» »

Računalniški fax, ja al ne?

Računalniški fax, ja al ne?

Silver ::

Zdej sm sicer šele 3. letnik tehnične gimnazije na vegovi, ampak me zanima kaj kej mislte o računalniškem faksu. Če je kdo že gor, kr pokomentirat! :D Pa kakšne so kej razlike med programi, pa kateri natančn sploh so. Jutr grem na informativca ke. Bomo vidl... edin problem je da mi pascal ne diši kej preveč,:( morem še delat na tem. MC6803 pa niti ni panike. ;)

Folks talk to me!

Vesoljc ::

pascal? baje zdej javo furajo...

jah, po vegovi (rač. tehnik), sem šou na fri-uni, sam sem precej hitr premislu, pa prestopu na vsp :8)
prvi letnik je čist v izi, v biti ponovitev vegove, potem pa se začenejo zadeve... tko je kt povsod, če boš priden, se da vse narest 8-)

drgač pa, punc je bl mal, se pa sem ter tja najde kaka luštna asistentka (hint hint analisa2) :D

če ti je všeč MC ti bo imho všeč "hardware" smer logika in sistemi...
men ni tolk :|
Abnormal behavior of abnormal brain makes me normal...

mile ::

FRI kot organizacija je čist v pi*di...

frenk ::

jest sm se nekak odloču, da bom šu raj na FOV v kranju, ker mi je dost življenja med samimi tipi:D...šolo rabš zarad naziva, znanje si morš pa itaq sam pridobit:)

Phil ::

FRI kot organizacija je čist v pi*di...
Aha zakaj že?
LP

mile ::

sami nesposobneži ( vsaj v večini!!) drug drugemu rit ščitjo, znanja pa ni nobenga

trs ::

Mislim, da Pascala(no, Oberona, Pascalovega naslednjika kao) ze dolgo ni vec na sporedu ;)

Gandalfar ::

frenk: prid na FDV pol raje.. je mal bolj resen faks

|CyGNUS-x ::

frenk: prid na FDV pol raje.. je mal bolj resen faks

Kakor za koga.

Microsoft ::

Kak je pa kej na smeri Informatika (VS) na FRI? Ka se tam kej dogaja pa nauči?


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

NoUse4AName ::

Ce ti je stevilo zensk pomemben podatek pri izbiri faksa, se sploh ne rabis trudit in zapravjat leta, ker faksa ne bos naredil. Kaj sele racunalniski faks.
Koliko se bos pa naucil na faksu je pa popolnoma odvisno od tebe. Lahko naredis brez da imas blage veze (se posebej 1. letnik), lahko se pa naucis zelo veliko. Tudi v prvem letniku, ki je bolj matematicno, kot racunalnisko naravnan. Kar je tudi edino prav (govorim za UNI).
Veliko ljudi se pritozuje, kako se niso nic naucili na faksu. In taksni so vsi po vrsti leni bedaki, ki pricakujejo da jim bo vse na pladnu servirano.

jeti51 ::

Se ne strinjam. FRI UNI daje namesto dobrih programerjev slabe teoretike. Pa nisem nobena lenoba s slabim povprečjem, daleč od tega. Lahko pa iz lastnih izkušenj povem, da sem se v dobrem letu v službi naučil mnogo več, kot na faksu. Sodelavci (da, s končanim faksom) so vsi enakega mnenja. Na tem faksu dobiš daleč premalo uporabnega in/ali praktičnega znanja, veliko preveč je matematike in učenja razne teorije, ki jo tako ali tako nekaj dni po izpitu pozabiš. Uporabni in koristni predmeti so žal v manjšini.

Sicer pa, lahko si pogledaš še druga mnenja tukajle, naprej pa sam presodi...

NoUse4AName ::

No v bistvu jas hodim na FERI v MB...
Pol pa recem da je FERI boljsa fakulteta pa se vsi na mene spravijo :). Ze to da imajo na FRI javo za prvi jezik je ze sumljivo...

Gandalfar ::

jeti51: se ti zdi, da bi se prakse tako dobro potem po faksu naucil cetudi ne bi znal toliko teorije?

kopernik ::

jeti:
meni je eden izmed profesorjev dejal, da cilj univerzitetne diplome ni delovno mesto programerja, ker je to ... "pod nivojem". Univerzitetni diplomiranci naj bi bili projektni vodje, načrtovalci informacijskih sistemov, ipd.

jeti51 ::

