Forum » Loža » Razmerje med delom in prostim časom
Razmerje med delom in prostim časom
mihajlo19885 ::
Pozdrav, kakšno imate mnenje glede tega.Meni se zdi neumno in stresno, ko v neki firmi podpišeš pogodbo o zaposlitvi, da boš tam vsak dan razen kakšne sobote ali nedelje in potem vsako jutro hitiš v pisarno ali drug prostor. Najbolje je tistim, ki so kej privarčevali, lahko tudi manj delajo ali nič, če želijo in imajo več časa za družino in zase. Naprimer mene zanimajo filmi, glasba, videoigre, zgodovina, znanost itd... Če imam službo za polni čas, se ne morem posvetiti tem zanimanjem. In pa mislim, da se ljudem življenje zapleta z lovljenjem 40 let uradne delovne dobe. Jaz bi popolnoma spremenil sistem, da bi ljudje imeli več svobode, ne pa bili hrčki v kolesju podjetij, samo številka. Torej, bil bi svoboden ,da delaš in ustvarjaš, ampak ko dopolniš 65 let dobiš starostno pokojnino, vendar brez pogoja 40 let dela v podjetjih, torej država te ne vpraša kaj si počel, kdor želi imet več kot osnovno pokojnino,pa bi dodatno varčeval sam.
Jaz imam problem s tem, da mi podjetje usmerja moje življenje in kje bom prodajal svoj čas in trud. Že tako ima človek polno obveznosti od majhnega, vrtec, osnovna sola, srednja sola, fakulteta, kdor se odloči za to. Potem pa te čaka svet dela. Kdaj je človek zares svoboden v življenju, šele v starosti ko "izprežeš" iz dela in vse nekam pošlješ in ti več šefi ne težijo ?
Jaz imam problem s tem, da mi podjetje usmerja moje življenje in kje bom prodajal svoj čas in trud. Že tako ima človek polno obveznosti od majhnega, vrtec, osnovna sola, srednja sola, fakulteta, kdor se odloči za to. Potem pa te čaka svet dela. Kdaj je človek zares svoboden v življenju, šele v starosti ko "izprežeš" iz dela in vse nekam pošlješ in ti več šefi ne težijo ?
JH84 ::
Se strinjam z napisanim, ampak realnost je pač takšna kot je...
Zdaj si pa še predstavljaj, da ko prideš iz službe domov, vsak dan primeš lopato in šajtrgo, pa si zidaš bajto...ali pa greš na traktor obdelovat zemljo in zvečer še v hlev...pač tako je za nekatere od nas, v dobi naših staršev in starih staršev je bilo pa za skoraj vse tako, če so hoteli imeti svoje hiše in preživljati svoje družine. In mi imamo isto, s povprečno plačo se moraš znajti in prijeti sam za delo, če želiš imeti dostojno življenje, tako pač je...kapitalizem/potrošništvo s svojimi napakami, ampak še zmeraj daleč najboljši sistem, poglej kako je živeti na Kubi, Venezuela itd...
Po drugi strani imaš pa nekatere ljudi v mestih, ki ne vejo kaj bi sami s sabo. Imajo dolgočasne službe za preživetje, po službi pa ne vedo niti kaj bi sami s sabo, kofetkajo po cele dneve, čepijo v barih itd....
pač 100 ljudi 100 čudi
Zdaj si pa še predstavljaj, da ko prideš iz službe domov, vsak dan primeš lopato in šajtrgo, pa si zidaš bajto...ali pa greš na traktor obdelovat zemljo in zvečer še v hlev...pač tako je za nekatere od nas, v dobi naših staršev in starih staršev je bilo pa za skoraj vse tako, če so hoteli imeti svoje hiše in preživljati svoje družine. In mi imamo isto, s povprečno plačo se moraš znajti in prijeti sam za delo, če želiš imeti dostojno življenje, tako pač je...kapitalizem/potrošništvo s svojimi napakami, ampak še zmeraj daleč najboljši sistem, poglej kako je živeti na Kubi, Venezuela itd...
