» »

Pogodba; kdaj stopi v veljavo?

Pogodba; kdaj stopi v veljavo?

Microsoft ::

Malo me zanima, če je pogodba, sestavljena doma, na kateri piše, da boš to ali ono, veljavna?
Ali je v vsakem primeru treba iti k notarju, da jo overi? In ali morejo biti pri notarju prisotni VSI, katere zadeva ta pogoba?

Govorim pa o pogodbah za stanovanje.


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Zheegec ::

Kr ena tralala pogodba ni veljavna kolikor jaz vem.
Mora overiti notar, ki naj bi tudi preveril legalnost pogodbe.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Microsoft ::

Ka pol se morejo pri notarju zglasiti vsi, ki potem tudi podpišejo pogodbo pred njem ali kako?


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Mercier ::

Pogodba je veljavna, če je to, kar ste napisali, ali se dogovorili, res pogodba. Z notarjem, ali brez. Lahko, da se za nekatere vrste pogodb zahteva notar, ampak tudi v tem primeru nisem ravno prepričan, da potem pogodba ne drži. Lahko, da le kršiš kakšen zakon.

Dr_M ::

se mi zdi, da more vsako pogodbo overit notar....oz ce ni tako, mora vedno podpisat se vsaj ena (po moznosti neodvisna) prica.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Microsoft ::

Mogoče veš, kako poteka ta overitev pogodbe? Kdo mora biti vse prisoten pri notarju?


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Dr_M ::

pr notarju...hm...usaj tistadva ki se ju pogodba tice? :) :D
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Microsoft ::

Aha, no to sm jst mislu. Ker pol bi lahka nekdo pogodbo naredu, te podpisu, pa jo sam nesel k notarju, kjer bi jo overil. Pol bi pa terjal od tebe.>:D


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

SkIDiver ::

Nemogoče. Če ti nekomu prodaš stanovanje morata oba it k notarju. Če je kakaršnakoli pogodba med dvema osebama se morta pri notarju zglasit obe osebi skupaj. V nasprotnem primeru z notarjeve strani ne bo nič ovirjeno.

Razlika je če neseš recimo overt fotokopijo zdravniškega spričevala. V tem primeru prideš samo ti, originalno zdravniško spričevalo in fotokopija le tega. Zdravnik, ki ti je izdal zdravniško spričevalo ni potreben:D

No če se znajdeš, ko greš po izpit na občino poprosiš tam gospo, če je tolko vljudna in ti naredi kopijo, stisne gor štempelj, da je kopija istovetna originalu, da gor svoj podpis, datum in še štempelj upravne enote. Potem je isto kot pri notarju overjeno. Seveda samo zdravniško spričevalo. To storiš, ko greš iskat izpit za avto, ker moraš original pustit pri njih. In če imaš zadosten razlog in pa prijazno uslužbenko ter lep nasmeh lahko dobiš tako kopijo.

Gandalfar ::

Valda da mora bit pogodba velja .. saj recimo jaz nisem sel pogodbe s SiLOm za ADSL k notarju podpisovat?!? :)

Redkvica ::

Če gre za prodajo stanovanja, za katero sta sama kupec in prodajalec sestavila pogodbo (ali pa jima jo je sestavil nekdo drug, ne notar), potem je potrebno pri notarju overiti podpis prodajalca. Torej je nujna vsaj prisotnost prodajalca. Kako je s prisotnostjo kupca, pa ne vem zanesljivo.

madmitch ::

Ne bodi preškrt, ker te to lahko fino drago stane. A se nisi nič naučil iz raznih "afer" in podobnega. Marš k odvetniku, ki naj ti preveri dejansko lastniško stanje nepremičnine (morebitne obremenitve, plombe...) nato pa k notarju, ki vama bo sestavil pogodbo v obliki notarskega zapisa.

Še prej se dobro posvetuj z odvetnikom, kako in kaj.

Da ne boš čez teden dni tukaj jokal, kako te je tip na suho, pa saj sta ja imela pogodbo, ki pa je sedaj nična, saj je "prasec" vtaknil en člen noter...
Mater, kupujete stanovanje in vam je odveč dati tistih nekaj deset ali sto jurjev za odvetnika, kar naj te nategne, še prav mu bi dal, če si tako škrt.

