☰

» »

LG-jevi pametni televizorji vohunijo za lastniki

1
2
3

feryz ::

Ok, vseeno me zanima.
A so za avtomobile drugi kriteriji? Ker oni že v štartu vgradijo simke, da avto lahko javlja podatke o uporabniku v matično tovarno.
A tam veljajo drugi standardi in je ljudem zato to popolnoma normalno?

razor1911 ::

feryz je izjavil:

Ok, vseeno me zanima.
A so za avtomobile drugi kriteriji? Ker oni že v štartu vgradijo simke, da avto lahko javlja podatke o uporabniku v matično tovarno.
A tam veljajo drugi standardi in je ljudem zato to popolnoma normalno?

En avto ima odklopljen gsm modul (kar je bil kriterij za nakup), drugi ga nima, ker sem starejsi od 20 let. Tudi sicer lahko odklopis anteno, jo zavijes v alu folijo itd., tipicno te sim kartice niso namenjene za splosne podatke ampak rezervirane za telemetrijo, tako da ne izgubis nic.
Obstajata samo dve vrsti desničarjev: bogati in njim koristni idioti.

Preveri svoj bančni račun, da ugotoviš, v katero skupino spadaš.

Zgodovina sprememb…

predi je izjavil:

razor1911 je izjavil:

Ne deluješ proti množici, deluješ proti omejenemu številu relevantnih tehnologij.
Seveda deluješ proti množici. In to takšni, ki neprestano uvaja nove tehnologije. Pišeš, kot da misliš, da si s tem, ko si apliciral par dobrih praks za svoje škatle, zadevo razrešil dokončno. Ja, ne, nisi. In to slednje si upam trditi, da s takšno verjetnostjo, da gre za potrebe te debate za dejstvo.

Napisi mi katero tehnologijo si mislil, smart tv je fizicno odklopljen od mreze nima
notri nobenih sim kartic, moduli so onemogoceni preko factory settings.

Pred nakupom TVja sem vedel kaj kupujem. Le razlozi.

Zgodovina sprememb…

predi ::

V mislih sem imel točno te tehnologije, kot ti. Na vseh tvojih škatlah.

predi je izjavil:

V mislih sem imel točno te tehnologije, kot ti. Na vseh tvojih škatlah.

Nimam skatel, kjer nisem vnaprej vedel kaj kupujem. Se "pametni" sesalec je bil rootan in ga brez te moznosti niti kupil ne bi.

Zgodovina sprememb…

Utk ::

Haha, kleni Ljubljančan, ki prisega na javni prevoz, ima dva avta. Only on slo-tech...

razor1911 je izjavil:

tipicno te sim kartice niso namenjene za splosne podatke ampak rezervirane za telemetrijo, tako da ne izgubis nic.
Tipično je tudi net na tv-ju namenjen posodobitvam in streaming zadevam.
Ali, vidi boga, tudi vse drugo gre preko njega.

In sploh ni res, kar si napisal. Simke v avtu so prvenstveno tam zaradi prenosa podatkov. Vseh in vsakih. V obe smeri.

fikus_ ::

Simko v avtu je zahtevala EK, zaradi SOS, kaj vse drugega se počne je vprašanje. Updejti SW verjetno in se kaj...
Glede pametnih TV in vohunjenjem. Vecina povprecnih slovenskih Janezov, avstrijskuh Hansov, .... pojma nima o tem, so srecni ko kupijo nov, velik TV.... Tisti, ki pa nekaj veste in nočete spustiti kaj na net oz. proizvajalcu, ste pa po številu nekje blizu statistične napake.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

Ok, mlatenje prazne slame.

Edini blagor nas zemljanov je, da to počne samo LG in izključno in samo na tv-jih.
Vržeš ga v smeti, kupiš Samsung ali whatever in si rešen špijoniranja.

Utk je izjavil:

Haha, kleni Ljubljančan, ki prisega na javni prevoz, ima dva avta. Only on slo-tech...

Ja, saj sem ze ob vecih prilikah, tebi pod razno raznimi nicki povedal, da to, da ne
drkam avtomobila po nepotrebnem, ne pomeni, da sem brez izpita ali brez avtomobila.
Sicer pa, a ne bi bilo skoda imeti garazo prazno?

feryz je izjavil:

razor1911 je izjavil:

tipicno te sim kartice niso namenjene za splosne podatke ampak rezervirane za telemetrijo, tako da ne izgubis nic.
Tipično je tudi net na tv-ju namenjen posodobitvam in streaming zadevam.
Ali, vidi boga, tudi vse drugo gre preko njega.

