» »

WLAN rešitev

WLAN rešitev

sector ::

Rad bi si postavil iz lana še wlan, tako da bi imel obe varianti. To pa zato, da ko prideš z prenosnikom ni treba kabelčkow priklapljat8-) .
Ima kdo že kakšne izkušnje, katere komponente izbrat...
SECTOR, No limits!!

arch5 ::

hja, Wles access point, pa wles mrežno pcmc kartico za notebooka, in to je to. Druga varianta je pa ena wless kartica v stacinarni računalnik če ga imaš, drug apa v notebooka pa je.

pujsek_ ::

Ja tako je to... vec pa si poglej

www.wlan-sat.com

Paramedic ::

Js bom v tole temo napisu, ker bi rad enak nasvet kot sector.
Imam en 'stacionarni' računalnik, ki ima dve mrežni, eno za adsl in drugo za prenosnik.
Prenosnik pa ima tudi wlan 54mbps. Zato bi rad tko kot sector, ko pridem zraven se priklopu na net.
A se da dobit tak router oz. switch, da mi potem ni treba kupit wlan pci za stacionarnega in bi samo z mrežno se gor priklopu, hkrati pa bi bil za switch oz. router tudi access point za moj prenosnik. Kje dobit tak AP najceneje, in kolikšno okvirno ceno naj pričakujem? Kaj naj pazim pri nakupu take AP. Kaj je razlika med AP in AP-routerjem? Prosim odgovore ASAP! :)
End transmission.

CCfly ::

Rad bi si postavil iz lana še wlan, tako da bi imel obe varianti. To pa zato, da ko prideš z prenosnikom ni treba kabelčkow priklapljat .
Ima kdo že kakšne izkušnje, katere komponente izbrat...


Vseeno je kaj izberes, zate bo tudi najcenejsa dostopna tocka dobra. Vzemi en poceni AP in ga prikljuci na switch, hub, ruter karkoli pac ze imas. Samo ne me tepst ce ti kdo vdre v racunalnik.

A se da dobit tak router oz. switch, da mi potem ni treba kupit wlan pci za stacionarnega in bi samo z mrežno se gor priklopu, hkrati pa bi bil za switch oz. router tudi access point za moj prenosnik.
Da.

Kje dobit tak AP najceneje, in kolikšno okvirno ceno naj pričakujem?
STFW

Kaj naj pazim pri nakupu take AP.
Da te ne z*******.

Kaj je razlika med AP in AP-routerjem?
V eni besedi in vezaju.

Mislim oprosti ampak ti bi pa res rad vse na pladnju. Okej tokrat naj ti bo. Trenutno imas kot pravis dve mrezni, kar pomeni da ti ta racunalnik sluzi kot ruter. Kar pomeni da je med racunalnikoma ki sta povezana direktna povezava brez switcha ali huba (ne vidim drugega razloga da bi moral imeti dve mrezni; drugic predvidevaj da nismo jasnovidci in poskusi opisati tvojo obstojeco mrezo malo bolj natancno). Lahko naredis naslednje:
- Nabavis AP-ruter in nanj povezes ADSL in vse ostale racunalnike. Cena: mucho grande (~ 25-30k). Je pa tudi najenostavnejsa resitev.
- Nabavis dostopno tocko (AP) ter switch in na switch priklopis vse racunalnike in AP. Enakovredno prvemu nacinu le racunalnik z dvema mreznima bi moral malenkost nastaviti. Cena: da te kap (~ 10k-17k) + switch (5k - 8k).
- V racunalnik z dvema mreznima das se tretjo in nanjo priklopis najcenejso dostopono tocko, ki jo lahko najdes. Cena: visoka (~ 10k-17k) + mrezna (2k). S tem je tvoja mreza dejansko unikatna in lahko zacnes postavljati rekord pri stevilu mreznih v enem racunalniku. Racunalnik z dvema mreznima bi v tem primeru zahteval nekaj malega dela, je pa izvedljivo.
- Ne nabavis nicesar in uporabljac oziceno mrezo. Cena: popolnoma sprejemljiva (~ 0 SIT) + pivo (~ 100 SIT).
Ce nimas kaj dosti izkusenj z mrezami si nabavi AP-ruter. Se vedno bos moral prebrati navodila, ampak dejansko imas precej moznosti za uspeh.

Glede cene WLAN opreme se vedno velja kratica STFW (search the fucking Web), kar pomeni da se mi niti slucajno ne da brskati po spletu namesto tebe. Rabljeno opremo lahko ugodno dobis na Bolhi.

