Forum » Pomoč in nasveti » Mesh - malo drugače
Mesh - malo drugače
Jure14 ::
Pozdravljeni!
Rad bi postavil en "pameten" WiFi po hiši.
Trenutno imam ene stare DLink (se mi zdi) dostopne točke.
Ki bi sicer lahko delovale v "mesh" načinu, ampak pod pogojem, da sta v "vidni" liniji, ker med sabo komunicirata preko WiFi. Torej en AP priključim v LAN, drugi pa se poveže na prvega preko WiFi.
Zaradi razdalje in zidov je ta WiFi zelo počasen in posledično naprave ki se povežejo na drugi AP, delajo počasi.
Trenutno imam rešeno tako, da imam oba AP priključena v LAN, pa oba kot "samostojna AP", z istim imenom omrežja, ampak prenosniki zelo neradi prehajajo na boljši signal. Se držijo istega APja, dokler ne izgubijo signala, šele potem preklopijo na drug AP.
Tako da me zanima, ali obstaja kak "mesh" za bolj neopazno prehajanje brez prekinitev med APji, kjer sta oba APja priključena s kablom v isti switch (NE preko WiFija), pa da znata med sabo sodelovati in neopazno preklašpljati naprave med enim in drugim APjem.
Če kaj pomaga, imam tudi Mikrotik HexPoE ruter. Mogoče ima Mikrotik kakšne lastne APje, ki bi delovali preko kabla?
Cena tam do 150EUR za posamezen AP.
Rad bi postavil en "pameten" WiFi po hiši.
Trenutno imam ene stare DLink (se mi zdi) dostopne točke.
Ki bi sicer lahko delovale v "mesh" načinu, ampak pod pogojem, da sta v "vidni" liniji, ker med sabo komunicirata preko WiFi. Torej en AP priključim v LAN, drugi pa se poveže na prvega preko WiFi.
Zaradi razdalje in zidov je ta WiFi zelo počasen in posledično naprave ki se povežejo na drugi AP, delajo počasi.
Trenutno imam rešeno tako, da imam oba AP priključena v LAN, pa oba kot "samostojna AP", z istim imenom omrežja, ampak prenosniki zelo neradi prehajajo na boljši signal. Se držijo istega APja, dokler ne izgubijo signala, šele potem preklopijo na drug AP.
Tako da me zanima, ali obstaja kak "mesh" za bolj neopazno prehajanje brez prekinitev med APji, kjer sta oba APja priključena s kablom v isti switch (NE preko WiFija), pa da znata med sabo sodelovati in neopazno preklašpljati naprave med enim in drugim APjem.
Če kaj pomaga, imam tudi Mikrotik HexPoE ruter. Mogoče ima Mikrotik kakšne lastne APje, ki bi delovali preko kabla?
Cena tam do 150EUR za posamezen AP.
- spremenilo: Jure14 ()
DamijanD ::
Ima mikrotik APje - ampak vsaj kakšno leto nazaj je veljalo, da je na področju APjev Mikrotik malo zadaj.
Drugače pa karkoli si omisliš sedaj omogoča mesh tudi preko kabla (tp-link, Asus?). Malo dražje je pa potem ubiquiti
Drugače pa karkoli si omisliš sedaj omogoča mesh tudi preko kabla (tp-link, Asus?). Malo dražje je pa potem ubiquiti
Karen ::
Mikrotiki delajo bp mesh. imam po bajti pa garazi 5 apjev.
Aja, so povezani s kabli, zvezda princip.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Karen ()
chort ::
Js sem zadovoljen z TP Omada APji in rb5009, kontroler laufam pa v dockerju. Lahko individualno zakleneš cliente na posamezen AP ali pa nastavljaš roaming in parametre le-tega do bolova.
Zvezdica27 ::
uf...
ne vem, če bo mesh delal, če je vmes switch... sicer moral bi, sam to so pogosto lastniški protokoli in če zahteva direkt... ni nujno. jaz ti lahko povem, da xiaomi mesh dela vrhunsko za ta denar, ax3000 modul ti na vsakemu node da še 4 porte za mrežo... Za ostale firme pa ne vem. Za foro lahko probam doma pri svojem, saj to je samo preklop in reset vsega...
Vedno pa - če se le da - mesh node poveži med sabo s kablom. To je potem to. mesh+wifi6=mir za kakih 10 let ziher. Zvezda ali zaporedno, vsaj pri xiaomi, ni pomembno.
zz
ne vem, če bo mesh delal, če je vmes switch... sicer moral bi, sam to so pogosto lastniški protokoli in če zahteva direkt... ni nujno. jaz ti lahko povem, da xiaomi mesh dela vrhunsko za ta denar, ax3000 modul ti na vsakemu node da še 4 porte za mrežo... Za ostale firme pa ne vem. Za foro lahko probam doma pri svojem, saj to je samo preklop in reset vsega...
Vedno pa - če se le da - mesh node poveži med sabo s kablom. To je potem to. mesh+wifi6=mir za kakih 10 let ziher. Zvezda ali zaporedno, vsaj pri xiaomi, ni pomembno.
zz
Ja, opcija je povezati dva APja s kablom zaporedno.
Raje bi sicer vsakega posebej na switch/ruter, ampak če je večji izbor opreme za "zaporedno" povezovanje, potem lahko tudi tako.
Torej konkretno kaj, za 2 APja skupaj do 300€?
Raje bi sicer vsakega posebej na switch/ruter, ampak če je večji izbor opreme za "zaporedno" povezovanje, potem lahko tudi tako.
