Forum » Pomoč in nasveti » Kakšno Wi-Fi omrežje v hiši
Kakšno Wi-Fi omrežje v hiši
balluf ::
Pozdravljeni.
V oddaljenih delih hiše in na vrtu ob hiši imam zelo slab signal oz. ga ni in bi rad to rešil z dobrim signalom tudi tam.
Trenutno stanje je, da je wi-fi ruter ob T2 ruterju v zahodnem delu hiše. Namizni računalnik je v sobi v sredini hiše povezan preko 220v omrežja z D link powerline av 500 modemi vendar je prenos za zdajšnje čase prepočasen. Sobe v vzhodnem delu hiše imajo pa slab signal. Na vrtu signal neuporaben oz.ga ni. Povezava z kabli ni mogoča, mogoče za PC bi lahko še šla po cevi od elektrike, kar verjetno ni najbolje in razkopavanje kablov bi bilo kar zamudno.
Kakšen sistem priporočate, wi-fi ojačevalnike, mesh sistem....?
Hvala za pomoč.
V oddaljenih delih hiše in na vrtu ob hiši imam zelo slab signal oz. ga ni in bi rad to rešil z dobrim signalom tudi tam.
Trenutno stanje je, da je wi-fi ruter ob T2 ruterju v zahodnem delu hiše. Namizni računalnik je v sobi v sredini hiše povezan preko 220v omrežja z D link powerline av 500 modemi vendar je prenos za zdajšnje čase prepočasen. Sobe v vzhodnem delu hiše imajo pa slab signal. Na vrtu signal neuporaben oz.ga ni. Povezava z kabli ni mogoča, mogoče za PC bi lahko še šla po cevi od elektrike, kar verjetno ni najbolje in razkopavanje kablov bi bilo kar zamudno.
Kakšen sistem priporočate, wi-fi ojačevalnike, mesh sistem....?
Hvala za pomoč.
Lonsarg ::
Tako je, edina prava rešitev je mesh sistem, kjer so vse točke povezane z kabli (no tudi powerlink je ok, če je dovolj kratka razdalja in če je powerlink kvaliteten bi moral nesti 500Mbit). Vse ostalo so precejšni kompromisi (recimo en kompromis bi bil mesh sistem po hiši in nato še nek wifi extender za vrt).
Zunanja stena precej oslabi signal, tak da če eno mesh točko daš na zunanjo fasado (do tja boš pa že spravil kabel?) boš najverjetneje rešil signal v vrtu.
Zunanja stena precej oslabi signal, tak da če eno mesh točko daš na zunanjo fasado (do tja boš pa že spravil kabel?) boš najverjetneje rešil signal v vrtu.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Lonsarg ()
janezvalva ::
meni mi AP-ji javljajo vsak svoj SSID. jaz bi raje imel samo en SSID in 5 AP-jev.
IQ test: v enem vedru imaš 2l vode, v drugem 1l vode. koliko veder imaš?
janezvalva je izjavil:
meni mi AP-ji javljajo vsak svoj SSID. jaz bi raje imel samo en SSID in 5 AP-jev.Če hočeš samo en SSID in zanesljiv signal rabiš pravi mesh sistem kupit, torej komplet od istega proizvajalca.
Ok v teoriji bi lahko tudi na različnih APjih isti ime/password SSIDa nastavil, ampak v praksi so potem težave ko prekinja.
Zgodovina sprememb…
ok. bom zamenjal vse skupaj in kupil od tp-linka komplet.
Priporočamo kable do posameznih dostopnih točk sistema mesh.
Ja saj to je največja težava, kable ne morem napeljati po sobah. ker hudič je leta 90 vedel, da bi bilo pametno potegniti dodatne cevi za UTP, takrat smo v firmi meli omrežje z koaksialnim...
Torej,
1.če bi potegnil UTP vsaj za PC bo problem po cevi z 220v kabli?
2.T2 ma nek njihov Mesh je kaj vredno to?
3. kakšne druge rešitve...?
starfotr ::
Ja ali trpiš slab internet ali pa potegneš kable. Kako? Ja, lahko štemaš, lahko daš v obstoječe cevi, če je kje možnost lahko pa nadometno.
Vzemi npr. Tplink deco x20 ali x50.
Skupaj v 220V ceni v večini primerov dela čisto fajn, razen če bi bil res dolg vod itd.
Alternative kablom seveda tudi obstajajo če imaš paranoje pred štemanjem, recimo kombinacija Powerline adapterjev in mesh komplet. Včasih če je problem pri Powerline signalu se da rešit tako, da se vtičnice da na isto fazo v električni omarici in potem boljše dela powerline.
Če tudi to ne dela seveda obstajajo tudi brezžične povezave med mesh sistemi, morajo pa biti dokaj skupaj enote da imajo med sabo res perfect signal, ter seveda hitrosti so manjše. Je pa treba kupiti res dober mesh ki podpira vse frekvence in Wifi6 itd, zato ker več protokolov in frekvenc ko podpira manj se bo poznalo na padcu hitrosti. Ampak pri brezžičnih mesh povezavah se lahko zgodi da boš dal 300EUR in nato še vedno ne bo ok delalo, žal tako je, težko drugače kot da sprobaš na blef...
