» »

SiOL mrk

1 2
3
4

Dead_Eye ::

Jaz sem pa spet preklinjal router češ da se mi je sesul medtem ko sem pisal post....:D

Adsl je pa itak boljši kot kabel - zdej pa sploh ki ne rabi več ISDN......
The one and only

KoMar- ::

moderator....izbrisano - žaljenje

swar ::

To je pa ja splosno znano da v sloeniji cable sux.Hmal pa bomo mel vdsl medtem ko vi kablasi nimate moznosti niti 10mbitne mrezne izkorsitit do konca >:D

Tilen ::

tile komentarji so itak nesmiselni .. vsak bo svojo robo hvalil logicno.... mislim da je tole zaslo kr fejst off topic.


Tukaj bi se naj diskotiralo o tem za kaksne tezave gre, ce je kdo kaj bolje seznanjem , ce ima kdo VIP na "vrhu" in je bolje obsescen. Nikakor pa tole ni namenjeno kritiziranju drugih ISP-jev in njihovih storitev. Kaj je boljse, zakaj, kako smo ze 100x predebatirali .. in je tole nesmisel. Ce ti pri sedanjem ISPju " ne paše" pac gres k drugemu (ce imas moznost), ce je pa nimas pa si ZAL prepuscen tistemu kar ti je na voljo. In tole ce se misli takole nadaljevat je najbolje da se tema kr zaklene.




lp Tilen

wishmaster ::

Tud pri kolegu se je zgodilo da je imel hitrost 6 Mbitov( seveda realno -za kake pol minute.) Bilo bi fajn da bi skoz ostalo tako:D :D
GIGABYTE GA-K8NXP-SLI,AMD ATHLON 64 X2 4200+,4x1024 RAM (GEIL)
5xWD2000JS(200 GB),Gigabyte Radeon 3870 ...

mare87 ::

Samo ne mi z takimi komentarji Cable sux. Imam 1024/128 Arnes in mam download nekje 119 kb/s in upload 12 kb/s. V Et-ju imam približno 25-30 pinga (včasih manj), kjer igra 18 ljudi. Vsi Adslovci imajo 40 -50 pinga, zdaj pa vi mene povejte zakaj kabel sux??? Imam ga dva mesca in niti enkrat nisem doživel daljše prekinitve povezave, razen kakih kratkih 2 sec. (pa še to včasih). Še preden niso nadgradili povezave mb-lj ni bilo problemov z ne delovanjem interneta.

GET REAL!;(

Tilen ::

mare a ti ves kaksne so krajsave za ARNES? zgleda da ne ves , žal.

Tilen ::

je pa res da ima ADSL v vecini iger vec pinga kot kabl (beri TRIERA vs ADSL)





lp Tilen

darkolord ::

jah leto in pol je kabl veljal za nezanesljivega, zdej se je pa vsa situacija mal spremenila...

Poldi112 ::

Ali je bilo omrezje res ze ob 17.20 nazaj? Ker meni kako uro nazaj se ni delalo.
Sem pa tudi jaz vso opremo resetiral, predno me je nedosegljiv 0801000 razsvetljil.
Pa 5 postov se je napisalo medtem ko sem bral.

Soprano ::

Kolikor sem jaz bral na forumih, je kot nezanesljiv kabel včasih "slovel" Telemach. Po moje iz razloga, ker so pokupili en kup kabelskih sistemov, kjer je vsak od teh imel druge modeme, drugo opremo, druge tehnike, itd. Zato je ponekod delalo v redu, drugod pa ne. Očitno so zadnje čase uspeli zadeve nekako spraviti v red, vsaj po odzivu njihovih uporabnikov sodeč.

V MB pa v vseh letih kar sem naročnik Triere (prej KKS online) teh problemov dejansko ni bilo (ne z izpadi, ne s hitrostmi).

Ajd,
Soprano

PS: Kakšno pipico ima kateri ponudnik v tujino SPLOH NI VAŽNO. Važno je, koliko te pipice je še fraj. Kaj ti pomaga 2 Gbit/s, če je samo 10 Mbit/s proste (zgolj kot primer) ? V tem primeru boljše deluje ponudniku, ki ima 30 Mbit/s, od katerih je 15 Mbit/s fraj, a ni res?

KoMar- ::

18:20 pri meni.

Jakka ::

Kok mi gre na neki k tole berem. Najraje bi vse v živo nadru k govorite da to kar se je zgodilo siolu ni nič takega in kako je kabel en šit in kako moji nevemkomu ne dela na gorenjskem al kje že. Prov popi* sem k sm to s* bral.

Kot sem v eni temi napisu kabelski internet ne ponuja samo en ponudnik in omrežne ni samo eno. Kabelska omrežja po sloveniji so različno stara in različne kvalitete, zato ponekod prihaja do težav, katerih tut jest ne zanikam. Ampak ni povsod tako. Smo tudi uporabniki, ki uporabljamo kabelski internet in nimamo pretiranih težav. O različnih tehnologijah kabelskega interneta ne bi nakladu ker sm to že enkrat povedu, ko so me podobne izjave razp* enako kot dons.
Zato prosim da nehate posploševat težave enega uporabnika s gorenske ali kje na cel slovenski kabelski internet. JA JAKOSLAV TOLE LETI NATE. Da veš, prov razp* sem se ko sem bral tvoj komentar.