Po drugi strani imaš pa nekatere ljudi v mestih, ki ne vejo kaj bi sami s sabo. Imajo dolgočasne službe za preživetje, po službi pa ne vedo niti kaj bi sami s sabo, kofetkajo po cele dneve, čepijo v barih itd....
pač 100 ljudi 100 čudi

kriptobog ::
Saj gres lahko starostno v penzijo. 15 let je minimalna delovna doba. Lahko si 15 let placujes prispevke pa imas reseno. Ce si dober v hobijih pa poskusis monetizirat te hobije, ampak potem bos delal vec kot 8ur dnevno. Kar se tice da podjetje usmerja tvoje zivljenje.... Ga ne. Sam ga, od dne ko si zavestno podpisal pogodbo z njimi.
nekoman ::
Se strinjam z napisanim, ampak realnost je pač takšna kot je...
pač 100 ljudi 100 čudi
Ja pa še en ČPK
Recimo v Sloveniji je okrog 600000 gospodinjstev, vsak mesec dobivajo položnice, elektrika, internet, tv, voda,ogrevanje. Če nehaš plačevati, te odklopijo. Nekateri imajo kredit, hipoteko, nekateri so v najemu, nekateri so že odplačali dom. Koliko enega denarja se vsak dan nakaže med računi podjetij in posameznikov. Milijonski zneski. Denar ves čas kroži, not in ven. Zaslužek - nakup - zaslužek - nakup...
Utk ::
A imamo kak zakon po katerem moraš bit zaposlen in to za 8 ur?
Lahko si manj, lahko si pa 8 in vedriš v kaki državni službi.
Lahko si manj, lahko si pa 8 in vedriš v kaki državni službi.
Saj gres lahko starostno v penzijo. 15 let je minimalna delovna doba. Lahko si 15 let placujes prispevke pa imas reseno. Ce si dober v hobijih pa poskusis monetizirat te hobije, ampak potem bos delal vec kot 8ur dnevno. Kar se tice da podjetje usmerja tvoje zivljenje.... Ga ne. Sam ga, od dne ko si zavestno podpisal pogodbo z njimi.
To se strinjam. Isto lahko rečem za študij računalništva na FRI, zavestno sem jim poslal vpisne dokumente in se zavezal k urniku in obveznostim. Na koncu nisem dokončal ta študij vendar sem vsaj dobil neka nova znanja. Veliko stvari v življenju je administrativnih in pravnih zadev. Sebe bolj vidim v akademski sferi, izven vsakodnevnega hitenja po nareku podjetja. Naprimer ne vidim se, da bi delal v kakšni živilski trgovini, ker bi se počutil kot v zaporu. In tud vsaj enkrat v življenju bi rad potoval po svetu, večino dosedanjega življenja sem preživel v Ljubljani. Od tujih držav sem bil v Avstriji, Nemčiji, Bosni, na Hrvaškem, v Srbiji, Grčiji, Italiji. Rad bi obiskal Kanado, Zda, Britanijo, Islandijo in še kakšno zanimivo državo.
Paradoks življenja je staranje, narava te ne upraša kaj si počel v življenju, staranja se ne da ustaviti ali obrniti nazaj.
OutOfTheBox ::
Potem pa te čaka svet dela. Kdaj je človek zares svoboden v življenju, šele v starosti ko "izprežeš" iz dela in vse nekam pošlješ in ti več šefi ne težijo ?
Nop.
Človek ima mir takrat, kadar si ga sam naredi - ni važno katero obdobje v življenju je to. Če boš čakal da ti bodo zunanji dejavniki prinesli notranji mir , potem se boš načakal, ker tega ne bo.
Dodatno, ljudje ko grejo danes v penzijo dobijo nove probleme - obiski po bolnicah in problemi z zdravjem. Če greš v penzijo in upaš da boš imel mir, se pač motiš. Z drugimi besedami, zaživet morš danes.
DamijanD ::
mihajlo pomisli, da živiš par 1000 let nazaj (ali pa nekje povsem izoliran sam) Tvoje dnevno delo bi bilo skrb za prehrano, zavetišče - skratka preživetje (Lahko pogledaš kakšno sezono serije Alone, da vidiš kako to zgleda).
V kapitalizmu pa je nekaj tega preživetja služba, delaš za kar si se specializiral, da dobiš potem denar, ki ga lahko zapraviš za storitve in produkte ostalih, ki so se specializirali v nekaj drugega.
Torej že od nekdaj je človek moral stalno delati/garati, da je preživel.
Drugače se pa tudi sam strinjam. Človeštvo je na stopnji, kjer bi lahko vsi imeli UTD in udobno življenje. (Drejček in trije marsovčki varjanta). Še vedno bi nekateri raziskovali in razvijali stvari, ampak tempo bi se upočasnil, ker ne bi bilo več tekmovanja. Da bi to dosegli bi samo morali končati vse vojne, se znebiti grebatorstva in potem bi mogoče šlo...
Drugače pa se res vidiš v Akademski sferi, če nisi uspel/hotel dokončati FRIja?
V kapitalizmu pa je nekaj tega preživetja služba, delaš za kar si se specializiral, da dobiš potem denar, ki ga lahko zapraviš za storitve in produkte ostalih, ki so se specializirali v nekaj drugega.