Alternative kablom seveda tudi obstajajo če imaš paranoje pred štemanjem, recimo kombinacija Powerline adapterjev in mesh komplet. Včasih če je problem pri Powerline signalu se da rešit tako, da se vtičnice da na isto fazo v električni omarici in potem boljše dela powerline.
Če tudi to ne dela seveda obstajajo tudi brezžične povezave med mesh sistemi, morajo pa biti dokaj skupaj enote da imajo med sabo res perfect signal, ter seveda hitrosti so manjše. Je pa treba kupiti res dober mesh ki podpira vse frekvence in Wifi6 itd, zato ker več protokolov in frekvenc ko podpira manj se bo poznalo na padcu hitrosti. Ampak pri brezžičnih mesh povezavah se lahko zgodi da boš dal 300EUR in nato še vedno ne bo ok delalo, žal tako je, težko drugače kot da sprobaš na blef...
Zgodovina sprememb…
DamijanD ::
A tale tplink deco dela vse samostojno - torej brez neke centralne enote (kot ga recimo rabi UniFi)?
Ja ali trpiš slab internet ali pa potegneš kable. Kako? Ja, lahko štemaš, lahko daš v obstoječe cevi, če je kje možnost lahko pa nadometno.
O.K.V predpostavki, da lahko naredim vse... Kakšen Wi-Fi bi bil najboljši, da je v vseh sobah ok signal in Se na vrtu?
Hvala.
tiborrr ::
če bi potegnil UTP vsaj za PC bo problem po cevi z 220v kabli?
če ga daš zraven 220V kablov daj obvezno SFTP kable, še raje multimode LC-LC (tudi single mode je ok) in potem 1Gbps media converter.
Don't test the captain's validity or his vulnerability!
Tplink dela samostojno.
Da pokriješ vse+vrt, moraš imeti dovolj dostopnih točk. Za začetek predlagam nakup 3 kosov. Če ne zadošča, dokupiš še 1 ali 2 ali 3.
Da pokriješ vse+vrt, moraš imeti dovolj dostopnih točk. Za začetek predlagam nakup 3 kosov. Če ne zadošča, dokupiš še 1 ali 2 ali 3.
Furb ::
Kaksno bi bilo zaporedje naprav za pravilno delovanje in kaj se potrebujem. Trenutno je spodaj modem - wifi + tv, racunalnik,.. zgoraj tv. Utp gre iz modema v drugi stuk trenutno direktno v tv. Prikluciti moram se kamere. Torej rabim switch spodaj in zgoraj. Kako postavim?
Mesh moram povezati med sabo? Kje umestim switche?
floyd1 ::
Da pokriješ vse+vrt, moraš imeti dovolj dostopnih točk.
Včasih se da tudi z bolj minimalističnim pristopom. Da pokrijem hišo (150m2+klet) in vrt (parcela ca. 500m2) potrebujem točno dve dostopni točki. Pametno postavljeni. Je tamala hodila okrog hiše s psom in čvekala s kolegico, pa ni 1x prekinilo. Je pa potrebno malo zdrave pameti in nekaj testiranja.
Prekinja edino na vogalih v kleti, kar pa mi ni tako pomembno, ker je tam le WC in delno hodnik.
Kaksno bi bilo zaporedje naprav za pravilno delovanje in kaj se potrebujem. Trenutno je spodaj modem - wifi + tv, racunalnik,.. zgoraj tv. Utp gre iz modema v drugi stuk trenutno direktno v tv. Prikluciti moram se kamere. Torej rabim switch spodaj in zgoraj. Kako postavim?
Pravilno bi bilo tako, da imaš kamere na ločenem omrežju. Upam, da imaš žične in ne brezžične. V primeru, da imaš brezžične, jih daj na guest network.
Izklopi trenuten wifi in vzpostavi svojega.
Točke poveži s kabli med sabo po navodilih mesh sistema.
Za TV pusti svoj kabel, direktno v modem.
janezvalva je izjavil:
ok. bom zamenjal vse skupaj in kupil od tp-linka komplet.
ok. rešeno.
kupil tp-link archer c80 in rangeextender tp-link RE200 ter uspešno vzpostavil mesh.
DamijanD ::
Malo daljši zapis na temo wifi-ja... (če je kakšna trditev napačna, me popravite)
Mesh vs APji na kablu: kar se tiče (seamless) roaminga - torej prehod iz ene točke na drugo, brez prekinitve - sta obe rešitvi identični. Večinoma je odvisno od clienta (in optimalne nastavitve dostopnih točk. Je mogoče pri tem mesh v prednosti torej ali znajo mesh sistemi sami optimalno nastaviti kanale, oddajne moči ipd...)
