Forum » Na cesti » Formula 1 2026
Formula 1 2026
Ganon ::
Vedno so se umaknili v najslabšem trenutku. RBR je zmagoval z njihovimi motorji, a Honda ni pobrala nobenih zaslug.
Pred časom je Boullier v intervjuju razkril, kako je bilo s Hondo leta 2014. Z obiska na Japonskem se je vrnil v Woking in zaskrbljen vprašal Dennisa, kako bo Honda tekmovala z Mercedesom in ostalimi, če so z razvojem tako daleč zadaj. Dennis mu je odvrnil, da naj ne skrbi. Kasneje tistega leta se je ponovno vrnil tja in iz tam klical Dennisa, ter mu rekel, naj si pride sam ogledati tovarno, ker da je situacija zelo slaba. Še enkrat mu je zagotovil, da bo vse v redu.
Testiranja v Jerezu so se izkazala za katastrofo in takrat je Dennis poklical Boullierja. Rekel mu je: "Imel si prav, jaz sem se motil. To je najverjetneje prvič, da sem se opravičil Francozu."
Pred časom je Boullier v intervjuju razkril, kako je bilo s Hondo leta 2014. Z obiska na Japonskem se je vrnil v Woking in zaskrbljen vprašal Dennisa, kako bo Honda tekmovala z Mercedesom in ostalimi, če so z razvojem tako daleč zadaj. Dennis mu je odvrnil, da naj ne skrbi. Kasneje tistega leta se je ponovno vrnil tja in iz tam klical Dennisa, ter mu rekel, naj si pride sam ogledati tovarno, ker da je situacija zelo slaba. Še enkrat mu je zagotovil, da bo vse v redu.
Testiranja v Jerezu so se izkazala za katastrofo in takrat je Dennis poklical Boullierja. Rekel mu je: "Imel si prav, jaz sem se motil. To je najverjetneje prvič, da sem se opravičil Francozu."
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Ganon ()
BT52 ::
Honda je vedno začela pozno, ja. Kar je bilo še slabše, ni bil ta zero size čisto vse kriv (okey konceptualno čisto mimo za MGUH in MGUK hibridni sklop). Ampaka največja krivda takrat je bila sestava ekipe- Saj so povabili v razvoj povsem mlade neizkušene inženirje. Veliko problemov so imeli z konceptom izgorevanja TJI katerega niso poznal. Potem njihovo turbino je razfukavalo na polno, dolga kompresor-MGUH-turbo gred je imela ogromno resonančne probleme. Turbino je kurili na polno, ko so hoteli dvignit TE, ter poslat v njo bolj vroče izpušne pline... ECU mapping je bil katastrofa... ni da ni... Tole bi bilo za prtičakovat od kakega povsem novega proizvajalca ali neki. Ne pa od Honde... Takrat je tole bila upravičneo velika bruka. Ali se zgodovina ponavlja... KOLIKO SEM SLIŠAL SPET SO NA "NOVO" SESTAVLJALI INŽENISRKO ekipo.... MA BUDALE, ČE JE TO RES.
nejc_nejc ::
Honda v F1
6 konstruktorskih naslovov
6 vozniških naslovov
80+ zmag
Ena najuspešnejših motornih znamk v zgodovini F1
Jaz bi rekel, da točno vedo kaj delajo.
6 vozniških naslovov
80+ zmag
1:18 kompresijsko razmerja p pomeni za sabo ogromno optimizacijakih rešitev v izgorejevalni komori.
Zakaj je to težko implementirat?
namreč gre za največji vplivnik doseganja TE (thermal eficacy) in moči preden dosežemo detonacijo ali po domače klenkanje. Pri 18:1 mešanica vžge sama od sebe zaradi vročine stiskanja in vročih točk, katere dobiš zaradi velikega komprimiranja.
še posebi če Merc upogiba ali se igra z kako poroznostjo materiala, gre za ekstremne dinamične pojave pri 50tonah NA BAT pri 16;1 imaš neje 5ton na bat.
18, pa kja hitro tole skoči na 6-7t.
Potem problemi pri meglkičenju in atomiziaciji kapljic.
Potem ker gre za omenjeno dinamični pojav, katerega je težko nadzorovat. morajo v bistvu empirično nekak merit nivo kompresije, ie dinamična volumatrična kompresija. Tak da morajo delat 4D optimizacijo še z tem dejaskim spremenjanjem kompresije - neki close loop PID algoritem.
