Novice » Znanost in tehnologija » Renault z enim polnjenjem prevozil tisoč kilometrov
Lonsarg ::
Baterije in EV se ne rabijo sploh vec kaj dosti razvijat, sam teh 200kW mora se postafi minimalni standard namesto da je samo v drazjih modelih.
Kar bo bremzalo se desetletja je infrastruktura za 200kW+ polnjenje. Noben Kitajski EV nam ne pomaga ce ni infrastrukture.
Kar bo bremzalo se desetletja je infrastruktura za 200kW+ polnjenje. Noben Kitajski EV nam ne pomaga ce ni infrastrukture.

Mato989 ::
Debate o obsegu bodo sle stran ko bomo imeli na voljo gostoto ranga 200 polnolnic v Sloveniji z mocjo 200kW.
Ko to bo, bo zadeva no-brainer tudi ce bodo kako cheapo zadeve imele majhen range.
To da manjko polnilnic resujemo z vecanjem dosega je ekonomska neumnost. Treba resit core problem in to je da brez planiranje ce si nekje z 50km ranga lahko v prides do prazne polnilnice in si tam 10 min predno nadaljujes pot.
In to bi drzava morala resit, ukinit subvencije na EV in iti all-in z hitrimi polnilnicami. Sploh ne rabi dati niti 1EUR, preprosto zahteva od lastnikov bencinskih crpalk doloceno gostoto EV 200kW polnilnic ali pa izgubijo licenco za prodajat bencin.
Core problem je da kao nadomestek ICE nima boljših karakteristik dosega je pa kao next gen od ICE
Core problem je tudo da EV ne zmore napolnit za enak doseg v enakem času kot ICE, ko se bo če se kdaj bo tudi polnilnice proti Hrvaški poleti ne bodo polne in ne bo postanek namesto 20 min kar do 2 uri
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115
iKst_ ::
Dobro dajmo nekaj razčistit....
Zdaj nekaj je 1 postanek da se raztegneš in morda na hitro odtocis
Drugo je pa 3x se ustavljat na 4,5 urni poti to je pa absolutno too much...
Razen če maš male froce
1 postanek, da se raztegneš in na hitro odtočiš je več kot dovolj za tvoj izlet v Dalmacijo.
Core problem je da kao nadomestek ICE nima boljših karakteristik dosega je pa kao next gen od ICE
Core problem je tudo da EV ne zmore napolnit za enak doseg v enakem času kot ICE, ko se bo če se kdaj bo tudi polnilnice proti Hrvaški poleti ne bodo polne in ne bo postanek namesto 20 min kar do 2 uri
To niti približno ni core problem, ampak teorija ljudi, ki EVja v življenju še niso peljali več kot po parkingu.
1. Avto je skupek različnih karakteristik. Doseg je ena od njih. V praktično VSEH ostalih pogojih je EV bistveno boljši od ICE. Doseg je pa pač slabši in samo dovolj dober za 99,5% populacije.
2. Jaz po 50kkm še vedno čakam na ta polnjenja po 2 uri. Mogoče se bo kdaj zgodilo, ampak zaenkrat še nisem imel problema. Tudi matematično gre zadeva težko skozi. Se pa zastoji dogajajo tudi na bencinskih, tako, da tole ni unikaten problem EVjev.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: iKst_ ()

2. Jaz po 50kkm še vedno čakam na ta polnjenja po 2 uri. Mogoče se bo kdaj zgodilo, ampak zaenkrat še nisem imel problema. Tudi matematično gre zadeva težko skozi. Se pa zastoji dogajajo tudi na bencinskih, tako, da tole ni unikaten problem EVjev.
Razlika je, da če pred tabo stojijo 4je ICEji veš da boš čakal tam od oka ene 20-30 min, (če kure na nakupujejo v Petrolu, če so moški kot jaz bo še hitreje) medtem ko če vidiš 4 EVje pred tabo ki čakajo za polnilnico si pečen vsaj 2-3 ure... če ne dosti več
bm1973 ::

Verjetno na Aljaski se vozijo z EVji po tistih divjinah pa na Severnem pa Južnem polu tudi na Sončne celice furajo celo leto :D
Čakam dan ko bo tank šel na elektriko, le zakaj ne če je toliko boljša
Čakam dan ko bo tank šel na elektriko, le zakaj ne če je toliko boljša
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Mato989 ()
Razlika je, da če pred tabo stojijo 4je ICEji veš da boš čakal tam od oka ene 20-30 min, (če kure na nakupujejo v Petrolu, če so moški kot jaz bo še hitreje) medtem ko če vidiš 4 EVje pred tabo ki čakajo za polnilnico si pečen vsaj 2-3 ure... če ne dosti več
Ne, ne boš :) Če bi spremljal teme v katerih sodeluješ bi sicer to že vedel.
Če ima polnilna postaja 8 polnilnic boš za vsak avto pred tabo v povprečju čakal 3-4 minute. Če jih ima 12 cca. 2 minuti.
Na poti od Ptuja do Zadra sem na hitro naštel cca. 20 hitrih polnilnic. Če vidiš, da je tista direkt pred tabo polna, se zapelješ par kilometrov naprej do druge, ki je manj zasedena.
