» »

28-urni dan

28-urni dan

andper ::

Tole debato sem si sprva želel odpreti v oddelku Z&T, a potem so me popadli dvomi, da mogoče ni dovolj zrela za tja. No pa saj to niti ni tako pomembno.

Ideja o 28-urnem dnevu je že precej časa tam zunaj, vendar sem jaz izvedel zanjo šele pred nekaj dnevi in kot taka me je zelo pritegnila.

Je trenutni 24/7 sistem najbolj optimalen za naše delovanje? Ali bi mogoče bilo bolje živeti v svetu, kjer bi bili dnevi dolgi 28 ur, število dnevov v tednu pa bi se s tem znižalo na 6 (v vsakem primeru ima teden svojih polnih 168 ur). Bi potemtakem bili zadovoljeni vsi tisti, ki smo že kdaj zastokali, da ima dan premalo ur?

Nemalo prednosti je zapisanih na preprosti 'uradni' spletni strani te ideje (branje ne bo vzelo veliko časa).

No za tiste, ki se jim ne ljubi klikati, kratek povzetek:
Število delovnih ur na teden bi ostalo enako, s tem da bi se povečalo število teh ur na dan, vendar bi se obenem podaljšala tudi prosti čas in čas za spanje. Še vedno bi dva polna dneva pripadala vikendu, ki bi se tako podaljšal na 56 ur (1/3 tedna). Dan in noč ne bi bila več usklajena s Soncem, torej bi bili nekateri dnevi v tednu ob 12. uri svetli, drugi pa temni. Seveda naj to ne bi predstavljalo ovire za moderno življenje, ki ga živimo danes, le bolj pestri bi bili vsi ti tedni.

Sicer se zavedam, da je to, na zgoraj omenjeni spletni strani, očitno dokaj subjektiven pogled na idejo, kajti ni zapisane nikakršne slabosti. Ravno tako me je zelo razočarala mrtva povezava ob odstavku:
There are strong philosophical and scientific arguments in favor of the 28 hour day. Serious proponents of the 28 hour day share their views here.

A vseeno mi je zadeva nekoliko zameglila um in trenutno se mi zdi, da bi tak sistem resnično bil *boljši*, če ne vsaj zanimivejši. Zato bi tudi rad slišal vaša mnenja, da me počasi vrnejo na realna tla. :)

Alexius Heristalski ::

Kolikor je meni znano, so se že Zmelkoow zavzemali za podaljšanje dneva. Tukaj je izsek ene izmed njihovih pesmi [Maček pod oknom]:
tolko časa že sediš na istem mestu, da golobi že mislijo, da si spomenik
če že nimaš kaj počet, počni to nekje na samem, ker mi zaradi takšnih kot si ti
spet niso ugodili prošnji, da bi podaljšali dan na 32 ur
da bi se lahko naspal in v miru pojedu in bil pošten, debel nemški turist
Še povezava.
fantje, ni blo slabo, samo dajte še v herbicidščini

Poldi112 ::

Poiskusi, pa bos videl zakaj to ni dobro.
Ljudje, ki imajo nocne, se prej postarajo. Pac, zivijo malo v nasprotju z bioritmom.

Gandalfar ::

Poldi112: dvomim, imas kaksn link?

Myth ::

Če bi se to uresničilo, bi jaz zares imel čas vse postoriti kar si čez dan zadam, kar mi sedaj nikoli oz. malokdaj uspe. >:D
¤ Space is Mystery. And Myth is on Earth. ¤

krucymucy ::

Ljudje, ki imajo nocne, se prej postarajo

ta je mal lovska ...

Myth ::

Če govorimo o bioritmu. Nikjer ne pišejo kolko ur lahko bediš. Sem pa že dolgo časa nazaj in tudi na internetu na nekaterih straneh videl, da piše, da bi morali spati 7 ur (pol ure gor al dol) nikar pa vec od 8 ali manj od 6. Naj bi to raziskali, in so ugotovili, da če spiš manj umreš nekaj tednov prej, če pa več spiš, pa nekaj dni prej. Koliko je resnice v tem, ne vem. :\ Jaz se poskušam nekako tega držati. Edino na koncu tedna potegnem en dolg spanec za vse večerne, ki jih prebedim v tednu. :D
¤ Space is Mystery. And Myth is on Earth. ¤

Alexius Heristalski ::

Edino na koncu tedna potegnem en dolg spanec za vse večerne, ki jih prebedim v tednu.

