» »

Sojenje avtorju Blasterja B

Sojenje avtorju Blasterja B

The Register - Po poročanju Registra se bo 17. novembra začelo sojenje osemnajstletniku, ki naj bi bil priredil izvirni Blaster v inačico B. Jeffrey Lee Parson se bo po besedah njegovega odvetnika zagovarjal kot nedolžen, saj naj bi bil virus izpustil v svet po naključju. Sojenje bo navkljub dejstvu, da je Parson državljan Minnesote, potekalo v Seattlu, saj je bil ena izmed večjih žrtev pohoda Blasterja B tudi Microsoft, točneje njihova storitev Windows Update, ki jo je črv poskušal onemogočiti. Če bo spoznan za krivega, mu grozi do deset let zaporne kazni. Več o tem.

Zanimivo je, da so doslej prijeli le avtorja različic B in F Blasterja, ki so povzročile sorazmerno malo škode, dočim avtor prvotnega črva, ki je povzročil mnogo večjo škodo, ostaja neznan.

Kdor zna, pač zna.

15 komentarjev

BaRtMaN ::

Po nesreči. Tudi gospod Rogelj je 'ponesreči' postal samozvani prvak računalništva. :\

Filo ::

...prvotni avtor neznan...to je pa to, ko se potem amaterji spravijo k delu...hehe

lorenz ::

Ali ne bi potem morali soditi tudi MS ker prodaja nepopolne oz.nevarne produkte in s tem povzroca financno skodo.
Potem bi tudi tipa ki je odkril da se Mercedes A klasa pri los testu prevrne na streho lahko zaprli cca.10 let .
Zgleda da si uporabniki MS WINDOWS dosti dovolite in nihce ne pomisli da bi tozil MS ker mu drago placan nepopoln, ne-varen produkt zdaj povzroca financno skodo.
Ce bi recimo v kateri drugi industriji (avto,industrija,medicina...) moral drago placati produkt ki ne izpolni zahtev varnosti , ga vsak teden updaate-at,patch-at , bi taka firma kaj hitro pogrnila, in nihce ne bi vec kupoval produkta tako pa .........?
Za primerjavo Linux je zastonj pa je 100x bolj varen .




Wake up !

bradek ::

lorenz ne pretiravaj, s taksnimi izjavami naredite nekateri vec skode Linuxu s tem ko take bedarije vn mecete.
Dejstvo je da gospodarska skoda ostaja in pika, kazen za to mora biti.
Kar se pa tice tvoje primerjave z ostalimi...tisti k je odkril pomanjkljivost Mercedeza A ni vlamljal v njih pa tudi prevracati jih ni sel kar tako.

Dejstvo je da ima Linux ogromno prednosti pred zaprtokodnimi sistemi kakrsne uporablja MS, ampak s takimi izjavami smesis sebe in tudi tiste ki uporabljajo Linux kot primarni operacijski sistem.

Elemen_T ::

Hmmm...

Brad3k.
lorenz je dal za moje pojme zelo dobro primerjavo in se niti slučajno ne smeši. Kdor bo skušal okužit linuxove uporabnike, ne bo nikdar in nikoli najebal.
tkole jest na tole gledam,

Mercedez ali OS
Oba licencenčna oziroma legalna.

Z obojim lahko delam karkoli želim. Če imam še legalno pipo v svet - še posebej.
Naredim program in ga pošljem v splet. Kakršenkoli je namen - je lahko povsem enak personal testu trdnosti mercedeza in tistega varnostnega minimuma, ki ga lahko v primeru neskladnosti iztožim in nato zaslužim še bajne denarce - mercedez pa najeba.
Tule v primeru a) - za preizuskašnje varnosti lukenj v MS storitvah je pa režim na glavo obrnjen.

Razlaga je povsem logična in pri takih gigantih vrednostno ekvivalentna.
Če že cenimo računalniško tehnologijo enako kot avtomobilsko.

Dr_M ::

lorenz: neumnosti govoris. patch je biu na voljo ze 3 tedne pred pohodom blasterja. tko da, tist ki ne uporablja window update-a si je sam kriv.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

WhiteAngel ::

lorenz, v vseh M$ EULA in mislim, da tudi v osnovni GPL licenci piše, da softver uporabljaš na lastno odgovornost. Za katero koli nastalo škodo avtorji zanjo ne odgovarjajo etc.

