Forum » Loža » Panika na bencinskih črpalkah
Panika na bencinskih črpalkah
Temo vidijo: vsi
starfotr ::
PROTEINSKI je izjavil:
Rdeče namizno vino je cenejše od kurilca. Kalorije so dobre, če je še SDS free bunda je pa itak že skor prevroče ob polarnih -5 stopinjah Celzija.
Saj zato je pa JJ uvedel, da se lahko pije alkohol tudi v prostorih šol. Sedaj bodo prireditve vse bolj lokalne, ker bo drago gorivo. Pa je treba poskrbet, da bodo pijanci na toplem, če jih bo njihova baba vlekla na vaško prireditev proti njihovi volji.

Miki N ::
Tako se je drugače razvila "kultura" pubov v Angliji - doma niso imeli ogrevanja pa še tečno babo.
Telbanc ::
Saj ne bo 3 evre čez noč.
Počasi počasi bo prilezlo do tja.
Tako da ne bo nobene panike. Bo pač 3 evre. In 4 tudi.
A veš kako rečejo. Če bo v torek gorivo 2,1 evra namesto 2, je to samo 5 evrov na tank. Pa naslednji teden spet samo 5. Itd ...
V bistvu je vsak teden samo 5 evrov več. Drobiž.
Zgleda da si velik optimist.
https://x.com/The_Real_Fly/status/21014...
"Sen. Grassley calls on Trump to put embargo on diesel exports."
Iz Francije prihajajo prve novice o pomankanju dizla.
Pol se začne panika, folk bo navalu u trgovina, k se ve, da če kamijonov ni, ni robe. En cajt bojo še strgali tist dizel po dnu....
Hvala bogu, nisem cepljen za covid-19.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Telbanc ()
karafeka ::
donvito ::
A veš kako rečejo. Če bo v torek gorivo 2,1 evra namesto 2, je to samo 5 evrov na tank. Pa naslednji teden spet samo 5. Itd ...
Kje sploh vidite podražitve, jaz odkar vem zase, vendo tankam za 20€ ;)
Pozabil si pa povedati, da so obiski črpalke vedno bolj pogosti.
3IAtlas ::
Da bi kar naenkrat iz denarnice zdaj dali 200 eur za poln tank goriva avta pomeni da bodo vsi morali ene 120 eur prišparati na drugih izdatkih. Najprej bodo na udaru aktivnosti tipa frekventne kavice, tortice, večerje, kosila zunaj, razni fitnesi, masaže it. pa tudi krajše vožnje v naravo izven domačeg kraja. To bo imelo takojšnji učinek na obrtnike in ponudnike teh dejavnosti.
Kje sploh vidite podražitve, jaz odkar vem zase, vendo tankam za 20€ ;)
Pozabil si pa povedati, da so obiski črpalke vedno bolj pogosti.![]()
V bistvu so manj pogosti, ker se v zadnjem letu samo še občasno na razgovore vozim. Za vse ostalo je tu...pecikl. Čeprav tudi vzdrževanja kolesa ni več tako poceni.
OutOfTheBox ::
Kje sploh vidite podražitve, jaz odkar vem zase, vendo tankam za 20EUR ;)
To sem slišal par dni nazaj, ko sem se z nekom pogovarjal, pa potem pride debata na njegov avto (20 let star BMW 5, 3.0 nekaj čez 200 konjev), pa ga mimogrede vprašam, da kolk zadeva pije. Pa pravi 4 litre, razen če ga stisne dobro, potem tam okol 6 litrov. In da niti ne ve da ga tanka, ker skoz tanka za 20EUR.
Sem ga parkrat pogledal in čakal, kdaj bo povedal da se heca da oba praskneva v smeh, ampak je bil mrtvo resen. Potem je debata šla naprej od nekaj drugega.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: OutOfTheBox ()
kixs ::
starfotr ::
Da bi kar naenkrat iz denarnice zdaj dali 200 eur za poln tank goriva avta pomeni da bodo vsi morali ene 120 eur prišparati na drugih izdatkih. Najprej bodo na udaru aktivnosti tipa frekventne kavice, tortice, večerje, kosila zunaj, razni fitnesi, masaže it. pa tudi krajše vožnje v naravo izven domačeg kraja. To bo imelo takojšnji učinek na obrtnike in ponudnike teh dejavnosti.