In sploh ni res, kar si napisal. Simke v avtu so prvenstveno tam zaradi prenosa podatkov. Vseh in vsakih. V obe smeri.

Mogoce pri tebi, ki kopujes avto kot protezo za penis in imas avto namenjen penzionistom, ki se spoznajo do motorne zage, potem je pa konec.

Pri meni je namenjena zgolj telemetriji, ostalo gre cez telefon, tam pa imam nadzor nad OSom.

Zgodovina sprememb…

Saj lahko zmontiraš lg-ja noter namesto avtomobila.
In furaš sliko ferarija gor.

feryz je izjavil:

Saj lahko zmontiraš lg-ja noter namesto avtomobila.
In furaš sliko ferarija gor.

Zakaj bi? Saj ti pravim, da nimam potrebe po kompenziranju.

mtošev ::

feryz je izjavil:

Edini blagor nas zemljanov je, da to počne samo LG in izključno in samo na tv-jih.

Nisem bral prejšnjih postov, da bi lahko razbral če je to sarkazem s tvoje strani ali ne. Namreč:
https://www.rtings.com/tv/learn/researc...

mtošev je izjavil:

feryz je izjavil:

Nisem bral prejšnjih postov, da bi lahko razbral če je to sarkazem s tvoje strani ali ne.

Misli, da je sarkazem, dejansko pa je samo obup, da sam ne more nic narediti proti
nadzoru, se v lastnem predragem avtu ne, potem pa isce nacin, da se potolazi, da
tudi mi ne moremo. Samo se pac moti.

Za razliko od vas, jaz občasno pokukam kaj se avto pogovarja s fabrko.
Ampak je zapisano tako hudičevo dolgočasno, da je težko verjeti, da samo to pošilja.
In, po pravici povedano, jim tudi ne verjamem, da jim samo te podatke pošlje.

feryz je izjavil:

Aha, ti potem ne bo problem delit kakšnega anonimiziranega izseka tukaj?
Fora je, da se ne pogovarja s fabriko, temveč z ločenim podjetjem ali kar direktno z oglaševalskimi partnerji, katere je "uporabnik vozila" oz. pred digitalno revolucijo t.i. "voznik" požegnal s hitrim klikom na "I understand" ob prvem prižigu infotainmenta.

Magic1 ::

On pokuka tako, da pogleda kaj piše v knjigi z navodili:)). To je BS.
Magic

Legon ::

predi je izjavil:

Hehe. Tule imamo security researcherja, ki pravi, da obstajajo rešitve, ki jih ima popolnoma pod svojo kontrolo. Si morda nadčlovek?

Poglej s kom se pogovarjaš. Revček še redke zemlje z lastnimi rokami izkoplje, da lažje naklada po forumu.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Legon ()

Če bi se tale razor/Aleš/one-half in karkoli je bil pred korono malce manj postavljal v vlogo militantnega evangelista in malce več v osveščevalca, bi ga še kdo šmirglal. Tako pa s svojim holier than thou in pogosto politično nabitim prepucavanjem samo fila svoj ego.

mtošev je izjavil:

Če bi se tale razor/Aleš/one-half in karkoli je bil pred korono malce manj postavljal v vlogo militantnega evangelista in malce več v osveščevalca, bi ga še kdo šmirglal. Tako pa s svojim holier than thou in pogosto politično nabitim prepucavanjem samo fila svoj ego.

Narobe si razumel. Samo smejim se vam. Jaz sem svojo kariero prepricevanja na slo-techu
zakljucil nekje okrog Snowdena, ko sem ugotovil, da drvimo v idiokracijo. In zdaj, leta
za tem smo ze v idiokraciji, ne vem zakaj bi se matral z idioti. Je kar je. Podmladek sem
poslal ucit kantonscino, meni se pa ni vec treba ukvarjati z vami.

Bom pa, SDSovskim sockpuppetkom, grenil zivljenje, ker ste/so, za razliko idiotov, za
povrh se pokvarjeni do obisti. Hobi pac.

Zgodovina sprememb…

mtošev je izjavil:

feryz je izjavil:

Aha, ti potem ne bo problem delit kakšnega anonimiziranega izseka tukaj?

