Forum » Hlajenje in modifikacije » Tišanje računala
Tišanje računala
Temo vidijo: vsi
LordPero ::
Na radiator jih mislim dati? omg..
U say that, sam pol jih boš uporabu za uhane, ne?
Drugače ni ravno jasno iz napisanega, ali imaš 360 al 240 rad (oz. prvega imaš, za drugega pa imaš prostor? Kupil boš potem 3 ali 2 fana? Ali 4-6?). To me je zanimalo, da bi lahko vsaj cca ocenil, kako zmogljive fane rabiš (v grobem so manj zmogljivi tišji, kar je po čemer si spraševal). In u bistvu tudi koliko, da se ne bi nikoli drli na max (kar bi se, če bi imeu npr. dva ali več navita hi/hot-end GPUja na vodi).
OCjan Ivy ti itaq hladi že slamca od soka, če boš pa dodal še navito grafo je to že močno druga stvar za rad/pretok :). Načeloma so debelejši exchangerji fajn za hladit, a rabiš dober pretok, torej niso tihi (za tišino daš raje več tanjših).
Te pahljače, ki jih imaš sedaj, ali sploh kaj čutiš premikanje zraka na drugi strani radiatorja?
LordPero
Janac ::
Nic ne cutim da piha kaj zraka :) Kako si vedel?
Ja mam 360mm, vendar dam lahko na njega le 2x120mm venta. Je pa problem da jih lahko namestim le tako, da vleceta zrak iz radiatorja, ker ga mam namescenega na vrhu. Potem bi kupil 2.
Ja mam 360mm, vendar dam lahko na njega le 2x120mm venta. Je pa problem da jih lahko namestim le tako, da vleceta zrak iz radiatorja, ker ga mam namescenega na vrhu. Potem bi kupil 2.
Aha, in na spodnjo stran radiatorja (poleg zgoraj dveh) ne moreš dodat?
Mogoče razmisli o kakem modu casea, da lahko daš radiator drugam.
S tem sem ti samo hotel povedati, da ti tovarniški podatki o pretoku nič ne pomenijo, ker pihat skozi 5 cm gostih lističev je pač težko. Zato rabiš fane, ki lahko naredijo dosti pritiska (in zato sem ti predlagal Typhoone, ki so še najcenejši in cca med tišjimi, čeprav imajo relativno majhno luknjo).
Drugače pa ni nič narobe s pull konfiguracijo (bolj je s tem, da imaš fane na ohišju/izhodu, torej bolj direktno blizu tvoje glave, kakor če bi bili pod radiatorjem, torej bolj v notranjosti ohišja (zvok bi bil izoliran z ohišjem & radom)).
Mogoče razmisli o kakem modu casea, da lahko daš radiator drugam.
Nic ne cutim da piha kaj zraka :) Kako si vedel?
S tem sem ti samo hotel povedati, da ti tovarniški podatki o pretoku nič ne pomenijo, ker pihat skozi 5 cm gostih lističev je pač težko. Zato rabiš fane, ki lahko naredijo dosti pritiska (in zato sem ti predlagal Typhoone, ki so še najcenejši in cca med tišjimi, čeprav imajo relativno majhno luknjo).
Drugače pa ni nič narobe s pull konfiguracijo (bolj je s tem, da imaš fane na ohišju/izhodu, torej bolj direktno blizu tvoje glave, kakor če bi bili pod radiatorjem, torej bolj v notranjosti ohišja (zvok bi bil izoliran z ohišjem & radom)).
LordPero
Zgodovina sprememb…
- spremenil: LordPero ()
Verjetno nič posebnega, a samo za info: Cougar Fans with Hydraulic Bearing.
Mogoče pa zaradi oblike obdržijo več pretoka/pritiska pri nižjih obratih?
Mogoče pa zaradi oblike obdržijo več pretoka/pritiska pri nižjih obratih?
LordPero
zavajon ::
Vidim, da ste tukaj dokaj na tekočem glede ventilatorjev.
So na trgu kakšni novi fani 80mm x 15mm? Zanima me predvsem tišina.
So na trgu kakšni novi fani 80mm x 15mm? Zanima me predvsem tišina.
zavajon ::
Hvala za link. Vidim, da so 15mm ventilatorji še vedno bolj redki. Od proizvajalcev iz tega reviewa ima le Noiseblocker takega.
RejZoR ::
Stick with Noiseblocker Multiframe. Meni osebno eni najboljših ventilatorjev ever. Tile novi eLoop so dost mimo, ker so bili že na parih testih ocenjeni dokaj slabo.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com
medenko ::
Za FRACTAL DESIGN R4 bi kupil še 2 ali 3 max dodatne 14cm ventilatorje.
FRACTAL Silent Series R2 FD-FAN-SSR2-140 140mm
je kaj boljšega?
FRACTAL Silent Series R2 FD-FAN-SSR2-140 140mm
je kaj boljšega?
axee ::
Fractalovi ventilatorji so OK, ne pa najboljši. Ali kupuješ ker lahko ali ker potrebuješ? Konfiguracija in trenutne temperature?
dolar ::
Kjutkana platica :) (tudi ql, da se pri nas vidi več Seasonicov).
Drugače zgleda OK, vse prištekano, edino postavitev fanov na hladilu CPUja mi ni popolnoma jasna -a pihljata oba proti zadnjemu delu gabice? Torej, a vsi trije fani na vrhu (2 na CPU heatsinku v push/pull in en na ohišju, ki premika zrak iz ohišja ven) pihajo v isto smer?