>> jeti51: se ti zdi, da bi se prakse tako dobro potem po faksu naucil cetudi ne bi znal toliko teorije?
Teoretičnega znanja, ki bi dejansko pomagalo, da se kakšne stvari lažje naučiš, jo bolje rešiš in podobno, je bolj malo, recimo 30% maksimalno (dokaj optimistična ocena). Vsekakor je dobro, da nekatere stvari že prej slišiš in potem stvar v praksi bolje razumeš. V nasprotnem primeru bi se moral bolj potruditi in bi malo dlje trajalo. Do tu vse lepo in prav, ampak če pa potem človek še malo razmisli, je pa 5 do 6 let študiranja absolutno predolga doba za tisto količino teoretičnega znanja, ki ti kasneje dejansko koristi. Kritika leti predvsem na račun tega, da bi se v tem istem času lahko naučili veliko več. Recimo učenje raznoraznih matematičnih izrekov računalničarju gotovo ne koristi, s tem se naj bavijo matematiki. Za računalničarja je bolj pomembno, da stvar razume in jo zna uporabiti, rešiti kakšen problem, nalogo, ne pa da iz njega nastaja matematični teoretik. Namesto posiljevanja s teorijo bi lahko kdo študentom raje vsaj razložil, kje se vzeta snov v praksi uporablja, morda še kakšna seminarska zraven, kjer bi lahko vsak vsaj približno zaslutil dejansko uporabnost vzete snovi, hkrati pa bi od vsega skupaj veliko več odnesel.
Skratka, da ne bom dolgovezil, nekaj teoretične podlage je seveda koristne, žal pa gre dosti preveč časa tudi za nepotrebne snovi in piflanje teorije na pamet, čeprav bi lahko ta čas veliko bolje izrabili.

>>meni je eden izmed profesorjev dejal, da cilj univerzitetne diplome ni delovno mesto programerja, ker je to ... "pod nivojem". Univerzitetni diplomiranci naj bi bili projektni vodje, načrtovalci informacijskih sistemov, ipd.

Super.:\ Kot da je čisto vseeno, kdo zadevo programira. Res da so časi tistega pravega hard core programiranja mimo in večina programerjev piše razne poslovne aplikacije po naročilu, ampak še vedno so razlike in dobrega programerja bo pameten šef cenil. Na začetko je vedno vse lepo in prav, potem pa se stranka nekaj premisli, treba je nekaj hitro spremeniti, nato pa se pojavijo neki čudni bugi, mudi se, stranke postajajo nestrpne, projekt začne zamujati in kdo bo učinkovito rešil situacijo in odpravil napake? Oziroma, kdo bo preprečil, da do take situacije sploh ne bo prišlo? Cel kup bugov nastane zaradi površnosti, hitenja, lenobe, predpostavk "it can never happen", potem pa se izgubi veliko časa, da se vse najde in popravi. Ali pa, če kdo zboli in mora potem nekdo za njim prevzeti njegovo kodo in jo razvijati naprej. Če dobiš pred nos nepregledno, nekomentirano in špagetasto kodo, se izgubi dosti več časa, kot pa če dobiš pregledo, jasno in primerno komentirano kodo (dejansko se pomembnosti tega zaveš šele takrat, ko prvič dobiš neko tujo grdo kodo in jo moraš na hitro popraviti).
Ampak no ja, če profesorji mislijo, da bi morali biti UNI dipl. ing. računalništva načrtovalci sistemov in vodje projektov, bi pa človek pričakoval, da vsaj informatike kaj naučijo in jim dajo kakšno dobro podlago. Pa žal ni tako, tudi tisti s smeri informatika se pritožujejo. In pri vodenju projektov ti teorija ne pomaga kaj dosti (ali so pa nas slabo učili?), v resnici je še polno drugih dejavnikov, kaj vse lahko gre narobe, in tu sploh štejejo le izkušnje.


Da ne bomo čisto zašli s teme: če te računalništvo zanima, se le vpiši na faks. Nekaj koristnih stvari boš že izvedel, vendar pa kakšnega posebnega znanja ne pričakuj. Veliko več boš moral postoriti kar na lastno iniciativo, prebirati knjige in tutoriale o tehnologijah, ki se jih na faksu ne boste učili, opravljati recimo kakšno počitniško prakso pri kakšnem podjetju in podobno. Tako pa že lahko upaš, da boš potem, ko boš imel diplomo, lahko rekel "da, zdaj pa znam že kar nekaj stvari tudi sam narediti", sicer boš le slab teoretik z diplomo. Najbrž se podjetja ne pritožujejo nad znanjem diplomantov s FRI-ja kar tako zaradi lepšega, kajne?

bradek ::

Saj verjetno veš da so letos na FRI zamenjal programe? Kajne da veš? UNI ima veliko manj matematike in traja 4 leta+diploma, visokošolski 3 leta+praksa+diploma in pa nov interdisciplinarni studij racunalnistva in matematike ki poteka skupaj z FMF. Vsak si naj izbere tist kar mu paše, če ga zanima teorija in matematika naj si torej izbere to smer. Kdo pa pravi da so vsi FRIjevci programerji in nic drugega? Kar koga zanima to naj se pa uči, nevem zakaj nekoga nekam silit, vsak ima izbiro in smeri je veliko. Če si ti programer in ti ni bila všeč matematika... jah sori, naj bo še tako neverjetno ampak matematika marsikoga zanima :) Odgovore na tiste osnovnošolske komplekse "ah kaj bom pa to rabil" pa imamo že za sabo, kajne?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: bradek ()

kopernik ::

jeti51:
Najprej naj povem, da sem le podal mnenje enega profesorja. To nikakor ni moje razmišljanje. Drugače pa te "lepega" programiranje ne bo naučil noben faks. Nekatere stvari se sicer lahko priučiš (komentiranje kode, konsistentno testiranje, ipd), toda dejstvo je, da so nekateri bolj nadarjeni kot ostali. Pa ne da bi bilo v programiranju kaj genialnega, samo ravno tako kot so nekateri na splošno v življenju komplikatorji, so lahko komplikatorji tudi pri pisanju programov. Isto velja za npr. matematične ali fizikalne probleme. Elegantne rešitve niso vedno takoj razvidne.