V praktično VSEH ostalih pogojih je EV bistveno boljši od ICE. Doseg je pa pač slabši in samo dovolj dober za 99,5% populacije.
Name a few...
Boljše zmogljivosti, večje udobje, nižji stroški vzdrževanja, nižji stroški vožnje, manj prilagajanja avtomobilu.
Zgodovina sprememb…
nejc_nejc ::
Sploh ne rabi dati niti 1EUR, preprosto zahteva od lastnikov bencinskih crpalk doloceno gostoto EV 200kW polnilnic ali pa izgubijo licenco za prodajat bencin.
Tale je malo utipična.
...manj prilagajanja avtomobilu.
Tole glede na to kar berem tukaj niti malo ne drži.
Govorite o nekih "rod tripih" in nonstop nekaj filozofirste o polnenju....core tema.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: nejc_nejc ()
Tole glede na to kar berem tukaj niti malo ne drži.
Govorite o nekih "rod tripih" in nonstop nekaj filozofirste o polnenju....core tema.
Mogoče ima kdo drugačne izkušnje. Ampak jaz se EVju prilagajam bistveno manj kot dizlu.
- Ni treba ogrevati hladnega motorja.
- Veliko manj hodim na "pumpe". Polnjenje pobere manj časa.
- Manj je situacij, ko moram nekam skočiti pa ni dovolj nafte. EV je vedno poln.
- Manj je servisiranja. V 2 letih sem zamenjal HEPA filter in namazal čeljusti. V istem času sem imel dizla 2x na servisu.
Lahko bi sicer izpostavil še praskanje ledu iz avtomobila in hlajenje kabine v parkiranem avtomobilu, ampak bom pošten. Na dveh dizlih imam webasto, ki je sicer precej bolj nerodna zadeva kot to, kar imam v Tesli, ampak opravi svojo nalogo. Možnost hlajenja parkiranega vozila pa tudi dobiš pri nekaterih ICE avtomobilih. Jaz tega sicer nimam, tako, da je izkupšnja zame osebno slabša.
O polnjenju pa filozofirajo predvsem ljudje, ki ne vozijo EVjev.
Dobro no,
dizla se je ogrevalo tam leta 95.
Da moram pa za dopust, kjer je lokacija na cestnem omrezju, gledat, kje bom "tankal" ter nekaj preračunavat.
Še dolgo bo preteklo, da bo ta tip vozila večinski. Bodo prej druge oblike.
Da moram pa za dopust, kjer je lokacija na cestnem omrezju, gledat, kje bom "tankal" ter nekaj preračunavat.

gruntfürmich ::
V praksi je.
-Do zadarja vmes tudi z bencinarjem narediš postanek ali dva, posledično ne rabiš 500 km dosega, ker lahko te postanke izkoristiš tudi za polnjenje.
-Tud če ima avto 500 km dosega, ga do zadarja skuriš 430 km in za tam se vozit po vsej veretnosti nimaš zadosti dosega, vsekakor pa rabiš polnit za na nazaj it.
-Če ga vsekakor rabiš polnit za nazaj it, potem ni nobene težave in lahko žrtvuješ tisto minuto da ga filaš v apartmaju, magar čez okno če ni nobene vtičnice zunaj. Oziroma še boljše če zbereš tak apartma, ki ima EV polnilno mesto, samo za to da pošlješ signal lastnikom apartmaja naj to zrihtajo, ker v prihodnosti če tega ne bo bodo zelo malokrat oddali.
Zdaj pa mi najdi enako malo ukvarjanja z EVjem za tako turo... JE NI... Razen če boš našel enega ki bo imel doseg seveda 1.200km+ da lahko pridem tja in nazaj in še tam za kake mini izlete (2-3 in trgovine) da potem komaj doma vklopim... takega komercialnega EVja ki bi zdržal cca. 1.200 km (buffer) pa pač ni...
Seveda je. Kumot, ti "par minut na bencinski", kar je v resnici 10 minut, lastnik EVja pa 1 minuto da podaljšek razvije vklopi v apartmaju. No pol pa še 10 sekund ko pride domov da priklopi kabel vsak dan (podaljšek je že razvit od prej). Tko da realno okrog 2 minuti vse skupaj, še prej kot pa en obisk bencinske.
Se pa vidi kako petrohedi razmišljate oziroma bolje rečeno ne razmišljate. Torej zaradi tega ker greš 1x na leto na dopust in se ti ne da zapravit 2 minuti za razvit podaljšek (da pa se ti iz nekega čudnega razloga zapravit vsaj 5 minut na crpalki), bi rad imel Ev z 1200 km dosega, ki bo NEPRIMERLJIVO mnogi dražji in težji od nekega normalnega EVja z 400 km dosega.
v praksi je realnega 500km dosega dovolj za vse potrebe. tako da se lahko pelješ nekam in nazaj (brez vmesnih postankov kar je 2h vožnje v eno smer) če tam nimaš možnosti polnjenja.
to bi bil po mojem razlog, da bi ljudje začeli razmišljati o električnem avtu kot edinem pri bajti.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
Dobro no,
Dizla oz. ICE nasploh se še vedno ogreva. Obstajajo sicer ljudje, ki hladne tiščijo v obrate, ampak to so večinoma kakšni operativni lizingi.