In na telemachu ter na trieri, ki sta pomoje najpomembnjša ponudnika kabelskega interneta, pa še amis bom dal zravn, GOTOVO ni še nikoli prišlo do tega kar se je zgodilo siolu danes. Odkar imam kabel, to je leto in pol, ko so začeli uvajati sistem docsis, se take stvari niso dogajale, vsaj jaz nisem za nih slišal, če bi pa se bi pa gotovo.

Tudi siol ni čisto nedolžen. So uporabniki, ki imajo težave z adsl prav tako kot nekateri s kablom. Tako da siol ni nedolžen in tako super kot se vam zdi. Mal berite forum in boste vidl da je tko.

SiOL, kot največji internetni ponudnik v Sloveniji, si ne bi smel privoščiti tega kar si je. Da se mu ne deluje popolnoma nič in to celi 2 uri, no približno, kje na svetu si to vidu? To se dogaja samo pri nas.
Razp* so me pa še izjave od vas nekaterih da zdej vse deluje in da mate hitrejšo hitrost kot mi, ki ne uporabljamo siola. Lepo se je pokazalo, kako tiste, ki dajete take izjave, siol lepo "nateguje" in ste navadne "keš pi*" katere pri internetu zanima samo to, da imajo čim večjo hitrost in to ne v svet ampak proti sebi. Očitno nikoli ne boste ugotovil, da hitrost ni vse. Mal si poglejte kaj počne siol in potem razmislite še enkrat o današnjem dogodku.

Se mi ne da več pisat, gotovo sm same bedarije na konc pisu. Jakoslav in drugi, mal se izobrazite in nehite posploševat. Ker mi gre že mal na k*, da folk take bedarije piše in to se je zgodil že drugič...

Moderatorji: če vam tale moj komentar ni všeč ga lahko zbrišete, ampak svojo jezo sem mogu nekako pokončat...

CaqKa ::

kaj še bo kaka novica danes al je to snezacija dneva?

Soprano ::

LOL =) Itak so takšne razprave brezveze. Da pa Siolov ADSL res ni po celi Sloveniji enak, pa lahko potrdim tudi jaz. Kot sem že večkrat napisal, nam v centru Maribora ne morejo zagotovit več kot 2 Mbit/s, ker je "omrežje zelo slabo", kot pravijo na Telekomu. "In srečni ste lahko, če bo 2 Mbit/s delovalo", so še dodali.

Na vasi pa lahko dajo (nekaterim) tudi 4 Mbit/s, kje je tu logika? =)

ferdo ::

ne, to je senzacija dneva, ker siol na veliko ožema folk, dela pa take oslarije.
Ta mesec nerabi pobirat naročnine oz. uporabe ADSL interneta, tako se opraviči uporabnikom, ne pa neko opravičilce... dejmo bruhat..

nisem uporabnik siola niti nimam kabla doma mam brezžično. Imam pa na šihtu ADSL in ko sem zaklučeval šiht ob 14.25 poštni strežnik NI delu. pa se zamislite, koliko časa so odpravljali napako, in koliko ljudi je bilo adijo..

to zame ni resnost, ker, izhajam iz stališča, če me ožemajo za denar me bodo samo za denar, ostalo pa meni pripada! Če mi pa še intrneta nebodo hteli dat, denar pa pohopsali..?, tako se pa ne gremo. Ampak, pogodba je taka, obrišimo se vsi pod nosom:))

zato toliko smeha iz moje strani, na to senzacijo. to so podobne situacije, ko petelinu odsekaš glavo pa še noge brcajo, po minuti pa nehajo, sej čez leto dni nebo več teh težav z ADSL in kakim kablskim omrežjem, takrat bo že vsa oprema zamenjana:D

Filo ::

sam tole bom reku tud adsl ne dela ne vem kaj dobro seveda ima cajte ko dela dobro ampak:

- za soseda vem, da mu je ping in dl zajebavu skor 1 mesec....seveda oni niso nič jebal kaj šele da bi rekl da bi vedl kej o tej zadevi...
- ko je siol priklopil siolTV je cela naša občina(no skor) bila v pm in je pingal v nebesa poleg tega da od tistega prenosa, ki sem ga plačeval sem dobival npr 3/4, kar mi smrdi, če plačujem celo zadevo...
- potem je bila ista zadeva kakšen teden oz par dni nazaj, ko se je Siol priklopil k nekem amsterdamskemu operaterju in je bilo sploh v pm, ni delal nič tako kot bi bilo treba cel vikend če se ne motim...

tako da ne boste mislili, da ima tudi adsl povsod dobre povezave hehe....drugače llahko pa tudi jest rečem da mi je siol kot operater veliko bolj ugoden...sam škoda, k je telekom uzadi...

para! ::

Jah, zelo aktualna in vroča tema, današnji siolov mrk. Ravno med tem izpadom sem nameraval delat pokol kje v UT,... Pa ni blo nič iz tega. A dialup je delal?

