Forum » Problemi človeštva » Trgovinski primanjkljaj Evropske Unije s Kitajsko se približuje €1 milijardi dnevno
Trgovinski primanjkljaj Evropske Unije s Kitajsko se približuje €1 milijardi dnevno

Unilseptij ::
Hm, malo sem zmeden. Zadnjih par desetletij ste me ob vsaki priliki obmetavali s prostim trgom. Prosti trg je nedotakljiv. Prosti trg je srce kapitalizma. In seveda konkurenca. Ta tudi ne sme biti ovirana, nikoli, to je greh. Pri tem ste v "prosti trg" zvito zavili kmetijske doklade (držijo v revščini tretjino sveta) in ekonomske sankcije (25% svetovnega gospodarstva deluje pod sankcijami) in vojaška posredovanja, kjer so doklade in sankcije odpovedale (cca 120 posredovanj od WW2 naprej). Kljub naštetemu je to še vedno čudežno bil prosti trg. S tem prostim trgom ste izropali do golega tri četrtine sveta. A se mi malo zdi, da imate po nekem čudnem slučaju nenadoma pripombe proti prostemu trgu? Ne, to ne more biti. Ziher samo ne razumem dobro, ker nisem preveč bister.
Mal si se zmotil, na Kitajskem ni prostega trga, ampak je precej bolj protekcionističen, kot je lahko zahodni carinam navkljub.
To je samo v tvoji percepciji. V realnosti je pa tako, da verjetno nobena regija ni bolj protekcionisticna do svojih trgov kot EU. Kot je rekel ze Oberyn, ce sestejes vse kmetijske subvencije, posebne davcne rezime in olajsave za firme v EU, raznorazne subvencije, "pospesevalnike, "inkubatorje", "javno zasebna partnerstva", itd.... ugotovis, da v bistvu drugim ocitamo samo to, kar v precej vecji meri delamo sami. Ampak mi seveda lahko, pri nas je vendar demokracija in pravicnost, tam je samo korupcija in zli nameni. Ce nekdo krsi nacela proste trgovine, se pac sprozi postopek pred WTO, ne pa uvaja pavsalnih protiukrepov, itd... ampak potem je seveda potrebno obtozbe dokazati. Pa sankcije so seveda ultimativni primer delovanja prostega trga, pol sveta je prakticno pod nekaksnimi sankcijami, tako da ne vem, kako za neko firmo, ki hoce samo prosto prodajati svoje izdelke kateremukoli kupcu, lahko trdimo, da nastopa na globalnem prostem trgu, hehe.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Unilseptij ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | ZDA Intelu in Qualcommu omejile dobave Huaweiju (strani: 1 2 3 )Oddelek: Novice / Ostale najave | 10408 (3243) | Mr.B |
» | Bing Copilot (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 4205 (2110) | Miki N |
» | V ZDA bodo zahtevali, da se TikTok odreče lastniku ByteDanceu (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Novice / Ostale najave | 26273 (14665) | LeQuack |
» | Globalno segrevanje za trenutek doseglo 2 °C (strani: 1 2 3 )Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija | 13169 (9827) | TESKAn |