Cowboy6 ::

ka pa kej izreden študij. kuk pride cena za eno leto. pa baje je "lažje" kot reden? mnenja...
Tukaj naj bi bil moj podpis.

bradek ::

Izredni je letos samo za VS in pride okoli 500.000 sit na leto, predavanja so skupaj z rednimi, vaje pa nisem siguren, mislim da so posebej (zaradi kolicine studentov). Kasneje mozen prepis iz VS na UNI preko dolocenih izpitov, vse skupaj se pa precej spreminja, baje bo v prihodnje lazje prehajat med programi, zaradi enih konvencij v povezavi z EU, ker vse fakultete prilagajajo programe. Glede tezavnosti VS v primerjavi z UNI... nevem kako je, letos je UNI nov program, kot sm ze zgoraj napisu so prenovljeni in novi programi, tako da ocenjevat se ne da realno. Je pa sigurno VS malce manj obsezen.

jeti51 ::

>> Saj verjetno veš da so letos na FRI zamenjal programe? Kajne da veš?
Seveda vem, a ne gre tukaj samo za matematiko, podal sem le en primer, kje se pretirava s teorijo. Tudi pri mnogih drugih predmetih se vse skupaj jemlje preveč s teoretičnega vidika in premalo s praktičnega.

>> Vsak si naj izbere tist kar mu paše, če ga zanima teorija in matematika naj si torej izbere to smer.
In če si nekdo drug izbire programiranje ali načrtovanje informacijskih sistemov, bi si želel slišati dosti več o tem in manj o matematiki, pa žal ni čisto tako.

>> Če si ti programer in ti ni bila všeč matematika... jah sori, naj bo še tako neverjetno ampak matematika marsikoga zanima
Prav nasportno, matematika mi je že od nekdaj bila zelo všeč (da, še pred osnovno šolo), šla mi je bolje kot veliki večini v letniku, in po mojem mnenju mora dober programer tudi marsikaj iz matematike in logike vedeti in razumeti. Vendar se (nam) matematika predava bolj kot matematikom, ne kot računalničarjem, kar je narobe. Spet velja, da bi moralo biti vse bolj usmerjeno v reševanje realnih računalniški problemov z znanimi matematičnimi metodami, ne pa da se učimo matematiko, kot da bi se izobraževali za profesorje matematike.

>> Odgovore na tiste osnovnošolske komplekse "ah kaj bom pa to rabil" pa imamo že za sabo, kajne?
No, no, nikar ne provociraj. :) Ampak če človek kasneje skozi praktično delo spozna, da bi lahko kar nekaj predavane snovi zamenjali s kakšno drugo, bolj uporabno, se seveda začne spraševati, zakaj neki se je moral tisto prvo snov učiti. Žalostno je, da se gre dostikrat bolj za oceno v indeksu, kot pa za znanje, ki ga od predmeta odneseš (pustimo zabušante, ki seveda od ničesar nič ne odnesejo in v bistvu na faks ne spadajo, govorim o nekem normalnem študentu, ki ga stvar zanima in bi se rad kaj naučil).


>>Najprej naj povem, da sem le podal mnenje enega profesorja. To nikakor ni moje razmišljanje.
Vem, brez skrbi, si napisal, in kritika je seveda letela na mnenje profesorja.:)


Sicer pa je vse napisano še vedno samo moje mnenje, čisto možno, da se kdo ne strinja z njim. Je pa po drugi strani tudi res, da se z njim zagotovo strinja lepo število ljudi, o čemer pričajo tudi mnogoštevilna mnenja študentov FRI v debati, do katere sem v prejšnjem postu podal link. Skratka znak, da bi bilo dejansko dobro spremeniti kakšno stvar na fakulteti.

LP


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
!

Študent naj bo ali Kako in kam na fakulteto!!! (strani: 1 2 3 47 8 9 10 )

Oddelek: Šola
466344876 (7068) nejc_nejc
»

FRI - UNI ali VSŠ (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
6420327 (16737) SimplyMiha
»

FRI (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Šola
22146679 (34199) awy
»

kam naprej za prfoksa matematke na srednji šoli

Oddelek: Šola
344766 (4179) BluPhenix
»

Perspektivnost študijev (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
766578 (5208) mare_

Več podobnih tem