Vsi Adslovci imajo 40 -50 pinga, zdaj pa vi mene povejte zakaj kabel sux???

Ravno pri pingu me nekaj zanima. Sem na ADSLju in v ETju (slo-tech server) mam ping ~25, nikoli se ne dvigne nad 30. Vem pa za par primerov, kjer pingi do raznih (domačih in tujih) gaming serverjev skačejo tudi na 200. Na ADSL povezavi, seveda.

Zakaj? Če je povezava 1Mbit (ali več), ne more prit do takih odstopanj pingov na istem game serverju.

Hudney, komentiram izključno stavek "Očitno nikoli ne boste ugotovil, da hitrost ni vse.". Jaz si kot napredek interneta predstavljam čim višjo hitrost. Pa ti?

LP


Ah, #119 |O
Death before dishonor!

francjoze ::

Kabelski modem ma, boljši ping time zaradi principa delovanja. Namreč kabelskimi modemi deluje pri hitrosti 32Mbit. To je hitrost s katero se pretakajo biti. Tistih 1,1.5,3Mbit je softversko omejeno na serveru (paketki gredo s v=32Mbit, vendar jih pač gre manj).

Načeloma velja večja hitrost Mbit, manjši ping.

Se pravi drži, da ima tehnologija s kabelskimi modemi nekoliko prednosti, vendar je v testih to 5-8 ms.

Vendar pa je stvar v tem, da se teh 32 Mbitov deli z sosedi, za določene ISP-je (nevem za Trierea:)) vem,da imajo tudi do 120 uporabnikov na istem 6Mhz-čnem pasu (se pravi, delijo si teh 32mbit). Kar pomeni, da ti v tem primeru operator ne more omogočit teh 1Mbit-a.
Problem, je vtem, da so aparature potrebne, da usposobiš novi 6mhz pas, oz. kanal dragw, zato menim da, je (uporabnikovi x Mbit) *st_uporab>> od 32Mbit. Omejitev, je tudi v tem, kabelski operateri nimajo navoljo neomejeno število kanalov, saj kot vemo jih je že večina zasedenih s TV.

Omenjeno za kabelske modeme, pa lahko privede, v večje oscilacije nihanja ping time-a, ter download-ov.


Pri, ADSL pa je hitrost konstanta, tistih 1Mbit je hardwersko ne softverko omejemnih.
Poleg tega, imaš saj do ISP-ja plačano hitrost zadovoljeno.


Kaj se pa tiče one igerce, pa upam, da nisi laufal igre preko kakega Triera game servera. Pa načeloma, si še sam povezan preko Triere, potem pa si se Siolovcem smejal, kaki ping time majo!


Pa še kaj se PIPICE tiče:


Ne 2GB pa 10Mbit free, ni bolje kot 30MBit -15Mbit free. Ker če je kapaciteta free, tak vsem isto šiba :).

V praksi, ni glih dosti bandwitha free, ker če bi bil free, ti bi stalno s polno paro delalo (v sloveniji ti mogoče).

Stvar je v tem, da je relana podoba ta, da ti dobeden ISP ne zagotovi dovolj velike pasovne širine v tujino, glede na št uporabnikov in njihove hitrosti.

Vendar, je pa stvar, v tem, da ima SIOL kot omenjeno, najbolje kapacitete v SI, ravno glede št. uporabnikov.


Menim, da ima vsak na tam forum pisat, kar se mu pač zdi zanimivo, žal so pač te teme zanimive! Te ko to slučajno moti, pa lahko ne berejo to.

piscanc ::

attackiko:
adsl spet dela. Kablaši se lahko spet sramujejo svojih počasnih prenosov

drugic se malce bolje definiraj in poglej malo svoje prenose...
osebno imam kabl in za moje pojme ti nikoli nebos imel tako dobre prenose...

za nekatere in vse v downloadu ampak v uploadu!!
kateri ADSL paket ima 1M uploada? --> nobeden! (saj za navadne uporabnike ne)

LP, Marko

DSmidgy ::

Zakaj je ping 200ms do nekaterih game serverjev?

Treba je vedet, da niso vsi game serverji na isti lokaciji. Teoretično bo ping večji, če bo gameserver v Braziliji, kot pa če je v Sloveniji. Samo ponavadi ni razdalja problem, ampak število vmesnih routerjev, ki zakasnijo signal - lahko je ping do soseda, ki je na drugem operaterju večji, kor pa do nekoga v USA.


Načeloma velja večja hitrost Mbit, manjši ping., To je hitrost s katero se pretakajo biti.