Torej že od nekdaj je človek moral stalno delati/garati, da je preživel.
Drugače se pa tudi sam strinjam. Človeštvo je na stopnji, kjer bi lahko vsi imeli UTD in udobno življenje. (Drejček in trije marsovčki varjanta). Še vedno bi nekateri raziskovali in razvijali stvari, ampak tempo bi se upočasnil, ker ne bi bilo več tekmovanja. Da bi to dosegli bi samo morali končati vse vojne, se znebiti grebatorstva in potem bi mogoče šlo...
Drugače pa se res vidiš v Akademski sferi, če nisi uspel/hotel dokončati FRIja?

Bud_Bundy ::
Ni problem garanje, ampak dejstvo, da je nekaterim zelo lepo in ti to vidiš in zato svoje življenje dojemaš kot slabše.
velikBrokoli ::
Brez problema daš danes odpoved in postaneš klošar, kaj ti to preprečuje? Ampak ti bi rad živel izjemno komfortno življenje in bil neto negativen za družbo, ane?
Vsak mora prispevati svoj delež, zakaj bi podpirali neke pijavke, ki so celo življenje nekoristni?
Vsak mora prispevati svoj delež, zakaj bi podpirali neke pijavke, ki so celo življenje nekoristni?
c23po ::
mihajlo19885 je izjavil:
... Jaz bi popolnoma spremenil sistem, da bi ljudje imeli več svobode, ne pa bili hrčki v kolesju podjetij, samo številka. Torej, bil bi svoboden ,da delaš in ustvarjaš, ampak ko dopolniš 65 let dobiš starostno pokojnino, vendar brez pogoja 40 let dela v podjetjih, torej država te ne vpraša kaj si počel, ...
Ni treba sistema spreminjat. Ta kategorija že obstaja. Čez 22 let boš star 72 (to bo takrat meja za upokojitev). Tudi če ne boš imel penziona ti bo družba nudila možnost preživetja. Jeba je, da bo treba vsak mesec zaprositi za socialno pomoč, iz dodeljenega zneska pa boš ugotovil kako koristen si bil v aktivni dobi. Ne pozabimo, tudi takrat bodo davke plačevala pridna delavna budala, "umetniki" pa bodo sanjali svoj penzion.
Računalniki nimajo spominov.

kriptobog ::
mihajlo19885 je izjavil:
To se strinjam. Isto lahko rečem za študij računalništva na FRI, zavestno sem jim poslal vpisne dokumente in se zavezal k urniku in obveznostim. Na koncu nisem dokončal ta študij vendar sem vsaj dobil neka nova znanja. Veliko stvari v življenju je administrativnih in pravnih zadev. Sebe bolj vidim v akademski sferi, izven vsakodnevnega hitenja po nareku podjetja. Naprimer ne vidim se, da bi delal v kakšni živilski trgovini, ker bi se počutil kot v zaporu. In tud vsaj enkrat v življenju bi rad potoval po svetu, večino dosedanjega življenja sem preživel v Ljubljani. Od tujih držav sem bil v Avstriji, Nemčiji, Bosni, na Hrvaškem, v Srbiji, Grčiji, Italiji. Rad bi obiskal Kanado, Zda, Britanijo, Islandijo in še kakšno zanimivo državo.
Paradoks življenja je staranje, narava te ne upraša kaj si počel v življenju, staranja se ne da ustaviti ali obrniti nazaj.
Saj ne rabis biti v ziviski trgovini, e ne zelis. Nihce te ne sili. Pa pojdi v akademske sfere. Kdo ti preprecuje?
delavec44 ::
mihajlo19885 je izjavil:
... Jaz bi popolnoma spremenil sistem, da bi ljudje imeli več svobode, ne pa bili hrčki v kolesju podjetij, samo številka. Torej, bil bi svoboden ,da delaš in ustvarjaš, ampak ko dopolniš 65 let dobiš starostno pokojnino, vendar brez pogoja 40 let dela v podjetjih, torej država te ne vpraša kaj si počel, ...
Ni treba sistema spreminjat. Ta kategorija že obstaja. Čez 22 let boš star 72 (to bo takrat meja za upokojitev). Tudi če ne boš imel penziona ti bo družba nudila možnost preživetja. Jeba je, da bo treba vsak mesec zaprositi za socialno pomoč, iz dodeljenega zneska pa boš ugotovil kako koristen si bil v aktivni dobi. Ne pozabimo, tudi takrat bodo davke plačevala pridna delavna budala, "umetniki" pa bodo sanjali svoj penzion.