Je pa zanimivo, da si od 4 oz. 5 točk uspel pokomentirati eno :)
Drugače pa vprašanje. Lahko prosim razložiš to preračunavanje na dopustu? Kako to zgleda z EV in kako z ICE? Kaj točno preračunavaš z EVjem? Jaz si ponavadi pogledam kje se bom ustavil, če grem v neznane konce. V vsakem primeru, ne glede na vrsto pogona. Razlika je v tem, da mi EV sam pove kje se bo treba ustaviti, pri ICE moram pa sam brskati po google maps.
to bi bil po mojem razlog, da bi ljudje začeli razmišljati o električnem avtu kot edinem pri bajti.
Kako misliš "začeli razmišljati". A si pred kratkim pogledal kakšni avtomobili se prodajajo? :)
Zgodovina sprememb…
UkrFTW!! ::
500 km povprečnega dosega imajo avti 40k plus. Pa še ti ne.
Povprečen prodajalec ev megle v tej temi v povprečju fajn laže glede časa polnjenja in dosega. Iz 500km dosega hitro rata 300km.
Ker resnica ni prijetna. Od 20 do 80% je cca pol ure, ne pa 4 minute. Razen če boš čez 100km spet 4 minute na polnilnico.
Ki je vedno čudežno prazna. In vedno dela.
Povprečen prodajalec ev megle v tej temi v povprečju fajn laže glede časa polnjenja in dosega. Iz 500km dosega hitro rata 300km.
Ker resnica ni prijetna. Od 20 do 80% je cca pol ure, ne pa 4 minute. Razen če boš čez 100km spet 4 minute na polnilnico.

Kako misliš "začeli razmišljati". A si pred kratkim pogledal kakšni avtomobili se prodajajo? :)mislim na povprečnega slovenca.
jah, to je pa realnost. sploh pozimi da ne bo treba zmrzovati v avtu...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: gruntfürmich ()
Še vedno ni uspel nihče razložiti zakaj je teh 500km dosega tako pomembnih za tistih povprečnih 40km na dan.
Ker resnica ni prijetna.
Odvisno od načina vožnje. Pri kombinaciji mestne vožnje in regionalk EVji redno dosegajo ali celo presegajo WLTP doseg. Pri 150kmh po avtocesti pa seveda doseg pade. Podobno kot pri ICE, le, da se dizli in večji bencinarji boljše počutijo na avtocesti, v mestu pa je poraba hitro 10+.
Od 20 do 80% je cca pol ure, ne pa 4 minute. Razen če boš čez 100km spet 4 minute na polnilnico.
Polni se toliko, da prideš do naslednjega postanka. Če imaš 300km dosega in se pelješ 400km, nima smisla polniti od 20-80%. Polniš npr. od 5% pa toliko, da udobno prideš na cilj.
Polnilnice pa načeloma kar delajo. Pa nobenih presenečenj ni, ker v avtu vidiš koliko delujočih polnilnic je praznih.
DamijanD ::
Jp dejansko je časovno gledano več krajših postankov za polnenje bolj optimalno, kot pa manj daljših postankov. Čeprav ja osebno bi se raje zaradi WCja ustavljal kot pa zaradi avta, pa čeprav je to malo manj optimalno. Ker nonstop filat (pa čeprav za manj kot 10 min) je pa spet tečno...
bm1973 ::
Pa kaj imate tukaj vsi probleme z mehurjem in scanjem, da se morate toliko ustavljati?
Čas je, da greste k urologu
.
Čas je, da greste k urologu

Dizla oz. ICE nasploh se še vedno ogreva.
Kdo the fuck ogreva ICEje? Mogoče tisti specialci ki hrdajo dol led in pustijo avto laufat...
Pač se usedeš in pelješ ampak vse kar popaziš je to da ne prideš z ulice ven in ga pritisneš na obrate in 100km/h ja... to drži.
Odvisno od načina vožnje. Pri kombinaciji mestne vožnje in regionalk EVji redno dosegajo ali celo presegajo WLTP doseg
Morda, ampak ta WLTP doseg je kolikor vem izračunan pri določeni konstantni hitrosti in predvsem pri določeni temperaturi... pri -5 pač doseg ni enako kot pri 15 stopinj... saj sicer tudi PRI ICEjih ni, ampak tam je bufferja toliko da to ni takšna skrb...
Polni se toliko, da prideš do naslednjega postanka.
In če je naslednji postanek čez 350km? Koliko se potem polni? Kako dolgo časovno? 4 min kot dizl?
Zgodovina sprememb…

Še vedno ni uspel nihče razložiti zakaj je teh 500km dosega tako pomembnih za tistih povprečnih 40km na dan.sem ti jaz razložil.
fikus_ ::
"Inženir", daj nabavi si EV in nehaj tukaj utrujat! Boš lahko pisal blog iz lastnih izkušenj.
PS "TREBA" je samo umret in ti nimaš pri tem nobene besede!