Elektromagnetni val potuje s svetlobno hitrostjo in ne z bitno histrostjo. Tako da sploh ni pomembno ali je pipa široka 100Gbit/s ali 1Mbit/s - ping bo isti, če bo malo uporabnikov. Pomembno je, da linija ni prezasedena in da so usmerniki na koncu teh ninij sposobni dobro prebavljati promet.

mare87 ::

"Kaj se pa tiče one igerce, pa upam, da nisi laufal igre preko kakega Triera game servera. Pa načeloma, si še sam povezan preko Triere, potem pa si se Siolovcem smejal, kaki ping time majo". Ne, igra ni tekla na Trierinem ali podobnem servrju ampak na normalnem servrju. Jazzy: zgleda, da si res redki ki ima taki ping kot jas :). Eni imajo 2 Mbit Adsl pa imajo okoli 50 pinga na kateremkoli serverju v slo.

frenk ::

jest sm tud tole vse prespal...mi čist dol pade če je crknl za tiste dve urci:D...no ja upam pa da neslednič ne bo crknl medtem k bom jest na slo-techu

...ampak 123 replyev8-O...sej niste resni:D

francjoze ::

DSmidgy:

lahko je ping do soseda, ki je na drugem operaterju večji, kor pa do nekoga v USA.


pa še ena tumasta:

ja. Kolikor mi je poznamo elektromagnetni val potuje s svetlobno hitrostjo in ne z bitno histrostjo. Tako da sploh ni pomembno ali je pipa široka 100Gbit/s ali 1Mbit/s - ping bo isti, če bo malo uporabnikov.


Človek, ti sploh veš kaj je en, ping paketek?

To je skupek podatkov, ki se pošlje po omrežjua a ne? To je res ja onih 300000km/s, samo tu nimamo analognih signalov ampak digitalne joža.

In recimo, če bi mel hitrost 300bitov/ na sekundo, pa povprečni ping paket je mensezdi 40 bytov -> 320 bitov. Kolk bi rabo tvoj paketek, da bi prišo čez drugo stran?? Ti povem, nevem če boš znal zračunat, cirka 1 sekundo. In če bi recimo bil povezan preko različnih gatewajev t 300bit/s, bi tvoja hitrost bla še večja!!!!

Človek to ni osnovnošolska fizika, ti si ja nor, po možnosti, si še kaki Triera administrator, dvakrat ni za rečt:)


mare87:

Daj razloži mi kaj je normalen server????

KoMar- ::

http://www.finance-on.net/show.php?id=6...

Pa kdorkoli je že napisal, da imamo uporabniki ADSL 40-50 pinga, je ustrelil v prazno. Jaz imam 11, prijatelj 16, večina pod 20...

para! ::

Ne, trije uporabniki ADSLja, v dveh različnih krajih, na istem serverju ob istem času. Eden 25 pinga, preostala dva, v drugem kraju, pa okoli 200.

LP
Death before dishonor!

KoMar- ::

Sožalje njima ;) V večini pak ne... Ampak, kakšne izjave daje Kramberger... joj!

BBB ::

DSmidgy:
Elektromagnetni val potuje s svetlobno hitrostjo in ne z bitno histrostjo. Tako da sploh ni pomembno ali je pipa široka 100Gbit/s ali 1Mbit/s - ping bo isti, če bo malo uporabnikov.

Napaka! Bitki ze sibajo skoraj s svetlobno hitrostjo (malenkost manj zaradi dielektricnosti kablov), ne pa tudi podatki. Podatek je obicajno zapakiran v paketek do dolzine 1500 bitov. Tu pa se pokaze razlika v hitrosti prenosa paketka pri razlicnih kapacitetah povezav. Ukaz ping v windowsih ima privzeto vsebino dolgo 32 bytov + glava. Probaj pingat kaksen server z vec bayti vsebine, npr. "ping -l 1024 www.siol.net" in primerjaj rezultate z "ping www.siol.net". Pri softwerskem omejevanju hitrosti se 1kB podatkov obicajno prenese brez omejitve (docsis modemi imajo taksen algoritem omejevanja hitrosti), t.j. s polno hitrostjo, ki jo omogoca kapaciteta povezave, zato bo ping verjetno v obeh primerih skoraj enak, ce je kapaciteta povezave veliko vecja od omejene hitrosti.

Sicer pa je res, da z razdaljo ping narasca (zaradi casa, ki ga rabi signal, da prepotuje doloceno razdaljo), pa tudi pri ruterjih, saj paketki nekaj casa cakajo v njihovih cakalnih vrstah, da pridejo na vrsto, da jih usmeri ter poslje naprej do naslednjega routerja. Me zanima, kaksne pinge imajo uporabniki, ki uporabljajo satelitski dostop, saj so geostacionarni sateliti oddaljeni priblizno 36.000 km, kar pa naredi ze kar krepko zakasnitev.

CaqKa ::

BBB tistih 36gm je 4,5 milisekunde zamika...
fora je v tem da največ zamika nastane med posameznimi stikali... ker more signal it v toto napravo pa potem v ono pa itd.. in tu so potem te ogromne zakasnitve... ker so res ogromne proti tistim ki nastanejo zaradi razdalje... razdalja ne vpliva na Zemlji tolko.. razen če bo kdo šel večkrat okrog zemlje navijat kabl :)

SoLoR ::

Jaz bom sam to reku... imel sem 2 kolega na kablu. En iz LJ (Telemach) je mel cez dan pinga 200+ v tujino, je tezil pri telemachu pol leta dokler se ni navelicu in je su na adsl, sedaj ima do istega serverja ping 40... Drug kolega je iz gorenjske (G-kabel oz. Telemach sedaj) ima se sedaj ze po sloveniji ping 200+ cez dan... to se mu tud zdej ze vlece pol leta... ze razmislja v adsl se posebi zdej ko se ga bo dal dobit brez isdn... Tko da vsaj Telemach smrdi!

