Forum » Loža » Vročinski val in delo na terenu
Vročinski val in delo na terenu
mojsterleo ::
Pozdravljeni,
vremenska napoved kaže, da se bo v drugi polovici naslednjega tedna začel nov vročinski val. Očitno se bo razvlekel čez vikend in še v naslednji teden. Temperature naj bi presegale 35°C.
Ker delam na terenu in je veliko fizičnega dela (pospravljanje skladišč, arhivov ipd), kjer je tveganje za izpostavljenost hudi vročini pogosto (slabo izolirani prostori, brez klime, visoka vlaga), razmišljam o tem, da bi delodajalcu predlagal spremembo plana dela (da bi za ta čas za delo poiskali projekte, kjer je tveganje nižje npr. delo v kakšnih kleteh), ali pa dopust iz naslova višje sile zaradi hude vročine.
Ali se kdo od vas srečuje z istimi problemi in kako jih ponavadi rešujete?
vremenska napoved kaže, da se bo v drugi polovici naslednjega tedna začel nov vročinski val. Očitno se bo razvlekel čez vikend in še v naslednji teden. Temperature naj bi presegale 35°C.
Ker delam na terenu in je veliko fizičnega dela (pospravljanje skladišč, arhivov ipd), kjer je tveganje za izpostavljenost hudi vročini pogosto (slabo izolirani prostori, brez klime, visoka vlaga), razmišljam o tem, da bi delodajalcu predlagal spremembo plana dela (da bi za ta čas za delo poiskali projekte, kjer je tveganje nižje npr. delo v kakšnih kleteh), ali pa dopust iz naslova višje sile zaradi hude vročine.
fikus_ ::
Mislim, da je 28°C zgornja meja za normalno delo, višje ti mora delodajalec omogočiti več odmorov, po možnosti prostor, kjer se ohladis, več pijače,....
Lahko se tudi dogovoriš za bolj zgoden začetek dela.
Lahko se tudi dogovoriš za bolj zgoden začetek dela.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!
jest10 ::
mojsterleo je izjavil:
Delam dalje
S.P.
fikus_ ::
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
feryz ::
Asfalterji pešci pravijo, da se do 40 stopinj da nekako normalno delati. Če ima asfalt nekje do 200 stopinj in sonce ni hudo premočno.
Ampak ti imaš verjetno slabše pogoje za delo, torej se boš moral nekako znajti.
Ko sem bil pred leti v Romuniji je kazalo 44 stopinj, ko so asfaltirali cesto. Verjamem da jih je bilo zelo toplo, ampak jim je uspelo narediti, kar so si zamislili.
Ampak ti imaš verjetno slabše pogoje za delo, torej se boš moral nekako znajti.
Ko sem bil pred leti v Romuniji je kazalo 44 stopinj, ko so asfaltirali cesto. Verjamem da jih je bilo zelo toplo, ampak jim je uspelo narediti, kar so si zamislili.
bm1973 ::
Mi smo 1x merili temperaturo na letališču, 1m od tal, 60 stopinj...
Ti pa delaj.
Ti pa delaj.
Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje.
Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet
skrivljen, biča vajen in željan! [Ivan Cankar]
Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet
skrivljen, biča vajen in željan! [Ivan Cankar]
Napisal sem dopis na poslovodstvo in tajništvo, je bilo pozitivno sprejeto.
Iščemo rešitve. Arso napoved je brutalna.
Iščemo rešitve. Arso napoved je brutalna.
KG-348 ::
Ganon ::
10 dni bo trajal vročinski val in 40°C. Če bi bil že včeraj september/oktober, bi bilo prepozno. Slabo mi je.
Pa saj ta ne bo nič večji od tega, ki je bil pred 3 tedni. Če smo takrat preživeli.
Po trenutnih napovedih ARSO lahko pričakujemo v naslednjem tednu temperature, ki bodo podobne kot med vročinskim valom v Franciji in delov ZDA (do 40 stopinj). Čuvajte se ljudi. Opozorite delodajalce če delate v težkih pogojih.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: mojsterleo ()
feryz ::
Jaz sem naše dal na kolektivnega.
Res ni razloga, da se matrajo po vročini. Ko pridejo nazaj, bo že bolje. Baje.
Res ni razloga, da se matrajo po vročini. Ko pridejo nazaj, bo že bolje. Baje.
Twixz ::
Naš direktor ko se bliža vročinski val pove šoferjem, da naj delajo pavzo na 1 uro vsaj 2x pa tudi da ob 4:30 zjutraj štartajo ni problem, tudi če je kaka pritožba za nepobrane smeti.
Sej je tečen sam kar se delavcev tiče pa ko pride do orng težkih razmer se potegne za njih. :)
Sej je tečen sam kar se delavcev tiče pa ko pride do orng težkih razmer se potegne za njih. :)

gfus ::
dopusti so ravno zaradi vročine poleti
flexibilno si prilagajaj tistih 20 dni dopusta
več kot 20 dni itak ni vročinskih valov
to je tudi razlog zakaj so severne države bolj razvite od južnih
v vročini se nobenmu ne da delat.
sicer pa jaz nimam klime ne doma ne v avtu
teh 20 dni bom že zdržal na leto
to je tudi razlog zakaj so severne države bolj razvite od južnih
v vročini se nobenmu ne da delat.
sicer pa jaz nimam klime ne doma ne v avtu
teh 20 dni bom že zdržal na leto
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: gfus ()
kixs ::
Sem delal v eni firmi. Pozimi, ob soncu, je bilo v pisarni 28stC. Radiatorji zaprti. Klima pa seveda pozimi ne dela.

