» »

Wireless router ali AP?

Wireless router ali AP?

rintintinc ::

Okej, lahko bi se googlal, našel in se naučil, a ko ste že tako prijazni... :)

Zadeva je taka. Trenutno imam dva računalnika v mreži (in internetu) preko switcha. Problemov ni nobenih, nastavljat tudi ni treba nič. V kratkem pa se ima situacija spremeniti. Namreč, drugega računalnika (tistega, ki ni v neposredni bližini ADSL modema / switcha, do njega gre ene 20m kabla) se bom znebil oziroma ga bom zamenjal s prenosnikom, ki wi-fi karto že ima.

Konkretno me zanima kakšna je razlika med routerjem in access pointom. Rabim nujno router? Ali zadostuje že nekaj, kar bo podatke brezžično prenašalo med swithom in wi-fi karto prenosnika? Fora je, da bi rad ohranil sedanjo enostavnost povezljivosti, brez da se zajebavam z nastavitvami routerja. Kaj svetujete? Je sploh možno?

Pithlit ::

Boš pač AP v switch povezal pa je (namesto compa k se ga boš znebil). Tako ti vse ostane kot je.

Če misliš pa met še tretji komp je pa že bolj smotrno o routerju razmislit. Razlika v ceni je itak minimalna (nastavljanje pa tud vzame enih 5 minut vsega skupaj).
Life is as complicated as we make it...

Zgodovina sprememb…

  • spremenila: Pithlit ()

cryptozaver ::

Nacelno je razlika med AP in ruterjem le ta, da ima router vgrajen se nekaj portni switch. Razlika v ceni je skoraj 0, torej ce prodas switch in kupis ruter si v plusu. Ce ze imas ruter je boljse in enostavneje imet vse PC-e obesene nanj (firewal, NAT, samo 1x nastavis pppoe...)

tec ::

Ce veliko uporabljas p2p programe, ti jest bolj priporocam AP. Skoraj vsi (nam cenovno dosegljivi) wifi routerji imajo tezave z mulami in dcji. Preberi si malce wlan-sat forum, kjer bos bolj seznanjen s to problematiko. Iz mojih prakticnih izkusenj ti povem, da mi mula in dc obesita asusov wl-500g in linksys wrt54g in nobena nastavitev ne pomaga dolgorocno. Zato jest saltam na AP in en linux box router.
Je pa res, da veliko ljudem wlan routerji delajo cist normalno.

OldSkul ::

Čak ti malo.
Praviš, da ti mula obesi Linksys WRT54g??
Jaz mam popolnoma nasprotne izkušnje. Meni router ne crkne niti ko laufam skupaj bittorent in mulo in to po več dni skupaj. Imam pa ADSL in Callisto modem.
Imel sem pa tudi Asus WL.500g router, ki sem ga zamenjal ravno zaradi obešanja toda zdaj je zunaj nek nov firmware, ki zgleda, da popravi to nevšečnost.
Vsekako pa hitro upit Linksys router, ki je za ta denar daleč najboljši. Pa takoj treba naložit modoficiran firmware (HyperWRT ali kakšnega drugega).
Tukaj je odličen forum o Linksys proizvodih!

tec ::

Ja, sej pravim, da ljudem deluje. Jest imam gor satori fw, vse nastavljeno pravilno pa se vedno ne dela. Takoj ko zalaufam mulo mi net popolnoma ckrne. Sicer mula vlece, ampak nic drugega ne dela. Tudi na router se ne morem povezat. Ko mulo zaprem, se po eni minuti vse postavi lepo nazaj. A mi hoces malo bolj podrobno povedat kaksne nastavitve imas.
hvala

OldSkul ::

Kot prvič bi jaz dal gor HyperWRT firmware.
Zdaj bom povedal nekatere moje nastavitve, ki sicer ne bodo pripomogle k rešitvi tvojega problema ampak OK.
MTU size: 1367
Wireless network mode: G-only
Channel:10
Transmit power: 62 mW
FrameBurst: enable
Potem imam pa samo še za mulo in bittorent porte naštimano.
Drugega se mi zdi, da nisem spreminjal.

rintintinc ::

Hm, ja, tudi zato sem se nagibal k nakupu APja. Ampak...sej tele dva omenjena routerja se da itak pripravit do tega, da delujeta kot navadna APja, rajt?

