» »

Tišanje računala

Tišanje računala

Temo vidijo: vsi
««
18 / 31
»»

bajker ::

Ja, res je, sem ravno prebral tole, res impresivno.

axee ::

V cool-pc so mi sicer napovedali da pride cca 24.8., ampak trenutna pošiljka ni vsebovala teh hledilnikov. Me zanima cena preden naročim, ziher bo okoli 70EUR.

Dobil odgovor; stal bo 69,90EUR.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: axee ()

nokaut240 ::

Pred tremi meseci sta mi hkrati crknili grafična kartica in matična plošča, obe stari 2 leti in 10 mesecev (8800 GTS ter plata MSI P35 Neo Combo). Zamenjal sem ju z grafo Radeon 5770 ter ploščo MSI P43T C51. Od takrat dalje je delovanje procesorja oz. njegovega hladilnika glasnejše kot takrat, ko sta tiste dve komponente še delovale. Še posebej se to izrazi, ko igram igre. Računalnik sem še dodatno očistil prahu, kolikor ga je bilo (skoraj nič), vendar se glasnost ni spremenila. Procesor ima pa stock hladilnik. Je problem v tem, da je procesor zaradi boljše grafične kartice bolj obremenjen ?

Konfiguracija:

- matična plošča MSI P43T C51
- Procesor Intel Core 2 Duo E6550 2.33 GHz
- grafična Radeon 5770 1 GB
- 4 GB rama
- napajalnik LC Power LC6550 550 W
...

axee ::

Problem skor ziher tiči v hladilniku grafične kartice.

8800 GTS je imel blower hladilnik, ki je vroč zrak izpihoval skozi PCI režo. Taki hladilniki skoraj nič na vplivajo na ostale komponente.

HD 5770 ima klasičen hladilnik, ki nima lastnega sistema za odvajanje vročega zraka in je za to zadolženo ohišje. Poleg tega se tudi vroč zrak dviguje, zato je procesor bolj vroč.

Kakšno hlajenje imaš v ohišju (vhodni, izhodni ventilatorji)?

Možno je tudi, da ima nova plošča bolj agresivno sprogramirano kontrolo ventilatorja. Sicer ne poznam preveč MSI plošče, ampak se splača v BIOS-u pogledat za nastavitvami ventialtorja za procesor. Ponavadi imajo matične več programov, npr "quiet", "standard" in pa "turbo".

nokaut240 ::

Na sprednji strani ohišja, spodaj pod gumbom za vklop imam 12 cm ventilator, ki piha v notranjost računalnika. Takole izgleda moje ohišje: http://www.sestavi.si/product_images/t2...

axee ::

Poznam to ohišje, tisti ventilator je tam bolj za lepš, za njem je nekaj luknjic ki ne prepustijo preveč zraka. Predlagam da v polni obremenitvi pogledaš temperature procesorja. Potem bomo takoj vidl če plata preagresivno reagira na temperaturo al je problem res v hlajenju ohišja.

nokaut240 ::

Sem zalaufal igro GTA 4, igral približno 15 minut, pogledal v Everest in je pisalo takole:


Sam sem to izmeril potem, ko sem prekinil z igro in jo zaprl. Mogoče obstaja program, ki kaže temperaturo in število obratov procesorja kar med igro ?

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: bluefish ()

axee ::

Temperature so izredno nizke. Poglej v BIOS kakšne nastavitve imaš za kontrolo CPU ventilatorja.

BaRtMaN ::

Za spremljanje temperatur raje uporabi HWMonitor, ki si zapomne najvišjo zabeleženo temperaturo.

nokaut240 ::

A je to normalno (namizni način) ?

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: kuglvinkl ()

Nwanko ::

Je normalno ja.

axee ::

CPU hladilnik se ti daleč prehitro vrti. V gta4 imaš max 42 stopinj (to ni nič), vrti se ti pa pri 2700 obratih, v idle pa imaš 34 stopinj (smešno nizka temperatura) in se ti vrti pri 2550 obratih.

