» »

Kaj namesto Gmaila in CCleanerja?

Kaj namesto Gmaila in CCleanerja?

SVGA ::

CCleaner uporabljam samo za čiščenje/odstranjevanje določenih cookijev, ampak CCleanerja ne želim več uporabljati. Kateri program (po možnosti open source in free) se priporoča (imam Windows 10)?

Zamenjal bi rad tudi brezplačnega email providerja, iz Gmaila na nekaj bolj zasebnega. Prosim za konkretne predloge iz izkušenj. Hvala.

Gagatronix ::

Namesto CClean (ki je v zadnjih letih postal govno) priporocam PrivaZer. Glede alternative Gmailu pa zal nimam predlogov.

ST-777 ::

Za e-pošto uporabljam Thunderbird. S programčkom Thunderbird Backup omogoča enostavno in hitro shranjevanje vse pošte z nastavitvami v eno datoteko.

Na https://www.monitor.si/novica/Konec-bre... so napisali:
"e-poštni naslov ime@priimek.net je lahko v resnici čisto običajen Gmail, le da do njega dostopamo prek naslova mail.priimek.net in je prejemnikom videti nekoliko bolj 'resno', kot neki brezplačni Gmail, ki ga lahko odpre prav vsak."

sass628 ::

CCleaner --> Bleachbit
Gmail --> Protonmail

murrieta ::

ST-777 je izjavil:

Na https://www.monitor.si/novica/Konec-bre... so napisali: "e-poštni naslov ime@priimek.net je lahko v resnici čisto običajen Gmail, le da do njega dostopamo prek naslova mail.priimek.net in je prejemnikom videti nekoliko bolj 'resno', kot neki brezplačni Gmail, ki ga lahko odpre prav vsak."

Glede na kontekst (CCleaner) OP noce, da mu google vohuni po racunu. Kar je tipicno razlog, da ljudje iscejo drug email provider kot je google - ker hocejo zasebnost, ne da jim ameriska korporacija vtika nos notri. Tako, da zgornji predlog ni resitev, emaile imas se vedno pri googlu, samo domena se je spremenila.

Tidule ::

Predvsem mu to nič ne koristi, če hoče brezplačnega providerja.

Če mu je namen zasebnost, potem to pač ne gre skupaj z brezplačno. Če nisi stranka, si produkt. Zgoraj predlagani protonmail je verjetno še najbolj sprejemljiv kompromis.

Tidule je izjavil:

Če mu je namen zasebnost, potem to pač ne gre skupaj z brezplačno. Če nisi stranka, si produkt. Zgoraj predlagani protonmail je verjetno še najbolj sprejemljiv kompromis.

Agreed! Dejstvo, ki ga je treba sprejet je da totalne anonimnosti na internetu ni :D

drugače pa en quicklist (alternative niso kopija google produktov, tako da je treba sprejeti kompromise)

engine: google --> metager
gmail--> protonmail
gdrive --> nextcloud
gmaps ---> organic maps ali osmand
gdocs ---> onlyoffice(ga lahko integriras v nextcloud če rabiš online), libreoffice

primoz4p ::

Tidule je izjavil:

Od kdaj se pojma "biti stranka" in "biti produkt" izključujeta?

Od kje ti ideja, da se izključujeta? To da si stranka, ti ne garantira da nisi produkt. Po drugi strani pa če, nisi stranka potem si definitivno produkt. There is no free lunch.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Tidule ()

Ali si stranka če uporabljaš npr. gdocs, kaj pa onlyoffice?

Si produkt, če si vspostaviš lasten mail server, ali si v tem primeru tudi stranka?

Ali si trol, ce postavljas oftopic vprasanja brez kontesta? Ali samo ne ves kaj bi rad povedal?

Zgodovina sprememb…

janezvalva ::

zakaj je potrebno uporabljati posebna orodja za čiščenje piškotov?
IQ test: v enem vedru imaš 2l vode, v drugem 1l vode. koliko veder imaš?

Tidule je izjavil:

Ali si trol, ce postavljas oftopic vprasanja brez kontesta? Ali samo ne ves kaj bi rad povedal?

Trol?
Verjetno sva kar primerljiva.

Ali ne zapisa "Predvsem mu to nič ne koristi, če hoče brezplačnega providerja." in "Če mu je namen zasebnost, potem to pač ne gre skupaj z brezplačno." komprimitirata open sorce rešitve?
Plačaj najražjo komercialno storitev in si zagotovo zaščitil svojo zasebnost (veruj v poštenje komercialnih rešitev - meja dobička ni nebo); ali ni to malo naivno?

janezvalva je izjavil:

Da si stranka in ne produkt :)
Vprašanje na mestu.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: primoz4p ()

primoz4p je izjavil:

Tidule je izjavil:

Trol?

