» »

kabelski internetnet VS. ADSL

kabelski internetnet VS. ADSL

1
2
»

Tito ::

52Mbitov je realnost. Na siolu so igračko dobili in kmalu se bo začel prvi krog testiranja. Trenutno zadeva laufa le v siolovem centru (torej znotraj hiše) vendar se bo kmalu zadeva razširila. Seveda je nekaj omejitev za vDSL in to je predvsem oddaljenost od central. Saj po enem km zadevi drastičo začne padati pasovna širina. Vendar tudi za to je rešitev, povleče se optiko do strnjenega naselja in potm vse te hiše dobijo normalno pasovno širino. O 500Mbitv na kablu se lahko le smejem taki neumnosti. Zanima me, če lahko na tem omrežju zdrži 10Mbitov. Zelo dvomim le v primeru da vzameš le internet in se odpoveš televizijskim kanalom. Pa ne fantazirajte, ker ni vse v kablih... Ko ste tako pametni mi pa pokažite kakšno tehnologijo, ki dovoljuje 500Mbitov na kablskih omrežjih. Lepo vas prosim za tako stvar rabiš optiko in ni varjante brez nje!

pumaxx ::

link_up

Ja kje pa ti živiš? Digitalni kabelski kanli pri nas obstajajo že mislim da eno leto, prav zdaj pa jih na veliko reklamirajo po tv.Letos bi naj prišel tudi plačljivi filmski program (mislim da HBO) z slovenskimi podnapisi.


http://www.triera.net/tv.php?index=digi

aja pa še to (za tiste ki imajo siolTV) gledaš lahko na toliko televizorjih koliko jih pač imaš oz "setopboxov" ( na vsakem svoj kanal);)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: pumaxx ()

Hux ::

500Mbit? lol. 50Mbit je verjetno mislo. Ampak se to je za vse uporabnike v enem vozliscu in ne za vsakega posebej kot pri VDSLu.
Rekli so da bo najdrazji VDSL paket stal 25 jurjev. Rekli so tudi da bo 24Mbit maximalna hitrost in ne 54 al kolko ze teoreticno prenese.

Pri kabelski TV predvsem zvecer ko celo naselje gleda TV postane slaba zasnezena slika. Sicer ne tak hudo ampak vseeno.

Slike pa kr parkrat sfali na mesec. Ene 3x povprecno.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Hux ()

Rotty ::

Kaj pomaga VDSL ljudem, katerim prvi sosed ni centrala? Že tako je komaj 70% pokritost z ADSL-jem v SLO, VDSL pa nese 5x manj! Tisto, da bo pa telekom vlekel optiko v vsako vas v dogledenem času, pa ti kar lepo pozabi!
Hvaljenje o X kanalih je povsem brezveze. Če bi imel 500 kanalov, bi jih gledal največ 10! Vse drugo so razne TV Albanije, TV Indije pa Topshopi in ostal crap!

Dokler ne bo optike v vsako hišo, bosta kabel in xdsl močno pešala eden za drugim v določenih stvareh. In zmagovalca ne bo, pa če se še tako trudite argumentirat svojo zadevo (vsak berač svojo malho hvali).

pumaxx ::

hux pravi:

Pri kabelski TV predvsem zvecer ko celo naselje gleda TV postane slaba zasnezena slika. Sicer ne tak hudo ampak vseeno.


Haloo. Postane snežena slika? Zaradi več vklopljenih televizorjev?
Veš 18 let popravljam TV aparate pa tako grobe še nisem slišal.Kaj misliš da TV-i požirajo signal?