EV že imam. Utruja c23po, je annoying AF, kar je verjetno tud njegov namen (trola pač, namen je povzročiti jezo in vzemirjenje pri drugih uporabnikih foruma).
Ti ga je ata kupil? merilo 1:18?
Glede tega kurčenja za čas polnjenja, se grem stavit, da ste med temi, ki hodite tankat za drobiž, ker opažam, da je veliko takšnih modelov, ki vlivajo non stop za 20, 30, 40 eur,... Tudi prodajalka na domači bencinski je to potrdila v smehu.
To so podobni kalibri, kot nekateri lastniki EV, pametni da že boli in s tem solijo pamet drugim, edini ki imajo prav,.....
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: fikus_ ()
Morda, ampak ta WLTP doseg je kolikor vem izračunan pri določeni konstantni hitrosti in predvsem pri določeni temperaturi...
Narobe veš. WLTP je cikel, ki vključuje več režimov vožnje pri različnih hitrostih. Je pa res, da je temperatura standardizirana.
In če je naslednji postanek čez 350km? Koliko se potem polni? Kako dolgo časovno? 4 min kot dizl?
Če je naslednji postanek 350km stran, delaš nekaj narobe. V takem primeru je bolj optimalno narediti 2 krajša postanka.
Je pa zanimvo tole premikanje vratnice. Prej je bilo 430km do Zadra, zdaj je že 700km.
Bonus vprašanje: Kolikokrat letno se pelješ 700km v enem kosu?

Morda, ampak ta WLTP doseg je kolikor vem izračunan pri določeni konstantni hitrosti in predvsem pri določeni temperaturi...
Narobe veš. WLTP je cikel, ki vključuje več režimov vožnje pri različnih hitrostih. Je pa res, da je temperatura standardizirana.
Če je naslednji postanek 350km stran, delaš nekaj narobe. V takem primeru je bolj optimalno narediti 2 krajša postanka.
Je pa zanimvo tole premikanje vratnice. Prej je bilo 430km do Zadra, zdaj je že 700km.
Bonus vprašanje: Kolikokrat letno se pelješ 700km v enem kosu?
Nima veze kolikokrat se... bistveno je kaj pričakuješ od Vozila ki se oglašuje kot boljšo od ICE... jaz pričakujem da bo v vsem boljše, tudi v dosegu z 1 polnjenjem ja...
Lahko bi bilo vozilo najboljše na Svetu in vesolju pa če bi imelo doseg 20km bi pač bilo ZANIČ... zdaj pa teh 20km pač razumi da ima vsak posameznik drugo številko...
In ja moja "vratnica" je enaka... Moj trenutni ICE ki stane 25k oz je stal ko sem ga kupil, ima doseg ob "MOJI" vožnji približno 700km... torej pri povprečni hitrosti cca 80km/h... ok tudi če dvignem povprečno zaradi avtoceste na laganih 95km/h(ali 100) bo imel dosega tam cca 600km...
Torej za 25k dobim 600km ko grem na morje dopust ali karkoli...
Relacija Ptuj - Biograd na Moru (malo naprej od Zadra, kamor večkrat grem) je cca 390km do apartmaja... Ko pridem tja z mojim ICEjem, se še CEL terden vozil do Zadra in nazaj ali kamorkoli tam okrog Biograda mi pač zapaše ne da bi se moral sekirat ali vklapljat karkoli (beri avto služi meni, ne jaz avtu) No zadnji dan po 7 dneh, preden grem domov, grem usput ko grem proti avtocesti na tank štelo nafilam poln rezervoar goriva (v nekaj minutah) in se odpeljem in pridem domov, in imam doma spet cel teden da se moja vozačka na šiht, ne da bi se zmes kdorkoli ukvarjal z avtom, preden se ustavim za par minut na bencinski in spet nafilam v par minutah...
Skratka, avto mi ni briga, ne rabim se sekirat ali ima dovolj dosega, niti ne delam postojank glede na to kaj avto rabi ampak kar JAZ rabim... torej če se hočem peljat od Biograda do Ptuja v 1 šubu (sem se že) se pač peljem in avto (razen če bi se pokvaril) me nima kaj silit da se ne bi... niti ne sme za to rabit predhodno pripravo ki je nekajurno polnjenje...
Nima veze kolikokrat se... bistveno je kaj pričakuješ od Vozila ki se oglašuje kot boljšo od ICE... jaz pričakujem da bo v vsem boljše, tudi v dosegu z 1 polnjenjem ja...
Imaš pač nerealna pričakovanja. Noben avto ni v vsem boljši od drugega. Twingo je v marsičem boljši od Rolls Royca.
Lahko bi bilo vozilo najboljše na Svetu in vesolju pa če bi imelo doseg 20km bi pač bilo ZANIČ... zdaj pa teh 20km pač razumi da ima vsak posameznik drugo številko...
Res je. Ta številka je za 99,5% ljudi cca. 200-300km. Kar je več je bonus, ni pa nujno.
In ja moja "vratnica" je enaka... Moj trenutni ICE ki stane 25k oz je stal ko sem ga kupil, ima doseg ob "MOJI" vožnji približno 700km... torej pri povprečni hitrosti cca 80km/h... ok tudi če dvignem povprečno zaradi avtoceste na laganih 95km/h(ali 100) bo imel dosega tam cca 600km...