Ali ne zapisa "Predvsem mu to nič ne koristi, če hoče brezplačnega providerja." in "Če mu je namen zasebnost, potem to pač ne gre skupaj z brezplačno." komprimitirata open sorce rešitve?
Plačaj najražjo komercialno storitev in si zagotovo zaščitil svojo zasebnost (veruj v poštenje komercialnih rešitev - meja dobička ni nebo); ali ni to malo naivno?

janezvalva je izjavil:

Vprašanje na mestu.

hmmm...eden ima v mislih "free" drugi open source rešitev. Prvo morata raščistit na kaj se nanašajo vajini posti, potem bosta našla skupno točko in gremo lahko na pivo:))

Mislim, da se sedaj razumeva.
Javno se opravičujem @Tidule pa če se razumeva ali ne.
Z moje trani ni več zadržkov za pivo. :)

Zgodovina sprememb…

• spremenil: primoz4p ()

primoz4p je izjavil:

Tidule je izjavil:

Trol?

O naivnosti ne vem, je pa zakljucek, ki si ga sestavil namnjen predvsem podtikanju in trolanju.

Moj point je bil, da ce je prioriteta zasebnost potem so brezplacne resitve slaba praksa. Vse od tukaj naprej pa je samo in le tvoja domislija.

Komentar glede brezplacnega providerja se je nanasal na to, da je nekdo svetoval gsuit, ki ne obstaja brezplacen.

sass628 je izjavil:

primoz4p je izjavil:

Tidule je izjavil:

Trol?

janezvalva je izjavil:

Vprašanje na mestu.

hmmm...eden ima v mislih "free" drugi open source rešitev. Prvo morata raščistit na kaj se nanašajo vajini posti, potem bosta našla skupno točko in gremo lahko na pivo:))

Free open source je oksimoron, za vse ki se zavedamo da nas cas ni brezplacen. Pa s tem ne mislim, da je to zato slaba resitev, se posebej ce je prioriteta zasebnost. Samo ni pa brezplacna, se posebej ne v kontekstu teme.

Zgodovina sprememb…

Tidule je izjavil:

primoz4p je izjavil:

Tidule je izjavil:

Trol?

O naivnosti ne vem, je pa zakljucek, ki si ga sestavil namnjen predvsem podtikanju in trolanju.

Moj point je bil, da ce je prioriteta zasebnost potem so brezplacne resitve slaba praksa. Vse od tukaj naprej pa je samo in le tvoja domislija.

Komentar glede brezplacnega providerja se je nanasal na to, da je nekdo svetoval gsuit, ki ne obstaja brezplacen.

sass628 je izjavil:

primoz4p je izjavil:

Tidule je izjavil:

Trol?

janezvalva je izjavil:

Vprašanje na mestu.

Free open source je oksimoron, za vse ki se zavedamo da nas cas ni brezplacen. Pa s tem ne mislim, da je to zato slaba resitev, se posebej ce je prioriteta zasebnost. Samo ni pa brezplacna, se posebej ne v kontekstu teme.

sem samo izpostavil na kateri tocki se nista ujela sheesh :D

Plačljiv software, open source software so samo orodja za doseganje končnega cilja. Če posplošujemo kateri je boljši kateri slabši nebomo prišli nikamor, so določeni cilji, ki so lažje dosegljivi z uporabo open source software in obratno. Obe variante imata v + in -. Je pa tudi na strani uporabnika kaj mu je bolj pomembno čas ali privatnost. Nekateri pač želijo pustiti čim manjši digitalni odtis na webu, drugi pa efektivno/hitreje opraviti nalogo. To each their own I guess.;)

sass628 je izjavil:

Tidule je izjavil:

primoz4p je izjavil:

Tidule je izjavil:

Trol?

sass628 je izjavil:

primoz4p je izjavil:

Tidule je izjavil:

Trol?

janezvalva je izjavil:

Vprašanje na mestu.

sem samo izpostavil na kateri tocki se nista ujela sheesh :D

Plačljiv software, open source software so samo orodja za doseganje končnega cilja. Če posplošujemo kateri je boljši kateri slabši nebomo prišli nikamor, so določeni cilji, ki so lažje dosegljivi z uporabo open source software in obratno. Obe variante imata + in -. Je pa tudi na strani uporabnika kaj mu je bolj pomembno čas ali privatnost. Nekateri pač želijo pustiti čim manjši digitalni odtis na webu, drugi pa efektivno/hitreje opraviti nalogo. To each their own I guess.;)

Zgodovina sprememb…

• spremenil: sass628 ()

kako mi je uspelo podvojit ta zapis mi ni jasno? se vnaprej opravičujem za tale zmazek ki je nastal :))

janezvalva ::

ja, jaz še vedno menim, da ni potrebno dodatno orodje za čiščenje piškotkov.
IQ test: v enem vedru imaš 2l vode, v drugem 1l vode. koliko veder imaš?