To bi bilo ql, bolj učinkovito za nižje temperature in glasnost (če ni temu tako, samo te pahljače obrneš in je).
Hitrost fanov kaj reguliraš?
Drugače zgleda OK, vse prištekano, edino postavitev fanov na hladilu CPUja mi ni popolnoma jasna -a pihljata oba proti zadnjemu delu gabice? Torej, a vsi trije fani na vrhu (2 na CPU heatsinku v push/pull in en na ohišju, ki premika zrak iz ohišja ven) pihajo v isto smer?
To bi bilo ql, bolj učinkovito za nižje temperature in glasnost (če ni temu tako, samo te pahljače obrneš in je).
LordPero
CPU fan piha not v škatlo in ne pihajo v isto smer
Sem upal da bo sistem bolj tih.
Mogoče je tudi to zato glasen ker sta fan-a v biosu na "full on"
S čim se da regulirati te fane in koliko nizko dam lahko te fane v biousu?
Se bojim da bi dal premalo in bi mi kaj skurlo.
Mogoče je tudi to zato glasen ker sta fan-a v biosu na "full on"
Ventilatorji na Noctu-i so definitivno narobe postavljeni, pihata oba noter, zadnjega obrni da bo pihal proti zadnjemu ventilatorju. Prav tako čim več ventilatorjev priključi na matično ploščo in v BIOS-u nastavi ustrezni profil, da se ne bodo vrteli na 100% neprestano.
Enkrat sem ram zamenu se mi je sam ven zakadilo :) Bom nazaj odnesu, da mi prestavijo to.
A potem samo zadnjega obrnem za 180 ali oba?
V biousu sem dal support vent na 1 in cpu fan na 2 pri 45°C pa je še vedno isto, kot da ne ubogajo komande v biousu.
A potem samo zadnjega obrnem za 180 ali oba?
V biousu sem dal support vent na 1 in cpu fan na 2 pri 45°C pa je še vedno isto, kot da ne ubogajo komande v biousu.
@adapipika Jah nevem, koliko res rabiš, če so temperature in glasnost OK, potem je dodajanje ventilatorjev nepotrebno, ampak če že moraš, pa dej..
@dolar: katero matično imaš to? Katere ventilatorje imaš gor priklopljene (3 ali 4 pinske)?
@dolar: katero matično imaš to? Katere ventilatorje imaš gor priklopljene (3 ali 4 pinske)?
matična - ASROCK B75M-DGS
venta sta dva,
en ki je prišel s ohoišjem http://www.mlacom.si/bitfenix-shinobi-u...
in
cpu vent http://www.mlacom.si/za-procesorje/noct...
Kaj je pin ne vem?
Grapha pa ima 2 venta in se skoz vrtita pri nekje 1770 rpm.
sapphire hd7850 2GB
venta sta dva,
en ki je prišel s ohoišjem http://www.mlacom.si/bitfenix-shinobi-u...
in
cpu vent http://www.mlacom.si/za-procesorje/noct...
Kaj je pin ne vem?
Grapha pa ima 2 venta in se skoz vrtita pri nekje 1770 rpm.
sapphire hd7850 2GB
Zgodovina sprememb…
- spremenil: dolar ()
Matično imaš res popolnoma osnovno in ne vem, če podpira kontrolo ventilatorjev. Načeloma bi pa jaz pustil ventilator od ohišja na napajalcu, 2 ventilatorje Noctue pa bi priklopil na matično (mislim da ima 2 prikljopa za ventilatorje).
Kaj če poveš, kam imaš ventilatorje trenutno vezane?
Kaj če poveš, kam imaš ventilatorje trenutno vezane?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: axee ()
CPU fan piha not v škatlo in ne pihajo v isto smer
... samo te pahljače obrneš in je ...
To je u easy popravit (samo obrneš en fan), edino ne vem, kdo ti je tako postavil.
Ja, na tisti plati imaš 3 ločene priključke za kontrolo jakosti blow jobov in za začetek, lahko poskusiš v biosu dat na kakšen tih profil (Quiet Fan?) ali vsaj na neko tovarniško avtomatsko nastavitev (Assrockov ne poznam, kako podrobno lahko štelaš fane oz. kaj vse omogočajo tisti Windows pripomočki), kar ti že mogoče bo dovolj tiho, glede na to, da si več ur zdržal s fani na full :) (pa še en proti drugemu, kar doda na glasnosti). Skurit pa ne moreš nič, tudi če vse fane odklopiš, ker od P4 naprej imajo CPUji zaščito pred toastanjem -če se bi slučajno kaj pregrelo, se ti bo samo sistem ugasnil, tako da nič panike, ti kar eksperimentiraj & za prioriteto daj svoje udobje.
Lahko pa seveda tudi spremljaš temperaturo CPUja (recimo kakšen Core Temp programčič za Windowse, kjer si lahko daš prikaz temperatur kar v taskbar).
Če bi slučajno rad imel fiksne obrate, potem veži vse tri pahljače direktno na PSU, ampak če ti (obremenjen) proc doseže več kot 70° s fani na 5 ali 7V, potem niti nimaš druge možnosti, kot it na variabilne obrate (preko plate/biosa, kot zgoraj opisano). Še tretja možnost bi bila dokup fan controllerja (mislim, da ne boš rabil tega).