Torej za 25k dobim 600km ko grem na morje dopust ali karkoli...
Če delaš 20.000km to pomeni, da si vsak teden na pumpi. Na leto za tankanje porabiš cca. 5 ur, če vedno sprazniš tank do konca in tankaš polno. Verjetno več.
Recimo, da za en izlet z EV do Biograda in nazaj porabiš dodatnih 20 minut (napisal si, da se tako ali tako ustaviš vmes). Čas, ki ga porabiš za polnjenje se izenači po 15 izletih v Biograd.
Odločitev je na koncu tvoja. Če se vsak mesec pelješ 2x v Biograd in ti tistih 10 minut dodatnega čakanja v vsako smer pomeni veliko, še naprej voziš ICE in se sprijazniš s tem, da je vožnja bistveno dražja in manj udobna.
(beri avto služi meni, ne jaz avtu)
Tole si lahko nekam napišeš, pa prebereš vsakič, ko boš šel na servis menjati olje, jermen/ketno, sklopko. Pa vsakič, ko na Petrolu plačaš skoraj 100€ za poln tank. Pa vsakič, ko se boš na morju vsedel v razgret avto...
Zgodovina sprememb…

Res je. Ta številka je za 99,5% ljudi cca. 200-300km
ja ampak tank bencina bo tudi po 20 letih načeloma mel doseg enak, baterije pa ne kajne...
In če imaš ti nov avto z 300km dosega v IDEALNIH pogojih, potem vsi mi dobro vemo da avto star 10 let ne bo imel dosega 300km... ampak 15-20% manj kar pa je fail.
In ja enako bi se pizdil če bi vsako leto šlo 1 liter benza manj v moj ICE...
Pa vsakič, ko na Petrolu plačaš skoraj 100€ za poln tank.
Ne vem če sem kadarkoli plačal na petrolu za poln tank 100€... no morda bom ko bo bencin 2EUR+
Zgodovina sprememb…
ja ampak tank bencina bo tudi po 20 letih načeloma mel doseg enak, baterije pa ne kajne...
Niti približno ni res. Po 20 letih bo motor s 400.000km že konkretno čez "rok uporabe" in zrel za konkretno obnovo. Če ga boš dobro vzdrževal in v tem času ne boš menjal pol motorja, pa bo izguba moči (in posledično dosega) kar konkretna.
Tuakaj imaš en kalkulator, kjer si lahko čez palec izračunaš izgubo moči.
Ne vem če sem kadarkoli plačal na petrolu za poln tank 100€... no morda bom ko bo bencin 2EUR+
Glede na to, da se toliko voziš po Evropi in delaš neke hude kilometrine, bi pričakoval, da si vsaj parkrat tankal v Avstriji ali Italiji, kjer je bencin cca. 2 EUR :)

Glede na to, da se toliko voziš po Evropi in delaš neke hude kilometrine, bi pričakoval, da si vsaj parkrat tankal v Avstriji ali Italiji, kjer je bencin cca. 2 EUR :)
Ja če bi od Ptuja do Biograda hodil čez Avstrijo ali Italijo morda celo big, čeprav dvomim glede na doseg
Niti približno ni res. Po 20 letih bo motor s 400.000km že konkretno čez "rok uporabe" in zrel za konkretno obnovo. Če ga boš dobro vzdrževal in v tem času ne boš menjal pol motorja, pa bo izguba moči (in posledično dosega) kar konkretna.
Tuakaj imaš en kalkulator, kjer si lahko čez palec izračunaš izgubo moči.
kalkulator imaš ti, jaz pa z 20 let starim Megane II še vedno nardim več kilometrov z polnim tankom kot z 90% EV
Zgodovina sprememb…
feryz ::
Od 1,5 € do cca 2 €, je kar dosti razlike.
Res pa je, da ne toliko, kot je razlike med navedenimi in realno dosegljivimi kilometeri pri ev.
Brat je pred časom kupil leto ali dve star vw up. V okolici Maribora. Možakar je bil ekstremno fajn in mu ga je nafilal, da bo lahko domov prišel. Nekih 160 km.
Na koncu, gor po vrhniškem klancu, je plezal s 60 km/h. Ker je tako kazalo najmanjšo porabo. Da je sploh lahko prišel do doma.
Ampak prišel pa je, to je važno.
Res pa je, da ne toliko, kot je razlike med navedenimi in realno dosegljivimi kilometeri pri ev.
Brat je pred časom kupil leto ali dve star vw up. V okolici Maribora. Možakar je bil ekstremno fajn in mu ga je nafilal, da bo lahko domov prišel. Nekih 160 km.
Na koncu, gor po vrhniškem klancu, je plezal s 60 km/h. Ker je tako kazalo najmanjšo porabo. Da je sploh lahko prišel do doma.
Ampak prišel pa je, to je važno.
kalkulator imaš ti, jaz pa z 20 let starim Megane II še vedno nardim več kilometrov z polnim tankom kot z 90% EV >:D
Tvoja trditev je bila "ja ampak tank bencina bo tudi po 20 letih načeloma mel doseg enak,"
160km je za mestni avto drugače OK. Glavno vprašanje je, zakaj ni šel vmes na polnilnico?
feryz ::
Najbrž zaradi testa.