Katerega torej priporočate? Asusovega al Linksysovega? :)

alesrosina ::

No da sej st povem .... pomoje se ti bl splaca router, ko ga enkrat skonfiguriras, ti stoji in ne jebes vec zadeve. In tudi v samih windowsih ni treba konfigurirat čisto nič, vse maš že narejeno (samo nastaviš na dinamični ip in že je vse nastavljeno). Tko da .... jst osebno sem imel probleme D-Link D624+, ki sem ga zamenjal z Linksysom, ki pa laufa ze nekaj mesecev ne da bi se ga sploh dodatknil, nikoli ni zastekal (firmware imam gor original). Tud mulo dost laufam, doma mam postavljen tud web in mail server, pa zadeva zelo lepo spila.
Zdej razlika v ceni med routerjem in AP je pa tudi nična ... ne vem, sam se odloči, jst bi na tvojem mestu vzel router.

bastadu ::

Nacelno je razlika med AP in ruterjem le ta, da ima router vgrajen se nekaj portni switch.
Jaz se ne bi ravno strinjal s to izjavo:\

danielka84 ::

zakaj pa ne?...

AP ima ponavadi samo en LAN port ki ga povees v ze obstojece omrezje ali direkt v mrezno, adsl modem.... in sluzi samo kot vmesnik med zicnim-brezzicnim omrezjem.

Wlan ruter je pa kot en mini PC. No, ta se pa lahko samostojno poveze na net in deli to povezavo po omrezju + to kar dela AP. Poleg tega se ima ponavadi vgrajen 4-portni switch, na katerega pac priklopis pcje.
Ima se tudi par dodatnih funkcij... firewall, DHCP, ...

Bil sem v enaki dilemi, pa sem se raje odlocil za Wlan ruter, ker s tem dobis se vgrajeni switch... Lahko pa seveda izklopis Ruter del in ti deluje samo kot AP+4port switch.

Kot so ze omenili, so problemi z p2p progremi(emule, dc++,..), ki enostavno sesujejo ruter. Zato tud jaz prisegam na AP + linuxbox(en star pc p1 150, 64 rama.. pa clarkconnect linux software). Na zadevi net dela brezhibno! 3 pcji z vklopljeno mulo + ostalo normalno delo (brskanje, email, internet radio...).
priporocam!

lp

nurmaln ::

Da še jest mal pomodrujem 0:)

Linksysov wireless router ni čist isto kot AP z vgrajenim stikaalom. AP ima kar nekaj naprednejših fuinkcij, ki se navezujejo na varnost brezžične mreže. Vprašanje je samo ali vse te funkcije potrebuješ.

rintintinc ::

Ja, ampak se da tale router prepričat, da dela TOČNO TAKO kot samo AP? PuLpKeKs, imaš torej ti AP al si samo router naštimal tako, da mu deluje samo ta del?

pujsek_ ::

Jop Asusov in Linksysov ruter lahko zlahka preključiš v delovanje APja, izklopi se celoten ruting in vseeno pa še lahko uporabiš switch. Če se odločaš za Linksys dostopno točko mislim da nimaš kaj izbirat, saj ima 2x večjo funkcionalnost ruter!
Mi smo opazili le eno izboljšavo APja pred ruterjem, APji med sabo znajo v bridge varjantah oz. WDS povezavah lepše, hitrejše in močneje komunicirati med sabo kot WRTji!
Če je pa omrežje mešano z clienti pa je boljša varianta zopet ruter.
Welcome shop.wlan-sat portal...

bastadu ::

Nacelno je razlika med AP in ruterjem le ta, da ima router vgrajen se nekaj portni switch.
To je zato, ker je večina teh domačih routerjev kombinacija routerja in switcha. Router sam po sebi ima samo vhod in izhod (primer: računalnik z dvema mrežnima; ena gre v modem druga v LAN). Tako da ta stavek velja samo če fizično gledamo AP in router (izgled), po funkcionalnosti pa sta si povsem različna... Za več priporočam branje tele teme, kjer nekdo ni ravno vedel, kaj je switch in kaj router...

pujsek_ ::

Prav imaš no...
AP je v bistvu wlan switch, ruter ima vgrajen AP z dotatnimi svojimi rut. vmesniki!
Da pa nebi vsak kupoval samo ruterja so pač nekateri proizvajalci to porihtali tako, da wlan ruterji nimajo vseh opcij delovanja APja. npr: D-Link!
Welcome shop.wlan-sat portal...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kateri firmware uporabiti za router LinkSys WRT54G (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
606807 (4880) plavko61
»

Ruter, ki je uporeben tudi za P2P in torrent

Oddelek: Kaj kupiti
413678 (2400) pujsek_
»

Sheranje interneta preko WLAN povezave?

Oddelek: Omrežja in internet
192467 (2230) ABX
»

Wireless LAN - Prosim pomoč

Oddelek: Pomoč in nasveti
101507 (1394) pujsek_
»

WLAN rešitev

Oddelek: Strojna oprema
201490 (1197) CCfly

Več podobnih tem