Ne seri, ker ti bo kepo blata iz traktorja prinesel in trdil, da je sniffal tezke kovine iz
Legonove glave.

Zgodovina sprememb…

Bom dal, ko se vrnem v domače loge, zakaj ne?
Suhoparno nakladanje.

feryz je izjavil:

Bom dal, ko se vrnem v domače loge, zakaj ne?
Suhoparno nakladanje.

Res je, nič nisi doprinesel k debati. Ok, mogoče, to, da ste vozniki Zafire (Opel?) še bolj nadzorovani
kot vozniki Yuga in ne morete nič, da bi to preprečili.

Zgodovina sprememb…

PacificBlue ::

Dejansko si vsak smart phone zapomni lokacijo, kjer si parkiral avto.
We are fine without wings.

PacificBlue je izjavil:

Dejansko si vsak smart phone zapomni lokacijo, kjer si parkiral avto.

Moj ne. Razen tega sem še iz časov, ko so ljudje znali uporabljati zemljevide in še niso
bili tako pobebavljeni, da se brez GPSa izgubijo. Moram ob priliki GPS spoofer sestavit, da se malo
narežim, da malo turiste in milenijske in post mileniske šalabajzerje spravim iz poti, da se nadihajo
moči, ki jo sicer dajejo Googlu.

Zgodovina sprememb…

Mimogrede, je tukaj kakšen šalabajzer, ki je lovil Pokemone in Googlu pošiljal fotke zgradb? Aja Nianticu
pravite, ki je spin off Googla, ki je seedan z denarjem "ministery of defense" in CIA? Dont be shy, dajte povejte
kdo je bil vse tako zelo butast? Le pohvalite se, kako ste bili "moderni".

Koliko pa vas ima gmail.com za domeno? Ne tisti, ki so bili dovolj inteligentni in so si uredili svojo
domeno in mx record prestavili na gmail, ter kasneje, ko jih je pamet srečala, prestavili mx na drugega
ponudnika? Koliko vas je privezanih na gmail radiator, kjer redno čakate z razprtimi hlačami in brez
vazelina, kdaj jih boste fasali?

Zgodovina sprememb…

Si pozabil vzeti tablete? Večvrednostni kompleks ti prebija čez tipkovnico sto na uro. Brigaj se zase in ne pomanjšuj ostalih ker niso isti fanatiki zasebnosti kot ti.

mtošev je izjavil:

Si pozabil vzeti tablete? Večvrednostni kompleks ti prebija čez tipkovnico sto na uro. Brigaj se zase in ne pomanjšuj ostalih ker niso isti fanatiki zasebnosti kot ti.

Ne, to deluje malo drugače. Leta sem opozarjal kretene, ki "niso imeli nič za skrivat", pa so bili pametni. Zdaj
se jim pa odkrito smejem, ker so izpadli popolni idioti. Ne rabim nobenega večvrednostnega kompleksa, samo,
zelo preprosto: I told you so. Večvreden sem bil že takrat.

Saj sem vam že prej povedal, da se vam samo še režim, mar ne? In še bolj se vam bom, ko vaši podatki pridejo
v roke zasebnih zavarovalnic. Kje ste vozili prehitro, kdaj ste koga izsilili, ali za katero boleznijo ste googlali...
slišalo se me bo nekaj ulic daleč.

Zgodovina sprememb…

Bravo, lahko jim rečeš "I told you so". A so oni kaj na slabšem, če gledaš skozi njihove oči? Vsi njihovi podatki se prodajajo oglaševalcem, ampak to povprečnega človeka ne moti, ker ne vpliva nanj. Reklame boo hoo. Profiliranje boo hoo. Ravno tako živijo naprej.
Povsod samo strašiš z nekimi navideznimi posledicami sodelovanja v "the machine", v resnici si pa ti tisti, ki si na slabšem, ker se odrekaš tehnologiji, ki mnogim lajša življenja.

Lahko se režiš brez da pišeš nesramne komentarje in zadržiš svojo superiornost zase. Nihče te ne jemlje resno, ker se obnašaš kot vrtcar.

mtošev je izjavil:

Bravo, lahko jim rečeš "I told you so". A so oni kaj na slabšem, če gledaš skozi njihove oči? Vsi njihovi podatki se prodajajo oglaševalcem, ampak to povprečnega človeka ne moti, ker ne vpliva nanj. Reklame boo hoo. Profiliranje boo hoo. Ravno tako živijo naprej.
Povsod samo strašiš z nekimi navideznimi posledicami sodelovanja v "the machine", v resnici si pa ti tisti, ki si na slabšem, ker se odrekaš tehnologiji, ki mnogim lajša življenja.

