»

Flash je mrtev

Slo-Tech - Kot je po več prestavitvah Adobe lani naposled svečano obljubil, je prva žrtev novega leta Flash. Podpora za Adobe Flash se je uradno iztekla 31. decembra 2020, od 12. januarja pa bo Adobe blokiral Flash. Podjetje vsem uporabnikom svetuje, da odstranijo Flash s svojih računalnikov, ker posodobitev ne bo, luknje pa bodo seveda ostale in samo še več bo odkritih. Adobe je šel tako daleč, da starih verzij ni možno niti prenesti s spleta. Flasha je konec. V praksi kakšnih večjih sprememb ne bo opaziti, saj so vse večje spletne strani že zdavnaj odstranile kakršnekoli vsebine, ki bi uporabljale Flash, prav tako so ga upokojili tudi brskalniki.

Flash ima za seboj dolgo zgodovino, ki sega v leto 1996, ko je Macromedia kupila orodje FutureSplash, ki ga je leta 1993 začel razvijati FutureWave Software. Tehnologija, ki se je uporabljala za prikaz animiranih vsebin, je že tedaj našla pot v brskalnike. Preimenovali so jo v Macromedia Flash 1.0 in ponudili kot vtičnik Macromedia Flash Player za...

37 komentarjev

Patenti, tokrat malo drugače

Ars Technica - Kako drugače? Podjetje Eolas je dobilo tožbo proti Microsoftu in dobilo pravice do svojega patenta '906.

Kaj je sploh vsebina tega patenta? Dejansko patent opisuje kako spletni brskalniki (npr. Internet Explorer) uporabljajo zunanje aplikacije. V primeru IE-ja in drugih brskalnikov so to tako imenovani vstavki, ali plug-ini (flash, shockwave, java...). Patent je v bistvu precej nejasno zastavljen in lahko v bistvu zajema katerokoli aplikacijo znotraj brskalnika ki se lahko v obeh smereh pogovarja s strežnikom.

Microsoft je že oznanil, da bodo preoblikovali svoj brskalnik, tako da ne bo več kršil tega patenta, kljub temu, da se zavedajo, da s tem dosti strani ne bo več prikazanih pravilno.

11 komentarjev

Prve podrobnosti novega Internet Explorerja

OSNews - Čeprav se prve beta različice Microsoftovega spletnega brskalnika, Internet Explorer, ne pričakuje še nekaj mesecev, so se na internetu že pojavile prve informacije o novostih. Prva pomembna novost je podpora zavihkom, ki nam olajšajo brskanje pri večjem številu odprtih strani. Druga novost je podpora transparentnim slikam v formatu PNG, kar konkurenčni brskalniki podpirajo že nekaj časa. Tretja novost je podpora mednarodnim domenam, IDN, ki pa je bila pred kratkim kriva za varnostno luknjo v večini brskalnikov. Četrto novost predstavlja nov način delovanja samega brskalnika, saj naj bi si v novi različici sam zmanjšal privilegije, česar posledica je zmanjšanje tveganja ob morebitnih novih varnostnih luknjah.

Razvijalci spletnih strani se že več let prizadevajo, da bi Microsoft posodobil svojo podporo CSS standardu, ampak se programski gigant nagiba k dodajanju podpore CSS2 standardu, katerega pa ne bo podprl v celoti. Internet Explorer 7 bo deloval na Windowsih XP ter 2003 z...

76 komentarjev

Popravki za IE od sedaj samo za Windows XP

Slashdot - Microsoft se je odločil, da bo od danes naprej izdajal varnostne popravke samo za Internet Explorer za Windows XP in novejše sisteme. Tako je skoraj 200 milijonov uporabnikov, ali 49.2 odstotka, ostalo brez kakršnih koli varnostnih izboljšav za svoje Windows 2000, ME, 98 in 95, slednje pa je vse prej kot v skladu z Microsoftovimi obljubami o varnosti. Microsoft svojo odločitev utemeljuje z odgovorom, da je logično, da so najnovejše različice najbolj varne, obenem pa je zanikal, da izkorišča trenutno varnostno situacijo za monopoliziranje trga.

A če na situacijo pogledamo še iz druge luči - morda bo pa to pomenilo dodatnih 200 milijonov uporabnikov za alternativne brskalnike in večjo konkurenco za Microsoft. Sicer vam pa tudi ostane 'poceni' nadgradnja tako programske kot tudi s tem povezane strojne plati vašega računalnika.

29 komentarjev

Internet Explorer 7 že na poti?

Slashdot - Busheva administracija Američane dan za dnem svari pred terorističnimi napadi, računalnikarji pa pred slabo varnostjo Microsoftovega Internet Explorerja. V zadnjem času večjih terorističnih napadov Američani na svoji koži morda niso občutili, večina ljudi pa ima čedalje večje težave z Internet Explorerjem oz. posledicami njegove neprevidne uporabe.