Pri nakupu moras ponavadi paziti samo ce zelis da vec dostopnih tock sodeluje med seboj. V tvojem primeru to pac nima smisla.

Razlika med AP in AP-ruterjem je pa v tem da lahko priklopis na AP-ruter ADSL modem in vse racunalnike, AP pa lahko priklopis le na nek drug ruter (racunalnik z dvema mreznima). Enostavno povedano AP-ruter = AP + switch + ruter.

Paramedic ::

CCfly, vidim da si bi v trenutku pisanja mal zatežen, zato ti ne bom preveč težil. Sej ni blo treba vse 'na pladenj dat' ker sm mel že kr dobro izrisano kaj naj naredim. To, kaj naj pazim sm mislu recimo, da naj ma router tudi 10/100 priključke, ker mam pač navadne mrežne tudi. A majo to vsi AP-routerji ali je treba pazit? Z okvirno ceno sm mislu, kolko bi vi dali, če bi AP router kupovali, do zdaj sm vidu 25-35, tak da ceneje zgleda ni nikjer.
Torej pri men pride v poštev samo če kupim še wlan pci kartico (ad-hoc) ali pa če kupim wireless router (AP), razlika v ceni pa je ok. 15k, s tem da dobim še firewall v njem, namesto od xpjev:D. Mogoče bi se splačalo kupit varianto, ki si jo CCfly omenil, navaden switch+AP, ki je mogoče mal cenejša ampak manj zanimiva v primerjavi s wireless routerjem. Je še kaj za dodati?
End transmission.

CCfly ::

Kaksen je smisel ruterja brez ethernet portov ? Ce placas 30k za ruter bi ti moral se kavico skuhat.
Tisti firewall ni ne vem kaj. V bistu lahko samo forwardas porte in dovolis dostop masinam glede na njihov MAC naslov. Ce hoces dober firewall ti preostane samo posebna masina z Linuxom / BSD. Je pa res da je boljsi od tistega zmazka v XP.

Kot dokaz lahko vidis koliko servisov je odprtih na ruterju:

Starting nmap V. 3.00 ( www.insecure.org/nmap/ )
Interesting ports on (192.168.1.1):
(The 1599 ports scanned but not shown below are in state: closed)
Port State Service
80/tcp open http
6668/tcp filtered irc

Nmap run completed -- 1 IP address (1 host up) scanned in 6 seconds

Phoebus ::

Emmmmm....samo tole je mal drago access point pa to.
Jaz priporočam da kupiš 1 mrežno PCI in eno pcmcia in potem daš na eno mašino ki že itak ima lan noter še wlan kartico. V windovsih klikneš "share internet" (ne me vprašat kje ker ne uporabljam windows ampak baje je izi) in je. In si dal nevem....max 15 jurčkov.
Drgač bi pa moral kupit access point za 30 pa še pcmcia je pa 38. Pomisli kaj se ti bolj splača.

Paramedic ::

Zanimivo. Pol mi pa sam še povej, koliko daleč nese običajno ad-hoc v hiši. Ali je pokritost signala po celi hiši?
Zdej se bolj nagibam, da bi kr router kupu, sam je žal precej drag. Tule sem našel enega.
Phoebus: prenosnik ima vgrajeno 54mbps. Lahko izbiram med še eno wlan pci za 11k v JAE, lahko pa kupim tisti router zgoraj za 32k.
O routerju razmišljam, ker mam s tem trenutnima 10/100 mrežnima problem, ker mi p2p programi napišejo, da so pod firewallom, čeprav ga izklopim povsod, na računalniku z direkt povezavo na adsl pa v redu dela. Isto bi blo, če bi kupil samo še wlan pci kartico, še vseeno mel ta problem, le da potem z brezžično povezavo, namesto z 10/100. Pa še ni treba da bi bil en rač. prižgan zaradi drugega, ki hoče na net.
End transmission.

CCfly ::

Tudi to bi delalo. Sicer pa imam obcutek da ga mika ruter. Okej samo se en namig: Malo ceneje

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: CCfly ()

Paramedic ::

CCfly: zdej si me pa spravu en smeh. Našu si najcenej (ta Asusov router) v trgovini, za katero nisem prej vedu da obstaja (je kr nova), do tja mam pa 10 minut -- PEŠAČENJA >:D :D.
End transmission.