Pravi umetniki sicer ne bodo imeli težav s pokojnino saj jim država plačuje prispevke za čas "dela".
Glugy ::
V Franciji imajo dobr narejen ker je manj kot 40 ur delovne obveznosti in kar je presežka ti morajo potem spremeniti v prosti dan ko se dost ur nabere. 8 ur na dan je odločno preveč. Že sam kakšno uro ali dve manj bi bistveno povečal kvaliteto življenja.
iKst_ ::
A ni lepo, da ima vsak možnost delati toliko kolikor mu paše. Kdo ti brani, da se zaposliš za 4 ure. Kdo ti brani, da odpreš s.p. in greš na svoje. Ali odpreš firmo in zaposliš ljudi, ki delajo zate, ti samo gledaš kako nakazila letijo na tvoj račun.
Zakaj bi čakal na stara leta, da pošješ šefe nekam?
bm1973 ::
brbr21 ::
Narava te je ustvarila, da generiraš potomce. Pika!
Vse ostalo je balast oz. z ostalim počneš kar ti je milo. Se vsedeš v kot in počakaš da mine? Lahko. Delaš od jutra do sutra? Lahko.
Seveda lahko. Podjemna pogodba, s.p., lasten d.o.o......
Vse ostalo je balast oz. z ostalim počneš kar ti je milo. Se vsedeš v kot in počakaš da mine? Lahko. Delaš od jutra do sutra? Lahko.
A ni lepo, da ima vsak možnost delati toliko kolikor mu paše. Kdo ti brani, da se zaposliš za 4 ure.
Tega dejansko ne moreš, ker država ne dovoli...
Razen ob posebnih pogojih, invalidnost, otroci.
Seveda lahko. Podjemna pogodba, s.p., lasten d.o.o......
bm1973 ::
Na s.p.ju si zaposlen za 40 ur na teden.
Zdaj, če delaš 40 ur, je tvoj problem.
Uradno si zaposlen za 40 ur, če je to tvoja edina zaposlitev.
Zdaj, če delaš 40 ur, je tvoj problem.
Uradno si zaposlen za 40 ur, če je to tvoja edina zaposlitev.
Tega dejansko ne moreš, ker država ne dovoli...
Seveda dovoli. Z lahkoto se zaposliš za 4 ure, nisi pa s tem polno zavarovan. Razliko do polnega zavarovanja moraš plačati iz svojega žepa.
Pa, če se že gremo semantiko. Na s.p.ju nisi zaposlen.
Scorpy84 ::
Avtor te teme ima probleme, da pri 40 letih imas vse skupaj nekaj par let delovne dobe, o podrobnosti, da ne govorim. Cas je, da postanes dec in si zgradis kariero, nato bos v firmi imel privilegije. Pri teh letih te noben ne bo resno jemal in sedaj imas se vecje probleme, ker te podjetja ne jemljejo resno, saj v nobeni firmi nisi bil vec kot tri mesece.
johnnyyy ::
Ah, življenje je borba. Če bi hotel spremeniti sistem, potem bi moral spremeniti ljudi. Za življenje je pomembno da imaš hrano, bivališče, potomce, zdravje - potem pa se počasi konča. A ker smo ljudje sila pametni in neracionalni svojo neracionalnost kažemo in vnašamo v sistem.
Ni treba iti daleč, lahko gledaš iz svojega vidika. Torej hodiš v službo, kjer delaš neke stvari ki z samo eksistenco nimajo veze in denar, ki ga dobiš bi spet zapravil za stvari, ki z eksistenco nimajo veze (filmi, umetnost itd.) Tako se v nekih neproduktivnih sferah vrti ogromno denarja, kar samo po sebi ni problem, problem je, ker ogromno ljudi dela tam in prav tako rabijo stvari za življenje.
Ni treba iti daleč, lahko gledaš iz svojega vidika. Torej hodiš v službo, kjer delaš neke stvari ki z samo eksistenco nimajo veze in denar, ki ga dobiš bi spet zapravil za stvari, ki z eksistenco nimajo veze (filmi, umetnost itd.) Tako se v nekih neproduktivnih sferah vrti ogromno denarja, kar samo po sebi ni problem, problem je, ker ogromno ljudi dela tam in prav tako rabijo stvari za življenje.
Magic1 ::
Dan ima 24ur, spiš 7ur, delaš 8ur. Torej imaš še 8ur časa za svoje zadeve. Jebemti nekateri imamo otroke in je je luksuz, če imaš uro dnevno zase. Večino si ga lahko vzameš na račun spanca...