Veliko uporabnikov je zato zamenjalo brskalnik in zdaj uporabljajo Mozillo, Firefoxa, Opero ali kaj četrtega. To je opazil tudi Microsoft, ki je sprva rešitve iz zagate poskušal najti preko spletnega dnevnika in strani Channel9. Zdaj pa menda že resno razmišljajo o 7. različici brskalnika. Prinesel naj bi boljšo varnost, zavihke ter izboljšano podporo PNG, CSS in RSS.

51 komentarjev

Novi vstavki za brskalnike

Mozillazine - Mozilla Foundation je te dni izdala minorni nadgradnji svojih samostojnih programov, Firefox 0.9.1 in Thunderbird 0.7.1, ki odpravljata težave nekaterih uporabnikov z razširitvami.

Iz tabora odprtega naslednika Netscapa pa so še sporočili, da v sodelovanju z drugimi podjetji razvijajo nov sistem vstavkov za brskalnike. Slednji je namreč že zelo zastarel, saj izvira iz časov Navigatorja 2.0. V projektu sodelujeta še Apple in Opera, kot razvijalca brskalnikov (Safari in Opera), in razvijalci najpomembnejših vstavkov, Macromedia (Flash in Shockwave), Sun (Java) in Apple (QuickTime). Edini omembe vreden razvijalec brskalnikov in vstavkov, ki manjka, je Microsoft, ki od Explorerja 5.5 naprej raje uporablja ActiveX. Klik!

Le zakaj tudi ostali ne uporabijo ActiveX?

6 komentarjev

Nova varnostna luknja v Internet Explorerju

Slashdot - Kot verjetno veste, Internet Explorer, ali krajše IE, ni ravno najbolj varen internetni brskalnik. To dokazuje tudi najnovejša varnostna luknja. Ta je precej nevarna, saj omogoča ZlimOsebkom™ izkoriščanje luknje z uporabo %01 znaka za uporabniškim imenom in pred @ v internetnem naslovu. Vse skupaj je precej bolj podrobno opisano na domači strani danskega varnostnega podjetja Secunia. Ker pa bralcem želimo le najboljše, vam predlagamo da si namestite Mozillo ali pa Opero če želite, da se vam podobne nevšečnosti ne dogajajo. Klik! za novičko in opis luknje, tu pa še eWeekova novička.

54 komentarjev

Kako namestiti več Internet Explorerjev?

Slo-Tech - Oblikovalec spletnih strani Joe Maddalone je želel svojo pravkar dovršeno stran preizkusiti tudi v starem Explorerju. Toda ... kaj mu je storiti? Naj namesti VirtualPC ali VMWare in znotraj še eno kopijo Oken?

Nikar ne stopajte iz Audija v Yugota! Za vse sorodne duše (bodisi HTML programerje bodisi nostalgične IE uporabnike) je našel lažjo rešitev. Stare različice Microsoftovega brskalnika je od sedaj mogoče namestiti tudi iz zip arhivov.

Če želite o tem dosežku vedeti kaj več, potem brez naj vas nagoni povedejo k izvirni novici in na to zanimivo stran, polno uporabniških izkušenj.

33 komentarjev

Spremembe Internet Explorerja

WinInformant - Včeraj je Microsoft potrdil, da bo do začetka naslednjega leta spremenil Internet Explorer, tako, da ne bo kršil patenta, ki ga je registriralo podjetje Eolas. Po štirih letih sojenja je porota namreč odločila v prid podjetja Eolas, ki si lasti patentne pravice za 'vključene programske objekte' ali drugače rečeno, "plug-ine". Microsoft je kršil pravice s tem, ko je v Windowse in Internet Explorer na prepovedan (zaščiten) način vključeval ActiveX kontrole, Java in ostale plug-ine namenjene brskalnikom.

Čeprav so nekateri nasprotniki Microsofta to novico sprejeli z navdušenjem, pa je njihovo veselje pretirano, saj ta razsodba v nič manjši meri ne bo prizadela tudi drugih brskalnikov, kot so Mozilla, Netscape, Opera in Safari, ker le-ti uporabljajo zelo podobne načine vključevanja plug-inov. Kaj to pomeni za podjetja in razvijalce? Odločitev bo povzročila veliko dodatnega dela vsem spletnim razvijalcem oz. studiem, saj bodo morali večino spletnih strani ustrezno popraviti tako, da...

15 komentarjev

Microsoftu ne bo potrebno prilagati Jave

The Register - Kljub temu, da je sodnik Microsoftu prepovedal distribucijo lastne 'verzije' Jave in jim odredil prilaganje Sunove, temu ne bo ravno tako.

Ta odredba tako velja le v primeru, ko bi Microsoft želel prilagati Javo -- v takem primeru mora seveda edino pravo, Sunovo. Če pa je sploh ne želijo prilagati, jim to ni potrebno [0:)].

Vprašanje pa je, kolikšne posledice ima lahko takšna Microsoftova odločitev, saj računalnike z omenjenim programjem lahko opremljajo tudi distributerji računalniške opreme, kot sta naprimer HP in Dell, ki sta pomembna podpornika Suna.