LordPero
Prečekiral bios.
cpu fan se vrti ~1940 rpm
cha fan ~ 942 rpm
grafa pa tudi malo čez 1700rpm
nekaj sem spreminjal iz auto na manual vendar ni efekta.
pogledal na noctua stran in se baje moj model lahko vrti tud samo 1000 rpm.
cpu fan se vrti ~1940 rpm
cha fan ~ 942 rpm
grafa pa tudi malo čez 1700rpm
nekaj sem spreminjal iz auto na manual vendar ni efekta.
pogledal na noctua stran in se baje moj model lahko vrti tud samo 1000 rpm.
Zgodovina sprememb…
Am, po tisti sliki je potem oba fana že pihata v isto smer, le nekako napačno glede na chassis fan (torej moraš oba fana na heatsinku obrnit). Verjetno je tisti, ki ti je sestavljal, samo heatsink napačno obrnil, ko ga je gor fliknu.
Drugače v pomoč imaš veliko slik na netu tvoje plate :).
Če daš v biosu fan control na auto, shraniš nastavitve & greš iz biosa, se ti hitrost fanov ne zniža? Ko se vrneš nazaj, ti nastavitev ostane?
Imaš mogoče nastavljeno regulacijo obratov ventilatorjev na pwm signal namesto na regulacijo voltaže oz. PWMjanje 12V linije?
Če ne dobiš te nastavitve, sklopi enega od CPU fanov in preostalega priklopi na pwr_fan1 (čeprav bi bila to neka čudna napaka plate/biosa).
A druge nastavitve ti delajo/obstanejo?
P.S.
Kakšne možnosti sploh imaš še v biosu? Samo full & automatic? Lahko reguliraš target temperature oz. target fan speed?
Drugače v pomoč imaš veliko slik na netu tvoje plate :).
Če daš v biosu fan control na auto, shraniš nastavitve & greš iz biosa, se ti hitrost fanov ne zniža? Ko se vrneš nazaj, ti nastavitev ostane?
Imaš mogoče nastavljeno regulacijo obratov ventilatorjev na pwm signal namesto na regulacijo voltaže oz. PWMjanje 12V linije?
Če ne dobiš te nastavitve, sklopi enega od CPU fanov in preostalega priklopi na pwr_fan1 (čeprav bi bila to neka čudna napaka plate/biosa).
A druge nastavitve ti delajo/obstanejo?
P.S.
Kakšne možnosti sploh imaš še v biosu? Samo full & automatic? Lahko reguliraš target temperature oz. target fan speed?
LordPero
Zgodovina sprememb…
Am, po tisti sliki je potem oba fana že pihata v isto smer, le nekako napačno glede na chassis fan
A je možno da vsak vent piha v svojo smer ha ha, prej sem dal prst med vent onhišje in vent cpu in in zgleda da cpu vent piha v zadnjega in drugi piha v kišto not, zaprt prostor haha.
V biosu ostanejo nastavitve shranjene.
npr za boot device save and exit deluje.
target cpu temp sem dal sedaj na 55°C in fan speed na ~50
un zadnji je na 1 in se vrti okol 1k rpm.
vidim pa tudi iz pred tazadnje slike ki sem jo nalimal da je nekaj notri v cpu fan!
aja pa uni voltki se tudi nekaj spreminjajo, nisem pa našel tist volt ali druga varianta.
Zgodovina sprememb…
particle ::
ventilator, ki piha v ohišje, obrni tako, da bo v isto smer kot tisti ki piha ven iz ohišja. Ta cpu cooler je dizajniran na push-pull.
Am, po tisti sliki je potem oba fana že pihata v isto smer, le nekako napačno glede na chassis fan
A je možno da vsak vent piha v svojo smer ha ha, prej sem dal prst med vent onhišje in vent cpu in in zgleda da cpu vent piha v zadnjega in drugi piha v kišto not, zaprt prostor haha.
Wut? Ne razumem, ampak po slikah mislim, da chassis fan piha vn iz ohišja ("levo" -glede na slike), oba CPU fana pa v obratno smer (desno). Ti rabiš obrnit fane na heatsinku (CPUju) tako, da bodo vsi trije pihali v isto smer (najbolj tipično je to v levo (npr.), torej zrak vstopa v ohišje tam, kjer so diski oz. grafična, izstopa pa pri CPUju oz. ko gre čez CPU heatsink).
Eni tudi obrnejo to, torej da vsi trije ventilatorji pihajo v desno (npr.), pač, legit odločitev (najbolj hladen zrak gre prvo na CPU hladilnik, a se potem tam segret zrak tudi več časa zadrži v ohišju oz. na drugih komponentah), samo mislim, da pri tebi ni tako in sedaj pač nimaš jasno usmerjenega pretoka po ohišju, kar je pač dokaj neučinkovito.
target cpu temp sem dal sedaj na 55°C in fan speed na ~50
Jap, tukaj imaš problem, to daj na precej več :). Poskusi s 75° (na automatic) za začetek (itaq ti ne bo nikoli prišlo do toliko, samo tam bodo pač fani na max (12V), kar je itaq OK) & se bi morala zadeva lepo umirit.
... da je nekaj notri v cpu fan!
Kaj?
Glede voltaž, tisto na sliki je samo nadzor nad PSUjem & ne po čemer sem te jaz spraševal (tistega ni oz. je seveda avtomatsko).
... čakaj, ti imaš 40° v idlu s fani na max rpm?