SasoS ::

Dajte nekaj ločit. Ako imate mašine, ki grejo na net preko NAT-a (internet connection sharing, router, etc...) in imajo lokalni ip (10.x.x.x, 192.168.x.x, etc) potem se bojo mula in podobni programi VEDNO razburjal da je vmes firewall, tudi če dejansko firewall programa NI. To je zato ker (poenostavljeno razloženo) ko gre connection ven, NAT box (prej omenjeni router, ics) zamenja lokalni ip s svojim in pošlje to na internet, ko se pa mula hoče povezati nazj pride pa samo do routerja (na katerem pa mula ne laufa). V takih primerih je VEDNO treba uštimat port forwarding.
Še to...pomoje se res splača bolj nabavit wireless router kot pa AP. Razlika v ceni ni toliko velika, hkrati pa tak router deluje tudi kot navaden switch...

Paramedic ::

SasoS, hvala za pojasnilo, poznam še nekoga s tem problemom. Lahko še mogoče razložiš, kako se natavi port fowarding? Sej sem mislil, da bi bilo treba nekak dostavit prejete podatke do tega rač., ampak sem mislil, da je vse kar lahko naredim, na FW odprem ta port.
Sicer pa ni več dolgo, da dobim ta router, na Asus WL 500G še čakam, da dobijo. Upam, da sem dobrega staknu.
End transmission.

CCfly ::

Port forwarding je v ruterju cist lahko nastavt. Ponavadi ga najdes pod DMZ (Demilitarized zone). Ce mas router na masini z Linuxom, se moras pa z iptables poigrat.

Caligula ::

Za WLAN komponente se ti splaca v JAE poklicat k se mi zdi da so meli WLAN kartice po 5 jurjev. Dost ugodno.

CCfly ::

Najcenejse kar je na ceniku je:

WL-120G 54Mbps brezžična PCI kartica 11.160,00

Caligula ::

Cenike majo oni bolj tko tko.
V JAE se poklice.

Sam akcijo ponavad posodabljajo.
Pred kratkim so mel na prvi strani.
Poklic pa vprasi, ce se to se dobi, ce je na zalogi,...

Tist cenik je zlo zlo tko za okras se mi zdi.

Paramedic ::

Takrat sem potem nabavu MSIjev 54MB ruter za 22k. Zdej pa, če kaj veste o morebitnem izboljšanju dometa/hitrosti, ker mi ne lovi po celi hiši ;(.
Pa pingi so preveliki, 200ms. Sam zanima me teoretično, če se da kaj izboljšat.
End transmission.

CCfly ::

Hitrosti so vedno bolj mizerne, vsaj glede na specifikacije. Pingi so bolj odvisni od kvalitete signala. Kar se tiče pa izboljševanja kvalitete signala je pa tako tako. Lahko si priklopiš kakšno močnejšo anteno na ruter, ampak dvomim da ti bo to po hiši kaj pomagalo. Jaz bi dal raje tja kamor ti ne lovi še en access point, ampak potem moraš pa spet kable do access pointa vlečt. Vseh ostalih možnosti, kjer se access point poveže kot most ti pa ne priporočam, ker moraš imeti enakega proizvajalca, ponavadi pa še identični model.

Paramedic ::

Mam tisti dve zunanji anteni, a se da kako naredit močnejši, ali pa zamenjat eno z usmerjeno npr.?
Trenutnu se mi zdi mogoče le, da bi dal router bolj proti središču hiše, ampak še takrat najbrž ne bo delalo ravno najbolje verjetno.
A je to kaka slabost, če je wlan kartica vgrajena v obliki mini-pci v prenosniku, a take kaj slabše vlečejo kot pcmcia?
End transmission.

CCfly ::

Ja da se jih zamenjat, samo ce tisti anteni nista snemljivi, jih raje pusti na miru. Problem je da Wireless deluje odlično dokler nimaš ene dobre stene vmes. Tudi antena tukaj ne bo veliko pomagala. Meni že na 50m z eno steno ni več vlekl.
Tista mini-PCI zadeva (Centrino ?) ima ponavadi sprejemnik na zadnji strani zaslon in lovi bolje kot tiste PCMCIA zadeve.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Internet + IPTV preko WLAN omrežja

Oddelek: Omrežja in internet
2822878 (13705) umexteacher
»

Wireless router ali AP?

Oddelek: Omrežja in internet
151915 (1751) pujsek_
»

Sheranje interneta preko WLAN povezave?

Oddelek: Omrežja in internet
192465 (2228) ABX
»

Wireless LAN - Prosim pomoč

Oddelek: Pomoč in nasveti
101504 (1391) pujsek_
»

wireless LAN (strani: 1 2 )

Oddelek: Strojna oprema
734548 (3301) pujsek_

Več podobnih tem