☰

» »

LG-jevi pametni televizorji vohunijo za lastniki

1 2
3
»

Legon ::

Si bo treba mal vec prebrat, da ne bos kozlov streljal. Wifi sluzi vec kot samo povezavi v tvoje lokalno omrezje.

mihagr ::

Ali mi lahko na kratko našteješ kam vse se lahko še tv z wifi-jem povezuje.
Ali pa mi proisim svetuj kaj naj si še preberem, da ne bom neumnosti pisal.

DamijanD ::

No preko wifi modula lahko televizor skenira vsa omrežja, če si zelo advanced ga lahko uporabiš tudi kot "kamero" (wifi sensing). Ampak, če tak tv nikoli ne pride do nekega omrežja na katerega se lahko poveže potem tega ne more nikamor poslat in ni panike.

Legon ::

mihagr je izjavil:

Ali mi lahko na kratko našteješ kam vse se lahko še tv z wifi-jem povezuje.
Ali pa mi proisim svetuj kaj naj si še preberem, da ne bom neumnosti pisal.

https://ieeexplore.ieee.org/document/75...
WiFi Sensing @ Wikipedia
Za zacetek

DamijanD je izjavil:

No preko wifi modula lahko televizor skenira vsa omrežja, če si zelo advanced ga lahko uporabiš tudi kot "kamero" (wifi sensing). Ampak, če tak tv nikoli ne pride do nekega omrežja na katerega se lahko poveže potem tega ne more nikamor poslat in ni panike.

In kaj omejuje proizvajalca, da vtakne v tv vtakne sim kartico za posiljanje "nujnih diagnosticnih" podatkov? Ali da se mimogrede poveze na sosedovo omrezje, ki je odprto?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Legon ()

Kretencr ::

Legon je izjavil:

Si bo treba mal vec prebrat, da ne bos kozlov streljal. Wifi sluzi vec kot samo povezavi v tvoje lokalno omrezje.

Njet streljot kozličk pasičk.

Zgodovina sprememb…

• predlagalo izbris: jest10 ()

besame ::

mihagr je izjavil:

besame je 11.sep 2026,08:51 napisal:
"Drugače pa pri starejših TV-jih se je dalo zlahka izključiti WI-Fi. Le odprl si TV in izključil WI-FI/BT modul z matične plošče, ker je bil na ločeni ploščici. Če je na novejših WI-FI na glavni plošči, se prav tako da pomagati. Treba je le locirati anteno, jo odciniti in namesto nje priciniti 51 ohmski SMD upor. To bo zbilo domet WI-FIja na par cm."

Kakšne neumnosti so to! Kot da se naprave povezujejo preko wifi-ja kamorkoli brez kontrole prijavnih imen in gesel. Odpirati TV zaradi tega - strel v oba kolena pa še v glavo!

Televizor se brez uporabnikovega dovoljenja poveže na odprt Wi-fi access point. Se pravi, če stanuješ v bloku, je lahko ta od soseda, pri meni pa pride na obisk tašča z vključenim hot spotom brez gesla na telefonu in ima TV dvakrat na mesec po par ur prosto pot na internet. V tem času lahko TV proizvajalcu pošlje vse, kar smo se med tem pogovarjali, kaj smo na njem gledali (predvsem piratizirane filme s torrenta in e-mule), da smo igrali jailbreakan Playstation in MAC adrese naših telefonov, hladilnika in Wi-fi routerja. Te iste adrese posnifajo tudi drugi obiski z vključenim GPS na telefonu, podatki gredo v isto bazo k Palantirju, kjer se tako deanonimizirajo.

Ena taka lite odprtokodna baza je na primer https://wigle.net/

Seveda nimamo kaj skrivati. Zaenkrat. Lahko pa, da bomo čez deset let dobili položnico za vse filme s travnika, ki smo jih pogledali in skrekane igre. Ali pa gremo na Goli otok, ker govorimo čez Janšo. Nikoli ne veš, kakšen bo režim čez par let. Vprašajte stare Filipince.

Ferdinand Marcos @ Wikipedia

Zato štejem tisto uro previdnega odpiranja ohišja novega televizorja, iskanja Wi-fi modula, njegovega odklapljanja, testiranja in zapiranja ohišja nazaj kot koristno porabljen čas. Lahko bi za dvakrat več denarja kupili non-smart TV, dokler se še da:

Če bo čez leta v TVju integrirana 5G enota z e-simom, kot pri avtomobilih, bomo poskusili anteno zamenjati z uporom, in/ali nanjo dodali kakšen 1mW .5-50 GHz generator šuma, da bo preglasil bazne postaje.

mihagr ::

Legon, besame obema hvala za pojasnilo. Sem prebral in razumel. Več ne bom rekel!
1 2
3
»