To pomeni, da so povezani APji boljša rešitev, če so kabli na voljo. Za domačo uporabo (beri sprejemljiv $) imamo potem Ubiquti in Mikrotik: (ali bi kdo priporočal kaj drugega?)
- ubiquti ima malo boljše APje (wifi6,...); mikrotik je malo cenejši (zraven dobiš tudi PoE ipd), trenutno je max wifi5
- ker mi prejšnja točka ni odločujoča, je potem glavna razlika med UniFi controlerjem vs capsmanom: Oba omogočata, da iz centralne lokacije nastaviš nastavitve APja. Ubiquti APji delajo tudi, če zgubijo povezavo s controlerjem, medtem, ko mikrotikovi APji nehajo delat, če izgubijo povezavo s capsmanom.
Zanima me pa kako je s fine tuningom APjev. Ali UniFi controler mogoče omogoča, da sam nastavi oz. predlaga optimalne kanale in moči (nekaj sem slišal na to temo)? Torej kateri sistem omogoča boljšega "čarovnika" za optimalno nastavitev vseh APjev?
Mesh vs APji na kablu: kar se tiče (seamless) roaminga - torej prehod iz ene točke na drugo, brez prekinitve - sta obe rešitvi identični. Večinoma je odvisno od clienta (in optimalne nastavitve dostopnih točk. Je mogoče pri tem mesh v prednosti torej ali znajo mesh sistemi sami optimalno nastaviti kanale, oddajne moči ipd...)
To pomeni, da so povezani APji boljša rešitev, če so kabli na voljo. Za domačo uporabo (beri sprejemljiv $) imamo potem Ubiquti in Mikrotik: (ali bi kdo priporočal kaj drugega?)
- ubiquti ima malo boljše APje (wifi6,...); mikrotik je malo cenejši (zraven dobiš tudi PoE ipd), trenutno je max wifi5
- ker mi prejšnja točka ni odločujoča, je potem glavna razlika med UniFi controlerjem vs capsmanom: Oba omogočata, da iz centralne lokacije nastaviš nastavitve APja. Ubiquti APji delajo tudi, če zgubijo povezavo s controlerjem, medtem, ko mikrotikovi APji nehajo delat, če izgubijo povezavo s capsmanom.
Zanima me pa kako je s fine tuningom APjev. Ali UniFi controler mogoče omogoča, da sam nastavi oz. predlaga optimalne kanale in moči (nekaj sem slišal na to temo)? Torej kateri sistem omogoča boljšega "čarovnika" za optimalno nastavitev vseh APjev?
tiborrr ::
UniFi controler omogoča vse to. Sam imam 2x U6-Lite, domači server in na njem laufa v VM UniFi Controler. Povezava med obema je ethernet, oba sta na PoE switchu. Glede čarovnikov je Ubiquiti bolj prijazen uporabniku, saj je v osnovi to oprema za naprednega domačega uporabnika (Mikrotik je vseeno roba za bolj vešče).
Don't test the captain's validity or his vulnerability!
jb_j ::
Malo daljši zapis na temo wifi-ja... (če je kakšna trditev napačna, me popravite)
ravno v temu je keč, in veš, ker si tako napisal ......
mesh sistemi prilagajajo vse to .....
AP-ji so dobri, ker so poceni,
(ampak samo če vlečeš kabel do vseh AP-jev)
mogoče optimalno sicer, da daš vsakemu svoje ime,
(ker telefoni in podobno, se mi zdi, da se povezujejo na tisti AP, ki ima najboljši signal)
Zgodovina sprememb…
- spremenil: jb_j ()
Ločeni samostojni APji so pač slaba izkušnja.
Glavni razlika ni v koordiniraju WiFi kanalov (to znajo tudi samostojni APji čisto dobro avtomatsko delati). Glavna razlika je da med samostojnimi APji ti ne bo lepo avtomatsko switchalo, sem probal ista imena na vs APje pa so bile samo težave, na koncu si prisilje dati različna in ročno izbirati glede na to kje se nahajaš.
Glavni razlika ni v koordiniraju WiFi kanalov (to znajo tudi samostojni APji čisto dobro avtomatsko delati). Glavna razlika je da med samostojnimi APji ti ne bo lepo avtomatsko switchalo, sem probal ista imena na vs APje pa so bile samo težave, na koncu si prisilje dati različna in ročno izbirati glede na to kje se nahajaš.
Zgodovina sprememb…
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Wifi z več (ožičenimi) AP?Oddelek: Omrežja in internet | 1465 (907) | Sparkxl |
» | Kako pravilno urediti domače omrežjeOddelek: Omrežja in internet | 5847 (4196) | tiborrr |
» | Nadgradnja wifi: mesh ali zmogljivejši router (strani: 1 2 )Oddelek: Omrežja in internet | 6433 (5375) | Lonsarg |
» | Boljši router ali mesh wifiOddelek: Pomoč in nasveti | 5321 (4504) | m0LN4r |
» | Kako pokriti večje območje z WiFi signalom?Oddelek: Omrežja in internet | 3158 (2855) | FiR3F0X |