Forum » Loža » Trump predlagal obrambni proračun v višini 1500 milijard dolarjev
Trump predlagal obrambni proračun v višini 1500 milijard dolarjev
karafeka ::
Chalky ::
Švedi imajo podmornice s Stirlingovimi motorji (sicer slabši izkoristek), kateri so pri obrativanje zelo tihi in so Zda že pokazali, da se lahko njihovim ladjam približajo, ne da bi jih zaznali.
Na enih skupinah vojaških vajah so Avstralci pokazali us navy, kako se s staro dizel podmornico pride zraven letalonosilke na položaj shot to kill, s tem da je bila zraven celotna strike group, ki jo varuje.
Govoriš o vojaških vajah med dvema zaveznicama tole se je pa zgodilo 2 dni nazaj pred Kitajsko obalo:
A $240k US drone just snuck up on a $1B Chinese warship
WASHINGTON, July 29 (Reuters) - A small California-based drone maker says one of its sea vessels sailed close enough to a Chinese warship operating in the Philippines' exclusive economic zone to capture what it believes is the first footage of its kind recorded by a private U.S. firm. It shared the video taken on June 16 with Reuters, which has independently verified its authenticity.
Seasats, a six-year-old producer of autonomous surface vessels, said its Lightfish drone approached a People's Liberation Army Navy ship off Luzon Island in waters where Beijing's military presence has become a persistent source of regional tension.
The Philippine Coast Guard reported an increased presence of Chinese maritime forces, including warships, in the area last year compared to 2024. The Seasats footage is striking less for what it shows of the Chinese vessel than for what it reveals about the changing nature of war.
A small drone that costs about $240,000 can get close to - and theoretically threaten - a billion-dollar warship. In this case, it was a Chinese People's Liberation Army (PLA) Navy Type 052D guided-missile destroyer. "We're able to go out and film and get up close and record all this data off of a Chinese ship," Seasats CEO Mike Flanigan said.
https://www.reuters.com/world/china/com...
https://edition.cnn.com/2026/07/30/worl...
Kitajci sanjajo o dronih, Američani jih pa dejansko dostavljajo pred Kitajska vrata. Ti Kitajski rušilci bodo topovska hrana za poceni ameriške drone.
karafeka:: danes, 13:41:10
Spanec v smislu vojaške porabe. Ameriško zgodovinsko povprečje je 4.8% GDP-ja. V zadnjih 10 letih so v povprečju namenili 3% leta 2024 pa se je vse skupaj spustilo celo pod 3% na 2.8%. Recimo Rusija nameni od 10-12% GDP-ja za vojsko. Veliko držav na Bližnjem Vzhodu pa preko 5%, recimo Savdska Arabija skoraj 8%.
1500 milijard je seveda velik znesek ampak ne prikaže prave slike saj je to za ZDA približno 4.7% GDP-ja. ZDA bi lahko brez problema še povečale vojaški proračun za vsaj 2 do 3 dodatne procente kar je v dolarjih 660 oziroma 990 dodatnih milijard, glede nato da je GDP 33 Trillion doarjev.
Na vrhuncu hladne vojne so namenili tudi do 8% GDP-ja za obrambo kjer so potem uspešno porazili Sovjetsko Zvezo. Tako da ja, v zadnjih 10 oziroma 20 letih so bili večino časa v spancu.
Spanec v smislu vojaške porabe. Ameriško zgodovinsko povprečje je 4.8% GDP-ja. V zadnjih 10 letih so v povprečju namenili 3% leta 2024 pa se je vse skupaj spustilo celo pod 3% na 2.8%. Recimo Rusija nameni od 10-12% GDP-ja za vojsko. Veliko držav na Bližnjem Vzhodu pa preko 5%, recimo Savdska Arabija skoraj 8%.
1500 milijard je seveda velik znesek ampak ne prikaže prave slike saj je to za ZDA približno 4.7% GDP-ja. ZDA bi lahko brez problema še povečale vojaški proračun za vsaj 2 do 3 dodatne procente kar je v dolarjih 660 oziroma 990 dodatnih milijard, glede nato da je GDP 33 Trillion doarjev.