Posel gre gor in dol. Nekateri posli tudi propadejo. Začasno ali pa trajno.
Določeni poklici niso nujni za preživetje, obstajajo pa. Če je obilje, živijo. Če ga ni, propadejo. Če hočeš stabilen posel, potem se ukvarjaš z esencialnimi rečmi, kot je hrana, pogrebne storitve. To ne bo nikoli propadlo, so pa tudi nihanja.
sbawe64 ::
Pozabil si pa povedati, da so obiski črpalke vedno bolj pogosti.![]()
V bistvu so manj pogosti, ker se v zadnjem letu samo še občasno na razgovore vozim. Za vse ostalo je tu...pecikl. Čeprav tudi vzdrževanja kolesa ni več tako poceni.
Pojasni to vzdrževanje.
OutOfTheBox je izjavil:
To sem slišal par dni nazaj, ko sem se z nekom pogovarjal, pa potem pride debata na njegov avto (20 let star BMW 5, 3.0 nekaj čez 200 konjev), pa ga mimogrede vprašam, da kolk zadeva pije. Pa pravi 4 litre, razen če ga stisne dobro, potem tam okol 6 litrov. In da niti ne ve da ga tanka, ker skoz tanka za 20EUR.
Sem ga parkrat pogledal in čakal, kdaj bo povedal da se heca da oba praskneva v smeh, ampak je bil mrtvo resen. Potem je debata šla naprej od nekaj drugega.![]()
Če je dizel 530d, potem vsaj 7-8, drugače 10+ (525,528,530).
https://www.spritmonitor.de/en/overview...
4l pije Toyota yaris/auris 1.4 d-4d dizel 66 kW.
2020 is new 1984
Corona World order
Corona World order
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: sbawe64 ()
sbawe64 ::
Edit, popravek:
5.5l pije Toyota Auris 1.4 d-4d dizel 66 kW.
Yaris 4.85
5.5l pije Toyota Auris 1.4 d-4d dizel 66 kW.
Yaris 4.85
2020 is new 1984
Corona World order
Corona World order
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: sbawe64 ()
ššš ::
Še zmer, 1x na mesec pejte s kolesam/busam/sodelavcam/peš na šiht in ste notr prnesl. Za povprečnga Slovenca se je benz podražu 5e na mesec.
Zdele sem bil s kolesom na Krvavcu. Še zmer na polno folk gor rine z avti. Kok je to benza, da gor spraviš avto? 20 evrov vsaj?
Zdele sem bil s kolesom na Krvavcu. Še zmer na polno folk gor rine z avti. Kok je to benza, da gor spraviš avto? 20 evrov vsaj?
delavec44 ::
Zavarovanje mi je šlo gor 12% pri Generaliju. Samo AO. Vse isto kot lani, ravno poteklo.
Bizkit45 ::
Pri zavarovanjih je postalo ravno obratno. Včasih si šel 5% dol, dandanes greš 5% gor (pa še to upaš da bo samo toliko).
Čeprav tudi vzdrževanja kolesa ni več tako poceni.
Pojasni to vzdrževanje.
Pakne, 2x ketna, zajle, orodje za menjavo olja, olje samo, orodje za vse ostalo (demontaža zobnikov, pedal, pest). Pecikl je le star tam okrog 20 let. Sem si nametal vse v košaro v aliekspress (razen zobnikov in pest), pa me je že tam stisnilo, ko je bilo čez 100EUR, potem na checkoutu pa še 30EUR carin za zraven. Pa mojega časa sploh še vračunal nisem, čeprav dandanes itak ni kaj veliko vreden.
Vse gre gor.
Zdaj na aliexpresu igram tiste igrice, da bom kak EUR prišparal.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: karafeka ()
PROTEINSKI ::
Vi se šalite, ko imate po 8000 bruto, večina pa ima povprečno plačo 3000 bruto in je treba nekako preživeti. Potem pa je res treba čarat, da zvoziš.
ššš ::
Jest mam 1500 bruto. Dobim z malco in prevozom in nagradam lih ene tok ven neto. Jem pizza šunko iz hoferja in se vozim na šiht s kolesam. Nekak se da. Samo počas postaja fact, da si avta ne morem več privoščit. Dopusta itak že leta ne več. Ven jest? Asi nor? Da bom za dve pici in per dal 50 evrov? Nimam pa kreditov in lizingov.

