»

E-knjige na vrhu pri Amazonu

Z različico z oglasi se je Amazon močno približal meji stotaka za bralnik e-knjig

vir: TechCrunch
TechCrunch - Neizbežno je bilo, da bo prodaja e-knjig na Amazonovi trgovini nekoč višja od prodaje fizičnih knjig. Že lanskega julija je bila prodaja v digitalni obliki višja od prodaje knjig s trdo vezavo, v letošnjem januarju pa je padla še bolj popularna trdnjava, knjige z mehko vezavo. Skupaj so knjige v fizični obliki do nedavnega še vedno kljubovale digitalnim različicam, a ne več. Amazon je namreč objavil, da je prodaja njihovih e-knjig za lasten bralnik Kindle presegla prodajo knjig v fizični obliki. Pri TechCrunchu sicer menijo, da je popularnost povezana tudi z izredno ugodnim Kindlom (izdaja najcenejšega...

9 komentarjev

Nov rekord prodaje e-knjig

Guardian - Podatki o prodaji knjig različnih formatov, ki je objavilo Združenje ameriških založnikov (AAP), kažejo, da je februarska prodaja e-knjig v ZDA dosegla nove rekordne vrednosti. Prvikrat se je tako primerilo, da so e-knjige postale najbolje prodajana vrsta knjig, saj so jih prodali za 90,3 milijona dolarjev. Tiskane inačice sledijo na drugem mestu z 81,2 milijona dolarjev.

V primerjavi z lanskim februarjem predstavljajo te številke 202-odstotno rast prodaje e-knjig, medtem ko se je v enakem obdobju prodaja papirnatih (mehko in trdo vezanih) knjig skrčila za tretjino. Visoko rast, tudi v primerjavi z letošnjem januarjem, pripisujejo ponovoletnim nakupom, ko so prejemniki bralnikov e-knjig in tabličnih računalnikov nakupili e-knjige.

54 komentarjev

Prodaja e-knjig strmo navzgor, papirnatih navzdol

Projekcije za prihodnost kažejo povečevanje prodaje e-knjig.

vir: Reuters
Reuters - Združenje ameriških založnikov (AAP) je objavilo poročilo o prodaji knjig januarja letos, ki kaže porast priljubljenosti e-knjig in upad prodaje papirnatih izdaj.

V tem obdobju so prodali za 70 milijonov dolarjev e-knjig, kar je za 116 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Nekoliko je porasla tudi prodaja avdio knjig, ki so prinesle 6,5 milijona dolarjev prometa ali osem odstotkov več kot leto pred tem.

Prodaja vseh knjig vključivši tiskane izdaje je temu navkljub zabeležila dvoodstoten padec in pristala pri 806 milijonih dolarjev. To gre na rovaš padca prodaje tiskanih knjig v prav vseh kategorijah, razen knjig z versko vsebino, kjer beležijo šestodstotno rast. Statistiko prodaje e-knjig AAP vodi že devet let in prav vsako leto je prodaja e-knjig narasla.

31 komentarjev

Amazon prodal več elektronskih knjig kakor tiskanih s trdimi platnicami

Wired News - Elektronske knjige so se dokončno uveljavile, ocenjuje Amazon, saj so jih prvikrat v daljšem časovnem obdobju prodali več kakor papirnatih. Pred lanskim božičem je bil tak en dan, sedaj pa je takšno celotno četrtletje. Prodali so 43 odstotkov več e-knjig od takih s trdimi platnicami.

V prvem letošnjem polletju so prodali šestkrat več e-knjig kakor v lanskem prvem polletju (Amazon ponuja 630.000 plačljivih e-knjig). Rast prodaje se povečuje iz meseca v mesec, tako da je v zadnjem mesecu prodaja e-knjig Gutenbergovo inačico prehitela že za 80 odstotkov. Toda velikim številkam navkljub klasične knjige spričo svoje cene še vedno prinesejo več v Amazonovo malho.

Ocena Publisher’s Weekly kaže, da je bilo lani prodanih za 4,4 milijarde dolarjev knjig s trdimi platnicami, za 5,1 milijarde dolarjev knjig z mehkimi platnicami (v teh dveh kategorijah niso šteli prodanih izvodov Svetega pisma, strokovnih knjig in učbenikov) ter zgolj za 81 milijonov dolarjev e-knjig. Letos bo ta številka...

193 komentarjev

Nook 3G se je pocenil, dobil Wi-Fi brata, Amazon že odgovoril

Nook z igrami

vir: engadget
engadget - Barnes in Noble je včeraj po mnogih špekulacij predstavil novo verzijo svojega bralnika e-knjig Nook ter obenem pocenil že obstoječo verzijo s 3G povezljivostjo. Slednji zdaj stane $199 (prej je stal $259), medtem ko je cenejši model brez 3G povezljivosti $149.

Dva zaslona, 6-palčni e-ink za vsebino in 3,5-palčni barvni zaslon za upravljanje z bralnikom, ki se uporablja še za vnos podatkov prek tipkovnice QWERTY, ostajata. Naprava ima 2 GB pomnilnika, podporo za ePub, PDF, PDB, slike in MP3 datoteke. Vse skupaj pa poganja Android. Na spletu se tako že najde nekaj neuradnih programov.

Barnes in Noble še naprej posodablja programsko opremo, prav danes je npr. izšla različica 1.4, a je ta izdaja za slovenski trg bolj ali manj nepomembna. Doda namreč podporo za povezovanje z AT&T-jevim mobilnim omrežjem....