Ja, saj si sam napisal, da ni pametno spati več kot 8 ur. Po mojem mnenju sistem, pri katerem čez delovnike manj spiš in skušaš to na koncu tedna nadoknaditi, ni zdrav. Sicer pa smo si ljudje različni.8-)
fantje, ni blo slabo, samo dajte še v herbicidščini

Sami ::

Tole pa ni slabo!:)) Če bi imel dan 28h, bi se lahko super naspal in še naredil kakšno stvar več, ki jo sedaj ne morem. To je utopija...:O
970A-UD3P,AMD FX 8350,16GB DDR3\1600,RX480 8GB,Tt 750W

Myth ::

Sanjamo in upamo še vedno lahko... :8)
¤ Space is Mystery. And Myth is on Earth. ¤

zlabo ::

Ja stvar bi bla praktična. Sam je treba mal bl realno pomislt, kok problemov bi znal to za sabo potegnit, folk bi se težko navadu na to, cel svet ne bi bil za to... Naprimer mi bi mel pol 28-urni dan, američani pa, ker morjo bit zmer kej posebnga recmo 32-urnga:O
Jaz se ne bi mogu navadit tko. Nej bo še ene par desetletij tko, pol k bom pa enkrat odšel v boljše kraje :( nej pa kr spremenijo zarad mene>:D

LP, zlabo

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: zlabo ()

Gandalfar ::

Sami: men se zdi, da bi bilo isto. Vzames nedeljo in razsekas na 6 delov in jo enakomerno razdelis med 6 'dni'. 1/6 tega casa moras se vedno notr prnest s spanje, saj ce pogledas graf vidis, da je vec casa namenjenga spanju.

Problem, ki nas moti je, da moramo priblizno 1/3 vsega razpolozljivega casa prespat in tega ne mores resit ne glede na to kako prekupckavas in reorganiziras cas.

BigWhale ::

Jaz bi raje probal to kar je pocel einstein (baje). Vsako uro spal po 15 minut.

Na dan to znese 6 ur. Zanima me v bistvu kolk casa bi nucal, da bi se navadil na tak ritem, ce bi se lahko navadil...

Slowenc ::

BigWhale: Se mi zdi, da to ni počel Einstein(mogoče tudi), ampak Da Vinci. Vsake tri ure je šel spat za 15 minut.
Skiny gate.

Poldi112 ::

http://www.sleepfoundation.org/publicat...

Linkov je polno. Tale sicer ni nevemkako dober, ker so informacije razmetane po straneh na domeni, a vseeno.

Dejstvo je da je spanec potreben za zdravje. In dejstvo je da se vecina ljudi tezko prilagodi delu v izmenah (nocna, dnevna). Saj ce dolgo casa delas konstantno obratno kot vecina, se navadis. A vseeno telo potrebuje svetlobo. Sonce. In cez dan je ozracje bolj nemirno. Od narave, do raznih cloveskih aktivnosti... posledicno se slabse spi.
Ce se pa cas, ko gremo spat, iz dneva v dan spreminja, se pa telo sploh ne more navaditi na ta ritem.
Policaji se upokojijo prej kot vecija ostalih. Stresna sluzba. K temu pripomore precejsen del nocnih izmen. Verjetno je se dosti takih primerov sluzb, samo jaz ne vem kako je recimo z medicinskimi sestrami, zato ne morem dati nadaljnih konkretnih primerov.

tx-z ::

..mislm da bi tut šola bla daljša če bi se dan podaljšu..iz 6/7/8 ur na 8/9/10..to pa ne bi blo fajn.. :)
tx-z

Gandalfar ::

Bi bilo. A ves kolk vec bi se lahko naucil in pripravil na se bolj zahtevno in hekticno zivljenje, ki bi sledilo iz tako skupaj natlacenih dni. Ker je kao en dan manj bi vsi zahtevali vecjo storilnost in bi bili bolj napeti.

Vec sole je DOBRO!

Sergio ::

Preselimo se na Mars, torej. :)
Tako grem jaz, tako gre vsak, kdor čuti cilj v daljavi:
če usoda ustavi mu korak,
on se ji zoperstavi.

andper ::

Mislim, da ni potrebno pretirano razglabljati, kako bi prešli na ta sistem, ker mi tega ne bomo nikoli doživeli, dvomim pa tudi za naše zanamce. Ravno tako mislim, da ni variante, da bi se kompletno vsi uspeli privaditi.

Se strinjam, kar pravi Poldi112 glede mirnejših noči, ampak to je samo pogled s stališča trenutnega 24/7 sistema, kjer smo si pač sami _naredili_ mirne noči (izključujem edino živali in njihov bioritem). Namreč če bi že od vsega začetka veljal 28/6 sistem, bi bili pač mirnejši tisti deli dneva, ki so čas za spanje in fora je le v tem, da ti enostavno ne bi imeli nikakršne povezave s temo.