Pithlit ::
PROTEINSKI je izjavil:
Vi se šalite, ko imate po 8000 bruto, večina pa ima povprečno plačo 3000 bruto in je treba nekako preživeti. Potem pa je res treba čarat, da zvoziš.
Tebe pa statistika tepe, a?
Life is as complicated as we make it...

WizzardOfOZ ::
Pa saj to že cel dan pišem, od kod dobivamo dizel. Iz katerih refinerij oz. držav. Pa si najprej napisal, da ni pomembno, sedaj sem te pa očitno prepričal v nasprotno.
Tole z Rusijo si pa malo zadaj.
Najbližje rafinerije so v sosednjih državah - Rijeka in Sisak na Hrvaškem, potem OMV rafinerija v Avstrij, MOL ena rafinerija na Madžarskem, na Slovaškem sta kar dve. Predvidevam da te Petrol cisterne gredo povsod tam na filanje. Potem pa še po železnici. Mi smo tranzitna država sredi Evrope tako da nekega pomankanja ne bi smelo biti. Dobave so od povsod možne v bližnja pristanišča in po železnici. Virov je kar dosti v s. Afriki, prko Turčije iz Azije itd. Bo pa cena šla gor, ne bo več pogostih potovanj izven domačega kraja.
Mogoče pa če dizla ne bo, ne bo tudi kamionov na cestah. Kakšen mir bo na avtocestah.
OutOfTheBox je izjavil:
Se veselim, ker bo polno poceni avtov na voljo za nakup.
Polno poceni avtov (z notranjim izgorevanjem), boš lahko kupoval ko bo cena konsistentno nad 3€. Ne bo treba čakat na 15€.
Odlično. To bo čez par tednov. Mam denar pripravljen za eno toyoto s 4.0 motorjem.
OutOfTheBox je izjavil:
Elektriko za polnjenje ti bodo pa pocenili, kajne.
Ko bo dost ljudi vozilo na elektriko, je seveda elektrika naslednja. Ni pa to iz dans na jutri, ampak dolgoročno bodo v vsakem primeru električarji cenej vozili. Vprašanje je edino investicije za nov / drug avto.
Le bo hotela država toliko trošarine povlečt iz EV, kot sedaj iz goriva za ICE, bo elektrika parkrat dražja kot danes. Samo še čakam, da ovce začnejo nategovat, da se elektriko na pumpe vozi z ice tovornjaki in je zato dražja.
PROTEINSKI je izjavil:
Kaj ti bo zima, če imamo El Nino in kaj ma to veze, če imamo nuklearko.
Nuklearka pokrije 25% naše potrošnje.
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: WizzardOfOZ ()

WizzardOfOZ je izjavil:
Pa saj to že cel dan pišem, od kod dobivamo dizel. Iz katerih refinerij oz. držav. Pa si najprej napisal, da ni pomembno, sedaj sem te pa očitno prepričal v nasprotno.
Tole z Rusijo si pa malo zadaj.
Najbližje rafinerije so v sosednjih državah - Rijeka in Sisak na Hrvaškem, potem OMV rafinerija v Avstrij, MOL ena rafinerija na Madžarskem, na Slovaškem sta kar dve. Predvidevam da te Petrol cisterne gredo povsod tam na filanje. Potem pa še po železnici. Mi smo tranzitna država sredi Evrope tako da nekega pomankanja ne bi smelo biti. Dobave so od povsod možne v bližnja pristanišča in po železnici. Virov je kar dosti v s. Afriki, prko Turčije iz Azije itd. Bo pa cena šla gor, ne bo več pogostih potovanj izven domačega kraja.
Mogoče pa če dizla ne bo, ne bo tudi kamionov na cestah. Kakšen mir bo na avtocestah.
OutOfTheBox je izjavil:
Se veselim, ker bo polno poceni avtov na voljo za nakup.
Polno poceni avtov (z notranjim izgorevanjem), boš lahko kupoval ko bo cena konsistentno nad 3€. Ne bo treba čakat na 15€.