Zgodovina sprememb…
V embalaži imam še oba low noise adapterja (kabelčka) ki po priloženih navodilih znižata obrate tak da je verjetno zato na visokih obratih.
Sem se zmenu na mlacomu da prnesem v pon nazaj pa nej zrihtajo tako kot se zagre.
Ko bodo konectal s timi adapterji in naredili push pull pričakujem da bo tišji.
Sem se zmenu na mlacomu da prnesem v pon nazaj pa nej zrihtajo tako kot se zagre.
Ko bodo konectal s timi adapterji in naredili push pull pričakujem da bo tišji.
Brezveze nosit nazaj comp za tako neumnost (manj kot 2 minuti dela?). Pa še dvomim, da bo zastonj. Oz. mogoče ugotovijo, da moraš še kak dodaten fan ali nov hladilnik kupit :). Pa še novo ohišje in procesor zamenjat. Pa miš tudi.
Push/pull način ti že imaš, samo v napačno smer glede na ventilator na ohišju (obrneš ali hladilnik ali ventilator na ohišju in si rešil problem). Ne vem, zakaj bi zato nosil nazaj na servis, ker za obrnt fane na hladilniku imaš 4 klipserje za kliknit (ne rabiš niti nobenega orodja, dela za cca 20s). Oz. če bi obrnil raje fan na ohišju, imaš pač tiste 4 šraufe (minuta dela?). Kakor koli, tudi če si sosed servisa, je že preveč potnih stroškov :).
Tisti adapterčki so, ali kar ti pravim že od prvega posta, za vezat fan direktno na PSU in ne na plato, ali pa samo podaljški z uporom. Adapter le priključi pahljačo na drugo/nižjo voltažo (12V=max, 7V oz. 5V je manj).
In ne, tevi adapterčki nimajo neke veze, če imaš priključeno na plato (praktično samo omejijo max obrate oz. celoten razpon RPMov), bo že mama plata sama znižala obrate (ali z nižanjem voltaže ali pwm pulsiranjem 12V).
Ampak ti si plati naštimal target cpu temp na 55°, kar je normalno, da se ti fani (relativno) derejo. Samo to premakni na več stopinj (75°C recimo) in bo use tiho oz. boš fane slišal šele, ko bo procesor obremenjen (ko se bo dejansko približal cca 70°, recimo da ju boš od 65° naprej slišal, kar pa se ti bo zgodilo le ko bo obremenjen). To so vse cca normalne temperature za tvojo konfiguracijo.
Push/pull način ti že imaš, samo v napačno smer glede na ventilator na ohišju (obrneš ali hladilnik ali ventilator na ohišju in si rešil problem). Ne vem, zakaj bi zato nosil nazaj na servis, ker za obrnt fane na hladilniku imaš 4 klipserje za kliknit (ne rabiš niti nobenega orodja, dela za cca 20s). Oz. če bi obrnil raje fan na ohišju, imaš pač tiste 4 šraufe (minuta dela?). Kakor koli, tudi če si sosed servisa, je že preveč potnih stroškov :).
Tisti adapterčki so, ali kar ti pravim že od prvega posta, za vezat fan direktno na PSU in ne na plato, ali pa samo podaljški z uporom. Adapter le priključi pahljačo na drugo/nižjo voltažo (12V=max, 7V oz. 5V je manj).
In ne, tevi adapterčki nimajo neke veze, če imaš priključeno na plato (praktično samo omejijo max obrate oz. celoten razpon RPMov), bo že mama plata sama znižala obrate (ali z nižanjem voltaže ali pwm pulsiranjem 12V).
Ampak ti si plati naštimal target cpu temp na 55°, kar je normalno, da se ti fani (relativno) derejo. Samo to premakni na več stopinj (75°C recimo) in bo use tiho oz. boš fane slišal šele, ko bo procesor obremenjen (ko se bo dejansko približal cca 70°, recimo da ju boš od 65° naprej slišal, kar pa se ti bo zgodilo le ko bo obremenjen). To so vse cca normalne temperature za tvojo konfiguracijo.
LordPero
Ne vem zakaj bi mi računali če vent ni bil vstavljen pravilno. vent je push pull, notri imam push v steno.
Maximalno kar lahko izberem je 65°C, probal že vse 65 in na 1 in na 8 moč, nobene spremembe. Bios ni v stiku s timi venti.
Maximalno kar lahko izberem je 65°C, probal že vse 65 in na 1 in na 8 moč, nobene spremembe. Bios ni v stiku s timi venti.
... čakaj, ti imaš 40° v idlu s fani na max rpm?
Mogoče sem kaj installiral, youtube, saj se iz slike vidi ki sem jo nalimal? Kaj je to preveč?
mihco ::
koliko je videt na tej sliki sta ventilatorja usmerjena pravilno(nalepka je intake), pihata v smeri proti zadnji stranici, priklopljena sta tudi pravilno(na cpu fan). Vse kar je treba storiti je, da ju priklopis z ULNA(moder?) adapterjem na maticno plosco(glej navodila...ce si naredil vsaj 2 razreda OS bi moral biti to sposoben narediti)... Seveda pa se lahko osmesis in neses kisto nazaj v mlacom.
Pol pa ni čudno da negre spreminjat hitrosti obratov, razen če tvoja plata podpira reguliranje voltaže.
koliko je videt na tej sliki sta ventilatorja usmerjena pravilno(nalepka je intake), pihata v smeri proti zadnji stranici, priklopljena sta tudi pravilno(na cpu fan)
levo je zadaj, desno spredaj in piha močno v desno.