Up tudi, vsaj mislim, da nima nekega hudo sposobnega polnjenja. Tudi na dc polnilnici ne.
V kolikor so takrat sploh že bile.
Up tudi, vsaj mislim, da nima nekega hudo sposobnega polnjenja. Tudi na dc polnilnici ne.

Tvoja trditev je bila "ja ampak tank bencina bo tudi po 20 letih načeloma mel doseg enak,"
Saj drži... ampak ti si vpletal motor... motor lahko daš nov ampak tank bencina je tank bencina, za razliko od baterije ki ima danes toliko kapacitete in čez 20 let toliko...
Kaj sem jaz vpletal motor? Ti si napisal, da ICE avtomobilom doseg z leti ne pada, pa sem te popravil. ICE z leti (in kilometri) izgublja doseg in, kar je še bolj boleče, moč. Tank bencina torej ni več tank bencina.
Drugače pa lahko daš baterijo tudi novo, pa imaš 100% kapacitete :)
Aha. To je potem relevantno za današnje razmere ker...?
Drugače pa lahko daš baterijo tudi novo, pa imaš 100% kapacitete :)
Najbrž zaradi testa.
Aha. To je potem relevantno za današnje razmere ker...?
Zgodovina sprememb…
DamijanD ::
brez konkretnega vzdrževanja ICE z leti poveča tudi porabo olja (z drugimi besedami liter tekočine (gorivo+olje) s časoma naredi manj km)
gen Maister ::
gruntfürmich je izjavil:
V praksi je.
-Do zadarja vmes tudi z bencinarjem narediš postanek ali dva, posledično ne rabiš 500 km dosega, ker lahko te postanke izkoristiš tudi za polnjenje.
-Tud če ima avto 500 km dosega, ga do zadarja skuriš 430 km in za tam se vozit po vsej veretnosti nimaš zadosti dosega, vsekakor pa rabiš polnit za na nazaj it.
-Če ga vsekakor rabiš polnit za nazaj it, potem ni nobene težave in lahko žrtvuješ tisto minuto da ga filaš v apartmaju, magar čez okno če ni nobene vtičnice zunaj. Oziroma še boljše če zbereš tak apartma, ki ima EV polnilno mesto, samo za to da pošlješ signal lastnikom apartmaja naj to zrihtajo, ker v prihodnosti če tega ne bo bodo zelo malokrat oddali.
Zdaj pa mi najdi enako malo ukvarjanja z EVjem za tako turo... JE NI... Razen če boš našel enega ki bo imel doseg seveda 1.200km+ da lahko pridem tja in nazaj in še tam za kake mini izlete (2-3 in trgovine) da potem komaj doma vklopim... takega komercialnega EVja ki bi zdržal cca. 1.200 km (buffer) pa pač ni...
Seveda je. Kumot, ti "par minut na bencinski", kar je v resnici 10 minut, lastnik EVja pa 1 minuto da podaljšek razvije vklopi v apartmaju. No pol pa še 10 sekund ko pride domov da priklopi kabel vsak dan (podaljšek je že razvit od prej). Tko da realno okrog 2 minuti vse skupaj, še prej kot pa en obisk bencinske.
Se pa vidi kako petrohedi razmišljate oziroma bolje rečeno ne razmišljate. Torej zaradi tega ker greš 1x na leto na dopust in se ti ne da zapravit 2 minuti za razvit podaljšek (da pa se ti iz nekega čudnega razloga zapravit vsaj 5 minut na crpalki), bi rad imel Ev z 1200 km dosega, ki bo NEPRIMERLJIVO mnogi dražji in težji od nekega normalnega EVja z 400 km dosega.
v praksi je realnega 500km dosega dovolj za vse potrebe. tako da se lahko pelješ nekam in nazaj (brez vmesnih postankov kar je 2h vožnje v eno smer) če tam nimaš možnosti polnjenja.
Po tvojem mnenju že!
Problemov je precej več in vsak ima svoje (križe).
Se je kolega odselil 30 km iz Lj. Praktično sosed nekemu tretjemu kolegu. Pa sem ga vprašal, kako se je za to odločil in da bo zdaj potreboval 2 avtomobila!! Pa mi je odgovoril, da to je pa tudi vse. Drugače pa, da bosta otroka tam imela več prostora! Preselil se je iz stanovanja, ki ga verjetno še niti odplačal ni, ne vem če je bil notri 3 leta in se preselil v hišo dvojčkov, se pravi narejena za dve ločeni družini. Verjetno je moral še doplačati neprimičnino. Če nekoliko skrajšam: sicer z ženo še zmoreta z enim avtom! Se nekako zorganizirata in prilagodita vse skupaj. Drugi kolega, praktično njegov sosed, enega otroka, dva avta, renoviral hišo, ki jo je kupil. Vendar ima avtomobile v razredu nekaj k€! Tudi drugi avto, da ne napišem od žene, si ne moreta privoščiti, da bi bil nov ali celo električen!
