Forum » Kaj kupiti » Projektor za domači kino
Projektor za domači kino
Avenger ::
Imamo idejo, da se znebimo TV in nabavimo projektor z namenom, da se pridobi in izkoristi prostor, ki ga zdaj zaseda TV in da se (vsaj ta) zaslon gleda zelo namensko, torej, film, nadaljevanko, dokumentarec, ker bo za razliko od uporabe TV, pri projektorju vsakič potrebno vsaj malo priprave.
Vidim, da se je v letih odkar me je to nazadnje zanimalo, ponudba kar konkretno povečala, cene so šle dol, ampak iskreno, nimam pojma kakšna je razlika med projektorjem za 300€ in tistim za 1000€, če sta na papirju dokaj blizu. Je vse skup totalna beda in se dobra slika začne pri laserskih projektorjih za 3000? Ali morda mora imet klasično in drago žarnico? V živo razen na raznih predavanjih še nisem videl projektorja, torej za domači kino.
Seveda ne rabim takega, ki bi bila slika užitna tudi podnevi, mi je čisto ok, če je potrebno rolete dol, samo da je slika... mislm, kaj naj rečem, lepa z živimi barvami in da je črna vsaj kolikor toliko res črna, ne siva... jasno ne pričakujem OLED izkušnje, ampak, ne bi šel pa na očitno slabše. Denarja nimam za odmet, sploh ne za take stvari, tko da iščem bang for my buck. Če se to ne izide, pa verjetno raje obdržim TV in nabildam disciplino.
Vidim, da se je v letih odkar me je to nazadnje zanimalo, ponudba kar konkretno povečala, cene so šle dol, ampak iskreno, nimam pojma kakšna je razlika med projektorjem za 300€ in tistim za 1000€, če sta na papirju dokaj blizu. Je vse skup totalna beda in se dobra slika začne pri laserskih projektorjih za 3000? Ali morda mora imet klasično in drago žarnico? V živo razen na raznih predavanjih še nisem videl projektorja, torej za domači kino.
Seveda ne rabim takega, ki bi bila slika užitna tudi podnevi, mi je čisto ok, če je potrebno rolete dol, samo da je slika... mislm, kaj naj rečem, lepa z živimi barvami in da je črna vsaj kolikor toliko res črna, ne siva... jasno ne pričakujem OLED izkušnje, ampak, ne bi šel pa na očitno slabše. Denarja nimam za odmet, sploh ne za take stvari, tko da iščem bang for my buck. Če se to ne izide, pa verjetno raje obdržim TV in nabildam disciplino.
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.
LeQuack ::
Laserski ima predvsem veliko daljšo dobo žarnice, nekaj tisoč ur in pa bolj konstantno svetilnost v tej življenjski dobi. Tudi ne vem če lahko potem zamenjaš laser če enkrat crkne. Žarnice ti pa zdržijo par sto ur, pa hitro se začne zmanjševati svetilnosti. Tudi grejejo se precej bolj kot laser. Na sliko samo pa bolj vpliva tehnologija projektorja kot pa vir svetlobe. Torej če se nočeš ukvarjati z žarnicami potem laser, če pa gledaš samo par filmov na mesec pa je vseeno če je žarnica.
Če hočeš žive barve in globo črno, boš to lahko dosegel samo v skoraj popolni temi, in s platnom, ter tudi soba sama mora biti dobro zasnovana, ker sicer že zaradi odboja svetlobe od drugih sten lahko dobiš precej slabšo sliko. Torej še preden se odločiš za projektor moraš gledati še te stvari. Nič ti ne bo pomagal kvaliteten in drag projektor če prostor in platno ne bo pravo. Če nočeš komplicirati in imaš bolj omejen budget, ti je LCD boljša izbira.
Quack !
mailer ::
Tole je nekaj možnosti:
LG webOS
primerjava cenovnih razredov
LG cinebeam S
xgimi horizon 20 max
imaš še Anker Nebula serijo, ki je tudi dokaj ugodna.
LG webOS
primerjava cenovnih razredov
LG cinebeam S
xgimi horizon 20 max
imaš še Anker Nebula serijo, ki je tudi dokaj ugodna.
Asus B560-I, Intel 11500, Corsair 16GB 3200MHz
pegasus ::
Za nezahtevno rabo je TV še vedno veliko boljša izbira kot projektor. Če ti je problem prostor, ga zmontiraj tako, da se "zloži" navzgor pod strop in ti ne zavzema površine v sobi.
fikus_ ::
Če boš kupil projektor za 300€, boš razočaran, tudi dražji nimajo prepričljive slike.
Tako da ti svetujem, da ostaneš pri TV.
Tako da ti svetujem, da ostaneš pri TV.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!
Scorpy84 ::
Jaz sem en mesec nazaj nabavil projektor, sicer sem gledal tudi prenosljivost, da lahko zunaj na morju gledam. Na zacetku sem gledal 4k in tudi testiral. Prvo nimajo realnih 4k ampak prej tja 2k, pa se to se ob platnu nekaj izgubi, ce vzames budget platno.