Odlično. To bo čez par tednov. Mam denar pripravljen za eno toyoto s 4.0 motorjem.
OutOfTheBox je izjavil:
Elektriko za polnjenje ti bodo pa pocenili, kajne.
Ko bo dost ljudi vozilo na elektriko, je seveda elektrika naslednja. Ni pa to iz dans na jutri, ampak dolgoročno bodo v vsakem primeru električarji cenej vozili. Vprašanje je edino investicije za nov / drug avto.
Le bo hotela država toliko trošarine povlečt iz EV, kot sedaj iz goriva za ICE, bo elektrika parkrat dražja kot danes. Samo še čakam, da ovce začnejo nategovat, da se elektriko na pumpe vozi z ice tovornjaki in je zato dražja.
PROTEINSKI je izjavil:
Kaj ti bo zima, če imamo El Nino in kaj ma to veze, če imamo nuklearko.
Nuklearka pokrije 25% naše potrošnje.
Sej za ev bodo cestnino nabili. Ker so težji in bolj uničujejo ceste. Pa trošarino na velikost baterije. Vse se da če se hoče. Še kake okoljske dajatve zaradi pridelave in reciklaža baterij. Ni da ni. Na dolgi rok ev ne bo nič cenejši od ice. Tud za 'alternativne' elektrarne se bo kaj našlo, da folk slučajno ne bo 'zastonj' tankal.

Za prah od zavor in prah od gum bo tudi prišlo. Po moje že naslednje leto.
In se bo folk vozil na 10 let starih gumah, ker za nove ne bodo imeli.

OECD je naš prijatelj, fantički.
https://www.dnevnik.si/novice/slovenija...
Jaz sem takoj za to da se ukinejo potni, se poračuna neko povprečje vseh teh potnih v Sloveniji in se to direkt prelije v osnovo. Pol pa naj vsak sam grunta kam in kako se bo v službo vozil. Delodajalci bi imeli give or take enak strošek kot do sedaj, sam folk se ne bi virtualno vozil vsak dan iz Kopra v Maribor (karikiram).
velikBrokoli ::
Ali pa ne kompliciras in potne stroske popolnoma ukines. Zakaj je naloga delodajalca, da subvencionira potne stroske enega retarda, ki se je odlocil, da se bo vsak dan 1 uro vozil po cesti?

Ker s tem "viša" plačo ljudem, pa od tega ne plača davka.

velikBrokoli je izjavil:
Ali pa ne kompliciras in potne stroske popolnoma ukines. Zakaj je naloga delodajalca, da subvencionira potne stroske enega retarda, ki se je odlocil, da se bo vsak dan 1 uro vozil po cesti?
Sej pravim, naj se to v osnovo prelije... Pa bo delavec z minimalcem in 1km od šihta na istem kot delavec z minimalcem 350km od šihta.
Potni stroški so sicer fajn in fer ideja - ki pa se velikokrat zlorablja na različne načine z vseh strani. Tudi s strani vlade.
WizzardOfOZ je izjavil:
Pssst. Novih gum ne bo. Nafta pa to.
Zgodovina sprememb…
- spremenila: Pithlit ()
velikBrokoli ::
WizzardOfOZ je izjavil:
Nič ne viša, ker zaposleni ta denar porabi za bencin in vzdrževanje avta.
jest10 ::
WizzardOfOZ je izjavil:
Pssst. Novih gum ne bo. Nafta pa to.
No ja, večina zmesi je še vedno dobri stari sprocesiran kavčuk.
feryz ::
Jaz sem takoj za to da se ukinejo potni, se poračuna neko povprečje vseh teh potnih v Sloveniji in se to direkt prelije v osnovo. Pol pa naj vsak sam grunta kam in kako se bo v službo vozil. Delodajalci bi imeli give or take enak strošek kot do sedaj, sam folk se ne bi virtualno vozil vsak dan iz Kopra v Maribor (karikiram).Karkoli bodo ukinili, ne bodo dali nikamor drugam. Zakaj bi, če ni treba? A kapitalisti radi denar razmetavajo?
Pa tudi če bi že bili tako glupi in prelili potne stroške v plačo, bi folk dobil pol manj. Saj najbrž veš, da imamo v tej državi davke na plače?