Na vrhuncu hladne vojne so namenili tudi do 8% GDP-ja za obrambo kjer so potem uspešno porazili Sovjetsko Zvezo. Tako da ja, v zadnjih 10 oziroma 20 letih so bili večino časa v spancu.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Chalky ()
PovemVfaco ::
Kitajci sanjajo o dronih, Američani jih pa dejansko dostavljajo pred Kitajska vrata. Ti Kitajski rušilci bodo topovska hrana za poceni ameriške drone.
Hahaha. Zdj že fantaziraš, da bo hamburger kadarkol sposoben spoducirati bolj pocen pa vč dronov (al ppa česarkol druzga) od čajne?
Poldi112 ::
Spanec v smislu vojaške porabe. Ameriško zgodovinsko povprečje je 4.8% GDP-ja.
Zgolj v zadnjem, kolonialnem obdobju. Do 2. sv. vojne so bili konstantno pod 1%.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.
PovemVfaco:: danes, 14:00:57
Skupaj z zavezniki ZDA lahko proizvedejo več kot Kitajska, Kitajska tudi nima dovolj denarja da bi se lahko spuščala v oboroževanje z ZDA. Pa tudi če Kitajska nekako uspe proizvesti več moraš vedeti da bo morebitna vojna na njihovih tleh in da bodo tako kot Iran ostali brez mornarice in vseh pristanišč v manj kot 24 urah.
Plus ne pozabi da so Američani v svojem razredu kar se tiče vojaške tehnologije. Večina Kitajskih stvari verjetno sploh ne dela oziroma je nemogoče oceniti ker jih Kitajska nikoli ne uporablja v real time na terenu med vojno. ZDA pa neprestano testirajo in posodabljajo vse skupaj.
Zato se ameriški mornarji ne sekirajo ko vidijo Kitajsko "letalonosilko"
Skupaj z zavezniki ZDA lahko proizvedejo več kot Kitajska, Kitajska tudi nima dovolj denarja da bi se lahko spuščala v oboroževanje z ZDA. Pa tudi če Kitajska nekako uspe proizvesti več moraš vedeti da bo morebitna vojna na njihovih tleh in da bodo tako kot Iran ostali brez mornarice in vseh pristanišč v manj kot 24 urah.
Plus ne pozabi da so Američani v svojem razredu kar se tiče vojaške tehnologije. Večina Kitajskih stvari verjetno sploh ne dela oziroma je nemogoče oceniti ker jih Kitajska nikoli ne uporablja v real time na terenu med vojno. ZDA pa neprestano testirajo in posodabljajo vse skupaj.
Zgodovina sprememb…
PovemVfaco:: ravnokar
Dejstvo je da imajo ZDA vojaška skladišča po celem svetu in jih neprestano polnijo točno za primer da pride do kakšne vojne in da imajo že vse v teatru predno pride do pravega spopada. Večina držav kjer imajo ZDA vojaške baze proizvaja orožje za njih in jih hranijo v vojaških skladiščih to je dejstvo lahko greš preveriti. ZDA so zdaj sklenile dogovor da bodo Evropske države proizvajale orožje tudi za ZDA, enako za Azijske države vključno z Indijo.
Nimajo Kitajci pogojev. ZDA se samo povežejo z Indijo in se bodo Kitajci hitro pomirili. Poleg tega Indija prodaja poceni rakete tudi Japonski itd, to vse je povezano. Če bi se Kitajci želeli spopasti z ZDA bi se morali boriti proti vsem svojim sosednjim državam.
Dejstvo je da imajo ZDA vojaška skladišča po celem svetu in jih neprestano polnijo točno za primer da pride do kakšne vojne in da imajo že vse v teatru predno pride do pravega spopada. Večina držav kjer imajo ZDA vojaške baze proizvaja orožje za njih in jih hranijo v vojaških skladiščih to je dejstvo lahko greš preveriti. ZDA so zdaj sklenile dogovor da bodo Evropske države proizvajale orožje tudi za ZDA, enako za Azijske države vključno z Indijo.