Magic
mihi666 ::
Vsak ima kot si sam naredi. Jaz delam pon-čet po 10 ur. Petke delam če hočem drugače največ do 12.00 šteje se mi od doma ker imam služben avto. Foter pri 64 letih še vedno dela cca 80 ur mesečno drugače mu je itak dolgčas..
PacificBlue ::
V Franciji imajo dobr narejen ker je manj kot 40 ur delovne obveznosti in kar je presežka ti morajo potem spremeniti v prosti dan ko se dost ur nabere. 8 ur na dan je odločno preveč. Že sam kakšno uro ali dve manj bi bistveno povečal kvaliteto življenja.
To se čisto strinjam. 6 ur bi bilo idealno. Pa bi bilo 10min pavze čisto dovolj, ne rabim pol ure.
Niti ne rabim, da se teh 10 min šteje v delovni čas.
Še vedno smo zacementirani v 8/8/8 ur, ki izhaja iz časa industralizacije.
Pa verjamem, da bi v 6 urah nardil še več, kot v povprečno v 8 urah.
Sistem bi se moral spremenit v 30 urni obvezni delovni teden, vse ostalo pa se naj šteje v nadure.
Glugy ::
Ja evo to jaz tud ne rabim neki velik pavze, par minutk čist dovolj pod pogojem da delam 6 ur. Pa jz bi se res potrudil tistih 6 ur , to bi bila sam akcija teh 6 ur , ne bi se mi vleklo pa zdržal bi biti na svojem maksimumu toliko časa. Ja 30 urni delavnik bi bil čisto dovolj pa pošteno. Konec koncev je šla produktivnost gor, delovni čas je pa ostajal isti, sam dobički so se povečal. Bodo pač dobički malo manjši pa bo namesto tega večina ljudi imela bolj kvalitetno življenje, pa verjamem da bi se jih tud več s športom ukvarjal pa si mal več prebral kaj je zdravo pa kaj ni pa bolj skrbel za svoje zdravje tako duševno kot telesno. Zdravstvo bi nekaj prišparalo pri rasti stroškov ( ker zdravstvo ima skoz nove stvari s katerim ima vedno več stroškov , taka je narava zdravstva + staranje) , vsaj mal bi ublažil to.
Jaz skoraj raje živim kot revež z več časa kot pa bogataš z manj časa. Če bi lahko pasivno živel brez službe bi si pa omislil prostovoljstvo pa ne morem nisem bogat.
Ja ker ti trpiš ko imaš samo eno uro zase moramo še drugi. Vsa čast da imaš otroke ampak a ne bi bilo super če bi lahko imel 2 ali 3 ure zase. Pač bi bil delavnik eno-dve uri krajši pa bi to produktivnost ki je tako visoko zrastla namesto v dobičke podjetij dal v bolj kvalitetno življenje vseh nas?
Mislim točno to elite hočejo mimogrede. Da se tamali med sabo bockamo namest da bi se lotil elit. Lep prikaz tega si da to nažalost deluje.
Jaz skoraj raje živim kot revež z več časa kot pa bogataš z manj časa. Če bi lahko pasivno živel brez službe bi si pa omislil prostovoljstvo pa ne morem nisem bogat.
Dan ima 24ur, spiš 7ur, delaš 8ur. Torej imaš še 8ur časa za svoje zadeve. Jebemti nekateri imamo otroke in je je luksuz, če imaš uro dnevno zase. Večino si ga lahko vzameš na račun spanca...
Ja ker ti trpiš ko imaš samo eno uro zase moramo še drugi. Vsa čast da imaš otroke ampak a ne bi bilo super če bi lahko imel 2 ali 3 ure zase. Pač bi bil delavnik eno-dve uri krajši pa bi to produktivnost ki je tako visoko zrastla namesto v dobičke podjetij dal v bolj kvalitetno življenje vseh nas?
Mislim točno to elite hočejo mimogrede. Da se tamali med sabo bockamo namest da bi se lotil elit. Lep prikaz tega si da to nažalost deluje.
Pa saj ni tako težko no. Na Redditu je cela FIRE skupnost, ni jih tako malo.
Glede na temo o normiranih sp-jih in delnicah, če bi skromno živeli, bi jih šlo lahko že veliko iz tega foruma v "pokoj".
Itak pa dan še prehitro mine, še posebej če imaš otroke še v OŠ.
Glede na temo o normiranih sp-jih in delnicah, če bi skromno živeli, bi jih šlo lahko že veliko iz tega foruma v "pokoj".