Ravno zato sem osebno velik nasprotnik komercialnega softvera in pristaš brezplačnega in odprtokodnega. Ker M$ in ostale firme najprej iz tebe izžemajo dnar na vse pretege, ko se pa kaj zalomi pa rep med noge, pa po francosk nič kriv. Oni so pravno 100% zavarovani (brez skrbi, EULA je *tko* napisana, da nikol ne potegnejo ta kratko), nasrka zmerej uporabnik. Pri zastonjskih programih pa še zmerej v najslabšmu primeru (če se ti ne ljubi tega popravit) rečeš, ah, sej je zastonj, kva pa lahko prčakuješ od brezplačnga softvera ...

bradek ::

Najprej da razcistim, v mislih sem imel predvsem njegov napad na "windows userje" ki so (ne bom nasteval), ker govori precej subjektivno in pogledano s stalisca tretje osebe zelo zgreseno.
Do neke mere se strinjam s tabo... samo ne mors zanemarit dejstva o gospodarski skodi, ne da se izenacit teze interneta kot medija preko katerega brez dodatnega posega neke osebe dolocena stvar povzroca skodo in Mercedezom (ce ze primerjamo ti dve zadevi, ki sta ze v osnovi precej razlicni) razreda A, ki ima konstrukcijsko napako.

Zmotila me je predvsem provokativnost, napadalnost in "kratkoglednost" njegovega posta, zato sem ga oznacil kot smesnega.

Vsak sistem ma pac svoje prednosti in pomanjkljivosti, vsi vemo katere so to, ni potrebe po obtozbah in medsebojnemu obmetavanju z tezkimi besedami, sej nismo stari 10 let.

:)

Roadkill ::

Avtor je zajebal, ker je bil patch že zunaj. Tako se vidi, da ni on naredil črva, ki bi grizel Microsoft ampak le njihove userje.

Če pa bi M$ vedel za luknjo in je ne bi popravil bi bila pa to druga zgodba.
Čeprav sem pristaš odprto kodne organizacije, ne morete tukaj valiti krivdo na M$... Oni so pač izdal 2000/XP winse, napake so se pokazale kasneje in sčasoma so za resnejše lunkje dali tudi patche... več ne morejo naredit.
Ne moreš pa pričakvat, da bojo nardil popoln OS, ker je to sistem, ki ga kupiš in ga imaš 3leta, ne pa da vsake 3dni DLjaš nightly biulde in jih compilaš... :)
Če bi pa hotel, da izdajajo samo popolne programe bi bli pa verjetno še vedno nekje v dobi 3.11 winsov...

Phoebus ::

Avtorja original virusa niso najdl ker ga je napisal M$ :D :D

Dr.SmaSh ::

Mam Win98 in sem nekak imun na te zadeve 8-)

Jebesh Linux in vse te njegove "ta pametne" uporabnike ko nam neki pametujejo, da je Linux "Da best OS"... ce bi bilo tako, bi bil Linux over Wins... pac ni...

Ce bi bil LInux tolk razsirjen kot Winz bi te sele vidli koliko je res varen... 10x vec skode bi bilo!

Tak, da...long live M$! Nihce ni popoln...
..:: LIVE 2 OVERCLOCK, OVERCLOCK 2 LIVE! ::..

Krofojed ::

Ce bi tip, ki je ugotovil, da se mercedes A prevrne, to testiral na mojem avtu na mojem dvoriscu, bi se jaz zelo strinjal, da se da za zapahe. Saj dokler avtorji crvov te crve preizkusajo na lastnih racunalnikih, jim nihce nic ne ocita, ce jih spustijo v svet (namenom ali po nesreci), jih je pa treba kaznovati. Sploh je pa siriti crve in podoben zlonameren softver nedopustno tudi ce izkoriscajo varnostne luknje, ki so znane dolgo in za katere obstajajo popravki - saj ce imam jaz odklenjena vrata in me nekdo okrade, ni zato nic manj kriminalec.

bradek ::

Dr Smash, tvoja izjava ni nic manj smesna od lorenzove, ce smo ze pri tem :)

Dr.SmaSh ::

Ja...resnica je vcasih tudi smesna...
..:: LIVE 2 OVERCLOCK, OVERCLOCK 2 LIVE! ::..

Dr_M ::

dobr...odvisno je za kaj rabis OS...za server vem da je linux najbolj racionalna izbira, ampak za workstation me pa nikol noben ne preprica da je linux v kakrsnemkoli pogledu boljsi od windowsev.
dokler so winsi se "zaston" ostajam pri tem.
drugac pa tut sam podpiram odprto kodo.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Novice iz sveta nalinijskih iger

Oddelek: Novice / --Nerazporejeno--
263648 (2448) dvince
»

Vdor v bankomat z MP3-predvajalnikom

Oddelek: Novice / Varnost
314613 (3020) reeves
»

Druge izdaje Windows XP ne bo

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
222182 (2182) link_up
»

Microsoft z milijardnim dobičkom

Oddelek: Novice / Rezultati
171783 (1783) CaqKa
»

Avtor Blasterja F priznal krivdo

Oddelek: Novice / Varnost
72099 (2099) Blue22

Več podobnih tem