In kar se še tega dodatnega spanja med vikendi tiče (glej diagram na zgornji povezavi), to je seveda nekako namenjeno tistim (pa recimo od oka 50%), ki radi spimo. Seveda pa bi vsakdo lahko še vedno spal samo svojih 8 ur, če bi želel in tako pridobil še več prostega časa. S tem da to že ni več v skladu s tisto 1/3, ki jo je omenil Gandalfar, a čeprav mislim, da nekateri že sedaj spite veliko manj, torej tudi to ne bi bil več problem. :)

zlabo ::

Zračunal sem si, da v povprečju spim 8-9 ur na dan. A se vam zdi preveč, kolk kej vi spite

Thomas ::

Pred poljedelstvom, so bili ljudje že navajeni na drugačne (Lunine) časovne cikle. Lovi, ko je polna Luna, ponoči - in podobno. Sončev 24 urni cikel je vsaj pri ljudeh najbrž novejšega datuma.

Se pa pozna lunin cikel še pri ženskih menstruacijah. Tista ki je "ujela" tapravi ritem, da so bili deci doma, je imela več otrok.

Gremo v Z&T? :\
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Mercier ::

Thomas:
Pred poljedelstvom, so bili ljudje že navajeni na drugačne (Lunine) časovne cikle. Lovi, ko je polna Luna, ponoči - in podobno. Sončev 24 urni cikel je vsaj pri ljudeh najbrž novejšega datuma.
Človek največ informacij pridobi z vidom. A ni logično, da dela podnevi, pa spi ponoči? O lovu sicer nimam pojma, ampak človek je dnevna žival. Zakaj bi lovil, ko ni v prednosti?

Thomas ::

Noč s polno Luno še danes uporabljajo primitivna plemena kot lovsko priložnost.

Koliko smo pa po naravi dnevni ali nočni pa tole:

Rjavi medved je nočna žival. Še nekaj stoletij nazaj je bil dnevna. To je en tak pragmatizem.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Mercier ::

Mogoče je nuja boljša beseda kot pragmatizem. Torej, zakaj bi se silil, če ti ni treba?

Thomas ::

Ja, prftirunge ni nobene velike z raznimi reformami ure in koledarja. Če je nuja, delamo tudi ponoči. Če nuje ni, spimo še podnevi.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Tody ::

mah če ma dan 48 ur pa še zmeri ne bo zadost.... Koliko je dolga časovna enota ni pomembno. Ti moreš/lahko delaš 8 al pa novih 12 konec koncev tud @512 lahko delaš pa bo še zmeri isto

Exilian ::

umm..., vse žive stvari na planetu se obnašaju na razmerju dan:noč sepravi 12:12.., to da bi bili nekateri dnevi nočni, bi zelo slabo uplivalo na človek bioritem (primer: je vikend spim podnevi ponoč grem vn.., nasledn dan spet..., v ponedelk pa torek sm pa mrtu!).., vsi ki so za 28ur bi mogl it večkrat podnev v naravo (comp. geeks and scientists :)

pa itak.... men je cist zadost ce spim 7 al 8 ur.., premal si zaspan, prevec se ti pa ne da vec vn iz pojstle!
It's not the opensource i hate.
It's the fanclub I cannot stand.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Exilian ()

Xgeneration ::

Upam, da se to vsaj v mojem življenju ne zgodi!

Samo pomislite, kako bi se spremenil delovni čas. Skrajšali ga 100% ne bi. Pridobili ne bi nič.

nojus ::

pol bi pa bil sredi belega dneva (9h dopoldan) pijan v kakem diskaču, ponoči pa delal, al pa ob 1h zjuraj krompir sadil,...
totalna bedarija
sovražim Gargamela.

andper ::

zlabo: Jest spim tudi toliko.

nojus: Še enkrat ponavljam, seveda se ti zdej to zdi bedarija, ampak če bi že od vsega začetka veljalo 28/6, bi ne imel tega občutka, ker bi ti pač v tem primeru bilo normalno sprehajati psa v čisti temi, ki pa konec koncev to verjetno ne bi bila, saj bi v tem sistemu najbrž bilo bolj poskrbljeno za umetno razsvetljavo zunaj.

Ja očitno je tole 'normalno/nenormalno' še največji argument proti, čeprav se mi kot tak ne zdi ne vem kako prepričljiv. :P :)

Dobro, Exilian ima svoj point res. Kaj več na to pa ne znam povedat, ker sem premalo podučen o človeškem bioritmu (kaj ga točno določa ipd.).

Xgeneration: Delovni čas bi količinsko ostal enak. Kakšno uro na dan več, a zato en dan manj.