Vse kar je treba storiti je, da ju priklopis z ULNA(moder?) adapterjem na maticno plosco
Ja ulna je moder, in ga dam verjetno na power fan, ker na mati piše nekaj cpu fan iz slike sam ni nikjer za priklopit?.
Je treba dati vse dol kolikor vidim, ker ni nič placa za okol manevrirat za priklopit ta kabel. Enkrat sem zamenu ram in se je sam ven zakadilo. Bom vidu kako se bom pučutu 8)
... razen če tvoja plata podpira reguliranje voltaže.
A (že) obstajajo take plate? Pomoje/upam, da ne, imho imajo (morajo :)) vse tudi alternativo PWM signalu (torej ali spreminjanje voltaže ali PWM 12V linije).
Če so pa res začeli delat take plate (za low budget spektrumu), to simple razloži vse :).
Enkrat sem zamenu ram in se je sam ven zakadilo.
Ja, RAMi zelo pogosto niso hot swappable (če imajo pač napetost, se rad naredi kratek stik/iskrica in paličica odpapaja iz tega življenja v naslednjega). Si ju zamenjal ob prižgani mašini ali samo ne do konca porinil v režo (paličica je bila postrani, na enem koncu noter na drugem ne do konca)? Kakor koli, nekaj si se naučil iz tega, ne?
... čakaj, to s skurjenim RAMom oz. režo, to se ti ni pokadilo ven iz tega računala, ne?
koliko je videt na tej sliki sta ventilatorja usmerjena pravilno(nalepka je intake), pihata v smeri proti zadnji stranici, priklopljena sta tudi pravilno(na cpu fan).
Am, ne, 'nalepka' (tista nad PCBjem misliš?) je outtake. Vsaj jaz drugačne Noctue še nisem videl oz. je taka usmeritev neko splošno pravilo (sicer pa sta verjetno dve puščici na ohišju fana, ena v katero smer se vrti in ena, v katero smer piha).
In temu tipu po moje en fan (tisti na ohišju) piha levo, druge dva na heatsinku pa desno (saj se vidi po obliki lopatic), torej se dela mal podtlaka med chassis fanom in CPU fanoma. Nič tragičnega, le (sploh zaradi grafe oz. manjka drugih fanov na ohišju) se mi zdi v njegovem primeru bolj smiselno, da samo obrne oba fana na hladilniku (ki nista niti prišraufana in je praktično nič dela s tem).
Sicer pa ne vem, kako ta tip ne ve, v katero smer mu piha kater ventilator, saj ima delujočo kišto pred sabo :).
vent je push pull, notri imam push v steno.
Tega recimo ne razumem, kakšno steno? Ti vsi trije fani pihajo v isto smer ali ne?
Vse kar je treba storiti je, da ju priklopis z ULNA(moder?) adapterjem na maticno plosco(glej navodila...ce si naredil vsaj 2 razreda OS bi moral biti to sposoben narediti)... Seveda pa se lahko osmesis in neses kisto nazaj v mlacom.
Se strinjam z osmešitvijo, ampak priklop z LNAjem ali ULNAjem je samo fiksno znižanje, to mu bi morala plata že sama delat.
Kot že rečeno, pa je to res ena od rešitev, le v tem primeru je potrebno pognat kak Prime95 za par ur ali podobno (program, ki obremeni procesor), da se stestira, koliko je maximalna temperatura z ULNA adapterjem (ker bios s tem enostavno nima več možnosti doseganja max RPMov oz. na low se bosta fana izklopila).
Ja ulna je moder, in ga dam verjetno na power fan, ker na mati piše nekaj cpu fan iz slike sam ni nikjer za priklopit?.
Kaj? Ne razumem tega, kako ni nikjer za priklopit? CPU fan priklopi na CPU_FAN1 :). Tistega na ohišju pa na CHA_FAN1. Poglej, da imaš tako.
Pa mal uhelj daj v notranjost ohišja in povej, kater fan se ti (najbolj) dere in kam je ta priklopljen.
Na tej sliki, ki si jo pokazal, mi deluje dovolj prostora za priklapljanje kablovja, če imaš predebele roke pa narediš to s kakšnimi pincami (klešče?) ali pincetami. Da se tudi samo z enim šraufencigrom (napneš fan priključek na konec izvijača in ga držiš tam z rahlim napenjanjem kabla).
Še eno vprašanje na to zgornjo sliko -tisti kabel, ki je tam priklopljen na CPU_FAN1, kater vent je to?
Hm, sem malo preletel manual za tvojo plato, če tam nastaviš CPU fan na automatic s ciljno temperaturo 65°, se ti ta še vedno vrti na full?
Potem je verjetno res kriva cenenost plate, ki ne omogoča spreminjanja RPM 3-pin ventilatorjev (v manualu piše nekaj od quiet načina samo za 4-pin -torej verjetno res ni nič voltage controle na tej plati oz. kvečjemu samo na pwr fan1).
Naredi potem, kar ti je mihco rekel (samo ULNA priklopi med fan in plato) in stestiraj, kot sem ti napisal (Prime 32bit oz. 64bit in pa Core Temp, oba simple programa, mej jih prižgana ene par ur in poročaj). Lahko si naložiš še SpeedFan.