Zelo očitno je, da imaš kontrolo ventilatorja nastavljeno preagresivno, zato tudi nepotrebno nizke temperature (brez skrbi lahko prideš 20 stopinj več pri procesorju) in nepotrebno hitri obrati.

nokaut240 ::

axee

Kaj naj naredim, da hladilnik ne bo več tako agresiven ?

axee ::

Pojdi v matično, na hardware monitoring, poišči CPU fan. Sedaj imaš skoraj 100% na Turbo, nastavi na silent. Će piše Q-Fan disabled najprej enabli, potem pa nastavi.

kitara8 ::

axee je izjavil:

Pojdi v matično, na hardware monitoring, poišči CPU fan. Sedaj imaš skoraj 100% na Turbo, nastavi na silent. Će piše Q-Fan disabled najprej enabli, potem pa nastavi.

v Bios namreč greš da to nastaviš

Zgodovina sprememb…

  • spremenila: kitara8 ()

axee ::

haha nevem zakaj sm napisu "pojdi v matično" :D

Matiks ::

Hellow... Na PC-ju mam gumbe za nastavljanje hitrosti ventilatorjev na ohišju, pa se ne odzivajo, ravno tako se ne odzivajo ventilatorji na grafični in cpuju, ki se jih nadzira prek programa, ki je bil priložen matični... Kšna ideja? ... Kei narobe povezano? :)

GeForce ::

Možno da ventilatojev sploh nimaš povezanih na regulator v ohišju...no vsaj jaz jih nisem imel. Za ventilator na grafični in CPUju pa verjetno uravnavanja obratov ne podpira matična plošča.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: GeForce ()

kitara8 ::

lah pa tut da ma vente k ne podpirajo reguliranje obratov

PNG ::

Pri Dinokompu sem vzel Noctuo C14 (uradni zastopnik so, te pa jih imajo v trgovini na zalogi kot dreka, vseh različnih hladilnikov :D) pa je res dober hladilnik. Čisto tih, adapter sem dal gor ultra low noise pa mi z ULNA adapterjem (to je 900 obratov) i5 750 iz 2,67ghz na 3,5ghz proc deluje pri 50ih stopinjah na LOAD.

EDIT: Eh, vmes čisto pozabil kaj sem sploh hotel napisati. Poanta vsega je, da je prestop iz stock na C14 ogromna razlika in dajem glas Noctui kar se tiče CPU hladilnikov! =)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: PNG ()

Matiks ::

Hmm... vrjetno bo povezava, ker matična sigurno podpira, ker je program od matične, prek programa od grafične pa se tut da štimat ventilator, tko da podira use :) sam useen ne dela xD xD

GeForce ::

Tudi jaz sem dobil zraven matične plošče program za navijanje procesorja pa ga le ta ne podpira :))

Matiks ::

Ok... a kdo ve pa kko bi moglo bit prav povezano, če je to krivo (usaj za ventilatorje na ohišju, ki se jih ne kontrolira prek matične) :)

klinker ::

Ja te vente moras na uni kontroler priklopit. Trenutno jih imas verjetno v maticno priklopljene.

Matiks ::

Aha... bom pogledu :)

mr1two ::

Trenutno sem zamenjal obstoječa ventilatorja(en xy in en xigmatek) z dvema BlackSilent XL2 in uživam v tišini. Priporočam.

Sajco ::

Me prav zanima, kakšna je razlika v glasnosti med tvojima in mojima BlackSilent PL1. Jaz sem drugače tudi navdušen nad mojima.

mr1two ::

Verjetno imajo tvoji še boljše ležaje od mojih, vsekakor so pa super ventilatorji, sploh za to ceno res, odlični

kuglvinkl ::

Sam je kar heavy dat 60 evrov za 3x 120mm vente IMO...

