»

Samsungov voditelj obsojen na pet let zapora

Pred sodiščem so potekali protesti v podporo Samsungovemu direktorju

Slo-Tech - Vršilec dolžnosti direktorja Samsunga Lee Jae-yong je bil obsojen na petletno zaporno kazen zaradi korupcije, poneverbe, prikrivanja in krivega pričanja. Tretji najbogatejši Južnokorejec, sin in dedič Samsungovega lastnika in izvršnega direktorja Leeja Kun-heeja ter prijatelj zaradi korupcije odstavljene južnokorejske predsednice se bo na odločitev sodišča sicer pritožil, so povedali njegovi odvetniki. Poleg Lee Jae-yonga je bil na štiri leta zaporne kazni obsojen tudi njegov mentor in vodja službe za korporativno strategijo Choi Gee-sung. Choi je imel v Samsungu najvišjo funkcijo, ki jo lahko zasede človek, ki ni del družine ustanoviteljev Lee, in je s svojo držo in delovno etiko veljal za zgled Samsungovim zaposlenim. Choi je februarja odstopil zaradi...

20 komentarjev

Microsoft ujel rok EU

Slashdot - Microsoft je v četrtek posredoval Evropski komisiji zahtevano dokumentacijo o svojem operacijskem sistemu in tako za las ujel postavljen rok, poroča News.com. Prvič je bil Microsoft opozorjen in kaznovan zaradi monopolnega obnašanja leta 2004, ko so mu naložili 646 milijonov dolarjev kazni. Za neupoštevanje odredb in zavlačevanje je Komisija v letošnjem juniju Microsoftu odmerila še 357,3 milijona dolarjev kazni in določila za absolutno zadnji rok 23. november, sicer bi mu grozilo 3,9 milijona dolarjev kazni za vsak prekoračen dan. Zaradi obsega dokumentacije, ki znaša 8.500 strani, bo trajalo nekaj mesecev, da se Komisija izjasni, ali je Microsoft zadostil vsem zahtevam. V nasprotnem primeru ga čakajo nadaljnje globe.

29 komentarjev

Philipsov najhitrejši DVD zapisovalnik

Yahoo News - Philips, podjetje, ki je dobro poznano na področju zabavne elektronike, je že pred časom kot prvo izdelalo DVD zapisovalnik z 8-kratno hitrostjo. Sedaj jim je uspelo to hitrost zapisovanja podvojiti in nastal je prvi DVD zapisovalnik na svetu, ki je zmožen pisati na DVD medije s 16-kratno hitrostjo -- to pomeni, da je DVD zapisan v manj kot šestih minutah. Njegova odlika pa je tudi zmožnost pisanja na dvoslojne DVD medije. Philipsov poslovni partner Dell naj bi po podatkih Yahoo! News bil prvi naročnik teh DVD pogonov. Znane so tudi cene in sicer od 80 do 90 evrov za proizvajalce računalnikov, medtem, ko bo posameznik za nakup moral odšteti okrog 180 evrov. Izvirna novica

14 komentarjev

Česa smo se naučili od Blasterja

Slashdot - Avgusta bo minilo leto, odkar je internetni črv Blaster pričel svoj uničujoči pohod. Jim Morrison, ki je zaposlen pri Symantecu, je napisal izvrsten šeststranski članek, v katerem analizira Blasterjev napad, posledice in razloži, kaj smo se naučili oz. bi se morali naučiti od njega. Zelo zanimiv članek, v katerem ni suhoparnega podajanje dejstev, temveč ima zgodbo, tehnične podrobnosti pa razloži na širšemu občinstvu povsem razumljiv način. Priporočeno branje!