SasoS ::

Tito: kvasiš neumnosti. Koaksialni kabel ima okoli 850Mhz pasovne širine (verjetno bi se dalo še zvišat proti 1Ghz če bi se oprema nadgrajevala). Siolova bakrena parica pa 1Mhz. Kabel ima teoretično 850x večjo prepustnost! Kabelska omrežja so večinoma na optiki, optika je potegnjena do vsake razdelilne omarice, šele od tam gre naprej koaks. Zato se kabelsko omrežje imenuje HFC (hybrid fibre-coax). V en televizijski kanal (8Mhz širine) spraviš po Eurodocsis standardu 56Mbit, če znaš delat segmente (in vložiš poljubno $$) bi lahko načeloma skoraj vsaki stranki dal svoj kanal za net. ADSL komaj zmore 1 ali 2 kanala, na kablu bi jih lahko hkrati gledal več kot 100. Zakaj torej ni tako?? Zaradi nesposobnosti kabelskih operaterjev. Imeli so neverjetno prednost...ko se za ADSL pri nas sploh še vedlo ni, je bila kabelska oprema na voljo. Vsakemu uporabniku (vsaj v večjih mestih) ki je danes na DSLu bi lahko prodali kabelski modem. Trg bi lahko bil zasičen preden bi siol sploh začel testirati ADSL. Poglej Telemach...kakšna nesposobnost. Bil sem skoraj 2 leti njihov naročnik in sem jih samo klel. Neprijaznost, nedelovanje...to ti ne prinese novih naročnikov. Celo omrežje bi lahko zdigitalizirali pred leti. Poglej...siol ti računa 3 jurje za siol tv, na kablu si do nedavnega samo za settobox moral plačati 40 jurjev! Ni čudno da folk kar dere k siolu. Analogni kanali ti zasedejo okoli 4x pasovne širine, namesto 70 navadnih bi lahko imel 200 digitalnih. Vsi govorijo da je optika prihodnost. A bo Telekom polagal optiko do uporabnikov? Naka...oni bodo izžemali svoj socialističen baker do onemoglosti (napeljave so vse stare 30+ let)...kaj pa kablaši? Verjetno bodo spali na svojih analognih kanalih dokler jih ne bo (ali pa jih že) kdo brcne u rit. Do nedavnega so bili tudi sami monopolisti na svojih področjih...zdaj ne več. Na srečo :D

Soprano ::

@Tito in Hux: 500 Mbit/s preko kabla da ne gre? Tukaj je 1 Gbit/s:

http://www.naradnetworks.com/

Sicer ni standard DOCSIS, kar pomeni, da je oprema verjetno precej dražja, ampak se da =)

Soprano

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Soprano ()

Hux ::

Ce nevidis govori o hibridu optic-coax kablu od poeratorja dalje da se cena zniza.
Posamezna vozlisca so se vendo omejena sej ti nebojo optike vlekli tu ce ce skrtajo z hibridom samim.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Hux ()

chucki ::

Moj kabelski operater mi ponuja tudi digitalni sprejem slike ce hoces,tak da je slika sigurno v nulo dobra.
AMD Ryzen 1700/NZXT Kraken X62/Asus ROG Crosshair VI hero/DDR4 16gb/SSD M.2
EVGA GTX 1080 Superclocked/SB Z/NZXT H440 case/ Asus ROG PG248Q
Samsung Q7FN65 + PS4 PRO + VR <3 + Nintendo Switch

pivmik ::

Sej to je fora, ker smo tvoj operater. V tvojem kraju.
Kaj pa ostle 90% Slovenije?
LP, Gregor GRE^

Soprano ::

Picnik, to imaš prav, ampak meni osebno šteje samo to, kar nudi operater v mojem kraju. Kaj nudi / ne nudi drugje, me ne zanima preveč =)

Soprano

pivmik ::

Pol pa ni treba pisat tukaj tega.
LP, Gregor GRE^

Soprano ::

Zakaj pa ne? A to, da pa en ponudnik v Koreji nudi v dveh ulicah 1 Gbit/s za $20 pa je pomembno ali kaj?

Govorimo o tehnologiji (kabel/DSL) in ne o tem, kdo pokriva večji teritorij.

Soprano

pumaxx ::

Kolior jaz vem je digitalni signal možno sprejemati od Ormoža do Slovengradca in od MB do Lj ker so ti med seboj povezani z optiko.(tako tudi naše selo)

Hux ::

Vsak dan moram 2 al 3 kanale malo fino urejat drugace se sence drugih vidijo not.

Da ne omenim kako slabo sliko sem mel celo leto na ORF1 in RTLu. Zaj se je sicer porihtalo.