Steinkauz ::

Sej niso 20eur, okol 10 so.
Še vedno pa so pomoje od sythe bolš P/P
http://www.agt.si/racunalniska-oprema/z...

mr1two ::

Kuglvinkl, 10< evrov so tako da mislim da so kr dostopni.
Steinkauz: imam noise blockerje že lepo število vrtljajev v pcju in so edini do sedaj, ki so ostali tako tihi, zato sem za menjavo vzel kar te. Nebi tvegal z drugimi, ker so se ti izkazali kot vredni denarja in to je to.

kuglvinkl ::

S Flexe je treba gledat, ker ti nimajo sleev bearing oz. Typhoone.

Sam bi dal tolk za vent, če bi mi skos laufal. Ker jih pa vklopim samo, ko je kišta na polno obremenjena dalj časa, so pa vredu tut tisti, ki spridejo zraven ohišja.

mr1two ::

Se strinjam, če nebi imel PCa v sobi, potem bi mi bilo malo manj mar, sem pa kr zadovoln z rezultatom.
Komp je enako glasen pod obremenitvijo ali v mirovanju. Srečo sem imel, ko sem takrat kupil še nek tower hladilnik, ki dejansko ni izbirčen in ohladi CPU tudi če gre malo manj zraka čezenj. Z IBT sem preizkušal po menjavi in so rezultati zelo dobri, ker temperatura ni zlezla čez 60, med igranjem kakšne igre pa se maje kaj malega čez 50- s tem da ni več hurikana v sobi:D

Wisor ::

 AOA150

AOA150



Tole je temperatura na acer aspire one AOA150, ni normalno tole ane ?

axee ::

Ne, procesor je res malo preveč.. si že odprl in spihal prah?

Wisor ::

Je bil na servisu pred 4 mesci, ko je ventilator na procesorju crknu, zgleda da je student nanasal termalno pasto ^^

Tole je bilo merjeno z Aido64, namestil sem se Speedfan ki kaze temperaturo diska 43 stopinj in 61 stopinj na Core0 (procesorju), bom jutri malo s kompresojem pihniv v rezo za hlajenje, če bo kaj boljše, ker odpiranje prenosnikov je prava nocna mora.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Wisor ()

4TecH ::

Dajte se meni svetovat malo :) torej, nabavil sem novo kisto Antec P183 z namenom da malo znizam glasnost. Zaenkrat imam notr tista 2 stock Antec ventilatorja (zadaj in zgoraj) in pa Noiseblocker XL2 iz prejsnje kiste, ki pa jih imam namen zamenjat za kake tisje in dodat se enega.

Do sedaj v spodnjem delu nisem imel posebaj ventilatorja pred diski, ker imam zadaj Antecov CP-850, ki ima zunanji vent in sem upal da bo dovolj, samo mi ni vsec 29C in 35C diskov, tako da bi spredaj namontiral enega Scythe Gentle Typhoon z 500 rpm, sam tok da mal hitrej zrak premika. Pravtako bi dal 2 taka namesto stock vent, ki jih imam trenutno na low in zadostujeta, tako da ni potrebe po hitrejsih.

Spredaj pa nevem kaj bi dal. Rad bi seveda en neslisen vent, ampak z dovolj pretoka, da se cim bolj priblizam pozitivnemu pritisku v kisti. Ker ne najdem tocnih podatkov, koliko zraka izpiha graficna (4870 stock hladilnik) pri neobremenjeni uporabi (30% vent), zato ugibam da nekje 40 m3/h. Torej za spredaj rabim ventilator z vsaj 100 m3/h - 60 CFM. Razmisljal sem o Noctua NF-P14 FLX 140 mm, samo se nisem izmeril, ce mi gre v 120mm drzala za vente ki so v ohisju. Gledal sem tudi SilenX iXtrema Pro IXP-76-18 (ali pa IXP-76-14), ki ima se najboljse razmerje glasnost/pretok, samo se dost folka na netu sprasuje ce je pretok realen. Izredno hvalijo tudi proizvajalca Yate Loon, ki zanj prvic slisim in tudi ne najdem nobenega ki bi jih pri nas prodajal. Se kaksen vas predlog?