46 komentarjev

Microsoft v vsak avto

Yahoo News - Na začetku si je Microsoft zadal cilj priti s svojimi operacijskimi sistemi v večino računalnikov na našem planetu, kar mu je večinoma uspelo. Dick Brass pa je sporočil, da si je Microsoft zadal nov cilj. V vsak avto na Zemlji naj bi vgradili njihov operacijski sistem. Le-ta naj bi jih opozarjal na nevarnosti in prepreke na cesti in bi se nadgrajeval avtomatstko -- brezžično. Platforma je po poročanju Yahoo! News že v uporabi in sicer v 23 avtomobilih, kot so BMW serija 7, Citroen, Daimler, Fiat, Volvo, Hyundai, Mitsubishi, Subaru in Toyota.

TBox, kot se bo tehnologija imenovala, bo na voljo čez približno 12 do 36 mesecev (eno leto ali tri?). Namen tehnologije je predvsem to, da bo delo s prenosnimi računalniki in telefonijo v avtomobilih še lažje. Klik!

34 komentarjev

Kako se drobi keks?

Google - Vprašanje, zakaj se drobi keks, si je postavil Qasim Saleem, študent, ki trenutno dela o tem doktorsko dizertacijo.

S pomočjo laserskega žarka je opazoval proces pečenja ter nato ohlajanja piškotov in prišel do presenetljivega odkritja. Pri ohlajanju se zunanji del piškota navlaži in zato razširi, medtem ko v sredini izgublja vlago in se skrči. Zaradi tega pride do izredno majhnih razpok, zaradi katerih je potem keks bolj občutljiv na pritiske iz okolja.

And that's the way the cookie crumbles...

17 komentarjev

Sojenje avtorju Blasterja B

The Register - Po poročanju Registra se bo 17. novembra začelo sojenje osemnajstletniku, ki naj bi bil priredil izvirni Blaster v inačico B. Jeffrey Lee Parson se bo po besedah njegovega odvetnika zagovarjal kot nedolžen, saj naj bi bil virus izpustil v svet po naključju. Sojenje bo navkljub dejstvu, da je Parson državljan Minnesote, potekalo v Seattlu, saj je bil ena izmed večjih žrtev pohoda Blasterja B tudi Microsoft, točneje njihova storitev Windows Update, ki jo je črv poskušal onemogočiti. Če bo spoznan za krivega, mu grozi do deset let zaporne kazni. Več o tem.

Zanimivo je, da so doslej prijeli le avtorja različic B in F Blasterja, ki so povzročile sorazmerno malo škode, dočim avtor prvotnega črva, ki je povzročil mnogo večjo škodo, ostaja neznan.

Kdor zna, pač zna.

15 komentarjev

Aretacija domnevnega avtorja Blasterja-F

The Register - Včeraj smo poročali o znanih in neznanih piscih virusov, v skupino slednjih pa se je uvrstil tudi avtor virusa Blaster, ki je nedavno ugašal nezaščitene računalnike. The Register danes poroča, da je romunska policija aretirala Dana Dumitruja Ciobanuja, 24-letnega romunskega državljana iz Iasija, ki je osumljen, da je v svet poslal F-modifikacijo prvotnega črva Blasterja.

Inačica F se je od originalnega virusa le malo razlikovala; imela je le spremenjeno ime izvršilne datoteke, spremenjen cilj napada DDoS (Iasijska univerza) in dodatno sporočilo, ki kritizira univerzo in profesorje. Če bo Ciobanu obtožen, mu grozi do 15 let zapora. Avtor prvotnega Blasterja ostaja neznan. Več o tem.

15 komentarjev

Avtorji virusa Goner aretirani

The Register - Admini na DALnet-u, ircarskem strežniku, iz katerega so nadobudni najstniki nameravali nadzorovati dos napade svojega varovančka, virusa Goner, so s pomočjo IP naslovov ter v virus vkoridanih sporočil, našli 4 osumljence. Podatke so predali FBIju, ta pa izraelskim oblastem, ki so otročaje aretirali. Grozi jim od treh do pet let zaporne kazni, verjetno najhujša pa je odvzem računal. Več?

3 komentarji