LordPero
RejZoR ::
Če ti je tišina primarnega pomena je brezveze dajat nek target. Procesorji so trpežni čipi in če ti ob loadu deluje na ~75°C mu ne bo nič hudega, če s tem pridobiš na tišini. Sam imam Antec 920 vodni hladilnik v navezi z Noiseblcoker ventilatorjema, ki sta na samo 5V povezavi in je popolnoma tiha zadeva. Procesor se segreje do 75°C ampak je to čist normalno ker je navit na 4GHz. Tud vsi drugi ventilatorji so priklopljeni na 5V, izjema je napajalnik, ki je na regulatorju, da pridobim kakšen decibel več tišine za zvečer in ponoči, čez dan pa mi mora srkati iz ohišja vročino od grafične kartice, ki je povsem zraven (pač miniATX ohišje). Sama grafična pa je pod nadzorom MSI Afterburnerja in imam nastavljeno, da deluje na minimalnih možnih obratih do temperature 50°C kar je namenjeno za idle, od tukaj naprej počasi narašča na 30% hitrosti ventilatorja do temperature 80°C, na 85°C naraste za dodatnih 10%, vse naprej pa gre strmo nazvgor v % obratov. Tko imam v idle povsem neslišno grafično, v igrah je pod obremenitvijo za odtenek glasnejša in če gre kaj narobe se bo ventilator krepko zavrtil. 80-85°C pa je povsem nromalna temperatura za high end grafično, večinoma pa ostaja kar pod 80°C, tko da sploh ni problema glede na to da imam zarad tega praktično neslišen sistem v vseh pogojih.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com
Venum ::
Meni je bla glede "tisanja" najboljsa una fora ko je meu nekdo pc v spodnjem nadstropju pa vente vrjetno na ful :) Kolko se pa kaj obnese una goba za tisanje? Ali mas z gobo vkljuceno se toplotno izolacijo ?
... čakaj, to s skurjenim RAMom oz. režo, to se ti ni pokadilo ven iz tega računala, ne?
To je blo pri še pri pred prejšnem pcju. Zamenjal sem seveda ko je bil pc ugasnjen. Ne vem kaj je bilo, ko sem ga prižgal se je močno začelo kaditi iz kište. Nauču sem se to, da je boljš če na servis odnesem
Tega recimo ne razumem, kakšno steno? Ti vsi trije fani pihajo v isto smer ali ne?
CPU fan piha v desno. Od kište pa vedno pihajo ven ala izpuh.
Še eno vprašanje na to zgornjo sliko -tisti kabel, ki je tam priklopljen na CPU_FAN1, kater vent je to?
na cpu fan1 je priklopljena noctua, na cha fan pa vent od kište. (my bad za tisti power fan8))
Pa mal uhelj daj v notranjost ohišja in povej, kater fan se ti (najbolj) dere in kam je ta priklopljen.
Nekje med od kište venta pa od cpu vent, ne morem določit. Mi gre pa na jetra ker je zraven en zoperen zvok ki ni samo piš vetra.
če tam nastaviš CPU fan na automatic s ciljno temperaturo 65°, se ti ta še vedno vrti na full?
ciljna temp na 65 in vrti na polno, power od 1 in gor sem probal, če mu mogoče kaka cifra ne diši. Vedno isti rezultat.
Učer ko sem klical na servis je reku da če dam kabel umes za 1000rpm da se lahko vent ne bo zaganal ob vklopu pcja, je to res al so buče.
Venum ::
Kako se ti pa obnese to? Js mam podobn hladilnik pa mam vse vente da pihajo proti izpuhu, kjer je tut namenjeno.. Ce razmislis zdej toploto prestavlas v sprednji del kiste kjer vrjetno nimas nobenga venta za vn in zato toplota ostaja v ohisju ali se motim? Plus mislim da je to da obadva venta vleceta topel zrak stran od hladilnika slabse kot ce bi en pihal po hladilniku drugi bi ga pa vleku stran..
MORAJO pihati v izpuh, tako kot mas ti zdaj ne priporočam.
Pa da ne boš res zaradi tega nosil na servis?!
Pa da ne boš res zaradi tega nosil na servis?!
@Nitro2O: Saj mu ne oba oba vlečeta zrak z heatsinka, ima lepo push/pull naštimano, samo da proti notranjosti namesto proti zadnjemu izhodnemu fanu. Fant naj se odloči, ali bo obrnil izhodnega fankota ali oba na CPU hladilniku (kar je, kot rečeno glede na grafo in samo en chassis fan & ločen airflow za PSU, bolj priporočeno -itaq ima samo klipserje, to lahko obrne v 20s).
Imaš za Noctue tudi tisti Y priključek, da dva fana priklopiš na en power? Poskusi obe Noctue priklopit na pwr_fan1 (sicer ni temu označen, ampak OK :)), ker je edini 3-pin & mogoče celo omogoča reguliranje voltaže.
Pa daj prst (ali kaj gumijastega) na sredo fana in ga nežno ustavi, prej ali slej boš ugotovil, kateri je problematičen in se z njim ukvarjal naprej. Poleg šuma zraka pa slišiš še šum motorja.
Jap, potem to pomeni, da nove poceni plate nimajo več regulacije (višanje/nižanje ali PWM) voltaže in lahko RMPe fanov spreminjajo izključno preko signala za PWM. Kar malo suxa. Od dosti suxa, ker so pač fani zmeraj na full.