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: kuglvinkl ()

kuglvinkl ::

Ta kišta je super za projekt za zmodat :).

opomba glede ventov. Če ti bodo nonstop laufali, potem rabiš kvaliteto. Če ne, potem so tut stock OK.

Sam imam v kišti v redu temperature, kot je pa kišta obremenjena, jo je pa treba extra hladit. In takrat simple nažgem in+out vente in to je to. So pa to low cost, ki so prišli zraven ohišja. Mam pa old school Chiefteca.

Yte Loohn zelo hvaljo ja, v tujini poglej.

Glede ventov še zelo priporočam test na xbitlabs, kjer so v dveh rundah testirali najprej tiste, ki se sučejo pod 1400 RMP, v drugi pa tiste, ki se sučejo več kot to. Enostavno pogledaš, kolk je CFM na dB hrupa in kupiš.

4TecH ::

Nevem kaksen moding mas v mislih, samo plexi, ledice in katode niso moj stil :) mam raj takega kot je, lepo kvadraten z aluminjastimi stranicami. Edino kar mislim zamenjat so res teli venti, ker stock so kar glasni na medium in high (na low so ok). Ja, kupujem kvalitetne ventilatorje, ker je komp prizgan prakticno cel dan, vsak dan in me ne moti cena 25€ za vent, ce vem da bo ok.

Po chartih na x-bit, majo najboljse razmerje Noiseblockerjevi Multiframe, ki so mi tudi vsec, pol so pa Gentle Typhooni kar je ql. SilenX pa ocitno najbolj laze od vseh pri specifikacijah :)

Steinkauz ::

Jah jst sm jih mel na P182 na low pa so ble temp čist ok.
Pol sm pa vseen nemjal z slip stream 800rpm katere sem še dodatno zbil na okol 600rpm.
Najbolš je sier zgornjo luknjo odstranit vent pa pokrit s kako zvočno izolacijo, ker je najbolj slišat ravno zgori. Vendar niti ne slišiš več ventov pr teh hitrostih ampak sam pretok zraka skozi špranje.

Torej mam tko: zgori slip stream, zadi slip stream, na cpu kaze-jyuni pwm, grafa noctua vent kateri pride na Noctua NH-C12P. Vsi venti okoli 600rpm(razn pwm). Ostale vente sem odstranil. Temp grafe so od 40-50 od proca pa od 40-65. Trenutno je najbolj slišat zgornji pretok zraka ter disk. Imam pa namen kmalu menjat samsung 640gb za wd 2tb greem, ki je eden najbolj tihih diskov. Za sistem mam itak SSD

kuglvinkl ::

@Steinkauz, de pofotki.

@4TecH, ne, ne mislim, tazga modinga. Samo lunkje za airflow in cable management. Pa mogoče štrihnt notranjost.

Steinkauz ::

Kišto mam v lj, med vikendom sm pa doma, tak da zdej ne morm. Itak nimam nič kej nestandardnega, samo vente sm menjal oziroma jih par odstranil.

axee ::

4TecH je izjavil:

Nevem kaksen moding mas v mislih, samo plexi, ledice in katode niso moj stil :) mam raj takega kot je, lepo kvadraten z aluminjastimi stranicami. Edino kar mislim zamenjat so res teli venti, ker stock so kar glasni na medium in high (na low so ok). Ja, kupujem kvalitetne ventilatorje, ker je komp prizgan prakticno cel dan, vsak dan in me ne moti cena 25€ za vent, ce vem da bo ok.

Po chartih na x-bit, majo najboljse razmerje Noiseblockerjevi Multiframe, ki so mi tudi vsec, pol so pa Gentle Typhooni kar je ql. SilenX pa ocitno najbolj laze od vseh pri specifikacijah :)


Priloženi Antec TriCool so zelo kvalitetni ventilatorji, če ti je na LOW dovolj tih in premakne dovolj zraka smisla za nakup ne vidim.

Drugače pa si poglej to temo nekaj strani nazaj, ko smo se zelo razpisali o vsem tem, še posebej o temu ohišju.