Nimajo Kitajci pogojev. ZDA se samo povežejo z Indijo in se bodo Kitajci hitro pomirili. Poleg tega Indija prodaja poceni rakete tudi Japonski itd, to vse je povezano. Če bi se Kitajci želeli spopasti z ZDA bi se morali boriti proti vsem svojim sosednjim državam.
fikus_ ::
Aaaa....., zato so iz J Koreje vozili Patriote in Thaade v Izrael.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!
Sekirejo se ne, ki ni še čajhna nobenga napadla z letalonosilko. Se pa tok bolj sekirajo, k vidjo kitajski avto
feryz ::
Na vrhuncu hladne vojne so namenili tudi do 8% GDP-ja za obrambo kjer so potem uspešno porazili Sovjetsko Zvezo. Tako da ja, v zadnjih 10 oziroma 20 letih so bili večino časa v spancu.Kje pa so oranžnoglavci porazili Sovjetsko zvezo? Očitno mi nekaj iz zgodovine manjka. Ali pa sem že pozabil.
Razen če misliš, da so jih porazili v kurjenju denarja in ustvarjanju miljarderjev. Čeprav tudi to zadnje ni ziher.
Poldi112 ::
Skupaj z zavezniki ZDA lahko proizvedejo več kot Kitajska
Vic dneva.
Verjetno zato še kar nismo sposobni sproducirati niti toliko granat, da bi Ukrajina lahko parirala rusom.
Kitajska tudi nima dovolj denarja da bi se lahko spuščala v oboroževanje z ZDA.
Od kje ti ta ideja, ter kako si razlagaš, da gradijo ladnje neprimerno hitreje od usa, pri letalih jih bodo pa zdaj zdaj prehiteli?
Pa tudi če Kitajska nekako uspe proizvesti več moraš vedeti da bo morebitna vojna na njihovih tleh in da bodo tako kot Iran ostali brez mornarice in vseh pristanišč v manj kot 24 urah.
Misliš, da kitajci ne dosežejo USA? Ter kaj misliš, da se bo zgodilo z njihovimi zavezniki, ter posledično ameriško prisotnostjo v regiji, če pride do vojne? Če niti pred Iranom niso sposobni obraniti svojih baz, kaj šele zaveznikov, od kje ideja, da jih bodo lahko pred kitajci?
Where all think alike, no one thinks very much.
fikus_:: ravnokar
Večino teh zgodbic o Iranu je navadna propaganda. Iran je tisti ki je brez raket in brez vojaške proizvodnje. Je pa res da ZDA in Izrael ter Zalivske države vojno vidijo na drugačen način kot fanatiki v Iranu in je zato potrebno vlagati tudi v obrambo in rakete ki so bistveno dražje od napadalnih raket ki imajo v naprej začrtano pot medtem ko mora obrambna raketa zadeti drugo raketo v zraku ko gre za s hitrostjo 8000km na uro proti cilju.
Zato Iran in Rusija ter tudi Kitajska niti ne vlagajo zares v obrambne sisteme in rakete ker vedno da niso sposobni proizvesti raket ki imajo 92% učinek. Zato je zdaj Iran ostal brez vseh vojaških proizvodenj medtem ko Rusija vsak dan gori kljub temu da naj bi imela Rusija ne vem koliko sistemov ki "branijo" Moskvo.
Z drugimi besedami ZDA in ostale razvite države so pač pripravljene braniti svoje državljane pred raketami. Iranu, Rusiji in Kitajski ter Severni Koreji je pa čisto vseeno za takšne stvari.
Večino teh zgodbic o Iranu je navadna propaganda. Iran je tisti ki je brez raket in brez vojaške proizvodnje. Je pa res da ZDA in Izrael ter Zalivske države vojno vidijo na drugačen način kot fanatiki v Iranu in je zato potrebno vlagati tudi v obrambo in rakete ki so bistveno dražje od napadalnih raket ki imajo v naprej začrtano pot medtem ko mora obrambna raketa zadeti drugo raketo v zraku ko gre za s hitrostjo 8000km na uro proti cilju.