Aja, tole (by Thomas) mi je tudi všeč: "Če je nuja, delamo tudi ponoči. Če nuje ni, spimo še podnevi." ;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: andper ()

Avenger ::

Kolikor vem, je človeški bioritem naravnan na 25 urne cikle, 28 urni dnevi bi bili pa gotovo zdravju škodljivi. Poleg tega, že zdaj je tako, da se ti zdi 8 ur v službi dolgo, včasih pa, ko moraš bit tam 10 ur, se ti zdi čist preveč. V šoli smo mel včasih tud kšno uro več in je blo čist za crknit. Dejstvo je, da človek ni sposoben ohranjat koncentracije na primerno visokem nivoju (še) daljši čas. Raziskave so pokazale, da bi krajši delavnik zvišal produktivnost, zato predvidevam, da bi jo daljši delavnik znižal, pozabit pa ne smemo tudi na daljše vikende, ki bi bili za osamljene in pravkar odpuščene krasna iztočnica za suicid.
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Avenger ()

Poldi112 ::

Evo, en odlomek iz Body, mind and sport. Ocr, zato so napake:

The Human Time Machine
Man has spent centuries tryiug to design the perfect timepiece, High tech and handmade precision watches battle it out for the largest ,narket share. But not long ago, we survived quite well withouttl,c aid of finnepieces. And the birds in the forrest still seen to know exactly when to eat, sleep, and wake up, without the intrusive use of clocks, wristwatches, or alarms.
In this chapter 1 will introduce you to an internal clock that is every bit as accurate and valuable as the fanciest man-made thnepieces.
All of nature's creatures, including human beings, operate according to daily diurnal or circadiau rhythms-patterns cf physiological functioning that repeat in 24 hours. Birds wake up with the sun and go to sleep when it sets. Many h'o-opon their petals in the daylight and close up again at dusk. In humans. 'p"Ine I iocl'ernical patterns recur regularly and predictably, day after day. For mangle, cortisol,,rich is produced by the body and released into the blood­straam to help you deal with the stress of daily life, increases in the early rnorn­ing hours aad decrease, in the evening. When you sleep, blood pressure, heart rare, and hod, tca,pcraturc drop, then rise again in the morning. We are intl­4tely oonnccted to tire daily clock of Mother Nature. The invention of the alarm clock was necessary only because of our disregard for this connection


Nato nadaljuje kako narava vpliva na ptice, da letijo na jug...
V glavnem, ce zivis v skladu z naravnim ciklom je kot da plavas v toku, medtem ko bi bil recimo 28 urni dan plavanje proti toku.
Pa btw, po tej knjigi sem eno leto treniral in prisel do tega, da je odlicna...

Tody ::

Ja pa vam še zmeri ni jasno da dneva pač ne moreš podaljšat... To je tko kot da maš 60 giga disk in 2 particije ker pa ti zmanjka prostora narediš še dve particije in imaš naenkrat kar 120 giga disk ??? NE NIMAŠ :\ !!

Kako si razdeliš delo/počitek/prosti čas je pa odvisno od tebe študentje žuramo tud čez teden in delamo čez vikende pa kaj.... še zmeri ma dan 24 ur...

McHusch ::

Nesmisel.

Sicer pa me (med drugim) moti tale citat z zgoraj omenjene spletne strani:

3. Transit pollution cut by 20%
If EVERYONE adopted the 28 hour day, the rush hours with which we are all familiar now happen only 4 times a week instead of 5 times a week. Air pollution due to commuting would instantly be cut by 20%.
Nekdo je švoh v matematiki. Sedaj se prevažamo pet dni od sedmih (71,4 %), potem pa bi se štiri od šestih (66,7 %).

Kako so izračunali dvajsetodstotni prihranek, mi ni jasno. A komu je?

Avenger ::

McHusch: hm. Kaj pa če bi se vozili 5 dni na mesec in bi se potem 4 dni na mesec? Če ti jaz namesto 5 tolarjev dam 4, koliko manj si dobil? :\

Sicer je pa ideja trapasta. Veliko bolj mi je všeč DaVincijeva (in ne Einsteinova) metoda urnika spanja, ko je šel vsake 3 ure in 45 minut spat za 15 minut, torej 6 takih blokov, kar nanese 1,5h spanja in 22,5h efektivnega časa dnevno.
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.

TESKAn ::

Eh, brez veze 28 ur/dan...časa bo še zmeraj enako, pa naj ga kupčkajo, kolikor hočejo...
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

McHusch ::

Avenger: Samo potem je v celem letu več kot 51 tednov, če vsak traja samo šest dni.

TESKAn ::

McHusch, ne, če vsak dan podaljšaš na 28 ur - potem ima šest dni 168 ur, toliko, kolikor sedaj.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

McHusch ::

Aaa. :8)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Za uravnavanje bioritma pomembna zora in mrak

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
4817937 (14407) Pithlit
»

Kdaj hodite spat

Oddelek: Loža
397197 (6253) b00mer
»

Polifazno spanje (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
869435 (7144) MrBrdo
»

Kako dolgo brez spanja? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
9813323 (10995) LuiIII
»

Razsche*ukan bioritem

Oddelek: Loža
363361 (2246) SkIDiver

Več podobnih tem