4TecH ::

@axee: na low so prebavljivi, samo niso dovolj tihi za moj okus. Koliko so se ti zvisale temperature, ko si zaprl zgornjo rezo? Ogromno review-ov na netu pravi da je glih ta zgorni vent kriv za dost hrupa. Kje si pa ti potem dobil tisto peno za zafilat? Rabil bi samo kak 15x15x1 cm pene in nebi dajal 30€ za celo plahto...

axee ::

Sam sem odrezal 13x13 kos aluminija, ga pobarval na črno barvo in kar prilepil na vrh ohišja. Mislim da če se gre za neko relativno tiho kišto, bo brez težav preživela samo en izhoden ventilator. Tisti dodatni ventilator ti pomaga samo, če imaš kakšno vročo grafično, ki izpihava zrak v notranjost ohišja. Dokler pa je navečji toplotni "krivec" procesor pa bo en izhoden ventilator čisto dovolj (kišta v podpisu je hlajena v idle z dvema 500RPM ventilatorjema :P )

Drugače pa ja, Antecovi ventilatorji se meni zdijo kar glasni že na low, jaz najraje vzamem SlipStreame, in ko postanejo malenkost glasnejši čez 2 leti vzamem nove (8EUR). 800RPM za začetek, če pa bo preglasno, pa se začne rezati rešetke in počasi gre na 500RPM.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: axee ()

4TecH ::

Naslednji teden grem iskat tri Slip Streame 1200rpm (da bo zihr dost) po 6,73€ pri AGT - eden spredaj in zadaj, tisti pred diski bo pa priklopljen na +5V priklop na plati tako da bo glih prav hiter. Ce bojo po testiranju temperature dovolj nizke, bom pa se zaprl luknjo zgoraj.

Edin MTBF majo nizji od ostalih ki sem jih gledal in bo treba pac prej zamenjat...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: 4TecH ()

Steinkauz ::

Prej jih pokliči če majo na zalogi, ker agt pa zaloga je bl tko...
Jst mam zdej 2 3 leta pa sta dokej ista kot prvi dan, mogoče mal bolj glasna, eden je pa po 2eh letih že kr orng vibriral(sm ga mel na grafi) in je bil preveč glasen, tako da sem ga menjal. Tega sicer sumim, da je pršlo do kakšne fizične poškodbe med transportom kište.

miller31 ::

Imam procesor AMD phenom II X6 1055t procesor in ohišje Zalman GS1000. Notri so trije venti v originalu in originalni vent na procesorju.
Zadnjič med igranjem crysis 2 mi je računalnik freeznil in ko sem ga resetiral mi je biosu napisalo da je cpu dosegel maksimalno temperaturo.
Zanima me kakšen kaj hladilnik mi priporočate, da bi nabavil za procesor? Kakšen link ceno in kakšen razlog zakaj ravno tega.

Hvala.

kuglvinkl ::

Mugen 2, najboljši p/p.

Tomi ::

kuglvinkl je izjavil:

Mugen 2, najboljši p/p.

Se strinjam. Imam Phenoma X2 1090 in dosega v Antec P183 V3 okoli 40 stopinj, 2x Slipstream na 5V in je zadeva neslišna, skoraj. Samo glej, da je ohišje dovolj veliko in da matična podpira dodatno podporo za hladilnik. Imajo na strani preverjanje kompatibilnosti. Pa če imaš pomnilnik z večjo hladilno površino (2x normalno) boš verjetno moral malo prestavljati ram.
metrodusa.blogspot.com
««
18 / 31
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

DIY HPC

Oddelek: Zvok in slika
375051 (4561) Eboran
»

Novi zasloni, testi, Google, Nasa in še kaj

Oddelek: Novice / Procesorji
93363 (2799) Wolfram
»

FAQ

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
129237 (6980) OwcA
»

Kako z kompresorskim hlajenjem

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
487704 (6994) frenk
»

Celeron 500 SL3LQ in MSI MS6168 ver2

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
173835 (3717) Spajky

Več podobnih tem