Lahko se režiš brez da pišeš nesramne komentarje in zadržiš svojo superiornost zase. Nihče te ne jemlje resno, ker se obnašaš kot vrtcar.

To povprečen idiot misli, da ne vpliva nanj, dejansko pa že preprost User-Agent v browserju vpliva, da ti ponudniki
ponudijo najdražje sobe namesto cenejših. Applaši, ki plačujejo precenjen hardware za nenormalne cene bodo
znali precej povedati o tem. Aja ne bodo, ker se tega sploh ne zavedajo.

Idioti mislijo, da gre samo za oglase. Naa-a. Že dolgo ne več. Saj ti drugače razložim, ker očitno ne razumeš,
brez razlage. Imaš podjetje, ki oddaja sobe. Boš izkoristil informacijo, da je dotičen idiot pripravljen plačati
preveč?

Si lastnik zavarovalnice, boš izkoristil informacijo, da dotičen idiot, rad dirka z avtomobilom? Če veš, da
brez zelo podrobne inšpekcije, tega nihče ne more ugotoviti, GDPR gor ali dol?

In še huje bo, ker ste bili tako zabiti in ste uporabljali profile na fejstbukavem, bodo AI algoritmi izdelali iz
vaše blaznosti, profil in ga uporabili proti vam. Celo življenje boste plačevali za svoj idiotizem, ki ste si
ga privoščili v mladosti.

Zgodovina sprememb…

In ti rešuješ te "nekrivice" dinamičnega prilagajanja cen in profiliranja z nekontroliranim uriniranjem po forumu? Bravo, res si borec za svobodo in zasebnost.

Odrasti že enkrat.

mtošev je izjavil:

In ti rešuješ te "nekrivice" dinamičnega prilagajanja cen in profiliranja z nekontroliranim uriniranjem po forumu? Bravo, res si borec za svobodo in zasebnost.

Odrasti že enkrat.

Ne, jaz ne rešujem nič, jaz se vam samo režim, kako zabiti ste. Ker mene v vašem sistematičnem "nimam nič za skirvat",
ni. Ne samo to, vmes sem si naredil profile, ki so naravnani v točno to, kar hočem prikazati podjetjem.

20-30 let nazaj sem vas svaril, mogoče vaše starše, pa ste/so bili pametni - do Snowdena - potem je bil pa kar naenkrat čri-čri. Imate vse na slo-techu.

Zdaj vas pa res ne bom več. Le žanjite svojo "pamet", jaz se ji bom pa smejal.

Imate najbolj "cool" smart tv, najboljši telefon, zadnje googlovo sranje, plačujete s telefonom, 20 kartic ugodnosti (ki jih handla isto podjetje, tega ne veste, mar ne?),
fejstbukav profil z 300 idioti za "prijatelja", enako butastimi, kot ste sami. Čestitke. Pogrnili na polno.

Zgodovina sprememb…

razor1911 je izjavil:

mtošev je izjavil:

To povprečen idiot misli, da ne vpliva nanj, dejansko pa že preprost User-Agent v browserju vpliva, da ti ponudniki
ponudijo najdražje sobe namesto cenejših. Applaši, ki plačujejo precenjen hardware za nenormalne cene bodo
znali precej povedati o tem. Aja ne bodo, ker se tega sploh ne zavedajo.

Idioti mislijo, da gre samo za oglase. Naa-a. Že dolgo ne več. Saj ti drugače razložim, ker očitno ne razumeš,
brez razlage. Imaš podjetje, ki oddaja sobe. Boš izkoristil informacijo, da je dotičen idiot pripravljen plačati
preveč?

Si lastnik zavarovalnice, boš izkoristil informacijo, da dotičen idiot, rad dirka z avtomobilom? Če veš, da
brez zelo podrobne inšpekcije, tega nihče ne more ugotoviti, GDPR gor ali dol?

In še huje bo, ker ste bili tako zabiti in ste uporabljali profile na fejstbukavem, bodo AI algoritmi izdelali iz
vaše blaznosti, profil in ga uporabili proti vam. Celo življenje boste plačevali za svoj idiotizem, ki ste si
ga privoščili v mladosti.