Računati moraš, da imajo marsikje dva avtomobila, enega večjega in glavnega in še drugega, za ženo ali pa za v trgovino.
GenZNPC ::
Nekoč je še največja reva prišla z cliotovim 1.5 dcijem 700km daleč tudi pozimi in na avtocesti z 130.
Danes pa pride z električnim Cliotom 180km daleč lol.
To je skor 4x slabše, dokler bo tak, raja tega ne bo kupovala jebiga.
Razen če se plače od danes naprej še enkrat podvojijo cena Tesle Long Range pa ostane ista ?
Danes pa pride z električnim Cliotom 180km daleč lol.
To je skor 4x slabše, dokler bo tak, raja tega ne bo kupovala jebiga.
Razen če se plače od danes naprej še enkrat podvojijo cena Tesle Long Range pa ostane ista ?
skibidi
Pa baterija na smartphonu nam zdrži dober dan, med tem, ko je N3110 zdržala 2 tedna. Tragedija :)
a_borlak ::
Čisto spodoben EV, ki ni star kot zemlja in da ima recimo poleti do 300km dosega stane od 8k dalje. Meni se to ne zdi nekaj, za kar bi moral prodati ledvico, še posebej če vsak dan delaš 70km in rabiš drugi avto pri hiši. Prvi ostane, kar je, s tem delaš dnevne kilometre. Če ga voziš nadaljnih 6, 7 let, kar je čisto realno bo baterija še vedno zdržala dnevno vožnjo, razlika v gorivu pa je praktično cena avta. Za 100km na dan je priložena polnilnica za 220V vtičnico več kot dovolj. BTW, še eko kredit lahko zanj vzameš, ampak vsak si dela svojo računico sam. Skratka, jaz ne vidim drame za nakup EVja razen strahu in pomanjkanja navadne vtičnice.

iloveboobz ::
itk... če imas sanso filat doma (to je pr nas vsaj 3/4 folka) je kombinacja varčnega dizl karavana in ev hatchbacka verjetno best of both worlds tudi za tiste, k dozivljajo bozjastne napade ob mislih na fast charganju.
smoki
gen Maister ::
Čisto spodoben EV, ki ni star kot zemlja in da ima recimo poleti do 300km dosega stane od 8k dalje. Meni se to ne zdi nekaj, za kar bi moral prodati ledvico, še posebej če vsak dan delaš 70km in rabiš drugi avto pri hiši. Prvi ostane, kar je, s tem delaš dnevne kilometre. Če ga voziš nadaljnih 6, 7 let, kar je čisto realno bo baterija še vedno zdržala dnevno vožnjo, razlika v gorivu pa je praktično cena avta. Za 100km na dan je priložena polnilnica za 220V vtičnico več kot dovolj. BTW, še eko kredit lahko zanj vzameš, ampak vsak si dela svojo računico sam. Skratka, jaz ne vidim drame za nakup EVja razen strahu in pomanjkanja navadne vtičnice.
Se bom kar nate priklopil in nadaljeval. Lepo napredujemo, še kakšni 2 ali 3 anekdote ali primere povem, pa bomo že skoraj na cilju.
Samo še nepomembna informacija. Da ne bo izgledalo, kot da iščem dlako v jajcu, sploh ni pomembno za temo, samo kot informacija. Tudi jaz sem bil šokiran, ko sem izvedel, predvsem pa, kako sem izvedel! Tista napetost menda ni več 220V, ampak 240V! Samo toliko, da če bo kdo še naprej pisal 220, potem se bo prej ali slej pojavil kdo, ki bo mislil, da je še iz dobe jurijskega parka in da je živel še z dinozavri!
Bom probal povedati samo najnujnejše. Morda dobite celo dve anekdoti za ceno ene!
Moj prvi avto je bil dizel golf2. Počasi nisem več zmogel voziti zadev organizacijsko in kupil sem ga zaradi druge osebe, če se lahko tako izrazim. Prodajal ga je od dobrega sodelavca oče, on je kupoval novejše. Cena je bila, če to prevedemo v današnji čas in denar, bi rekel max 4k€! Morda malo manj za prjatle. In sem ga potem vozil, še leta. Vzdrževanje in ostali stroški, ki temu pritičejo. Domet je imel čez 900km! Praktično bi lahko napisal 950 ali celo kaj več, odvisno od vožnje. S polnim tankom. In mislim, da je šlo notri skoraj 50l goriva. In tako sem se vozil, dokler je šlo... Dokler ne pride dan, ko je konec. Ni več vžgal. Pustil sem ga kar pred službo... Se malo pozanimam naokrog, kaj je na zadevi in mi rečejo, postavijo diagnozo bosh pumpa, cena nove 1k!?
Služil mi je dobro in častno, pa še poniy se je menda imenoval.