Matthew ::

Ja, sej to smo že tokrat ugotovil. Govorte čez TELEMACH, ne pa čez KABEL. Ker ns je res velik, k nimamo nč problemov in kabla pač nimamo pr Telemachu. Hvala.

francjoze ::

BBB:
Zopet narobe:

"Bitki ze sibajo skoraj s svetlobno hitrostjo. "

Jebeš zaj dielektričnost!

Veš kak je en bit definiran, z amplitudo, pa cajtom, kak dolgo traja.

Amplituda za nas tak ni pomembna pri UTP je menda 5v.

Čas je tisti ki je pomebebn in tisti pa je ravno teh xbitov/s.

Načeloma pa se elektrika širi z 300000Km/s.

Vendar, treba ločit štrom pa bite!!!


Kaj se zdaj pametnega delaš, okvirno povedano mam prav, pač nisem šel v detalje!

MTU- 1500 (to mensezdi vejlja samo za tcp), je max transfer unit, nevem to nisem ziher, ampak če je paketek manjši, se pravi ni 1500 , mislim da se bo poslal manjši!

Poleg tega, standardni ping paketek je icmp tipa. Večina novih implentacij pa že pošilja UDP paketke, tak da je to treba ločit!!!

Nevem kaki je min icmp peketek!

Ampak, načeloma, je bistvo kar sem hotel povedat: da je hitrost (Xbiti) povezave med rutejri, ter hitrost ruterjev CPU Mhz, ali pa DSP MHZ, kar pač je v škatli pa RAM ,itd...,
tista, ki določata, kako hitro bo paketek prispel do cilja!!!!

Se pravi ti xbiti/s štejejo pri pingu, pa basta:)!

Jazz:

Kače pa sta kolega preprosto downloadala poriniče :)! Drugače pa je to potem neka napaka (anomalija), v SiOLOVEM omrežju. Čeprav moj normalen ping je konstanto okrog 15-20ms (ADSL). Če nea preveč dol vlečem!

Se pravi dolvečenje vpliva na ping! Vendar ne linearno, počasni downloadi manj vplivajo:)!


NIč grem spat.

Kak je fajn, se malo pametnega delat, ko bi to na izpitu štelo. Samo drugič se ga grem rajši vlit:) ni to to, sam je blo za probat, malo forumat :)

Spc ::

Poglejte, vam pa res nima smisla natančno razlagati, kaj se je zgodilo, ker tudi tega ne bi razumeli

hehe .. kako pojasnilo .. nebi razumeli

:|

xenon74 ::

C:\Documents and Settings\gianne>ping www.telemach.net

Pinging athena.telemach.net [213.143.65.5] with 32 bytes of data:

Reply from 213.143.65.5: bytes=32 time=8ms TTL=253
Reply from 213.143.65.5: bytes=32 time=6ms TTL=253
Reply from 213.143.65.5: bytes=32 time=10ms TTL=253
Reply from 213.143.65.5: bytes=32 time=8ms TTL=253

Ping statistics for 213.143.65.5:
Packets: Sent = 4, Received = 4, Lost = 0 (0% loss),
Approximate round trip times in milli-seconds:
Minimum = 6ms, Maximum = 10ms, Average = 8ms

C:\Documents and Settings\gianne>ping www.siol.net

Pinging hestija.siol.net [193.189.160.170] with 32 bytes of data:

Reply from 193.189.160.170: bytes=32 time=10ms TTL=124
Reply from 193.189.160.170: bytes=32 time=11ms TTL=124
Reply from 193.189.160.170: bytes=32 time=10ms TTL=124
Reply from 193.189.160.170: bytes=32 time=11ms TTL=124

Ping statistics for 193.189.160.170:
Packets: Sent = 4, Received = 4, Lost = 0 (0% loss),
Approximate round trip times in milli-seconds:
Minimum = 10ms, Maximum = 11ms, Average = 10ms

aja, pingano s kabla v ljubljani
če pingam s 1024 byti je pa siol (12/14/17/18 =avg 15ms), telemach pa (9/19/11/10 = avg 12ms)

Pomoje smo cca na istem pri obeh ISP-jih.

francjoze ::

Kot sem že prej omenil je razlika me kabloma pa ADSl 5-8ms. Napisano v prejšnem članku. Ter tudi razloženo zakaj.


Pa še pozabil sem povedat, da razdalja me ciljem in destincaijo tudi mičkeno vpliva, vendar pa pri 300000km/s mnogo manj kot hitrost povezave v bitih!

Ajd banda.