Itak pa dan še prehitro mine, še posebej če imaš otroke še v OŠ.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: delavec44 ()
aborko ::
Jaz skoraj raje živim kot revež z več časa kot pa bogataš z manj časa.
Sem imel podobne pomisleke kot op tam nekje 10 let nazaj zato sva z mojo prešaltala na šiht kjer delava cca 800 ur na leto, plan je še zmanjšati na nekje 650 ur/leto. Plača malo nadpovprečna, stroški dokaj minimalni. Penzije verjetno ne bo, bo potrebno kej z etfi sčarati, pol miljona, mogoče celo 400k zna bit dovolj za upokojitev, sva bolj skromna potrošnika. Starejši kot si, bolj začneš ceniti čas ki ti je ostal. Rat race ni zame, vidim pa da se eni čist fajn počutijo obremenjeni na 100 ali celo 120%, se na to navadijo in jim je brez stalne obremenitve celo dolgčas in so nesrečni (videno v času korone). Respect takim, ker če bi bili samo luftarji bi družba težko funkcionirala.
feryz ::
Ni problem garanje, ampak dejstvo, da je nekaterim zelo lepo in ti to vidiš in zato svoje življenje dojemaš kot slabše.To me spomni na soseda. Njegovi ženi je v službi sodelavka pripovedovala o Maldivih, potem je še slikce opazovala itd.
In je začela masirati soseda.
In sosed je popustil. Vzel je, seveda, najcenejši paket za 10 dni in so odpujsali dol.
Kot pravi sam, večjega pekla še ne. Od nekih razjebanih avionov, do čakanja na letališčih, do slabe in nagužvane nastanitve tam, smrdljive in umazane je celo rekel, do nestrpnega čakanja na odhod domov od prve ure dalje, odkar so prispeli tja. Da ne omeni vremena, ker so šli v cenejši sezoni. Skratka, nič od nič in še malo manj.
Ampak, njegovi ženi je bilo, vsaj po njenih besedah, ultra kul in od vrnitve dalje vsem in povsod nabija kako najhudejše počitnice so bile, razkazuje slikce in posnetke.
Ni hudič, da ne bo še koga drugega zvabila v to kalvarijo. Foušija je norc.
Grizzly ::
Avtor je zelo lepo opisal problem. To da se je nekdo vse življenje trudil, učil, zgledno opravil šolo, potem še fakulteto, da ne naštevam še vse lastne projekte, da je nekdo prišel do tukaj, kjer je danes, na koncu pa mu dnevno ostaneta samo 2 uri časa - to ni noben luksuz, ampak sramota sistema! Človek bi pričakoval, da imaš po vseh letih truda vsaj toliko časa, da ti ni treba izbirati, s čim se boš ukvarjal kateri dan, ampak imaš čas za vsaj 2 ali 3 hobije. Če pa že nimaš časa, bi moral imeti toliko na TRR, da ti potem ni treba gledati na vsak evro. Ampak ponavadi je tako, da še tiste pol ure časa porabiš za delo, da bo kakšen evro več in boš poleg kredita lahko kupil še kaj oz. ti bo nekaj ostalo, na koncu pa ni ne denarja ne časa.
Pa pustimo zdaj to, da ima nekdo še otroke. Vsak se je sam odločil zanj in verjetno je prej vedel, kaj ga čaka.
Pa pustimo zdaj to, da ima nekdo še otroke. Vsak se je sam odločil zanj in verjetno je prej vedel, kaj ga čaka.

Horas ::
40let pa brez ženske in otrok. nič čudnega.
8700k+z390, 32gb 3600mhz, 1080ti, 700w gold, 512gb+2x250gb m.2 nvme + 2tb hdd
8500+b360, 32gb 2666mhz, rx 6600, 600w bronze, 512gb+250gb ssd m.2 + 2tb hdd
8500+b360, 32gb 2666mhz, rx 6600, 600w bronze, 512gb+250gb ssd m.2 + 2tb hdd
johnnyyy ::
Avtor je zelo lepo opisal problem. To da se je nekdo vse življenje trudil, učil, zgledno opravil šolo, potem še fakulteto, da ne naštevam še vse lastne projekte, da je nekdo prišel do tukaj, kjer je danes, na koncu pa mu dnevno ostaneta samo 2 uri časa - to ni noben luksuz, ampak sramota sistema! Človek bi pričakoval, da imaš po vseh letih truda vsaj toliko časa, da ti ni treba izbirati, s čim se boš ukvarjal kateri dan, ampak imaš čas za vsaj 2 ali 3 hobije. Če pa že nimaš časa, bi moral imeti toliko na TRR, da ti potem ni treba gledati na vsak evro. Ampak ponavadi je tako, da še tiste pol ure časa porabiš za delo, da bo kakšen evro več in boš poleg kredita lahko kupil še kaj oz. ti bo nekaj ostalo, na koncu pa ni ne denarja ne časa.