Na koncu nisem opazil razlike med 4k in ful hd projektorjem.
Potem je se tle dlp in 3lcd tehnologija, slednjega ima epson. Meni malo lepsa slika, je pa slabsi kontrast, ampak se lepo resi s sivim platnom.
Na koncu sem prisel na epson epson eb-fh08, kjer sem ga na amazonu dobil za 440€, svetilnost imas odlicno, da celo podnevi lahko gledas. Zarnica je pa tja 70-80€, ampak kolikor gledam, bo zdrzala 5 let. Zvecer pa gledam v eco, ker je drugace presvetel tudi ob sivem platnu. Skratka vsi projektorji do 1500lm ali nekaj vec so za mene neuporabni. Veliko jih tudi laže glede lumnov. Kupi projektor brez androida, vsi ti budget bolj ali manj stekajo. Veliko o tem je napisano na reddit. Pa se ti klasicni projektorji imajo pravo optiko, ter zoom in lahko se dodatno dobis pri osvetlitvi čez dan ali pa da imas ostrino pri robovih. Pri fiksnih mores fizicno premikat projektor, ce zelis ostrino pri celem platnu. Pa izogibaj se digitalnemu poravnavi zaslona, ker s tem izgubljas piksle.
Na tvju je lepsa slika vsekakor, ampak raje vseen gledam na 120 platnu, pa ceprav je ful hd, ampak se vse nekako na platnu zgladi, ce je ta kvaliteten pa se v mojem primeru siv, da je slika več kot odlična. Pri sivem platnu se izgubljas lumne, tako da je vedno dober imeti močen projektor.
Pa se slika, kako je pri dnevni svtelobi pri mojem projektorju: https://postimg.cc/8fCdgfJq
Na koncu nisem opazil razlike med 4k in ful hd projektorjem.
Potem je se tle dlp in 3lcd tehnologija, slednjega ima epson. Meni malo lepsa slika, je pa slabsi kontrast, ampak se lepo resi s sivim platnom.
Na koncu sem prisel na epson epson eb-fh08, kjer sem ga na amazonu dobil za 440€, svetilnost imas odlicno, da celo podnevi lahko gledas. Zarnica je pa tja 70-80€, ampak kolikor gledam, bo zdrzala 5 let. Zvecer pa gledam v eco, ker je drugace presvetel tudi ob sivem platnu. Skratka vsi projektorji do 1500lm ali nekaj vec so za mene neuporabni. Veliko jih tudi laže glede lumnov. Kupi projektor brez androida, vsi ti budget bolj ali manj stekajo. Veliko o tem je napisano na reddit. Pa se ti klasicni projektorji imajo pravo optiko, ter zoom in lahko se dodatno dobis pri osvetlitvi čez dan ali pa da imas ostrino pri robovih. Pri fiksnih mores fizicno premikat projektor, ce zelis ostrino pri celem platnu. Pa izogibaj se digitalnemu poravnavi zaslona, ker s tem izgubljas piksle.
Na tvju je lepsa slika vsekakor, ampak raje vseen gledam na 120 platnu, pa ceprav je ful hd, ampak se vse nekako na platnu zgladi, ce je ta kvaliteten pa se v mojem primeru siv, da je slika več kot odlična. Pri sivem platnu se izgubljas lumne, tako da je vedno dober imeti močen projektor.
Pa se slika, kako je pri dnevni svtelobi pri mojem projektorju: https://postimg.cc/8fCdgfJq
floyd1 ::
Kakšno platno imaš to? Kakšen ima gain (če sploh obstaja podatek)?
Slika je (glede na velikost) tudi na teh cenovno ugodnih projektorjih po mojem že dolgo OK. Ni vrhunska, je pa gledljivo. Zame je bila vedno največja težava projektorjev glasnost - eni projektorji res grdo tulijo in tu je prednost 3LCD projektorjev vsekakor precejšnja. Hlajenje ima navadno še nek "normalen" zvok (vseeno pa razmeroma glasen), ki se ga med gledanjem da "pozabit", tisti barvni filtri pa imajo nek čuden "pitch" in so včasih (vsaj meni) grozno nadležni.
Doma imam že dolgo nek "short throw" HD projektor, ampak v uporabi je bil v vseh teh letih ravno enih 5x
. Če bi ga nekam fix postavil, bi ga mogoče več uporabljali, tako pa... Z nakupom večjega TV (65") je zdaj še dodatno izgubil svoj namen oz. prednost.
Slika je (glede na velikost) tudi na teh cenovno ugodnih projektorjih po mojem že dolgo OK. Ni vrhunska, je pa gledljivo. Zame je bila vedno največja težava projektorjev glasnost - eni projektorji res grdo tulijo in tu je prednost 3LCD projektorjev vsekakor precejšnja. Hlajenje ima navadno še nek "normalen" zvok (vseeno pa razmeroma glasen), ki se ga med gledanjem da "pozabit", tisti barvni filtri pa imajo nek čuden "pitch" in so včasih (vsaj meni) grozno nadležni.