Pa lahko noč:)

Freak ::

Hundey ne vem zakaj se to pizd** zarad vsega tega. Kot informacija poznam folk, ki živi sred Lj, pa ma s kablom take težave da mu vsake 2 - 3 tedne čist mrkne net. Da ne govorim o stalnih pingih in download rate-ih... Ne se tok piz*** pa mirno sodelujmo v debati.:\

KoMar- ::

Se strinjam s Freakom. 2 uri ni nič takega...

Matthew ::

Freak spet nisi natančno povedal o kermu kablu govoriš!!! NE POSPLOŠUJ!

Če že silte v to: mam kabel pri arnesu prek lj-kabla in sm sred Ljubljane in še nism doživel mrka za več kot sekundo, mogoče dve. Pa še to se je zgodil samo ene parkrat do zdej in me ni nč zmotil pri delu. Tko da jst sm s svojim popolnoma zadovoljen in popolnoma zadovolji moja pričakovanja.

KoMar- ::

Sej mi govorimo v povprečju, kolk je zanesljiv ADSL proti kablu (če že sploh na tem mestu o tem govorimo) in ni se treba čutit osebno napadene potem. To samo kaže na to, da nimate RL in da vas sprovucira vsaka malenkost ;). Me zanima, kaj bo jutri pisalo v Financah :D.

Poldi112 ::

Zame je pomembna predvsem zanesljivost. Tale mrk mi je sel prav na zivce, ko sem nujno moral mail poslat in sem zato moral modem instalirat. Ni napredek samo hitrost.


To je skupek podatkov, ki se pošlje po omrežjua a ne? To je res ja onih 300000km/s, samo tu nimamo analognih signalov ampak digitalne joža.

Narobe. Vsi signali so analogni.

In recimo, če bi mel hitrost 300bitov/ na sekundo, pa povprečni ping paket je mensezdi 40 bytov -> 320 bitov. Kolk bi rabo tvoj paketek, da bi prišo čez drugo stran?? Ti povem, nevem če boš znal zračunat, cirka 1 sekundo.

Pri meni je ping velik 32 byte. In ping to amerike je 200ms. Kje si se zmotil?

minmax ::

da še sam pljunem v to morje, kaj morje -ocean! komentarjev...

zanašat se na monokulture ni pametno, to ve vsak kmet (dobesedno). zanašat se na monopole pa računalničarji dobro vemo, da ni zdravo.

siol je v tem trenutku preprosto prevelik. da se cela država zanaša na storitev enega ponudnika ni dobro... single point of failure. kako ironično, internet kot tak je bil skreiran ravno zato, da bi omogočal prosto izpadanje 2/3 vozlišč, pa bi omrežje še vedno delovalo, ... dokler je imela stvari v rokah armija je to šlo... ko pa prevzamejo krmilo ekonomisti in potrošniki ... :)

salesky ::

Jst pa menima da je za napako kriva čistilka v glavni stavbi siola, ker ko je čistila je slučajno iztaknila glavni kabl za net in priključila svoj sesalec.

salesky ::

glavni kabl za elektriko sm mel v mislih.

BBB ::

Upam, da je kdo od vas ze slisal za CAKALNE vrste v routerjih. Tam paketi cakajo, da se jih razporedi na prave izhode routerja in se jih poslje naprej. Obicajno ni problem v procesorski zmogljivosti routerja, da pregleda glave paketkov in paketke preko routing tabele razporedi na prave izhode. Cakanje je normalen pojav, podobno kot v vozila cakajo pred semaforjem - pri mreznih komunikacijah pa je bistvo v tem da je treba promet iz vecih povezav usmeriti obicajno na manjse stevilo povezav, s tem se promet tam "zgosti", kar pa se kaze podobno kot pri prehodu dveh cestnih pasov v enega, pred katerim ob gostejsem prometu nastane kolona. Bistvo cakanj je povezano s kapacitetami posameznih povezav do routerja, in njihovo zasedenostjo. Ko se zasedenost kaksne povezave priblizuje njeni kapaciteti, ping zacne strmo narascati (to dobro vedo nacrtovalci omrezij v zvezi s prometnim nacrtovanjem), del prometa se lahko preusmeri, ce omrezje to dopusca. Ce se cakalna vrsta napolni do konca, se paketki zacnejo izgubljati - paketki, ki pridejo na novo, so zavrzeni, razen, ce ne gre za paketke z visjo prioriteto, npr. za upravljanje omrezja. V glavnem, v cakalnih vrstah routerja zaradi omejenih kapacitet povezav paketki cakajo in doprinasajo k casu njihovega prenosa.