Ljudje se trudite za napačne stvari. Več kot 10 let se zabije za šolanje, ker nam je nekdo vcepil da so zgodovina, zemljepis, slovenščina itd. full pomembni. Potem se to nadgradi še s kakšnim faxom, kjer delaš stvari ki so tudi bolj kot ne same sebi namen in to potem nadaljuješ še s službo. Na koncu pa posledično ni ne časa in ne denarja.
scipascapa ::
Katastrofa....kao včasih je bilo 8 8 8 .....1/3 življenja delaš 1/3 življenja živiš 1/3 prespiš
danes je daleč od tega
9-10 ur na dan jebeni šiht (priprava zjutraj, pot na šiht, pot domov)
6-7 ur življenja max
7h v povprečju spanja...komu uspe 8 ur spanja?
danes je daleč od tega
9-10 ur na dan jebeni šiht (priprava zjutraj, pot na šiht, pot domov)
6-7 ur življenja max
7h v povprečju spanja...komu uspe 8 ur spanja?
T440 ::
Če skrajšamo na bistvo - OP je napisal da ga zanimajo filmi in videoigre in zeli zanje vec casa - zato ne bi hodil v sluzbo, pac pa po 65 letu imel neko univerzalno pokojnino ( da bi potem se naprej lahko igral videoigre). Do 65 leta bi zanj verjetbo skrbeli starsi.
A še kdo misli, da rabi konkreten šamar?
ZveeZ ::
Jaz imam razmerje delo/"sluzba" kar dobro urejeno.
Sem pa prisel do tega s spreminjanjem mentalitete. Ni mi problem grindat na 150%, se spopadat s stresom, namenit "sluzbi" 100h tedensko itd.. AMPAK ne zato, da bo nek direktorcek s tem kupil jahto, temvec delam zase.
Ko delam za druge, delam max 30h tedensko, 0 stressa, 0 hitenja, 0 sekund razmiljanja po sluzbi in predvsem 0 minut "podaljsevanja".
Ker za sub 50€/h bruto ni realno, da bo nekdo pricakoval, da bo kader delal vec kot je minimum na pogodbi ter odgovarjal za svoje delo.
Sem pa prisel do tega s spreminjanjem mentalitete. Ni mi problem grindat na 150%, se spopadat s stresom, namenit "sluzbi" 100h tedensko itd.. AMPAK ne zato, da bo nek direktorcek s tem kupil jahto, temvec delam zase.
Ko delam za druge, delam max 30h tedensko, 0 stressa, 0 hitenja, 0 sekund razmiljanja po sluzbi in predvsem 0 minut "podaljsevanja".
Ker za sub 50€/h bruto ni realno, da bo nekdo pricakoval, da bo kader delal vec kot je minimum na pogodbi ter odgovarjal za svoje delo.
KG-348 ::
Najt moraš službo, ki ti da dovolj dohodka in ki jo lahko prenašaš. Tudi otrok ti ni treba imet pa imaš kar naenkrat precej časa zase, če si organiziran

IL_DIAVOLO ::
Se ena snezinka, ki mora spat obvezno 8 ur in delat max 5. Raje manj.
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!
Gogo ::
Gigabyte Aorus B550 Elite|Ryzen 3 3100|Gainward RTX 2060 Ghost, 6 GB GDDR|
TG Delta RGB 16GB CL 16|ADATA XPG SX8200 PRO 512GB NVMe SSD M.2|
Chieftec Photon Series 650W RGB ATX| Antec PerformanceOne P7 Silent Black|
TG Delta RGB 16GB CL 16|ADATA XPG SX8200 PRO 512GB NVMe SSD M.2|
Chieftec Photon Series 650W RGB ATX| Antec PerformanceOne P7 Silent Black|
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Gogo ()
Če skrajšamo na bistvo - OP je napisal da ga zanimajo filmi in videoigre in zeli zanje vec casa - zato ne bi hodil v sluzbo, pac pa po 65 letu imel neko univerzalno pokojnino ( da bi potem se naprej lahko igral videoigre). Do 65 leta bi zanj verjetbo skrbeli starsi.
Toše?
Pismo, to je 100k€ letno. Kaj bi pa še rad, da prevzameš odgovornost? Koliko tu gor eni povlečete letno?
To delaš 10 let, pametno investiraš in greš v penzijo. Kaj pa ti bo ves ta denar.