Zato Iran in Rusija ter tudi Kitajska niti ne vlagajo zares v obrambne sisteme in rakete ker vedno da niso sposobni proizvesti raket ki imajo 92% učinek. Zato je zdaj Iran ostal brez vseh vojaških proizvodenj medtem ko Rusija vsak dan gori kljub temu da naj bi imela Rusija ne vem koliko sistemov ki "branijo" Moskvo.
Z drugimi besedami ZDA in ostale razvite države so pač pripravljene braniti svoje državljane pred raketami. Iranu, Rusiji in Kitajski ter Severni Koreji je pa čisto vseeno za takšne stvari.
Fantje ne se razburjati saj noben komentar ne bo spremenil dejstev. Če ste danes vstali na napačni nogi in boste zato vso jezo zlili na ZDA potem je dobro da si odprete novo temo prav zato? Saj ena že obstaja "ZDA propad odštevanje".
Pa v tisti ne bo potrebno brati mojih komentarjev ki vam gredo očitno tako zelo na živce, saj me v tisti temi nebo tako da je vse skupaj pozitivno, če vas seveda res tako zelo motijo moji komentarji in vse kar je povezano z ZDA...edino če ne morete brez ZDA potem je pa to seveda problem ampak ne zdaj mene kriviti za vse skupaj, jezo preusmeriti drugam.
Pa v tisti ne bo potrebno brati mojih komentarjev ki vam gredo očitno tako zelo na živce, saj me v tisti temi nebo tako da je vse skupaj pozitivno, če vas seveda res tako zelo motijo moji komentarji in vse kar je povezano z ZDA...edino če ne morete brez ZDA potem je pa to seveda problem ampak ne zdaj mene kriviti za vse skupaj, jezo preusmeriti drugam.
Saj si pisal, da imajo Zda skladišča orožja povsod in da ga premikajo po svetu.
še nekaj linkov za moj zgornji zapis:
https://en.defence-ua.com/news/us_urgen...
https://www.dw.com/en/south-korea-uneas...
https://www.cnbc.com/2026/03/10/south-k...
https://www.thedefensenews.com/US-Reloc...
https://defence-blog.com/u-s-moves-miss...
...
še nekaj linkov za moj zgornji zapis:
https://en.defence-ua.com/news/us_urgen...
https://www.dw.com/en/south-korea-uneas...
https://www.cnbc.com/2026/03/10/south-k...
https://www.thedefensenews.com/US-Reloc...
https://defence-blog.com/u-s-moves-miss...
...

Mr.B ::
Fantje a še nsite dojeli da je Chalky Bot, ki niti prvi zadelek na izrelski strani ne potrdi kar piše.
Smešno je,
da po skoraj petih letih še vedno nisi sposoben opredeliti,
pod kakšnimi pogoji zmagujemo v Ukljani.
celje ::
se dobro, da lastniki slo-techa blockajo bote in psiho clane....
in ne skrbijo, ker stejejo samo objave in kliki za dober forum....
in ne skrbijo, ker stejejo samo objave in kliki za dober forum....
celje:: danes, 17:23:25
Če sem res bot zakaj se potem tako zelo sekiraš in napenjaš ob vsakem mojem komentarju in ga nisi sposoben ignorirati? Očitno si zelo nezrel in mehkužen glede nato da se vsak dan pritožuješ in jokaš v mojih temah. Ti priporočam da ignoriraš moje komentarje če te zares tako zelo motijo da niti spat ne moreš zaradi njih.
Tebe bi morali blokirati ker žališ uporabnike iz dneva v dan.
Če sem res bot zakaj se potem tako zelo sekiraš in napenjaš ob vsakem mojem komentarju in ga nisi sposoben ignorirati? Očitno si zelo nezrel in mehkužen glede nato da se vsak dan pritožuješ in jokaš v mojih temah. Ti priporočam da ignoriraš moje komentarje če te zares tako zelo motijo da niti spat ne moreš zaradi njih.