Nadpovprečen idiot tvojga kova si pa domišlja, da se lahko kot posameznik izogne vskršnem zbiranju podatkov. Medtem ko je njegov online profil enako bogat, samo dokler nosi cesarjeva nova oblačila, ga to ne moti.

Se ti vidi,d a ti je kopanje za redkimi zemljami resno ogrozilo zdravje.

DamijanD ::

razor saj te razumem in ti načeloma dam prav, ampak način tvoje komunikacije je pa obupen oz. povsem neprimeren.

To kar ti opsuješ se lahko gre samo majhen delež ljudi, ki imajo to znanje. Bodi faca in naredi kaj še za ostale, ki tega ne znajo/zmorejo. Kako naj 65+ letni človek postavi svoj lasten mail server, če ga zmede že to kaj je wifi in kaj so mobilni podatki.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: DamijanD ()

DamijanD je izjavil:

razor saj te razumem in ti načeloma dam prav, ampak način tvoje komunikacije je pa obupen oz. povsem neprimeren.

To kar ti opsuješ se lahko gre samo majhen delež ljudi, ki imajo to znanje. Bodi faca in naredi kaj še za ostale, ki tega ne znajo/zmorejo. Kako naj 65+ letni človek postavi svoj lasten mail server, če ga zmede že to kaj je wifi in kaj so mobilni podatki.

Vsesplošna uporaba lastnega mail serverja je odličen primer cesarjevih novih oblačil s katerimi nadpovprečni idioti poskušajo ljudi prepriča svojo superiornost, v resnici pa gre brezvezno izgubo časa kjer v najboljšem priemru en set tveganj zamenjaš z drugim, v veliki večini primerov pa tveganja samo kopičiš.

Komur je dejasnko kaj jasno o zasebnosti in varnosti tako idiotskih rešitev ne prodaja. Ravno tako pa ne banalizira debate na nivo, da je edina izbira google ali full selfhosted stack.

Izpod njegovih rok ne bo prišlo nič pametnega ali uporabnega, kaj šele kakšen vodič za ostale.
Vedno se bo vrnil na svoj fallback "že 30 let opozarjam, pa ste še vedno ovce" in potem nadaljeval s svojimi iztrebki, ker za ostale ni več rešitve in podobno. Dober primer šizofrenika, ki v svoji glavi drži boga za jajca...

Bwaze6 ::

Se pravi TV poleg podatkov omrežja z zajemom vseh razpoložljivih wifi signalov lahko (in verjetno ga) izjemno natančno locirajo, gledano vsebino prepoznavajo z zajemom, ne enostavnim pošiljanjem, kateri kanal gkedaš, text to speech zajemanje pogovorov v sobi tudi ob ugasnjenem TVju - in to je načrtovano delovanje, ljudi pa skrbijo "ranljivosti"?

"We know who is in the LG household," an LG representative said in a corporate video, which Gamers Nexus included in their investigation. "We know which devices are there."

"We own the glass," says another LG Ad Solutions representative in another corporate video, boasting about the company's access to its customers.

Se pravi poleg kupljenih knjig, filmov, glasbe in videoiger, ki v resnici niso naše, ob nakupu TVja tudi ta v resnici še vedno pripada LGju, mi smo zakupili samo pravico do uporabe?

Kje torej dobimo nazaj kupnino, saj v resnici nismo dobili prodajanega?

deepsick ::

Bwaze6 je izjavil:

text to speech zajemanje pogovorov v sobi tudi ob ugasnjenem TVju

To je speech to text potem :D

Bwaze6 ::

Sicer je pa LG že vse ali zanikal (pošiljanje zapisov prepoznavanja govora) ali pojasnil kot funkcionalnost, ki jo imajo vse pametne naprave (iskanje ostalih naprav v omrežju) - pri čemer seveda ni pojasnil, od kod potem Gamer's Nexusu prestrežene datoteke prepoznavanja govora, in kako je iskanje naprav v lokalnem omrežju istovetno z pošiljanjem seznama zaznanih naprav LGju.