Zgodovina sprememb…
Sem imel podobne pomisleke kot op tam nekje 10 let nazaj zato sva z mojo prešaltala na šiht kjer delava cca 800 ur na leto, plan je še zmanjšati na nekje 650 ur/leto. Plača malo nadpovprečna, stroški dokaj minimalni. Penzije verjetno ne bo, bo potrebno kej z etfi sčarati, pol miljona, mogoče celo 400k zna bit dovolj za upokojitev, sva bolj skromna potrošnika. Starejši kot si, bolj začneš ceniti čas ki ti je ostal. Rat race ni zame, vidim pa da se eni čist fajn počutijo obremenjeni na 100 ali celo 120%, se na to navadijo in jim je brez stalne obremenitve celo dolgčas in so nesrečni (videno v času korone). Respect takim, ker če bi bili samo luftarji bi družba težko funkcionirala.
This is the way. Me veseli, da ima še kdo podoben pogled na svet :)
Poznam že par takih deloholikov, ki so po upokojitvi kmalu zapustili ta svet. Mogoče prevelik šok za telo, ne vem. Drugače čista zmaga za pokojninsko blagajno ampak ne bi rad bil med njimi.

WizzardOfOZ ::
V Franciji imajo dobr narejen ker je manj kot 40 ur delovne obveznosti in kar je presežka ti morajo potem spremeniti v prosti dan ko se dost ur nabere.
Pri nas je enako. Delaš od ponedeljka do četrtka 10 ur na dan in si v petek lahko frej (koristiš ure), seveda če je služba taka, da to omogoča.
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!
V-i-p ::
40let pa brez ženske in otrok. nič čudnega.
A to je merilo ali kaj :). Jaz sem pri 45ih samski in bom to tudi ostal. Jbg, moj denar, moja pravila, moja svoboda. Ti pa kar, šest jih imej ako ti paše.
Kar lahko storiš danes, ne odlašaj na jutri. Raje reci, da si naredil že včeraj!
Ja, eno glavnih meril je, da poskrbiš za svoje potomce. Tudi, da jih pravilno vzgojiš, da oni skrbijo zate na stara leta, če sam nisi sposoben. In tako nisi v breme družbe.
Tudi ne vem, če je bilo veliko ljudem žal, da so imeli otroke. Obratno jih je pa precej.
Tudi ne vem, če je bilo veliko ljudem žal, da so imeli otroke. Obratno jih je pa precej.
KG-348 ::
Ma daj no, če si otroka ne želiš ali ne čutiš potrebe po njem boš naredil škodo sebi in verjetno še otroku. Če imaš težave s stresom, financami, karkoli v povezavi s psihološkim zdravjem nikar imet otrok. Priznal ne bo nihče, da obžaluje da je naredil otroka, vsaj javno ne, ker se to zelo bizarno in neokusno sliši. Odraste pa veliko otrok v slabih razmerah, kar pa pove več kot besede....
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: KG-348 ()
Ni problema, bomo pač Nepalce uvažali. Oni nimajo slabih razmer v otroštvu.
Problem je, da se človek konstantno spreminja. Kar ti ni pomembno danes, ti bo lahko že jutri. Če ne bo prepozno.
Problem je, da se človek konstantno spreminja. Kar ti ni pomembno danes, ti bo lahko že jutri. Če ne bo prepozno.
Zgodovina sprememb…
enemon ::
15 do 20 let grindaš in investiraš pol plače. Potem lahko živiš od investiranega, pa tudi nekaj državne penzije dobiš za dodatek po 65. letu.
ZveeZ ::
15 do 20 let grindaš in investiraš pol plače. Potem lahko živiš od investiranega, pa tudi nekaj državne penzije dobiš za dodatek po 65. letu.
Skoda ker ti tako grindanje odvzame 15 do 20 let mladosti, zato da bos lahko uzival z zjebanim telesom v starosti..
Osebno raje delam zmerno (malo) do konca svojih dni.
Vredno ogleda ...
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
|---|---|---|---|
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
| » | 450.000 upokojencev ima več kot 700 evrov pokojnine (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Problemi človeštva | 26963 (21885) | tevtoni |
| » | Se je kdo "upokojil" predčasno? (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 17798 (13297) | Horzen |
| » | Kako v pokoj s prihranki? (strani: 1 2 3 )Oddelek: Problemi človeštva | 23385 (17164) | Mato989 |
| » | Upokojitev pri 40-ih (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 16351 (12250) | jakan123 |
| » | 600 € za trgovce blagajničarje (strani: 1 2 3 4 5 6 )Oddelek: Loža | 58514 (51097) | koyotee |