20 komentarjev

Nič več Internet Explorerja za MacOS

News.com -

Microsoft je nedavno objavil, da končuje z razvojem Internet Explorerja kot samostojnega brskalnika. Odslej bo IE na voljo le z novimi Windows, pravijo. Včeraj je vzniknila še ena novica, ki je pokazala, da misli Microsoft popolnoma resno.

Po poročanju News.com Microsoft ne bo več razvijal novih inačic svojega brskalnika za okolje MacOS. Uporabniki Macov bodo tako z različico pet ostali na suhem, saj novih ne bo. To ne pomeni, da bodo takoj ukinili vso podporo, saj bodo še vedno objavljali manjše varnostne popravke za obstoječe inačice. Po besedah Sommerjeve uporabniki IE-ja sploh ne potrebujejo več, saj jim Apple ponuja po Microsoftovem mnenju boljši brskalnik -- Safari. Manj poudarjano dejstvo je, da Microsoft nima dostopa do izvorne kode MacOS sistema, zaradi česar smatrajo, da Safariju ne morejo konkurirati. Več o tem.

Očitno so odgovorni pri Microsoftu pozabili, da je situacija v Windows ravno obratna.

10 komentarjev

RealNetworks v težavah

Gambit - RealNetworks, podjetje znano po svojem multimedijskem predvajalniku RealOne, katerega druga verzija je bila predstavljena pred nekaj dnevi, je v težavah. Odpustili bodo 10% svoje delovne sile, ki sicer šteje 800 zaposlenih. Spremembe bodo stale 6 MIO dolarjev, namen pa je zmanšanje stroškov (jaz se zmanjševanja stroškov ne bi lotil z zapravljanjem šestih milijonov [:D]).

Aprila se je podjetje osredotočilo na dobavljanje rešitev kot so video infrastruktura, prezentacije in e-učenje za večja podjetja. Verjetno se poskušajo oddaljiti odvisnosti od internetnih uporabnikov, ki velikokrat neradi plačajo za programsko opremo in vsebine, ki jih lahko drugje dobijo zastonj. Težave so prav tako verjetno posledica konkurence na trgu predvajalnikov, kjer RealOne konkurira Microsoftovemu Media Playeryu, Applovemu Quick Timeu in brezplačnim predvajalnikom, kot je WinAmp. Upajmo, da ne bo zamrla še ena Microsoftova konkurenca.

S predvajalnikom RealOne si lahko ogledate tudi TV program SLO 1 in 2,...

2 komentarja

Protivirusnik za Javo?

ZDNet - Res je - v sredo so iz Trend Micro sporočili, da so dobili patent za tehnologijo, ki v javanskih programčkih odkriva kodo zlobe. Poleg jave tehnologija omogoča tudi pregledovanje ActiveX kontrol ter drugih spletnih aplikacij na ravni omrežja (jah, kako pa naj inštaliramo tovrstno programje v... telefon? )

Java je dandanes resda nekakšen 'univerzalni', vsestranski jezik, ki se ne uporablja le v namiznih računalnikih, ampak tudi v mobilnih telefonih (predvsem Japonska, seveda ), za to je zgolj vprašanje časa, kdaj se bodo pisci omenjenih vrstic kode spravili še na Javo.

2 komentarja

Američani se spet tožarijo

The Register - Amerika je država, ki ima dve veliki značilnosti. To sta veliko število odvetnikov in s tem veliko število tožb in sodnih procesov. Ker smo Slo-techerji bolj računalniška družba, nam še najbolj padejo v ušesa tožbe raznih računalniških podjetij (samo spomnite se dvoboja Nvidia - 3dfx). Tokrat se je na sodišču znašel Apple, ki naj bi domnevno kršil patentne pravice. Tožilcu gre v nos tako imenovani '272 patent', ki naj bi ga Apple vgradil v svoj LaserWriter. Najbolj "zanimivo" je ravno to, da so na tapeti Applovi tiskalniki, ki niso več v proizvodnji (in se ne prodajajo) že vsaj 3 leta. Apple pa ni edini, ki ga je doletela tožba. Isti tožilec zaradi istih ali podobnih razlogov toži še druge proizvajalce laserskih tiskalnikov - Xerox, Lexmark, NEC, Samsung, Matsushita in Panasonic (del Matsushite). Na listi manjka ednino HP, ki je bil tožen v začetku leta, vendar je tožniku plačal kar precejšen znesek. HP si enostavno ne more privoščiti incidenta, ker kar velik procent proizvodnje...

3 komentarji

Pravici je zadoščeno

Electic Tech - Italijansko sodišče je tudi ugotovilo, da Micron ni kršil patentov, ki jih je registriral Rambus. Še ena sodba ovržena, še en velik dan za to, da se spomnimo, da se s takim grdogrdim odnosom ne pride nikamor. Rambus, raje delaj to, za kar si narejen. Delaj pomnilnike. Po konkurenčnih cenah.

0 komentarjev