Na kablu je problem se eden. Gre za skupinski medij s kolizijskim protokolom v smeri uplinka. Kapaciteta povezave je porazdeljena med vec uporabnikov, ki jo eden drugemu odzirajo. Ce se statisticna uporaba pribliza kapaciteti kanala, bo prislo do cakanja paketkov za prenos in s tem se bo povecal ping. Ker v takem omrezju uporabnikov ni ogromno, je pa veliko (npr. 1000), in se njihova dejavnost statisticno zelo spreminja, te razmere niso prav nic konstantne in bo enkrat ping 10ms, drugic pa 300ms. Poleg tega v uplinku zaradi morebitnega hkratnega oddajanja vec modemov pride do kolizije, karambola po domace, in posiljanje je treba ponoviti (ob pinganju je v takem primeru paketek izgubljen in ni odziva). Ko je uporabnikov v takem omrezju veliko, je to pogost pojav, ki se bolj zasede kapaciteto omrezja. Zato je treba, ko stevilo dejavnih uporabnikov naraste, omrezje razdeliti na vec manjsih omrezij, oz. narediti locene prenose na vecih frekvencnih pasovih (TV kanalih).
Problemi lahko nastanejo prav tako kot pri ADSLu tudi pri kablu, ce je uporabnik prevec oddaljen od koncentratorja (ADSL) oz. bridga (kabel), saj se s povecevanjem dolzine vecajo izgube (upornost vodnikov) in linearna popacenja (popacitev frekvencnega spektra signala - oslabitev visokofrekvencnih komponent signala) zaradi medsebojne kapacitivnosti vodnikov ter njihove induktivnosti. Z vecanjem dolzine kablov se za digitalni prenos oza frekvencno obmocje, ker visjefrekvencne komponente zaradi linearnega popacenja potujejo z drugo hitrostjo kot nizjefrekvencne komponente digitalnega signala -> npr. na vhodu v vodnik iz pravokotnega signala, ki predstavlja en bit na drugi strani nekaj km kabla dobimo razvlecen signal, npr. podobno obliki Gaussove krivulje (pri hudi popacitvi signala, je njegova rekonstrukcija ob prisotnosti termicnega in drugih sumov z veliko verjetnostjo napacna, bit error rate je takrat velik) - pri tem je treba upostevati se dejstvo, da zaradi razvlecenja signala prihaja do prekrivanja signalov, ki pripadajo posameznemu bitu, napetosti signalov se seveda medsebosjno sestevajo in detekcijo med "1" in "0" loci le takoimenovana odprtost signalnega ocesa (najvecji razmik med razvlecenim signalom enice in nicle, gledano periodicno s periodo bita ob maksimumu oz. minimumu razvlecenega signala). Linearna popacenja se lahko sicer v doloceni meri lahko zmanjsa, ker se elektronskim vezjem doda se equaliser, vendar pa frekvencna omejitev signala samega vezja ustvari linearno popacenje signala (signal omejimo, ce zelimo imeti preko istega medija prenos na razlicnih frekvencah, kot je to primer na kablskem omrezju, saj se prenasa polno TV kanalov in se nekaj podatkovnih; drugi primer omejevanja pa je frekvencna omejenost delovanja elektronskih vezij, predvsem gre za tranzistorje). Digitalni signal ima tem sirsi spekter, cim hitrejsi je njegov prenos (npr. ker je analogen telefonski kanal frekvencno izredno omejen (3100Hz), je tudi kapaciteta digitalnega prenosa izredno majhna).

Glede posameznika, ki downloada svoj najljubsi warez in obenem se splia preko interneta, je jasno, da prenos odzira kapaciteto, ki mu je na voljo za igro. Temu primerno pa se poveca ping, saj je ping neposredno odvisen od efektivne kapacitete povezav (toliko kot je dejansko ostane na razpolago). Ce ima v downlinku od 1024 kbps zasedeno 90% kapacitete za downloadanje, ostane za igro se 10%, t.j. okoli 102kbps (treba je upostevati, da se nekaj kapacitete izgubi zaradi samega protokola prenosa podatkov, predvsem gre za glave celic). Res pa je, da se prenos dinamicno spreminja, in lahko med igranjem igre hitrost prenosa dowloadanja upade in se za igro nekoliko poveca.

Btw. da se prenese paketek z 32 byti (privzeta veliost paketka pri ukazu ping) preko linka 1024kb/s, traja 2.44ms, preko linka 256kb/s pa 9.77ms, ping da rezultat najmanj 12.21ms (nisem uposteval nikakrsnih zakasnitev zaradi procesiranja paketkov, njihovega usmerjanja, zakasnitve pri modulaciji v modemu in zakasnitve zaradi dolzine kabla - slednja zakasnitev je za lokalne povezave zanemarljiva). Ce pingam s paketkom velikosti 1024 bytov, pa je zakasnitev 7.81ms + 31.25ms = 39.06ms (enako zanemarjene vse ostale zakasnitve). Rezultati bodo seveda drugacni pri kablskih uporabnikih na docsisu, ker sofwersko omejevanje hitrosti deluje po dolocenem algoritmu, ki ping paketkov hitrostno ne omeji, zato je treba tam upostevati polni kapaciteti, ki jo nudi modem brez omejitev.
Primera: ping www.siol.net, ping -l 1024 www.siol.net

Povezava preko geostacionarnega satelita:
Priblizna oddaljenost geostacionarnega satelita od povrsja Zemlje je 36000 km, c = 300000 km/s, ping pa zajema pot v obeh smereh, vsaka pa gre proti satelitu in nazaj proti Zemlji, torej signal prepotuje 4*36000 km = 144000 km. Temu primerno je samo zaradi razdalje zakasnitev (brez ostalih zakasnitev) 144000/300000*s = 480 ms. Ce je satelitska komunikacija uporabljena samo za downlink, pa je zakasnitev namanj 240 ms. In to se meni ne zdi ravno majhen ping, saj je treba pristeti se cas, ki se porabi pri routanju in nasploh pri zemljski uplink povezavi.