Naslednja zadeva pa je, zakaj nekomu sploh dvigniti plačo? Ker je iz Kopra, si zasluži 300 evrov več kot tisti iz Ljubljane? Če je mus, kot potni stroški potem ja, če ni, ni nobene logike.

velikBrokoli je izjavil:
WizzardOfOZ je izjavil:
V kateri državi pa ti živiš?
mn ::
Tistim, ki mislite da bodo novi davki samo na električna vozila:
Link od zgoraj: https://www.dnevnik.si/novice/slovenija...
Verjemite, če bo cestnina na km bo za vse, plus davki na gorivo. Angleži so že pred 20 leti poskušali uvesti različne cestnine za različne čase. Če se vozil v konici, plačaš več. Takrat jim ni uspelo.
Stare avtomobile bolj obdavčiti
Obenem bi bilo treba reformirati in dvigniti davke na motorna vozila z notranjim zgorevanjem, še posebej za tiste starejših letnikov. Skrb vzbujajoč dejavnik je namreč star vozni park, v katerem je bilo leta 2024 skoraj polovica dizelskih avtomobilov, ugodnejše stopnje za starejša rabljena vozila pa so povečale število registracij rabljenih vozil z motorjem na notranje zgorevanje. To ugodnejšo obravnavo je treba ukiniti in sočasno uvesti tudi okoljska merila pri letnem nadomestilu za uporabo vozila.
Verjemite, če bo cestnina na km bo za vse, plus davki na gorivo. Angleži so že pred 20 leti poskušali uvesti različne cestnine za različne čase. Če se vozil v konici, plačaš več. Takrat jim ni uspelo.
bm1973 ::
velikBrokoli je izjavil:
Nekateri se vozijo tudi 3 ure. Še preden so bile vse avtoceste "blokirane"...
Sicer so pa potni stroški omejeni na največ tam okoli na 140 EUR, neobdavčeno.
https://poslovni.si/novice/kilometrina-...
WizzardOfOZ je izjavil:
Sploh, če se jih več vozi z enim avtom...
Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje.
Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet
skrivljen, biča vajen in željan! [Ivan Cankar]
Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet
skrivljen, biča vajen in željan! [Ivan Cankar]
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: bm1973 ()
OutOfTheBox ::
To bi bila neumnost največje kategorije. Najmanj dva razloga sta za to:
1. S tem bi po nepotrebnem pritiskal na ljudi, ki si novega oz. novejšega ne upajo privoščiti. Davek bi bil v bistvu kazen za to ker si "reven".
2. Avto ima svoj življenski cikel. Če je povprečna starost avtomobila ki ga vozi slovenec npr 10 let, to pomeni da se z vsakim letom v povprečju ljudje vozijo z leto novejšim avtom.
Daš času čas in to je to, ker povprečne starosti avta ki ga vozi slovenec s tem davkom ne boš znižal.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: OutOfTheBox ()
Aloooo, funkcionalna pismenost stric.velikBrokoli je izjavil:
Nekateri se vozijo tudi 3 ure. Še preden so bile vse avtoceste "blokirane"...
Sicer so pa potni stroški omejeni na največ tam okoli na 140 EUR, neobdavčeno.
https://poslovni.si/novice/kilometrina-...
Če bi znal razbrati med vrsticami, bi ugotovil, da v kolikor izračunani stroški prevoza na delo znašajo manj kot 140 evrov, lahko podjetje neobdavčeno izplača 140 evrov.
Četudi pripada za prevoz zgolj 8,82 € (minimum 1 km * 0,21 €/km * 2 * 21 recimo), lahko podjetje zaposlenemu vseeno nakaže 140 evrov brez obdavčenja.
Nad 140 evrov pa ni obdavčeno po dejanski kilometrini.
fujtajksel ::
Obenem bi bilo treba reformirati in dvigniti davke na motorna vozila z notranjim zgorevanjem, še posebej za tiste starejših letnikov. Skrb vzbujajoč dejavnik je namreč star vozni park, v katerem je bilo leta 2024 skoraj polovica dizelskih avtomobilov, ugodnejše stopnje za starejša rabljena vozila pa so povečale število registracij rabljenih vozil z motorjem na notranje zgorevanje. To ugodnejšo obravnavo je treba ukiniti in sočasno uvesti tudi okoljska merila pri letnem nadomestilu za uporabo vozila.