LG strongly denies TV spying claims, says tracking and snooping concerns 'not true' -- online investigation claims 216,000,000 TVs spy and record audio

Bwaze6 je izjavil:

Sicer je pa LG že vse ali zanikal (pošiljanje zapisov prepoznavanja govora) ali pojasnil kot funkcionalnost, ki jo imajo vse pametne naprave (iskanje ostalih naprav v omrežju) - pri čemer seveda ni pojasnil, od kod potem Gamer's Nexusu prestrežene datoteke prepoznavanja govora, in kako je iskanje naprav v lokalnem omrežju istovetno z pošiljanjem seznama zaznanih naprav LGju.

LG strongly denies TV spying claims, says tracking and snooping concerns 'not true' -- online investigation claims 216,000,000 TVs spy and record audio

Ja valda, zdaj bodo naredili interno preiskavo in vse skupaj zvalili na nekega brezveznika, mu plačali par miljonov, da se bo šel usest za 6 mesecev in volk bo sit, koza cela, ovce pa zadovoljne.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: razor1911 ()

besame ::

fikus_ je izjavil:

Simko v avtu je zahtevala EK, zaradi SOS, kaj vse drugega se počne je vprašanje. Updejti SW verjetno in se kaj...
Glede pametnih TV in vohunjenjem. Vecina povprecnih slovenskih Janezov, avstrijskuh Hansov, .... pojma nima o tem, so srecni ko kupijo nov, velik TV.... Tisti, ki pa nekaj veste in nočete spustiti kaj na net oz. proizvajalcu, ste pa po številu nekje blizu statistične napake.

Klic na 112 deluje tudi brez SIM kartice, “telemetrija" ne. Odstranjevanje kartic je izgleda kar popularno:

Drugače pa pri starejših TV-jih se je dalo zlahka izključiti WI-Fi. Le odprl si TV in izključil WI-FI/BT modul z matične plošče, ker je bil na ločeni ploščici. Če je na novejših WI-FI na glavni plošči, se prav tako da pomagati. Treba je le locirati anteno, jo odciniti in namesto nje priciniti 51 ohmski SMD upor. To bo zbilo domet WI-FIja na par cm.

Večja težava je Ethernet preko HDMI. V tem primeru bi se izogibal Windows na PC-ju. Lahko bi tudi prekinil žički 14 in 19 (HEC kanal) v HDMI kablu, ki prenašata ethernet in audio return. Kabli pred HDMI 1.4 teh dveh žičk ne bi smeli imeti, kar se da preveriti z ohm metrom. Mogoče obstaja "no data HDMI dongle", kjer sta ti dve povezavi prekinjeni, podobno, kot obstajajo za USB.

HDMI Ethernet Channel (HEC)
edit
HDMI Ethernet Channel technology consolidates video, audio, and data streams into a single HDMI cable, and the HEC feature enables IP-based applications over HDMI and provides a bidirectional Ethernet communication at 100 Mbit/s.[39] The physical layer of the Ethernet implementation uses a hybrid to simultaneously send and receive attenuated 100BASE-TX-type signals through a single twisted pair.[52][53]

HDMI @ Wikipedia

karafeka ::

Prvič slišim za hdmi HEC. Je kaka naprava ki to podpira? Če si prav predstavljam rabiš podporo tako na tv kot na računalniku?

Po 2009, ko je bil predstavljen HDMI 1.4, verjetno večina naprav. Ne spremljam toliko HDMI. Imam še par VGA naprav, kjer je odlična slika, ko odstraniš RF filtre na RGB kanalih grafične kartice.

HEC kanal na HDMI naj bi bil dvosmeren 100 Mbps link po eni parici. Podobno je pri 1G ethernetu, kjer imamo štiri 250 Mbps dvosmerne linke. 100M ethernet ima dva 100 Mbps enosmerna linka.

karafeka ::

Men google AI napiše da HEC ne podpira do danes praktično nobena naprava.

PacificBlue ::

We are fine without wings.

deskstar ::

Louis Rossmann je zadevo raziskoval že prej, vendar ne v tako globino. Zdaj se je spet oglasil:

SwithchedToLinux kanal špekulira, da bodo v prihodnosti televizorji že ob nakupu opremljeni s SIM kartico, da se bodo lahko povezali na internet.