BigWhale ::

> Kak je fajn, se malo pametnega delat, ko bi to na izpitu štelo.
> Samo drugič se ga grem rajši vlit:) ni to to, sam je blo za probat,
> malo forumat :)

Drugic res to naredi, da ne bos bluzil tle...

Jeebs ::

Jao, kok se to brezveze kregate, zarad tega k je link dol padu za bedni 2 uri po pol leta.8-O BTW, a je tole kul ping?

C:\WINDOWS\Desktop>ping www.siol.net -n 10

Pinging hestija.siol.net [193.189.160.170] with 32 bytes of data:

Reply from 193.189.160.170: bytes=32 time=14ms TTL=126
Reply from 193.189.160.170: bytes=32 time=14ms TTL=126
Reply from 193.189.160.170: bytes=32 time=14ms TTL=126
Reply from 193.189.160.170: bytes=32 time=13ms TTL=126
Reply from 193.189.160.170: bytes=32 time=14ms TTL=126
Reply from 193.189.160.170: bytes=32 time=14ms TTL=126
Reply from 193.189.160.170: bytes=32 time=14ms TTL=126
Reply from 193.189.160.170: bytes=32 time=14ms TTL=126
Reply from 193.189.160.170: bytes=32 time=13ms TTL=126
Reply from 193.189.160.170: bytes=32 time=14ms TTL=126

Ping statistics for 193.189.160.170:
Packets: Sent = 10, Received = 10, Lost = 0 (0% loss),
Approximate round trip times in milli-seconds:
Minimum = 13ms, Maximum = 14ms, Average = 13ms
Press any key to continue... RESET. Didn't you say ANY key?!?!?!

DMouse ::

BBB:
U, ti si se pa potrudil. No jest bi k vsemu temu dodal še eno malenkost: če govorimo o zakasnitvi zaradi hitrosti povezave, je potrebno upoštevati maksimalno hitrost povezave (npr. za adsl ki je blizu centrale 8 mbit) in ne zakupljene hitrosti (npr. 1 mbit). Podatki po kablu potujejo enako hitro, razlika je le v usmerjevalnikih, ki skozi spuščajo le za 1 mbit podatkov... če je linija prazna, bi moral biti ping -l 1024 dveh sosedov enak, kljub temu, da je en zakupil 1 mbit drugi pa 8 mbit.

hruske ::

Če bi bilo vse tako enostavno, kot nekateri tu pišete/jo, potem bi naš administrator samo sedel in spal tako kot Mr.Bean v filmu, ker pa ni tako, pa pac net zna zafrkavat.

DSmidgy ::

francjoze: Na zakasnivev pinga, ki je ponavadi velik 32Bytov, v sodobnem internetu nima nobenega upliva širina pipe (jest nisem nič pretiraval z 300bitov/s ipd). Za velig ping zato ni kriva ozka pipa, ampak prezabasan link (paketi se lahko zato tudi izgubljajo in jih je potrebno pišiljati šeenkrat ali pa zelo zakasnijo, da pridejo na vrsto) in prezabasani oz. zanič konfigurirani routerji (ping lahko narase na nekaj sekund, da ga router odpošlje naprej).

Skratka ... za ping je važno da link ni prezaseden in da je omrežje dobro skonfigurirano in da so omrežne naprave sposobne prebavljat promet (saj pratkično gledano, da ne bo spet začel s kakšnimi 300bit/s linki - ko da z marsom komuniciramo).

pingo76 ::

LoL! Kaj se vse ne prebere! Glede na to kaj ste vse napisali za podkrepitev vaših izjav kdo je boljši, menim da, ni več potrebno zgubljati besed, saj imam več kot dovolj kvalitetne storitve v Kokoški.
Za vse tiste ki pa doživljate paniko ko internet ne dela (itak traja malo dokler ne zrihtajo), pa obiščite pomoč psihologa.
Sam sem včereaj ravno med mrkom SIOL-a posodabljal Win2k SP2 na štirico z ostalimi obliži in flajštri. Da bi bil jezen? Niti malo, sem šel na kosilo in ko sem preišel nazaj je bilo že vse delujoče in up to date ;). - In stranka je dobila svojo grafično postajo nazaj.
1 2
3
4


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Izgradnja nove internetne priključne točke ADSL

Oddelek: Omrežja in internet
151838 (1482) Štrubsi
»

Paket Siol Trio in monopolni Telekom

Oddelek: Omrežja in internet
133891 (2057) Reycis
»

Internetni mrk po Sloveniji

Oddelek: Omrežja in internet
362785 (1204) Brilko
»

siol ADSL crknu po celi slo, ker je na siolu zmanjkalo štroma ?

Oddelek: Loža
492793 (1955) Tody
»

ADSL --> Dost mam

Oddelek: Omrežja in internet
71345 (1116) Zeberdee

Več podobnih tem