Gospodje iz OECD so polni idej. Mislim pa da so predvsem mnogo preveč plačani, bi lahko začeli varčevat pri njih. Me zanima če je OECD kdaj opozarjal na pasti globalizacije, v katere se je ujelo evropsko gospodarstvo.
c23po ::
OECD je naš prijatelj, fantički.
https://www.dnevnik.si/novice/slovenija...
Jaz sem takoj za to da se ukinejo potni, se poračuna neko povprečje vseh teh potnih v Sloveniji in se to direkt prelije v osnovo. Pol pa naj vsak sam grunta kam in kako se bo v službo vozil. Delodajalci bi imeli give or take enak strošek kot do sedaj, sam folk se ne bi virtualno vozil vsak dan iz Kopra v Maribor (karikiram).
Na prvo roko: vojaki, policaji, medicinske sestre, gradbinci ... Njim delodajalec naloži, da se jutri prikažejo na neki oddaljeni lokaciji. Torej enostavni zakon že v zasnovi potrebuje izjeme.
Računalniki nimajo spominov.
c23po ::
Res, vendar: kakšna je razlika med "prevozom na delo" in "potnimi stroški", če sta tako delodajalec kot delijemalec ob sklenitvi delovne pogodbe sklepčna, da srošek obstaja in ga je treba plačati?
Računalniki nimajo spominov.

Jaz sem takoj za to da se ukinejo potni, se poračuna neko povprečje vseh teh potnih v Sloveniji in se to direkt prelije v osnovo. Pol pa naj vsak sam grunta kam in kako se bo v službo vozil. Delodajalci bi imeli give or take enak strošek kot do sedaj, sam folk se ne bi virtualno vozil vsak dan iz Kopra v Maribor (karikiram).Karkoli bodo ukinili, ne bodo dali nikamor drugam. Zakaj bi, če ni treba? A kapitalisti radi denar razmetavajo?
Pa tudi če bi že bili tako glupi in prelili potne stroške v plačo, bi folk dobil pol manj. Saj najbrž veš, da imamo v tej državi davke na plače?
Naslednja zadeva pa je, zakaj nekomu sploh dvigniti plačo? Ker je iz Kopra, si zasluži 300 evrov več kot tisti iz Ljubljane? Če je mus, kot potni stroški potem ja, če ni, ni nobene logike.
Dej sej imaš dovolj šol...
Imaš dva delavca. En živi 200m od šihta in mu daš 0€ za potne na 1000 osnove in mu nakažeš 1000€. Drugi živi 40km stran in mu daš 400€ za potne na 1000 osnove in mu nakažeš 1400€. Narediš povprečje (0+400)/2=200. Vsakemu nakažeš 1200€. Zate (kapitalista) se ne spremeni popolnoma nič.
IgorCardanof ::
Potni stroski naj se kar ukinejo. To more bit del tvoje racunice, ko sprejmes sluzbo, koliko bos dal za pot in koliko ti bo to vzelo.
Kolikor davcne optimizacije (in pa tudi kraje) se pa tu dogaja, je pa prevec.
Kolikor davcne optimizacije (in pa tudi kraje) se pa tu dogaja, je pa prevec.
Retail investor, Simp, Crypto analyst, Cardano hejtr
Ne odgovarjam na DM.
Ne odgovarjam na DM.
fikus_ ::
velikBrokoli je izjavil:
WizzardOfOZ je izjavil:
Marsikdo tega ne loči, ne ve,... vidi samo priliv na banko, prav tako ne polaga pozornost na to, koliko tanka za to, koliko km naredi za to,... .
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
Prikladno si izpustila, da bo iz 400 evrov, ratalo za vsakogar 100. Razen če misliš, da bom dal namesto zdajšnjih 400, 800 evrov.
Dej sej imaš dovolj šol...
Imaš dva delavca. En živi 200m od šihta in mu daš 0€ za potne na 1000 osnove in mu nakažeš 1000€. Drugi živi 40km stran in mu daš 400€ za potne na 1000 osnove in mu nakažeš 1400€. Narediš povprečje (0+400)/2=200. Vsakemu nakažeš 1200€. Zate (kapitalista) se ne spremeni popolnoma nič.