Hvala za predloge. Malo sem si ogledal predlagane alternative CCleanerju, ampak za nobeno ne vidim da bi imela takšen način izbiranja katere cookije želim ohraniti in katere izbrisati kot ima CCleaner tule:

Nekaj takega iščem, da lahko vidim kateri cookieji so na disku in se potem odločim katere želim obdržat in katere odstranit.

Glede emaila pa torej Protonmail?

Kar se tice protonmaila ga uporabljam cca 2 leti in je ok.Lahko si kupis vec prostora v osnovi je free 500mb. Probaj pa vidi, ce ti nebo ok, se vedno lahko zbrises account:D

Samael ::

Sam preferiram mailbox.org nad protonmailom.

Not A Number je izjavil:

@Samael: zakaj si pa Protonmail izločil?

Samael je izjavil:

Povsem iskreno, zaradi ponudbe, ki je vključena v ceno.
Ampak da razložim.
Trenutno si, kar se varnosti in zasebnosti tiče, na trgu konkurirajo Protonmail, Tutanota in Mailbox. Do neke mere je tu tudi norveški Runbox. Recimo, da so tile štirje v samem vrhu.

Noben teh ni ravno poceni (dolgoročno gledano - mail imaš pač do konca življenja), tako da ob sami stabilnosti (ki je, dokler zadeve sam ne uporabljaš, tako ali tako lahko razbereš zgolj iz reputacije ponudnika) znese potem predvsem na to, kaj določen mail ponudnik ponuja ter za koliko in tu je protonmail med omenjenimi izven konkurence.
Sploh, če želiš uporabiti večje število domen (kar je meni pomembno), recimo protonmail (5GB quota, 1 domena € 5.00/m ali € 48.00/y), mailbox (10GB quota + 5GB cloud quota 50 domen/aliasov € 3.00/m ali € 30.00/y). Slednji ima še nekaj drugih zadev (kolendar, tasks, spreadsheet, cloud quota...).
Če se potrebe povečajo, so doplačila za extra storage pri protonmailu nekajkraj dražja.

Seveda nič od tega ne bi pomagalo, če mi mailbox.org res ne bi ustrezal, bil všeč. Logika zadaj je bila, da bom pač za tisti en mesec poskusil prvega, pa če mi ne bo všeč, karkoli ustrezalo še drugega, itd ... Tega še vedno nisem povsem izključil, zato tudi nisem migriral še vsega, ampak zaenkrat mi je omenjeni ponudnik res všeč, mi ustreza v samih detajlih, kjer nič ni prepuščeno naključju.
Zadaj je tudi aktiven user forum, kjer najdeš odgovor na večino vprašanj, ki bi se ti ob uporabi utegnili pojaviti, pa tudi občutek, da je ta stvar stalno živa, da razvijalci upoštevajo želje, potrebe uporabnikov.

tl;dr
Protonmail, ki je najdražji med omenjenimi, me omejuje na uporabo ene domene. Sicer je podobno tudi s tutanoto, vendar je tu manjši paket 1 eur/m, pa bi zadeve reševal recimo s po domenah ločenimi računi, kar ima lahko tudi neko prednost - oz. odvisno od potreb. Mailbox podpira do 50 domen / aliasov. Lepo se jih da posortirati po mapah, spreminjati kateri ti je primarni senders mail, če želiš zraven ime ali brez, brisati, dodajati, itd ...
Samael != Samuel

Hvala, kaj pa orodje za brisanje posameznih cookijev, kot CCleaner (3 poste višje), ali obstaja?

2f4u ::

Gmx.de; tu sem ze 10+ let; tudi za delo.