gfus ::
če v vročini odpreš okno še poslabšaš seveda
če ga imaš odprtega celo noč in podnevi zagrneš je večino dneva hladno tudi v vročinskem valu, segreje se šele ob 16h, takrat pa greš na kolo, da te prepiha
tak jaz rešujem stvar
če ga imaš odprtega celo noč in podnevi zagrneš je večino dneva hladno tudi v vročinskem valu, segreje se šele ob 16h, takrat pa greš na kolo, da te prepiha
tak jaz rešujem stvar
kixs ::
Bilo bi seveda logicno. Ampak okno si lahko odprl in potem je bilo se slabse. Tudi, ce je bilo zunaj minus.
Res ni logike. Slo je za pametno zgradbo, ki je bila oblecena v steklo. Kot recimo cela zgradba v rastlinjaku.
Res ni logike. Slo je za pametno zgradbo, ki je bila oblecena v steklo. Kot recimo cela zgradba v rastlinjaku.
dopusti so ravno zaradi vročine poleti
Letne dopuste se v podjetjih priglašuje nekje v april / maj, tukaj si lahko samo vedeževalec. Pa tud kar se mene tiče, imeti dopust med vročinskim valom je bedno. Kot si omenil slaba produktivnost in na obali / toplicah / španciranju pretežno skrivanje pred soncem in vročino (kar se mene tiče).
V stanovanju tudi jaz nimam klime. Je pa stanovanje Vzhod-Zahod. V glavnem rolete dol, vse zagrnjeno, zjutraj vzhodna stran zaprta in zahodna odprta, popoldne ko pade senca, vzhodno stran odprem, zahodno zaprem/zagrnem ko je visoko sonce. Na strani ki je stran od sonca je potem precej manj kot 30 stopinj. Še ventilator po potrebi in to je to.
karafeka ::

kriptobog ::
Tako je. Klima odvaja vročino ven, tako da je v notranjem prostoru bolj hladno zunaj pa se še bolj segreva. Pa seveda precejšnja poraba elektrike in uporaba plinov, ki onesnažujejo okolje.Kok komplicirate, namesto, da si kupite klimo.
A ni zaradi klim vreme še bolj vroče?
Sicer to ni tema kjer bi razpravljali o klimah ampak o delu med vročinskim valom. Žal je tako da veliko delavcev na terenu ne more izbirati ali so prostori hladni ali ne. Enako je z gradbinci in delavci v fabrikah za stroji.
energetik ::
mojsterleo je izjavil:
Zunaj se segreva izključno zaradi porabljenega štroma, tisto kar se prečrpa ven, nima veze. Hladilni plini ne onesnažujejo okolja.Tako je. Klima odvaja vročino ven, tako da je v notranjem prostoru bolj hladno zunaj pa se še bolj segreva. Pa seveda precejšnja poraba elektrike in uporaba plinov, ki onesnažujejo okolje.Kok komplicirate, namesto, da si kupite klimo.
A ni zaradi klim vreme še bolj vroče?
vires in numeris
Twixz ::
Vidva trolata? Kam ven odvaja topel zrak? Preko česa?![]()
Osnovni potek delovanja je tak:
Notranja enota vsesava topel zrak iz prostora.
Hladilno sredstvo v uparjalniku prevzame toploto iz zraka, zato se zrak ohladi.
Ventilator vpihuje ohlajen zrak nazaj v prostor.
Segreto hladilno sredstvo potuje do zunanje enote, kjer kompresor poveča njegov tlak in temperaturo.
V kondenzatorju zunanje enote se toplota odda v zunanji zrak, hladilno sredstvo pa se ponovno ohladi in cikel se ponovi.
You live & you learn.
MadMen ::
mojsterleo je izjavil:
Tako je. Več klim kot je prižganih naenkrat, še bolj je zunanji zrak ogret.
Koliko je pa dejanski efekt pri dvigu temperature?

IL_DIAVOLO ::
Tistih 8 ur pa bos ja zdržal, saj si lahko preostanek dneva pod klimo, ce ti tak paše. Ce pa slabo prenasas vrocino(enim je ze 28 stopinj preveč), pa menjaj siht.
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!
Vredno ogleda ...
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
|---|---|---|---|
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
| » | Katera klima (strani: 1 2 3 4 … 155 156 157 158 )Oddelek: Kaj kupiti | 1751236 (366) | darkolord |
| » | SOVRAŽIM poletje (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 36948 (29836) | branimirII |
| » | Kdaj kupiti/vgraditi klima napravo?Oddelek: Loža | 9247 (6946) | Ganon |
| » | na kolko mate nastavljeno klimo?Oddelek: Loža | 10848 (9139) | GenZNPC |
| » | Kako ohladiti sobo? (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 57541 (49589) | energetik |