Načeloma je pa tudi pogodba napisana "na roko" povsem veljaven dokument, le da se za določene posle zahteva pogodbo v obliki notarskega zapisa in mislim, da je nepremičnina že ena od teh.
Nobody is perfect, my name is Nob Ody

Microsoft ::

madmitch, pa nism jst tak študint, ki bi bil oblečem v 1000€ vredne bankvoce.:D

Pač, kot večina študantov, sm tud jst v nekem privat stanovanju. Ga nisem kupil, ampak najel. Pri tem smo napisali, da se jaz obvezujem, da bom plačeval 90€ mesečno. Do sedaj je vse šlo brez problemov.

No, odločil sem se, da bom šel konec maja van. Lastnik je nekaj zajamral, da če moj cimer ne dobi novega cimra, da to ne bo...
Sam tega se ne beojim. Bolj me zanima, ča mi na koncu pripada 90€, ki sem jih na začetku plačal.

3.Člen: Stranki skleneta pogodbo za obdobje 12 mesecev. Po poteku obdobja, za katerega je pogodba sklenjena, stranki lahko podaljšata najemno razmerje s sklenitvijo nove najemne pogodbe ali z aneksom k pogodbi.
7.Člen: Kot varščino najemodajalec ob podpisu pogodbe plača 90 EUR. Iz sredstev varščine se najemodajalcu poplača škoda, ki bi nastala ob morebitnih poškodbah stanovanja ali neplačiluobveznih mesečnih stroškov. V primeru, da najemodajalec do prenehanja pogode poravna vse stroške, nastale v času najema in prostor zapusti v stanju kot ga je prejel, najemodajalec uloženo varščino najemojemalcu vrne ob prenehanju pogodbe.

Ker, če mi more na koncu vrniti 90€, potem je isto, kot da zadnji mesec bivanja ne plačam najemnini.
Kako vi razumete pogodbo?

by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Mercier ::

Jaz si jo razlagam tako, da ti ostaneš brez tistih 90€, če greš prej kot v 12-ih mesecih.

Ampak se ne zanašaj na mojo razlago.

slawc ::

nekaj v stilu, da ce se ti zdi oz. imas utemeljen razlog da bi moral dobiti denar nazaj in ti ga ne da, poklices inspektorja (si legalni najemnik, te ima prijavljenega???). Tako...

Drugace pa, nekdo je omenil siol, jaz pa omenim pogodobo o zaposlitvi. 2000 delavcev pri notarju? :D
Cudno, da ni nobenega pravnika tukaj gor, ki bi znal bolje to pojasniti.

IMO od tukaj naprej:
Mislim, da je vsaka pogodba veljavna (ce le ni kaksno nezakonsko delo - like, delo na crno, prodaja mamil (se spomnite oddaje preverjeno), bivanje na crno ... in je pravilno napisana oz. podpisana). Tudi ustni dogovor nekaj steje (ce so price).
Pa saj podobno je s temi trapastimi stanovanji in hipotekami, nisem ravno preprican ampak pogodba o nakupu/prodaji stanovanja, ki je pod hipoteko, bi se morala steti kot da ti nekdo poskusa prodati ukradeno robo. Ker tu ni nic zakonsko spornega (torej je kriv zakon, ki bi moral prepovedovati prodajo takih stanovanj, ce v pogodbi tega ne pise), notar overi in to je to. Kriv je pa kupec, ker budala ni su pogledat sm, pa ke, ni podkupil tega, (pre)placal onega... Cudno je, da se mirno prenesejo tak nateg (ki se lahko zgodi kateremukoli), nc ne berem o kaksnih strelskih vajah :D

P.S.
Tista budala je misljeno, kot da je to napisala nasa preljuba pravna drzava. :|
LP, Slawc

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: slawc ()

Geronimo11 ::

Fantje, za večino pogodb sploh ni potrebna pisna oblika, kaj šele overitev podpisa ali notarski zapis. Overitev podpisa in notarski zapis sta potrebna samo, kadar ju izrecno zahteva zakon (večinoma nepremičninske zadeve, zapisi skupščin podjetij in podobno).