Tale je bila malo dalša! Ne dobite dveh za ceno ene! Dobili ste XXL budget!
denabiker ::
Dobro no,
vauu katera izjava. Prosim razloži, kaj se je spremenilo v zadnjem obdobju pri motorjih z notranjim izgorevanjem? Ne vem ali sem kaj zamudil, ali so prišli vesoljci vmes, pa so prinesli novo tehnologijo, nove materiale, kdaj je bila ta prelomnica? 1996? Sem mislil, da motor še vedno konstruiran za delovanje pri 90°C, pa da ima še vedno motor, ko je hladen bistveno več trenja, obrabo itd., pa da je motorno olje pri hladnem motorju še vedno gostejše, počasneje pride do vseh delov motorja, mazanje je zelo slabo pri hladnem...
c23po ::
Lepo je, ko EV-lover ne pozna dejstva, da se ICE hitro segreje na delovno temperaturo, ravno tako kot se baterija hitro segreje čez delovno temperaturo. Pač, baterije med vožnjo hladijo, ICE med segrevanjem ne priganjajo, loverji tega pa "ne vedo".
Računalniki nimajo spominov.
Dejstvo je, da hitro kaj odleti, če se pri 0 stopinj vsedeš v avto in takoj hladnega nabijaš do blokade.
Utk ::
da se ICE hitro segreje na delovno temperaturo
Odvisno kaj je za koga hitro, ampak slabši kot je ICE, hitreje se segreje. Razen če je kak hibrid z ekstra sistemom zarad katerga se hitreje segreje.
ravno tako kot se baterija hitro segreje čez delovno temperaturo.
No, to je pa laž. Baterija se segreje samo med hitrim polnjenjem. Med kolk tolk normalno vožnjo ne.
Pač, baterije med vožnjo hladijo
Laž.

Dobro no,
vauu katera izjava. Prosim razloži, kaj se je spremenilo v zadnjem obdobju pri motorjih z notranjim izgorevanjem? Ne vem ali sem kaj zamudil, ali so prišli vesoljci vmes, pa so prinesli novo tehnologijo, nove materiale, kdaj je bila ta prelomnica? 1996? Sem mislil, da motor še vedno konstruiran za delovanje pri 90°C, pa da ima še vedno motor, ko je hladen bistveno več trenja, obrabo itd., pa da je motorno olje pri hladnem motorju še vedno gostejše, počasneje pride do vseh delov motorja, mazanje je zelo slabo pri hladnem...
Vse imaš prav, ampak kdo za vraga ogreva motor? Razen pozimi ko nekateri zalaufajo avto in čistijo led ali sneg z avta...
Edino kar pač paziš je da hladen ICE ne laufaš na obrate takoj ko zaštartaš... ampak šele po 2-4 km...
Očitno ga @biker je ali ga.
Kaj so pa dodali na dizel pred 30 leti pa naj sam pogrunta.
Piše pa tako, kot da je v današnjih diselaših motor iz Golfa mk1.
Kaj so pa dodali na dizel pred 30 leti pa naj sam pogrunta.
Piše pa tako, kot da je v današnjih diselaših motor iz Golfa mk1.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: nejc_nejc ()
Edino kar pač paziš je da hladen ICE ne laufaš na obrate takoj ko zaštartaš... ampak šele po 2-4 km...
A to ni "ogrevanje motorja"? Pa tudi po 2-4 kilometrih je olje še DALEČ od optimalne temperature.
c23po ::
da se ICE hitro segreje na delovno temperaturo
Odvisno kaj je za koga hitro, ampak slabši kot je ICE, hitreje se segreje. Razen če je kak hibrid z ekstra sistemom zarad katerga se hitreje segreje.
ravno tako kot se baterija hitro segreje čez delovno temperaturo.
No, to je pa laž. Baterija se segreje samo med hitrim polnjenjem. Med kolk tolk normalno vožnjo ne.
Pač, baterije med vožnjo hladijo
Laž.
Odvisno, kaj je za koga laž, kaj je hitro in kaj je koliko toliko normalno, vendar sistemi za hlajenje baterij so, tudi v Leafu.
Računalniki nimajo spominov.

A to ni "ogrevanje motorja"? Pa tudi po 2-4 kilometrih je olje še DALEČ od optimalne temperature.
Seveda je, samo ni pa stanje na mestu ogrevanje motorja... ali "predgretje" preden ga uporabiš... je samo zmerni štart mašine...
nekikr ::
Na EV forumu imaš polno vprašanj tipa "a je normalno, da zdaj pozimi, ko se peljemo na izlet (družina), naredim od 100% do 15% samo 260km, Škoda Enyaq". Baje zdaj že vsak avto naredi 400km zlahka in to po avtocesti... razen pozimi in če je še kdo v avtu in če se ne voziš 50 in če.....
Vredno ogleda ...
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
|---|---|---|---|
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
| » | Pretirana uporaba avtomobila (kako pretirana uporaba avtomobila uničuje posameznika i (strani: 1 2 3 4 … 8 9 10 11 )Oddelek: Loža | 99219 (31654) | GenZNPC |
| » | Nizozemska se spogleduje s prepovedjo prodaje bencinskih in dizelskih avtomobilov (strani: 1 2 3 4 5 6 )Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija | 101054 (89749) | PredatorX |
| » | Chebela - mobilnost prihodnosti (strani: 1 2 )Oddelek: Znanost in tehnologija | 18465 (16883) | Matako |
| » | Avtomobil s pogonom na zrak (strani: 1 2 )Oddelek: Na cesti | 11589 (9706) | sidd |