Alternativa cc sem pa trenutno na antivirusnem kasparski, tam imam vse glede sledenja.

ngc2392 ::

svga: kaj konkretno te pa moti na ccleanerju? to, da se je zlizal z avastom? to, da ne dela več, kot je včasih? jaz sem ga včasih veliko uporabljal, sedaj minimalno. ker še vedno dela to, kar mora. ampak, že ves čas uporabljam portable verzijo, ki nima nadležnih stranskih učinkov. dva klika in že odstraniš butasto teženje po posodobitvah in ostalem sranju...
United We Stand, Divided We Fall

Tole: https://thehackernews.com/2018/04/cclea... in to da je pod Avast okriljem (Avast sem nehal uporabljat ko sem izvedel da so prodajali podatke, ne samo uporabnikov free verzije ampak tudi uporabnikov paid verzije Avasta). Tudi jaz imam CCleaner portable ampak mu ne zaupam glede na prej napisano + vse kar rabim je praktično to odstranjevanje cookijev po izbiri pa tisti "startup programs" feature je tudi fajn. Ampak vse ostalo je v Windows 10 dokaj obsolete. Tako da se še vedno priporočam za nek nadomestek ki zna upravljati s posameznimi cookiji (kot CCleaner na sliki par postov višje).

Boobiz ::

Za mail predlagam mailbox.org, če se Protonmail zdi predrag (meni je absolutno predrag).

Namesto CCleanerja pa nič. Nastavi brskalnik, da počisti kukije, ko ga zapreš. Za tiste strani, kjer tega ne želiš pa jih pač daš na whitelist. Ne rabiš bloatwara, da to počne zate.
I'm drunk, what's your excuse?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Boobiz ()

softwaresab ::

Alternatives to CCleaner for Cookie Management (Open Source and Free):
BleachBit

Features:
Open-source, lightweight, and effective for clearing cookies, cache, and temporary files.
Supports cleaning specific browsers and application data.
Offers detailed cleaning customization.
Cookie AutoDelete (Browser Extension)

Features:
Open-source browser extension for Firefox and Chromium-based browsers.
Automatically deletes unwanted cookies when tabs are closed.
Allows whitelist/blacklist management for specific cookies.
Download: Available in your browser's extension store (search "Cookie AutoDelete").
Privacy Eraser Free

Features:
Freeware (not open source), but simple and effective for managing cookies and cleaning system junk.
Includes browser-specific cookie management tools.
Recommendations for Privacy-Focused Email Providers
If you're looking to move away from Gmail to a more private and secure email provider, here are some excellent options (all with free plans available):

Proton Mail

Features:
End-to-end encryption for your emails.
Based in Switzerland, with strong privacy laws.
Free plan includes 1GB of storage.
Open-source apps and web interface.

Tutanota
Features:
End-to-end encryption, including email subject lines.
Based in Germany, with GDPR compliance.
Free plan includes 1GB of storage.
Open-source client and excellent focus on privacy.
Posteo (Paid, but Affordable)

Features:
Privacy-focused email service with no ads or tracking.
Costs €1 per month (no free plan).
Entirely powered by renewable energy.
No personal data required for signup.

Mailfence
Features:
Offers encryption and supports OpenPGP.
Free plan with 500MB of email storage.
Based in Belgium with strong privacy protections.
Transition Tips for Email Providers
Backup Gmail Data: Use Google Takeout to download a copy of your Gmail emails before switching.
Forward Emails: Set up email forwarding temporarily while transitioning contacts to your new email.
Password Manager: Use a secure password manager to keep your email account secure.
Let me know if you need help with any specific tool or transitioning your email!

Zgodovina sprememb…

• predlagalo izbris: marvin42 ()

Mato989 ::

Boobiz je izjavil:

Za mail predlagam mailbox.org, če se Protonmail zdi predrag (meni je absolutno predrag).

Namesto CCleanerja pa nič. Nastavi brskalnik, da počisti kukije, ko ga zapreš. Za tiste strani, kjer tega ne želiš pa jih pač daš na whitelist. Ne rabiš bloatwara, da to počne zate.

Kako je pa protonmail predrag, ni bila glih black friday akcija in je zelo poceni?
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Zgodovina sprememb…

• predlagal izbris: Ales ()

feryz ::

Zato ker odgovarjaš na dve leti star post?

Ales ::

Mato989 je izjavil:

Boobiz je izjavil:

Kako je pa protonmail predrag, ni bila glih black friday akcija in je zelo poceni?

Spam bot je obudil staro temo, odgovarjaš na par let star prispevek.

Sicer pa Protonmail res ni predrag, za tisto, kar nudi. Gmail je neprimerno dražji... ;)

(ponesreči kliknil izbriši pri tvojem postu)

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Začel se je konec za Manifest v2

Oddelek: Novice / Brskalniki
394968 (615) eEdbM
»

Pomoč pri zasebnosti na netu (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Informacijska varnost
20220607 (12035) HotBurek
»

DeGoogle

426596 (3392) McClane
»

Kako se rešit Googla?

475790 (4022) gendale2018
»

Alternativa gmailu