Za nakup in prodajo raznih premičnih predmetov in razne druge podobne pogodbe, pa načeloma ni potrebna niti pisna oblika. Lahko je dogovorjena ustno. Bistveno je, da pride do soglasij volje (da obe strani s tem mislita isto zadevo). Pisnost take pogodbe samo olajšuje dokazovanje in nič več.

freserovski ::

jp, zdi se mi da mora biti doseženo zgolj soglasje, ki je napisano na pogodbi...
Pravtako morajo biti navedene nekatere obvezne postavke (kupec, prodajalec, kraj, datum, znesek,...
že sam račun je neke vrste pogodba.
Problemi so, problemi bodo! Kurc jih gleda!!

Zgodovina sprememb…

kuglvinkl ::

KO kupim žeton za avtobus, ali sklenem pogodbo? In če ja, katero ali celo katere? ...
Your focus determines your reallity

Dr_M ::

kuglvinkl: am...mislm da je kle govora o nepremicninah...:)
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

madmitch ::

JimiBtn: če je to najemna pogodba, je seveda stvar čisto drugačna. V tem primeru ni potrebna overovitev pri notarju ali celo notarski zapos. Mislim pa, da je potrebno pogodbo o najemu predložiti občini (davki). Tudi če tega ne storiš je pogodba veljavna. Da se jo seveda izpodbijati v delih, ki niso v skladu z zakonom, kar pa v tvojem primeru verjetno ne bo.

Ker, če mi more na koncu vrniti 90€, potem je isto, kot da zadnji mesec bivanja ne plačam najemnini.


Načeloma moraš ti plačati tudi zadnjo najemnino, najemodajalec pa ti mora ob izselitvi vrniti 90€. Lahko pa se tudi drugače dogovorita, vendar izven pogodbe.
Nobody is perfect, my name is Nob Ody

kuglvinkl ::

Dr_M: no shit. Kot kaže ima večina zelo speficifčne (napačne) predstave o pogodbah. V našem pravu velja n. konsenzualnosti pogodbe, pogodba je sklenjena, ko se volji strank ujameta oz. dosežeta konsenz o predmetu pogodbe, razen ko zakon zahteva obličnost, ki pa je spet, od primera do primera drugačna, ali je to samo pisna oblika ali se zahteva notarski zapis, .... Ob upoštevanju vseh pogojev bla bla bla.
Your focus determines your reallity

Zgodovina sprememb…

kuglvinkl ::

Lex specialis:

VI.2 Pravice lastnika stanovanja

84. člen

(oddaja stanovanja v najem)

(1) Lastnik stanovanja odda stanovanje v najem s sklenitvijo
najemne pogodbe.

(2) Če lastnik odda del lastnega stanovanja, sklene najemno
pogodbo za določen ali nedoločen čas pod pogoji, ki jih določa
ta zakon.

(3) Najemnik lahko odda del stanovanja v podnajem s sklenitvijo
podnajemne pogodbe za določen čas in pod pogoji, ki jih določa
ta zakon, če se lastnik stanovanja s tem strinja.

(4) Najemna in podnajemna pogodba se sklepata v pisni obliki.


Nobenih voluharskih notarjev.
Your focus determines your reallity

MadMicka ::

JimiBtn, če vzameš ali oddaš stanovanje v najem, notarja ne rabiš.
Če stanovanje prodaš ali kupiš, mora prodajalec k notarju, da se overi njegov podpis na pogodbi.

Caligula ::

Kupoprodajna je lahk z drekom na skretpapir napisana pa je veljavna, ce sta gor oba podpisana, ker oblika ni vazna.

Dejansko pa res lahk napises na robec recmo kupoprodajno pa velja. Sam za avto za prepis se kolkr je men znano zahteva notarska overba.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Novopečen v oddaji stanovanja hitro vprašanje (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7211605 (1023) St235
»

Najemodajalec - začetnik (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6717786 (7554) St235
»

Najemna pogodba - neposredna izvršljivost

Oddelek: Loža
367633 (6347) mat xxl
»

nov lastnik, star najemnik, ni pogodbe (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5310730 (9253) St235
»

pogodba neoverjena veljavna?

Oddelek: Loža
268157 (7089) turist1

Več podobnih tem