En HDTV film mam. Slika resno lepa. Sicer je v Xvid kompresiran ampak vseeno.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Hux ()

pumaxx ::

Ja potrebn si novega televizorja ker modlacija kanala je v bazni postaji in je frekvenčno fiksirana.Če bi bilo tako kot ti praviš potem bi selilo vsem na kablskem omrežju.Imaš napako v medfrekvenci ali kanalniku (ali slab televizor) ki ti slabo ločuje kanale.

ali mogoče govoriš o digitalni TV ?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: pumaxx ()

Tito ::

KAko lepo je da ste tu vsi tako pametni. In to da je 52Mbit teoretična meja ni res. To je čisto praktična meja, ki je enostavno dosegljiva le sosed mora imeti centralo... Tako telekom kot kablski operaterji imajo možnost da polagajo obtiko saj večinoma so luknje skopane in samo dodajo nove vode in to je vse... Sploh pa ni važn da pride optika do hiše ampak le do naselja tako da skrajšaš pot do centrale (to je rešittev za vse ki so več kot kilometer oddaljeni od centrale).

Potem pa o teh nesrečnih terabitih katere premore kkabl... No pa mi povejte kateri kablski operater ponuja ali načrtuje trženje takega paketa v bližni prihodnosti. Pa mi naj nekdo pove kdo bo lahko na kablu dosegel 20Mbitov...

Hux ::

Tito ce se neves siol tudi nebo vec kot 24Mbitov ponujal maximalni in najdrazji paket do uporabnika na 1500 metrih.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Hux ()

Tito ::

Ne bo še ponudil več kot 24. SAmo kdo ti trenutno nudi več... In komu zaupaš pa je vprašanje... Jst Kablašem ne zaupam nič, ker so notri sami nesposobneži. Normalno da so imeli izredne možnosti, da bi stvar dobro izpeljali vendar je nihova digitalna televizija ena velika žalost!:D

KoReNJe ::

dej hux ne kvasi neumnosti da ne bos spet ob nick na ircu. pejt v neko solo kjer majo elektrotehniko ka vidm da nimas pojma.
razn ce sprejemas prek satelitske antene tv programe. sam pol vidm da nimas pojma ka ne ves kva je kej...
tito je sicer na visji razvitosti... hoce bit pametn, sam se vedno govori bedarije. sam zato ka mu catv ni vsec, misl da je prenos preko telefonskih zic boljsi.
+ 52 teoreticno ni nikoli 52 prakticno.
pa kdo je ze reku o gledanju vecih kanalov od siol tv prek ene linije? torej cez 8mbps se da zbasat vec kot 1 5mbit/s program? no da se jih 100, sam ne bodo vec 5mbit/s...
+ pumaxx neki ve...
+ tito, prenos preko kabla je odvisen od strojne opreme, in ne toliko od kabla. in od nasicenosti omrezja.

+ huxova vsaka izjava je neumnost. verjetno pomanjkanje izobrazbe

Hux ::

Lol ti si neko dete. Idi se igrati z tvojimi 8 letnimi kolegi v peskovnik.

Soprano ::

LOL, Hux - kupi si spodoben TV =)

Tito ::

+ tito, prenos preko kabla je odvisen od strojne opreme, in ne toliko od kabla. in od nasicenosti omrezja.


Če se ne motim sem ravno jst to izpostavil, da ni vse od kabla odvisno ampak da je glavno vse ostalo. Tako mora biti vse na centalah poštimano in pri uporabniku.

Kaj naredi vDSL razdeli kabl na več manših podenot (mislim da na 247 ali nekaj podobnega in vsak ima razpon 4kHz). Stem pridobimo večje hitrosti in enostavno gre le za evolucijo xDSL tehnologije. To naj bi bil vrhunec, morda bodo še kaj pometnega odkrili vendar dvomim da bo kakšna drastična novost. Drži tudi da v 8bit ne morš stalčit več kanalov ravno zato bodo pri Siolu ponudili vDSL. O tem da je 52Mbit največja vrednost, katero lahko dosežemo le v neposredni bližini strežnika (tako kot ima ADSL 8Mbit fizične omejitve). Velik problem je le ta, da se na oddaljenost vdsl prehitro "zmatra". Tako da vse kar je več kot kilometer stran od centrale ne bo okusil hitrega prenosa. Rešitev pa je kombinacija optike in vDSLja. O tem sem že govoril.