Chalky, povej če živiš v Sloveniji ali v ZDA? Ali pa vsaj na katerem kontinentu...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: karafeka ()
celje:: danes, 17:23:25
joka tvoj kreator, pa naj bo to racunalnik ali zavaljeni redneck.
debil, ce si ziv, bi te rad srečal. bi te v zivo prosil, da mi razložiš par zadev. potem bi ti razložil moj mehkuzni pogled na debile.
glede tvojih postov: vsaka druga kurceva tema je tvoje lezenje v rit izvajalcem genocida in svetovnim nasilnežem.
ce bi ti bil iz SLOVENIJE in pisal o dobrih ter lepih stvareh o njej, bi prebral z veseljem. tako pa, nabijas o nekih debilizmih, napadih na druge drzave, podpiraš genocid,…
pa da ne bo pomote, tvoja najljubši kraj na tem planetu - ritna luknja - del TACO-ta, bo seveda še vedno zmagovala.
celje:: danes, 08:49:04
Ravnokar si odgovoril botu in s tem izgubil 5 minut svojega časa...če resnično verjameš da sem bot. A se ti ne zdi butasto da zgubljaš svoj čas? Edino če ne verjameš svojim nebulozam. Pa ponovno, če te moji komentarji motijo jih pač ne beri, ampak mislim da tega nisi sposoben. Jaz tvoje komentarje lahko brez problema ignoriram ker so enostavno premalo zanimivi in ne ponudijo ničesar vrednega in je že to da gledam v steno bolj produktivno.
Če ne verjameš mojim besedam odprti podobno temo ampak za Kitajsko in Rusijo pa boš videl da me v tisti temi ne bo ker jaz nisem obseden s sovraštvom teh dveh držav kot ste nekateri obsedeni s sovraštvom do ZDA. V resnici ne morete brez ZDA ker dobro veste da se svet vrti okoli njih in ne Kitajske in Rusije.
Ravnokar si odgovoril botu in s tem izgubil 5 minut svojega časa...če resnično verjameš da sem bot. A se ti ne zdi butasto da zgubljaš svoj čas? Edino če ne verjameš svojim nebulozam. Pa ponovno, če te moji komentarji motijo jih pač ne beri, ampak mislim da tega nisi sposoben. Jaz tvoje komentarje lahko brez problema ignoriram ker so enostavno premalo zanimivi in ne ponudijo ničesar vrednega in je že to da gledam v steno bolj produktivno.
Če ne verjameš mojim besedam odprti podobno temo ampak za Kitajsko in Rusijo pa boš videl da me v tisti temi ne bo ker jaz nisem obseden s sovraštvom teh dveh držav kot ste nekateri obsedeni s sovraštvom do ZDA. V resnici ne morete brez ZDA ker dobro veste da se svet vrti okoli njih in ne Kitajske in Rusije.
Zgodovina sprememb…
svet se pri nas, normalnih ljudeh, vrti okoli lastnega življenja, lastnih družin in naše okolice. RL življenje ima drugačne prioritete, kot so lezenje v rit psihopatskim voditeljem (kateri te v rl ne bi niti poscali).
in ne, zal slotech ne omogoča funkcije, da debile dam na ignoriranje.
odprem naj temo za kitajcke in ruse? faak, se ne zavedaš, koliko si ti opran!?
in ne, zal slotech ne omogoča funkcije, da debile dam na ignoriranje.
odprem naj temo za kitajcke in ruse? faak, se ne zavedaš, koliko si ti opran!?
Čisto preveč se sekiraš zaradi enega "bota"...da se vrnemo nazaj na temo da in da preženemo jokanje in stokanje
Full-scale manufacturing of FQ-42A Collaborative Combat Aircraft is underway. The semi-autonomous fighter will deliver uncrewed airpower for the U.S. Air Force
The Air Force awarded engineering and manufacturing development and production contracts to General Atomics, FQ-42, and Anduril, FQ-44, for CCA Increment 1. Awarded four months ahead of schedule, these contracts signify that the FQ-42 and FQ-44 meet rigorous mission requirements and are ready for full-scale manufacturing. The decision follows a competitive source selection process, identifying the systems as the most capable and cost-effective solutions to maintain air superiority in an increasingly complex and contested global threat environment.