Pričakuje namreč, da bo mnogo uporabnikov v bližnji prihodnosti svoje televizorje z interneta odklopilo.

deepsick ::

1. LG Says We're Fake News
Prispevek kanala Gamers Nexus podrobno razkrinkava uradni odziv podjetja LG na njihovo preiskavo o pametnih televizorjih ter dokazuje, da LG zavaja javnost s trditvami, da so razkritja neresnična. Analiza z odvetnikom razkriva, da si LG v svojih pogojih uporabe prisvaja pravice nad vsebino zaslona ("lastništvo stekla"), kar podjetju omogoča spremljanje, snemanje in prodajo podatkov o gledani vsebini. Preiskovalci in varnostni raziskovalci so dokazali, da funkcija Automatic Content Recognition (ACR) zbira zvočne odtise ter prek skeniranja bližnjih Wi-Fi omrežij (BSSID) in moči signala pošilja natančne lokacijske podatke (vključno z imeni ulic in koordinatami) na oglaševalske strežnike Alfonso, celo kadar se televizor uporablja le kot neumni zaslon preko povezave HDMI. Poleg tega LG uporablja številne temne vzorce (*dark patterns*) v vmesniku, s katerimi uporabnike napeljuje k privolitvi v sledenje, ter pravne klavzule, ki odgovornost za privolitev družinskih članov ali obiskovalcev prelagajo na kupca, hkrati pa omogočajo posredovanje podatkov organom brez potrebe po sodnem nalogu.

2. LG products are spyware: it's finally getting mainstream attention
Komentar Louisa Rossmanna pozdravlja temeljito preiskavo kanala Gamers Nexus in poudarja, da je problematika sledenja ter prodaje osebnih podatkov postala osrednja tema pri ocenjevanju potrošniške elektronike. Rossmann opozarja na nesprejemljivost praks, pri katerih morajo kupci za drage premium televizorje (vredne tudi več tisoč dolarjev) še vedno trpeti agresivno zbiranje podatkov ali pa uporabljati zaklenjene platforme za dostop do vsebin visoke ločljivosti 4K. Poudarja, da se zbiranje in prodaja osebnih podatkov ne omejujeta le na televizorje, temveč se širita na druge gospodinjske aparate, kot so pametni pralni stroji LG. Prav tako ostro kritizira uradni odziv podjetja LG, ki je obtožbe preprosto označilo za "lažne novice" brez kakršnih koli nasprotnih dokazov, ter napoveduje finančno podporo nadaljnjim neodvisnim preiskavam s področja potrošniških pravic.

3. They Are All Listening | Weekly News Roundup
Oddaja kanala Switched to Linux obravnava ugotovitve skupne preiskave Gamers Nexus in Level One Tech ter opozarja na širša tveganja zbiranja podatkov in varnostnih ranljivosti v pametnih televizorjih LG. Televizorji na lokalnem omrežju aktivno pregledujejo in identificirajo druge povezane naprave (pametne telefone, ure, računalnike) ter zbirajo obsežne telemetrične podatke o lokaciji in okoliških Wi-Fi omrežjih. Opozarja se tudi, da preprost izklop povezave z domačim internetom ne zagotavlja popolne zasebnosti, saj lahko naprave samodejno vzpostavijo povezavo z odprtimi javnimi Wi-Fi omrežji v bližini in tja pošljejo shranjene zvočne zapiske v nešifriranem besedilu ter zajete slike zaslona. Zaradi odkritih ranljivosti za oddaljeno izvajanje kode (RCE) kompromitiran televizor predstavlja nevarno vstopno točko za hekerske napade na celotno domače ali poslovno omrežje, zaradi česar avtor potrošnikom svetuje nakup namenskih "neumnih" komercialnih zaslonov.

deskstar ::

Proizvajalci televizorjev priznavajo, da jih prodajajo pod ceno in potem služijo še s preprodajo podatkov uporabnikov.

mihagr ::

besame je 11.sep 2026,08:51 napisal:
"Drugače pa pri starejših TV-jih se je dalo zlahka izključiti WI-Fi. Le odprl si TV in izključil WI-FI/BT modul z matične plošče, ker je bil na ločeni ploščici. Če je na novejših WI-FI na glavni plošči, se prav tako da pomagati. Treba je le locirati anteno, jo odciniti in namesto nje priciniti 51 ohmski SMD upor. To bo zbilo domet WI-FIja na par cm."

Kakšne neumnosti so to! Kot da se naprave povezujejo preko wifi-ja kamorkoli brez kontrole prijavnih imen in gesel. Odpirati TV zaradi tega - strel v oba kolena pa še v glavo!
1
2
3