ::

Če maš že docking station na mizi, vključno z externim monitorjem mišakom in tipkovnico ti veliko ne manjka do stacionarca :)
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Gandalfar ::

Res je, sam tistega ne mores okoli nosit :)

Pyr0Beast ::

Saj docking station tudi s sabo ne nosiš :)
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Utk ::

Ja tisti, ki ne veste zakaj so dobri prenosniki, imejte navadne. Res brez veze, da kupuješ nekaj kar misliš, da ne rabiš. Ne poznam pa nikogar, ki bi si enkrat kupil prenosnika in da ga čez par let ne bi več imel. Je pa fino, da imaš doma tudi večji ekran, tipkovnico, miško. Sej drugega ne rabiš, kakšen docking station pa še obstaja v letu 2008, brez veze.

opeter ::

Jaz nimam prenosnika in ga še dolgo ne bom imel. Ker ga ne rabim. Kot drugo pa mi je totalni idiotizem, ko kažejo, da ljudje prenosnik uporabljajo na nogi, v postelji itn. To bi rad videl v resničnem življenju, ko se te preklemane naprave tako hudo segrejejo, da lahko skorajda jajce pečeš na njih. Problem je seveda toplota in odvajanje toplote...

zato pa je stara tehnologija v raznih vesoljskih postajah, da nimajo probleme z odvajanjem toplote (npr. ventilatorji) in s tem posledično nimajo veliko porabo.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

noraguta ::

Ja, ampak kvalitetni 13" prenosnik se začne od $999/€999 in to je MacBook.

zakaj bi človek kupoval tak jajc , če dobi monogo bolše rešitve za precej manj denarja?
http://geizhals.at/a364166.html
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

noraguta ::

Jaz nimam prenosnika in ga še dolgo ne bom imel. Ker ga ne rabim. Kot drugo pa mi je totalni idiotizem, ko kažejo, da ljudje prenosnik uporabljajo na nogi, v postelji itn. To bi rad videl v resničnem življenju, ko se te preklemane naprave tako hudo segrejejo, da lahko skorajda jajce pečeš na njih. Problem je seveda toplota in odvajanje toplote...

zato pa je stara tehnologija v raznih vesoljskih postajah, da nimajo probleme z odvajanjem toplote (npr. ventilatorji) in s tem posledično nimajo veliko porabo.

ni tako hudo kar se segrevanja tiče. sam se rad pri delu zleknem v vrečo fliknem noge na radijator te tipkam zadeve. za kakšno drgnenje miške pa taka rešitev vem da ni primerna. Imamo pač različna dela, ter različne rešitve.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

PrimozR ::

Z miško ni problema - kupiš thinkpada in je rešeno.

Utk ::

Itak ga moraš imet na trdni podlagi, če se ti še zmeraj greje, si pa drugič ne kupuj jajc. Večina folka si kupi recimo hp-ja, samo zato ker je hp kul, ne pogledajo pa, da imajo not potem nekega celerona in se čudijo, da se greje in skoz laufa ventilator. Jaz ne vem kako se bi lahko moj P-M pri 700mhz in 0.7 volta napetosti grel. Brez ventilatorja. Pa imam najbolj češko firmo, ki jo najdeš v Sloveniji. Ampak jaz sem dal dost denarja za dobre komponente, ne pa za dobro plastiko in hp logo. No, sej hvala bogu je zdaj tako, da menda res nihče več ne rine P-4 v prenosnika.

M-XXXX ::

Kot drugo pa mi je totalni idiotizem, ko kažejo, da ljudje prenosnik uporabljajo na nogi, v postelji itn. To bi rad videl v resničnem življenju, ko se te preklemane naprave tako hudo segrejejo, da lahko skorajda jajce pečeš na njih. Problem je seveda toplota in odvajanje toplote...

Tukajle si pa kozla ustrelu:D Pri kašnih starejši je to blizu resnice (imam enega gericoma, ki je sicer še single core in ima 6600 GO in se ZELO greje pa se vseeno da normalno imeti na kolenih (ajde mogoče je pametno malo debelejše hlače imeti spodaj), pa še zebe ga ne, potem pa imam še enega HP-ja, kater se popolnoma nič ne greje (iz stališča da bi te kaj motilo) potem pa je še EEE tukaj on pa se res nič ne greje:D

noraguta ::

iirc je opeter mac uporabnik , kjer pa drži da apple ne izdeluje laptopov. uporabnikom pa se zdi mstand celo dobra rešitev.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

techfreak :) ::

Meni se nič kaj ne greje pri normalni uporabi. Mogoče imate vi 10 let stare prenosnike.
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Lanska prodaja računalnikov katastrofalna, še zlasti v Evropi (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Rezultati
7726626 (21501) D3m
»

Nokia z ogromno milijardno izgubo (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Rezultati
10020260 (15994) Matev
»

Microsoft povečal dobiček

Oddelek: Novice / Rezultati
185139 (4152) Icematxyz
»

Acer drugi največji proizvajalec računalnikov

Oddelek: Novice / Rezultati
364656 (3430) Pyr0Beast

Več podobnih tem