"By moving fast from competitive selection into full-scale manufacturing, we position ourselves to field highly credible and combat-ready semi-autonomous systems to stay ahead of the pacing challenge," said Secretary of the Air Force Troy Meink. "These contracts reaffirm our confidence in the strategic path forward for the program to procure over 150 combat capable CCA by the end of the decade."
https://www.af.mil/News/Article-Display...
Lepo je videti da imajo kar se tiče Loyal Wingmen dronov konkurenco in več opcij.
Full-scale manufacturing of FQ-42A Collaborative Combat Aircraft is underway. The semi-autonomous fighter will deliver uncrewed airpower for the U.S. Air Force
The Air Force awarded engineering and manufacturing development and production contracts to General Atomics, FQ-42, and Anduril, FQ-44, for CCA Increment 1. Awarded four months ahead of schedule, these contracts signify that the FQ-42 and FQ-44 meet rigorous mission requirements and are ready for full-scale manufacturing. The decision follows a competitive source selection process, identifying the systems as the most capable and cost-effective solutions to maintain air superiority in an increasingly complex and contested global threat environment.
"By moving fast from competitive selection into full-scale manufacturing, we position ourselves to field highly credible and combat-ready semi-autonomous systems to stay ahead of the pacing challenge," said Secretary of the Air Force Troy Meink. "These contracts reaffirm our confidence in the strategic path forward for the program to procure over 150 combat capable CCA by the end of the decade."
https://www.af.mil/News/Article-Display...
Lepo je videti da imajo kar se tiče Loyal Wingmen dronov konkurenco in več opcij.
Zgodovina sprememb…

Mr.B ::
Medtem pa.. bodo verjetno v tem mesecu prebili.. 40T$
Ali pa :
US economic growth slows unexpectedly in second quarter
Commerce Department releases advance GDP estimate for second quarter of 2026
PS: a dodamo še cene jajc...
Ali pa :
US economic growth slows unexpectedly in second quarter
Commerce Department releases advance GDP estimate for second quarter of 2026
PS: a dodamo še cene jajc...
Smešno je,
Kaže, da bodo Zda nekaj tega denarja porabile za Kitajsko antipropagando:
https://x.com/JackSparrowCCP1/status/20...
https://x.com/OwenGregorian/status/2083...
Torej če te tekmec prehiteva, se poserji nanj.
https://x.com/JackSparrowCCP1/status/20...
https://x.com/OwenGregorian/status/2083...
Torej če te tekmec prehiteva, se poserji nanj.
feryz ::
Saj že cel svet, razen krampa in čalkija ve, da so Kitajci zmagovalci.
Lahko kramp zmeče še par bomb po nedolžnih ljudeh po svetu, da bi jih prepričal v nasprotno, ampak učinek ni tak, kot si on predstavlja. Ravno nasprotni je.
V naprej izgubljena vojna.
Bo treba 1500 milijard vložiti kam drugam. Ne v ubijalsko železje.
Lahko kramp zmeče še par bomb po nedolžnih ljudeh po svetu, da bi jih prepričal v nasprotno, ampak učinek ni tak, kot si on predstavlja. Ravno nasprotni je.
V naprej izgubljena vojna.
Bo treba 1500 milijard vložiti kam drugam. Ne v ubijalsko železje.
brett ::
PovemVfaco:: ravnokar
Toliko o zalogah in superiornosti... https://www.rtvslo.si/svet/vojna-v-iran...
Vredno ogleda ...
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
|---|---|---|---|
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
| » | Evropska Naftna Kriza (strani: 1 2 3 4 … 95 96 97 98 )Oddelek: Problemi človeštva | 241244 (457) | enavlaka |
| » | Havana Collapse: Ameriški Prevzem Kube 2026 (strani: 1 2 3 )Oddelek: Problemi človeštva | 7242 (186) | razor1911 |
| » | ANDURIL Arsenal-1: hiperskalna tovarna dronov v Ohiu (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 5427 (332) | enavlaka |
| » | Saronic: Ameriška mornarica spreminja pravila igre (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 6168 (229) | enavlaka |
| ⊘ | Trump grozi da bo zavzel Grenlandijo (strani: 1 2 3 4 … 19 20 21 22 )Oddelek: Loža | 91249 (39308) | BigWhale |