Hm, ja, vsaka bučka ima svojo start voltažo, nižje od neke voltaže se zadeva ne bo (za)vrtela in bo stala pri miru. Ampak še enkrat, tudi v tem primeru se tebi ne bo nič zgodilo, samo računalnik se ti bo ugasnil, počakaš par minut in ga nazaj prižgeš (oz. če potem priključiš fane, da se vrtijo, ni treba nič čakat).
Ampak glede na to, da ti pač (praktično) "nimaš" fan controllerja, boš imel fiksne, le nižje obrate, torej boš takoj, ko prižgeš računalnik videl, ali se fani vrtijo ali ne. Ne vem, zakaj ti je tako težko to poskusit, samo tisti ULNA (ultra low noise adapter -zgleda in se uporablja kot podaljšek (z uporom), ni neke znanosti v tem) prištekaš in pogledaš, koliko ° imaš pri obremenjenem procesorju (zgoraj sem ti dal linke, katere dva programa rabiš), rezultat bo enak temu:
70° sem tam napisal, ker še ni zares poletje, ampak če imaš klimo (ker pač nismo barbari :)), ti je vse kar je pod 80°/85° tudi dolgoročno ql.
Seveda, ampak tudi izpuh lahko obrne in ga spremeni v intake:
na cpu fan1 je priklopljena noctua, na cha fan pa vent od kište. (my bad za tisti power fan8))
Imaš za Noctue tudi tisti Y priključek, da dva fana priklopiš na en power? Poskusi obe Noctue priklopit na pwr_fan1 (sicer ni temu označen, ampak OK :)), ker je edini 3-pin & mogoče celo omogoča reguliranje voltaže.
Nekje med od kište venta pa od cpu vent, ne morem določit. Mi gre pa na jetra ker je zraven en zoperen zvok ki ni samo piš vetra.
Pa daj prst (ali kaj gumijastega) na sredo fana in ga nežno ustavi, prej ali slej boš ugotovil, kateri je problematičen in se z njim ukvarjal naprej. Poleg šuma zraka pa slišiš še šum motorja.
ciljna temp na 65 in vrti na polno, power od 1 in gor sem probal, če mu mogoče kaka cifra ne diši. Vedno isti rezultat.
Jap, potem to pomeni, da nove poceni plate nimajo več regulacije (višanje/nižanje ali PWM) voltaže in lahko RMPe fanov spreminjajo izključno preko signala za PWM. Kar malo suxa. Od dosti suxa, ker so pač fani zmeraj na full.
Učer ko sem klical na servis je reku da če dam kabel umes za 1000rpm da se lahko vent ne bo zaganal ob vklopu pcja, je to res al so buče.
Hm, ja, vsaka bučka ima svojo start voltažo, nižje od neke voltaže se zadeva ne bo (za)vrtela in bo stala pri miru. Ampak še enkrat, tudi v tem primeru se tebi ne bo nič zgodilo, samo računalnik se ti bo ugasnil, počakaš par minut in ga nazaj prižgeš (oz. če potem priključiš fane, da se vrtijo, ni treba nič čakat).
Ampak glede na to, da ti pač (praktično) "nimaš" fan controllerja, boš imel fiksne, le nižje obrate, torej boš takoj, ko prižgeš računalnik videl, ali se fani vrtijo ali ne. Ne vem, zakaj ti je tako težko to poskusit, samo tisti ULNA (ultra low noise adapter -zgleda in se uporablja kot podaljšek (z uporom), ni neke znanosti v tem) prištekaš in pogledaš, koliko ° imaš pri obremenjenem procesorju (zgoraj sem ti dal linke, katere dva programa rabiš), rezultat bo enak temu:
Če bi slučajno rad imel fiksne obrate, potem veži vse tri pahljače direktno na PSU, ampak če ti (obremenjen) proc doseže več kot 70° s fani na 5 ali 7V, potem niti nimaš druge možnosti, kot it na variabilne obrate (preko plate/biosa, kot zgoraj opisano). Še tretja možnost bi bila dokup fan controllerja (mislim, da ne boš rabil tega).
70° sem tam napisal, ker še ni zares poletje, ampak če imaš klimo (ker pač nismo barbari :)), ti je vse kar je pod 80°/85° tudi dolgoročno ql.
Skurit pa ne moreš nič, tudi če vse fane odklopiš, ker od P4 naprej imajo CPUji zaščito pred toastanjem -če se bi slučajno kaj pregrelo, se ti bo samo sistem ugasnil, tako da nič panike, ti kar eksperimentiraj & za prioriteto daj svoje udobje.
MORAJO pihati v izpuh, ...
Seveda, ampak tudi izpuh lahko obrne in ga spremeni v intake:
Nič tragičnega, le (sploh zaradi grafe oz. manjka drugih fanov na ohišju) se mi zdi v njegovem primeru bolj smiselno, da samo obrne oba fana na hladilniku (ki nista niti prišraufana in je praktično nič dela s tem).
Ti rabiš obrnit fane na heatsinku (CPUju) tako, da bodo vsi trije pihali v isto smer (najbolj tipično je to v levo (npr.), torej zrak vstopa v ohišje tam, kjer so diski oz. grafična, izstopa pa pri CPUju oz. ko gre čez CPU heatsink).
Eni tudi obrnejo to, torej da vsi trije ventilatorji pihajo v desno (npr.), pač, legit odločitev (najbolj hladen zrak gre prvo na CPU hladilnik, a se potem tam segret zrak tudi več časa zadrži v ohišju oz. na drugih komponentah), ...