18 komentarjev

Kako poteka hitro skeniranje knjig

ScienceDaily - Google že nekaj časa pospešeno digitalizirana vso knjižno vsebino, ki jim pride pod roke. V želji napraviti vso zbrano znanje dostopno s klikom miške si včasih nakopljejo kakšno tožbo ali prisilen kompromisni dogovor, a nas tokrat zanima tehnologija. Googlu je bil novembra lani podeljen patent za metodo hitrega skeniranja knjig in je o njej še vedno sila skop, a so na Univerzi v Tokiu napisali članek o praktično identični tehnologiji.

Večina klasičnih skenerjev zahteva, da pravokotno nanje postavimo in pritisnemo strani, kar je za obdelavo knjig nepraktično. Knjigo namreč s pritiskom poškodujemo, obračanje je počasno, zaradi vezave pa je kvaliteta slike ob vezanem robu slaba. Rešitev je genialna. Dve hitri kameri slikata leve in desne...

10 komentarjev

Nook razprodan še pred izidom

Nook

ComputerWorld - Barnes & Noble Nook je elektronski bralnik e-knjig, ki temelji na platformi Android, in predstavlja konkurenco poznanima Amazon Kindlu in Sony Readerju. Žal ga dobri možje ne bodo mogli postaviti v nogavice ali pod jelko, saj je že pred izidom razprodan. Nook je bil napovedan za 30. november, a so v predprodaji že prodali vse zaloge. To pomeni, da kdor je Nook naročil v petek ali kasneje, se lahko nadeja nove igračke šele v januarju. V Barnes & Noble so se seveda znašli in oblikovali so lične kupone, ki jih je moč naročiti in postaviti pod jelko namesto daril, po novem letu pa jih obdarjenci lahko zamenjajo za pravo napravo.

Letos je prelomno leto za e-knjige in njihove bralnike, saj je velik uspeh doživel Amazon s Kindlom, dobro pa se drži tudi Sonyjev Reader....

9 komentarjev

Barnes and Noble predstavil e-bralnik knjig - Nook

Barnes & Noble - Nook E-Book reader

vir: Gizmodo
Gizmodo - Navkljub novici iz leta 2003, da nameravajo z distribucijo digitalnih knjig prenehati, se je po uspehu Amazon Kindle tekmovanju za delež tržišča pridružila tudi knjigarna Barnes and Noble in s svojim bralnikom elektronskih knjig B&N Nook ( Gizmodo, WSJ) premešala karte na tržišču. B&N Nook je odgovor na Amazonove zadnje bralnike (Kindle v2. in Kindle DX z večjim 9.7" prikazovalnikom) in je izjemno zanimivo zasnovan. Namesto Kindlove tipkovnice (ki je na Kindlu v2 občutno izboljšana) so se odločili za kombinacijo sivinskega E-Ink prikazovalnika namenjenega prikazu teksta in barvnega touch displaya, ki je namenjen interakciji z napravo. Strojna oprema je zasnovana na osnovi Google...

17 komentarjev

Svetovni sejem elektronske knjige

World eBook Fair - Project Gutenberg in World eBook Library v obdobju med 4. julijem in 4. avgustom organizirata prvi Svetovni sejem elektronskih knjig (World eBook Fair). V okviru sejma bosta obe organizaciji ponudili približno 350000 knjig, v 100 različnih jezikih. Zadeva ne bi bila nič posebnega, če knjig v tem obdobju ne bi ponudili brezplačno. Prenesti si bo moč knjige vseh zvrsti, ki jih bomo lahko imeli v lasti do konca življenja, kot so zapisali. Med tem ko Project Gutenberg že ponuja knjige brezplačno v elektronski obliki, World eBook Library ponuja svoje knjige v zameno za letno članarino ($8,95 na leto). Podobnega sejma se lahko nadejamo v prihodnjih letih, ko organizaciji do leta 2009 načrtujeta ponuditi milijon knjig.

Poleg prenosa knjig na naš računalnik nas organizatorji sejma pozivajo, da tudi sami prispevamo svoja dela v elektronski obliki.

Mogoče se pa najde tudi kaka slovenska knjiga, nikoli se ne ve...

7 komentarjev

Pri B&N opustili e-knjige

Slashdot - Ena od največjih verig knjigarn, Barnes and Noble, je danes obvestila svoje spletne kupce, da opuščajo prodajo e-knjig. Njihove stranke imajo tako še en mesec časa, da prenesejo svoje kupljene knjige, nato pa bodo popolnoma prekinili s tem. V prispevku na fool.com se sprašujejo, čemu so se odločili za to dejanje, glede na to, da je dobiček neprimerno višji kakor pri različici iz mrtvih dreves. Prav tako se postavlja vprašanje, če je to konec e-knjig in ali bodo tudi na amazon.com kmalu ukinili le-te?

1 komentar

Tudi v Sloveniji e-knjige

Jaz - Za vse zanesnjake, ki radi preberete kakšno knjigo, je tukaj naslov strani, kjer si lahko v elektronski obliki vunpotegnete knijgo, ki jo želite prebrati. Stran Knjiga-On.net je, kot pravijo na njihovi strani, še na začetku svoje poti, prav tako naj bi bila ponudba e-knjig v Sloveniji še v povojih in zato je njihovo število v elektronski obliki zaenkrat še omejeno. Trenutno ponujajo v branje štiri knjižne uspešnice. Pred dolvleko pa si lahko za vsako knjigo, ki je na voljo, preberete nekaj koristnih informacij. In kakšne prednosti naj bi imela e-knjiga? Zadeva je kar cenejša od tiskane inačice, prejmete jo takoj, plačilo pa je možno preko mobilnega telefona z Mobitelovo Moneto ali pa preko položnice. O uporabnosti dotične ponudbe pa presodite sami.

0 komentarjev