Torej konkretno kaj, za 2 APja skupaj do 300€?
gorazdkop ::
probaj z tp-Linkom, DECO. Imam dobre izkušnje, povežeš jih kakor hočeš med sabo (kabel, wifi), lahko je vmes stikalo. Eden je določen kot primarni, ostali pa so potem zvezani na njega
OK, pr9imerjam ax3000 in DECO M4 AC1200.
Xiaomi zgleda boljši v vseh pogledih. V ceni pa enaka.
Chatgpt pravi, da lahko ax3000 povežem najprej enega na LAN, ga nastavim za "glavnega", potem pa še dva, tudi na LAN, in znajo mesh naredit.
Xiaomi zgleda boljši v vseh pogledih. V ceni pa enaka.
Chatgpt pravi, da lahko ax3000 povežem najprej enega na LAN, ga nastavim za "glavnega", potem pa še dva, tudi na LAN, in znajo mesh naredit.
Zvezdica27 ::
mislim, načeloma je najbolje, da imaš za modemom/routerjem prvi mesh in potem vse nanj (tudi računala). Tako je LAN skrit in ti ga ISP ne vidi (če daš vmes še firewall, še bolje). ISP presenetljivo veliko vidijo, kaj se dogaja na računalih, ki so na njihovih modemih/routerjih.
Jaz osebno imam 3 ax3000 in to je vrhunski potrošniški izdelek. Zdaj ali bi tudi neko mid size firmo sfolgal, pa ne vem. Imam jih med sabo, brez switchev vmes (to ti lahko probam, če se bom spomnil). Koliko pa kitajci snifajo, ti pa tudi lahko pogledam.
zz
Jaz osebno imam 3 ax3000 in to je vrhunski potrošniški izdelek. Zdaj ali bi tudi neko mid size firmo sfolgal, pa ne vem. Imam jih med sabo, brez switchev vmes (to ti lahko probam, če se bom spomnil). Koliko pa kitajci snifajo, ti pa tudi lahko pogledam.
zz
DamijanD ::
Mikrotiki delajo bp mesh. imam po bajti pa garazi 5 apjev.
Katere pa imaš?
Drugače nisem rekel, da ne delajo, samo da so (bili - takrat, ko sem se odločal kaj nabavit) malo zadaj tehnološko gledano. (zdajle na hitro nisem našel wifi 7 APja pri njih)
Tako, da jaz imam mikrotik router + unifi APje
Karen ::
Mikrotiki: Glavni je RB4011 (z antencami), pa trije so HAPac2, pa en tamau (3portni LAN in Wifi 2,4GHz, pozabil model), pa še enega s funkcijo stikala, mislim da je CSS106. Vse to v 4. etažah (klet, pritličje, štuk, mansarda) gor VLANi, pa mesh, pa wifi za goste ipd. Skratka cela Mikrotik drama.
starfotr ::
Jaz bi priporočal Ubiquiti AP.
Seveda pa lahko karkoli. Dobre izkušnje imam tudi s TPlink deco. Vse kar kupiš bo bolje, kot je trenutna situacija.
Seveda pa lahko karkoli. Dobre izkušnje imam tudi s TPlink deco. Vse kar kupiš bo bolje, kot je trenutna situacija.
Recordman ::
Ubiquiti je malo visji cenovni rang od tp-linka, z razlogom.
Za povprecnega uporabnika je deco dobra izbira. Tudi cenovno so precej ugodni in enostavni za namestitev. Jaz recimo sem lansko leto dobil njihov x-55 ax3000 3 pack za 110eur (avstrijski mediamarkt).
Za povprecnega uporabnika je deco dobra izbira. Tudi cenovno so precej ugodni in enostavni za namestitev. Jaz recimo sem lansko leto dobil njihov x-55 ax3000 3 pack za 110eur (avstrijski mediamarkt).
predi ::
To lahko narediš tudi z OpenWRT based cheap routerji/AP-ji, na katerih laufa batman-adv. Ni važno, če so wired ali preko WiFi. Lahko imaš tudi več gatewayev in ločene VLANe po celotnem meshu.
Zna pa to bit overkill, odvisno od tvojih potreb.
Zna pa to bit overkill, odvisno od tvojih potreb.
N75 ::
Mene zanima pa da hočeš pokriti celo hišo z wifi kam postavit posamezne AP pa recimo da so vsi povezani na kabel.
Ena druga varianta je da bi dal samo eno dostopno točko, zunanjo na balkon, lahko tud na ograjo in imaš sam en zid vmes ampak tudi plošča balkona je polna železja.
Ena druga varianta je da bi dal samo eno dostopno točko, zunanjo na balkon, lahko tud na ograjo in imaš sam en zid vmes ampak tudi plošča balkona je polna železja.
Arey ::
Racunas da skozi eno steno, sploh ce je knauf, bo 5g signal komot prisel. Karkoli vec od tega pa spet postavis ap. Jaz imam 3 ubiquity APje, razporejene po hisi tko da nikjer nisi dlje kot eno steno od njega, in lovi izvrstno.
Vredno ogleda ...
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
|---|---|---|---|
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
| » | Kateri router? (strani: 1 2 3 4 … 136 137 138 139 )Oddelek: Kaj kupiti | 1520097 (23097) | predi |
| » | Kateri Mesh sistem? (strani: 1 2 3 )Oddelek: Kaj kupiti | 19800 (6120) | dvihtelic |
| » | WiFi okoli hiše - cenejše opcije?Oddelek: Omrežja in internet | 1734 (960) | chucki |
| » | Kakšno Wi-Fi omrežje v hišiOddelek: Pomoč in nasveti | 3607 (2616) | #000000 |
| » | Kako pravilno urediti domače omrežjeOddelek: Omrežja in internet | 8165 (6514) | tiborrr |