» »

Katerega evropskega e-mail ponudnika izbrati?

Katerega evropskega e-mail ponudnika izbrati?

IMBB ::

Skozi leta sem nahrčkal približno 10 Gmail računov za različne zadeve, zdaj bi pa rad nekaj od tega počasi začel migrirat na evropske ponudnike, nekaj pa ukinil, ker se mi ne zdi dobro, da sem tako odvisen od Googla, pa še zoprn je postal in preveč nekih podatkov zahteva.

Imam tudi en Protonmail račun in mi je zelo všeč, samo ne vem, če bodo komplicirali, če si še več brezplačnih naredim. Kakšne imate izkušnje glede tega?

Kateri so še drugi evropski ponudniki, ki imajo, recimo, 10-letno tradicijo in preverjeno možnost več brezplačnih računov? Kakšne reklame mi lahko prikazuje, če niso zelo nadležne, 500 MB prostora mi je načeloma kar OK, čeprav kak GB ali 2 tudi ne bi škodila. Kaj uporabljate drugi in kaj priporočate?

karafeka ::

gmx (net, de, ch)
Imajo 1gb prostora.

Ko sem odpiral pred nekaj leti, sem jih lahko odprl več, oz. ni bilo treba kakšnih telefonskih številk vnašat.

errhec ::

Proton, več brezplačnih (vse ok).
poglej še Tuta-mail.
dd

Zgodovina sprememb…

• spremenil: errhec ()

Anney ::

Tudi Proton, že mnogo let. Imajo še dosti drugih finih stvari, na katere migriram počasi.
Obstajata samo dva načina kako živeti svoje življenje:
Prvi pravi, da nič ni čudež, drugi pa, da vse je čudež.

driftwood ::

jaz uporabljam posteo.

tony1 ::

Za osebni mail sem šel na lastno domeno in mail gostovanje SLO ponudnika hitrost.net. Cena je razumna, težav ni.

Karen ::

Zgolj ideja: če imaš fiksno IP številko doma lahko nanjo povežeš eno domeno ki jo registriraš, postaviš Synology NAS in imaš tam mail server potem. Licenca za 5 mailov je že vključena, aliasov pa imaš neomejeno. Seveda lahko NAS uporabljaš še za kaj drugega, pa vse je pri tebi. Administracije je na NASu minimalno, vsaj kolikor sem jaz imel nekaj časa na Synology-ju. Če bi imel samo za mail NAS se verjetno ne splača, ampak če uporabljaš še za backup pa kak docker ali podobno se pa matematika lahko izplača. Če ne pa mogoče to kar je predhodnik predlagal.

d4vid ::

Preveč tem je na redditu, zakaj se mail serverja NE gostuje doma. Od zlorab, spama pa do tega, da tvoja pošta zaradi takih in drugačnih razlogov prejemnikom leti v spam.

Imam doma postavljen mailcow server, gor vezano domeno AMPAK je vse eksperimentalno, parkrat se mi je že podrl in sem rabil obnavljat iz backupa. Za primaren naslov definitivno odsvetujem in priporočam, da se držite znanih ponudnikov.

starfotr ::

Tudi to, da je zelo ampak res ZELO nespametno in neumno odpirat NAS na internet. Te zadeve morajo biti ves čas zadaj, dostopa pa se do njih IZKLJUČNO preko VPN.

Poldi112 ::

Saj ne izpostaviš dostopa do NAS-a, ampak samo do mail-a (smtp, imap, webmail), ki laufa na njem (lahko tudi znotraj VM).
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

darkolord ::

d4vid je izjavil:

Preveč tem je na redditu, zakaj se mail serverja NE gostuje doma. Od zlorab, spama pa do tega, da tvoja pošta zaradi takih in drugačnih razlogov prejemnikom leti v spam.
Na redditu mail velja za "black magic, ki ga nihče ne razume", čeprav gre za ene najbolj enostavnih protokolov.

pegasus ::

Protokol je že enostaven, ampak dinamičnih dogajanj, ki jih zaradi te enostavnosti ustvarja, pa res razume zelo malo ljudi.

starfotr ::

Poldi112 je izjavil:

Saj ne izpostaviš dostopa do NAS-a, ampak samo do mail-a (smtp, imap, webmail), ki laufa na njem (lahko tudi znotraj VM).

Velika večina ljudi (tudi tistih, ki se profesionalno ukvarjajo z IT) ni sposobnih postavit in vzdrževat poštnega strežnika. V nesposobnost poleg funkcionalnosti štejem tudi pomanjkanje časa za vzdrževanje.

bm1973 ::

To ni nesposobnost ampak lasten email strežnik je ostanek nekega drugega časa...

Plus, vsak lasten email strežnik je takoj na spam listi.
Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje.
Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet
skrivljen, biča vajen in željan! [Ivan Cankar]

Lonsarg ::

Jaz imam v planu migrirat iz gmaila na mailbox.org. Ter na custom domeno seveda da mi noben email ponudnik ne more emaila lastit.

Niso zastonj, ampak saj vemo kako je z free zadevami.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Lonsarg ()

pegasus ::

Tale link se mi zdi zanimiv in paše sem: https://mxmap.ch/

tony1 ::

Mah, ker imamo na šihtu (v opomin in spomin) še vedno CDje na katerih piše Crypto AG mi linka niti ne odpre :P

kekeck ::

Jaz sem delno migriral (banke, kripto, ...) na tutamail.

driftwood ::

kaj imaš pa kripto za migrirat na tuto??? wtf?!!

Samael ::

Lonsarg je izjavil:

Jaz imam v planu migrirat iz gmaila na mailbox.org. Ter na custom domeno seveda da mi noben email ponudnik ne more emaila lastit.

Niso zastonj, ampak saj vemo kako je z free zadevami.

Jaz imam zadnjih nekaj let v uporabi mailbox.org (paket Standard - smiselno je plačevati letno, če ti to ustreza, ker je rahlo ceneje) in mislim, da bom, če ne bo v prihodnosti kakšnih večjih pretresov, ostal kar na tem.

Notri sem nabil en kup lastnih domen. Imaš tudi opcijo kreiranja temp.mailbox.org naslovov (z možnostjo podaljšanja na 90 dni), ali pa še bolje - za temp naslov, ki v teh časih z raznimi "promo code subskripšni" ipd. pride kar prav, uporabiš kakšno domeno iz časov IRCa s "freedns.afraid.org" - just perfect.
Filtriranje v mape/podmape deluje tako, kot bi si človek želel. Koledar/notifikacije delajo, etherpad/notes za hitre beležke (da ne pozabim kakšne bedarije na poti domov), pa še par drugih bombončkov, kolikor to pač človeku pride prav.
V istem kakovostnem rangu, kar se "privacy-oriented" (ja, saj vem..) mail ponudnikov tiče, kot Proton in Tuta, le da se mi zdi, da za svoj denar tukaj dobim rahlo več.
Samael != Samuel

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Samael ()

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kaj namesto Gmaila in CCleanerja?

Oddelek: Pomoč in nasveti
293968 (1464) Ales
»

Protonmail predal IP oblastem

Oddelek: Omrežja in internet
253609 (2030) Tiger
»

Zastonjkarjem na G Suite bo odklenkalo (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
24954305 (36338) _Denny_
»

Google stopil korak nazaj pri G Suitu (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
6417250 (13294) krempelj
»

Nič več xxxxxxx@siol.net?

Oddelek: Omrežja in internet
285839 (4258) Ales

Več podobnih tem