O elektrotehniki sicer nimam zelo veliko pojma ga pa imam dovolj da razumem kako tehnologija deluje in kaj se mi bolje izplača in sam zagovarjam tistega operaterja, ki mi nudi boljše pogoje! Če pa je monopolist me pa ne briga. Dokler imamo v svetovnem merilu tako cenovno kot tehnično ugodne rešitve me ne moti noben monopol. Malo si poglejta kaj imajo na hrvaškem in kaj v nemčiji...

Myth ::

Hmmm... Ajde, recimo da je primerno topicu... Pa ste sploh prebrali prvi post oz. vprasanje? >:D Cisto ste zabluzli, po domace povedano... Sedaj si oni misli, da smo totalno zmesani na ta dvoboj kabla vs. dsl ... *blah*

Odgovorite na tisto vprasanje in zaklucimo temo, prosim

En lp
¤ Space is Mystery. And Myth is on Earth. ¤

SasoS ::

A mi lahko nekdo prosim razloži ker nimam pojma ker je hitrejši - kabelski interrnet ali ADSL( če bi primerjal dva paketa ki bi imela isto hitrost 512 kbps).
Če sta oba 512 kbps, potem na obeh dobiš 512 kbps - teoretično. V praksi teh 512 kbps ne dobiš edino ako si pri Telesmehu, pri vseh ostalih normalnih ponudnikih pa ja.
A je res da več k je uporabnikov na kablu počasnejša je povezava?
To velja za VSE povezave. Internet je shared medij...ako se na nek server obesi miljon folka tudi tebi optika ne pomaga nič. Razlika ki jo naveliko oglašujejo (predvsem ponudniki ADSLa) je to, da imaš pri xDSLu povezavo do DSLAMa (do centrale) samo ti, in se šele od tam naprej deli (kar ti recimo, če ima ponudnik premajhno pipco do DSLAMa in naprej prav tako nič ne pomaga), pri kablu si pa deliš tistih 56Mbit z vsemi ki so na istem kanalu. Kot že rečeno...oba načina povezave sta enakovredna, razlika pride pri postavitvi omrežja. Dokler bodo kabelski operaterji imeli vse ponudnike na enem modemu ker se jim ne da vleči optike do ISP-ja, dokler bood celi segmenti omejeni na 6Mbit, do takrat bo pač kabel v očeh uporabnikov veljal za slabšo tehnologijo :D

link_up ::

grrr...zdej sm pa jezn ... prevec.

pri telemachu se trudjo, pri siolu smejijo, ker vejo, da je tm itaq odvisen od njih. uglavnem najhitrejsi net je, ce das na pcspeaker jogurtov loncek in z vrvico zvezes drug loncek na drugi masini....

link_up ::

@pumamax

sorry nism vedu, da triera ponuja dvb-c :)

btw...tisto, da lahko sioltv gledas na tolk tvjih kokr mas setbox-ov...ammm...8mbit linija...2mbit kanal --> 4 kanali max naenkrat

Freelancer ::

Joj no, da se ne boste se stepli vsi :). Meni se zdi to, da bo siol ponujal vec kot 24mbit tudi mozno. Pri ADSLju smo najprej imeli samo 0.5mbit, potem pa so prisli novi paketi. Lahko, da bo tako tudi pri vDSLju. Tist ko je bliz centrale, ga kvaliteta signala ne skrbi kaj prevec. Sej pri ADSLju tud ne morejo vsi imeti polne 8mbit hitrosti.