Doma imam že dolgo nek "short throw" HD projektor, ampak v uporabi je bil v vseh teh letih ravno enih 5x

iloveboobz ::
dons so decent tvji tok pocen, da nima smisla to za vsak dan. In TV bo neprimerno bolši, sploh če je OLED oz. LCD z local dimmingom. No contest.
Tanek oled na steni pa res ne kuri nič placa, tko da nwm v čem je problem. Sj tut za projektor rabiš plac
Tanek oled na steni pa res ne kuri nič placa, tko da nwm v čem je problem. Sj tut za projektor rabiš plac
smoki
Nikonja ::
iloveboobz je izjavil:
dons so decent tvji tok pocen, da nima smisla to za vsak dan. In TV bo neprimerno bolši, sploh če je OLED oz. LCD z local dimmingom. No contest.
Točn to, npr G serija od LGa se lahko montira popolnoma flat na steno in je dobesedno manj kot 1cm od stene. Sicer imam C serijo (G serija ej noro draga v večjih dimenzijah) in je cca 2 cm od stene. O kvaliteti slike niti ni treba debatirat ker projektor rabi popolnoma temen prostor da pokaže tisto najboljše.
Dejansko največja prednsot projektora je velikost slike, ker skoraj vsak lahk potegne do 100" in več, tv-i teh dimenzij so precej več kot 3 jurja npr., ampak vse drugo je na strani tv-a. Pa še marsikateri 4k projektor niti ni 4 projektor ampak 2k z pixel shiftingom in zato je sama razlika v sliki med fhd in 4k neobstoječa.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Nikonja ()
floyd1 ::
iloveboobz je izjavil:
Ja, mi imamo OLED zdaj. Sicer neko ful poceni varianto, ampak barve so mi veliko bolj všeč kot na LCD v tem istem cenovnem rangu.
Res pa je, da nisem ravno "običajen" TV gledalec, kamorkoli pridem, se mi zdijo barve (saturacija) na TV preveč "nabite", da se o trgovinah s tehniko sploh ne menimo. Večini ljudi pa je očitno ful OK, da npr. iz voditeljev oddaj ali igralcev v filmih naredijo kronične pijance na TV ekranu...
Scorpy84 ::
Kakšno platno imaš to? Kakšen ima gain (če sploh obstaja podatek)?
Doma imam že dolgo nek "short throw" HD projektor, ampak v uporabi je bil v vseh teh letih ravno enih 5x. Če bi ga nekam fix postavil, bi ga mogoče več uporabljali, tako pa... Z nakupom večjega TV (65") je zdaj še dodatno izgubil svoj namen oz. prednost.
To na sliki je neka poceni zadeva 84", s temuja tolk da obesim cez dan, pa se enega za ponoci 120" s crnim ozadjem ki ga napnem z vrvicami je pa slika se lepsa, zaradi crnega ozadja. Imam pa vse skupaj tri platna. Tistega doma, ki ga imam bi moral poiskat ce kaj vec pise, sem pa placal nekaj cez 300EUR, ker je platno v roli (ročni)
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Scorpy84 ()
LeQuack ::
iloveboobz je izjavil:
Točn to, npr G serija od LGa se lahko montira popolnoma flat na steno in je dobesedno manj kot 1cm od stene. Sicer imam C serijo (G serija ej noro draga v večjih dimenzijah) in je cca 2 cm od stene. O kvaliteti slike niti ni treba debatirat ker projektor rabi popolnoma temen prostor da pokaže tisto najboljše.
Dejansko največja prednsot projektora je velikost slike, ker skoraj vsak lahk potegne do 100" in več, tv-i teh dimenzij so precej več kot 3 jurja npr., ampak vse drugo je na strani tv-a. Pa še marsikateri 4k projektor niti ni 4 projektor ampak 2k z pixel shiftingom in zato je sama razlika v sliki med fhd in 4k neobstoječa.
Realno tudi OLED rabi temen prostor sa pride do izraza. V svetlem bo na istem nivoju kot LCD, včasih se slabse.
Quack !
Vredno ogleda ...
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
|---|---|---|---|
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
| » | Projektor: kaj kupiti (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )Oddelek: Zvok in slika | 76921 (9810) | matobeli |
| » | Je še smiselno investirati v projektor in platno (domači kino)? (strani: 1 2 )Oddelek: Zvok in slika | 12030 (10007) | neocodexx |
| » | ProjektorOddelek: Kaj kupiti | 2743 (1567) | Argonavt |
| » | Malo boljši projektor¸?Oddelek: Kaj kupiti | 4160 (2798) | chort |
| » | Nakup projektorja (wifi, android)Oddelek: Zvok in slika | 5602 (4718) | matobeli |