LordPero
Imaš za Noctue tudi tisti Y priključek, da dva fana priklopiš na en power
More biti že uporabljen ker ga ni v embalaži.
Se bom lotil podviga v ned če bo šlo kaj narobe da lahko v pon odnesem.
Zgodovina sprememb…
Ravnokar sem dal vmes ulna kable in obrnil vente v pravilno smer, teče test s pirme 95 in core temp. Izbral sem srednjo opcijo med 3mi testi-max power usage. Zadaj je bilo kar zaje s prostorom vendar mi je ratalo na koncu s kleščami.
Sedaj računalnik lepo prede oziroma se sliši samo ventilatorje in je občutno tišji, prijetnejši. To sem hotel ko sem kupoval komponente, škoda da so dali vente na twin turbo varianto.
po 20min je temp na 55°C.
Sedaj računalnik lepo prede oziroma se sliši samo ventilatorje in je občutno tišji, prijetnejši. To sem hotel ko sem kupoval komponente, škoda da so dali vente na twin turbo varianto.
po 20min je temp na 55°C.
Zelo dobre temperature, kar pomeni, da se ga da še veliko bolj utišat! Če bi rad še bolj utišal z roko ustavi vsak ventilator in preceni, kateri ventilatorji delajo največ hrupa. Pri takih temperaturah sem prepričan, da se lahko kakšnega brez težav znebiš :)
Kakor se spomnim, tistega na ohišju ima še kar na 12V. Torej tega ali izklopi ali veži na 5 oz. 7V (na PSU), skoraj sigurno ga ne boš več slišal.
Prav tako pa že pšnajstič pravim, poskusi dat tudi CPU fana na nižjo voltažo (no, vsaj ULNA si dal), ali oba na 5V ali samo enega in drugega sklopi.
V toji mašini bi morala daleč najglasnejša stvar bit grafa oz. HDD, če ga imaš.
Prav tako pa že pšnajstič pravim, poskusi dat tudi CPU fana na nižjo voltažo (no, vsaj ULNA si dal), ali oba na 5V ali samo enega in drugega sklopi.
V toji mašini bi morala daleč najglasnejša stvar bit grafa oz. HDD, če ga imaš.
LordPero
Sem naredil še preostali dve opciji testa in je bil max 56°C potem se pa ustavi in giblje med 52-55.
Sedaj sem s glasnostjo zadovoljen. Slišijo se samo venti/veter, disk je ssd. To je to, spreminjal ne bom več, sliši se samo enakomeren veter. Venta pa tudi ne bom izklapljal, saj sem ga plačal da dela 8).
Ta forum/skupnost nikoli ne razočara, hvala za nasvete, info in vzpodbudo da sem šel sam zamenjati vente in adapterje!
Sedaj sem s glasnostjo zadovoljen. Slišijo se samo venti/veter, disk je ssd. To je to, spreminjal ne bom več, sliši se samo enakomeren veter. Venta pa tudi ne bom izklapljal, saj sem ga plačal da dela 8).
Ta forum/skupnost nikoli ne razočara, hvala za nasvete, info in vzpodbudo da sem šel sam zamenjati vente in adapterje!
Zakaj pa hočeš sploh slišat vente/veter? (oz. kaj drugega si še slišal prej? :D)
Oz. zakaj bi sploh rad kakor koli slišal računalnik (drugače kot namenoma iz zvočnikov)?
In ja, lepo vodilo v lajfu, da je nujno treba uporabljat tudi nekaj, kar ne rabiš (oz. si celo na slabšem), samo zato ker si plačal, lol.
Izklopi vsaj fan na ohišju, itaq ti že obe Noctui pihata ven (na loadu imaš toliko ° kot nekateri v idle).
Oz. zakaj bi sploh rad kakor koli slišal računalnik (drugače kot namenoma iz zvočnikov)?
In ja, lepo vodilo v lajfu, da je nujno treba uporabljat tudi nekaj, kar ne rabiš (oz. si celo na slabšem), samo zato ker si plačal, lol.
Izklopi vsaj fan na ohišju, itaq ti že obe Noctui pihata ven (na loadu imaš toliko ° kot nekateri v idle).
LordPero
gpu-z mi kaže 1982rpm max za grafo med igro, max 48°C, idle je pa zgleda ~1750rpm, tak da verjetno slišim grafo. Venta od ohišja ne bom izklapljal ker bi bil s tem zaprt izpuh zadaj.
Prej se je verjetno slišal tudi elektro motor ali so pa vetrnice tako cvilile. Sedaj tega ni tak da sem super zadovoljen.
Prej se je verjetno slišal tudi elektro motor ali so pa vetrnice tako cvilile. Sedaj tega ni tak da sem super zadovoljen.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | DIY HPCOddelek: Zvok in slika | 5268 (4778) | Eboran |
» | Novi zasloni, testi, Google, Nasa in še kajOddelek: Novice / Procesorji | 3533 (2969) | Wolfram |
» | FAQOddelek: Hlajenje in modifikacije | 9482 (7225) | OwcA |
» | Kako z kompresorskim hlajenjemOddelek: Hlajenje in modifikacije | 7910 (7200) | frenk |
» | Celeron 500 SL3LQ in MSI MS6168 ver2Oddelek: Hlajenje in modifikacije | 4119 (4001) | Spajky |