Tito ::

btw...tisto, da lahko sioltv gledas na tolk tvjih kokr mas setbox-ov...ammm...8mbit linija...2mbit kanal --> 4 kanali max naenkrat


Pri iptv so kanali kodirani od 4 mbite do 6 mbitov, odvisno od kanala. Skoraj vsi kanali majo odlično sliko razen slovenski... Vendar bodo kmalu siolovci signal kodirali kar v TV postajah in ga pošiljali v center in potem v omrežje... Tako da bo slika še boljša kot če bi zadeva šla preko satelita...

pumaxx ::

Link_up

Narobe si me razumel, na kabelski lahko gledaš na tolkih televizorjih kolikor imaš setopboxov ( na IPTV lahko zaenkrat samo to sanjajo)
btw Triera ne ponuja digitalnih kanalov ampak je tam samo spisek. Ponudnik je mislim da Telius.

link_up ::

pumaxx...aja sm mislu, da govoriva o iptv...my mistake :|

telemach se na digitalno tv pripravlja ze vec, kot leto dni. Od njihovih virov pa zves razne neumnosti, npr. kako bodo oni ponosno kodirali v seca 3 sistemu (evropske tv postaje sele menjajo na seco 2, a tm bo zacel s trojko;(( )...telemach je se dalec od solidne dvb ponudbe...

let's hope for the best

link_up ::

Tito spet kvasis neumnosti.... slika bo boljsa kakor pri satelitskih ponudnikih? Pa ves da ima en transponder na satelitu pasovno sirino okoli 40 mbit??

no kakorkoli...rtvslo kodira v digitalno obliko z 6-8 mbit...odvisno od oddaje oz. filma. ravno tisto kodiranje 4-6 mbit je problem, da v bajti ne mores imeti vec setboxov...

pivmik ::

1 transponder ima basovno dolžino 40mbit ampak na en transponder stlačijo vedno po več kanalov.

In če že... kaj ti pomaga 40mbit prenos, če pa je orignal kvaliteta posnteka v kurcu(slika POPTV iz antene in podobno).
Fora je v tem, da se bo zajemalo sliko direkt v studiu POPTVja in Kanala A.

Telemach je pa itak smet od smeti.


Kabelski ponudniki bi mogli ponujat SIMETRIČNI dostop do interneta, to je še ena prednost kabla! Download 2mbit = Upload 2mbit, TAKOJ bi naročil!!!
Pa firme bi tudi navalile na kabel.
Ampak ne! Oni HOČEJO vedno bit en korak za SiOL-om, čeprav imajo že od zdavnaj možnosti tehnologije ki so superiorne ADSLjev in VDSLjem.

Kableski internet je superioren nad DSL tehnologijami, a kaj ko imamo KRETENSKE kabelske ponudnike!
LP, Gregor GRE^

link_up ::

picnik....ah ja...ok beri tako: pop tv je bivsi mmtv(meglic tv), ki je tudi lastnik telemacha. Torej ima tm ze od jupi jupi kdaj speljano direktno sliko iz studia...za tvslo je tud ze obstajal...samo se neki ni izslo...

pivmik ::

TVSlo ima itak iz satelita MPEG2 kristalno sliko.

POPTV na moji kabelski (Telesmeh) se vidi tako-tako.
Slika more bit v studiu Digitalizirana.
LP, Gregor GRE^

Tito ::

Jst sem govoril da bo imel RTV bolš sliko kot zadaj preko satelita. Pa Glavno je, da si ti najpametnejši in da ne kvasiš neumnosti.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tito ()

pivmik ::

meni se zdi TV SLO preko satelita ker lepa slika.
LP, Gregor GRE^

Soprano ::

Se popolnoma strinjam s Picnikom. Sploh ni vprašanje tehnologije ampak OPERATERJA oz. ponudnika. Nekateri obvladajo svoj posel, drugi pa ne.

Boljše bi torej bilo, da se ugotavlja sposobnost operaterja/ponudnika, če zna tehnologijo, ki jo upravlja, nastaviti/razvijati tako, da bo delovala brez problemov.

Soprano
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

KKS > Triera > UPC > Telemach (strani: 1 2 3 4358 359 360 361 )

Oddelek: Omrežja in internet
180082595408 (760) Han
»

Visoki pingi Siol ADSL 1024/256 (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Omrežja in internet
10210977 (7556) Alexius Heristalski
»

Pomoč! ADSL vs CABL!!! (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
515268 (4365) darkolord
»

Slab ping - What to do?

Oddelek: Omrežja in internet
232347 (1948) KoReNJe
»

SiOL mrk (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
17210197 (10197) hruske

Več podobnih tem