Zdaj jaz osebno si predstavljam, da imajo 2dvojne vodokroge enega za blok drugega za glavo motorja, da nadzoruje tale toplotni tok skozi blok/glavo in skušajo vdrževat tole v nadzorovanih pogojih.
Potem vpliva kako tole vlipa TJI , da vžge preostalo mešanico. Pa nimam pojma, tuki bi znal Audi imet OGMROMNE probleme. Ostali provajalci imajo zdaj že 10letje izkušenj na dirkalnik motorjih z relanimi kilimetri in pod dirkačkimi pogoji.
...ne morem poudarit kako težko je to spremenit - v obe smeri.
Če vedno so kekci z njihovimi zanjimi 3emi valovi...
Zakaj je to težko implementirat?
namreč gre za največji vplivnik doseganja TE (thermal eficacy) in moči preden dosežemo detonacijo ali po domače klenkanje. Pri 18:1 mešanica vžge sama od sebe zaradi vročine stiskanja in vročih točk, katere dobiš zaradi velikega komprimiranja.
še posebi če Merc upogiba ali se igra z kako poroznostjo materiala, gre za ekstremne dinamične pojave pri 50tonah NA BAT pri 16;1 imaš neje 5ton na bat.
18, pa kja hitro tole skoči na 6-7t.
Potem problemi pri meglkičenju in atomiziaciji kapljic.
Potem ker gre za omenjeno dinamični pojav, katerega je težko nadzorovat. morajo v bistvu empirično nekak merit nivo kompresije, ie dinamična volumatrična kompresija. Tak da morajo delat 4D optimizacijo še z tem dejaskim spremenjanjem kompresije - neki close loop PID algoritem.
Zdaj jaz osebno si predstavljam, da imajo 2dvojne vodokroge enega za blok drugega za glavo motorja, da nadzoruje tale toplotni tok skozi blok/glavo in skušajo vdrževat tole v nadzorovanih pogojih.
Potem vpliva kako tole vlipa TJI , da vžge preostalo mešanico. Pa nimam pojma, tuki bi znal Audi imet OGMROMNE probleme. Ostali provajalci imajo zdaj že 10letje izkušenj na dirkalnik motorjih z relanimi kilimetri in pod dirkačkimi pogoji.
...ne morem poudarit kako težko je to spremenit - v obe smeri.
Honda v F1
6 vozniških naslovov
80+ zmag
Če vedno so kekci z njihovimi zanjimi 3emi valovi...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: BT52 ()
scythe ::
2h
Max Verstappen: "This isn't Formula 1, it's Formula E on steroids. I don't enjoy driving these cars."
X870 | 9800X3D | 2x32Gb | 6000Mhz/CL30 | RTX3090FTW3 | HP X27i | Phanteks NV7|
oof
Aja toliko za govorit: NAJ samo rečem kapo dol Red Bullu. DM bi bil ponosen, škoda da bodo tole tajci po malem zavozili. Taki imam občutek, ko bo prva tekmovalna kriza par let, kot se vedno se tole zgodi ponavadi.
Sem res bil skeptičen, da bodo imeli probleme... Mi je všeč ko so najeli Mercove inženirje in za vodjo motornega oddelka zaposlili profesionalnega tunerja dirkalnih motorjev, kaj naj rečem jaca do poda. Tip je par let nazaj rekel, da točno ne ve kaj pa kako kaj dela, samo da probajo in analizarajo in vidio kaj dela, in pod kakimi pogoji. In da po dolgoletnih izkušjah že ve ka gre in kaj ne. :D Taka praktična ruska inženirska šola se mi zdi tole. Rusi/Ukrajici so enako delali, testiraj in razfukaj material-- naredi korekcijo/sprememb - testiraj... itd
Ironično take probleme ima Audi BRAAAAAH ohh no...
Aja toliko za govorit: NAJ samo rečem kapo dol Red Bullu. DM bi bil ponosen, škoda da bodo tole tajci po malem zavozili. Taki imam občutek, ko bo prva tekmovalna kriza par let, kot se vedno se tole zgodi ponavadi.
Sem res bil skeptičen, da bodo imeli probleme... Mi je všeč ko so najeli Mercove inženirje in za vodjo motornega oddelka zaposlili profesionalnega tunerja dirkalnih motorjev, kaj naj rečem jaca do poda. Tip je par let nazaj rekel, da točno ne ve kaj pa kako kaj dela, samo da probajo in analizarajo in vidio kaj dela, in pod kakimi pogoji. In da po dolgoletnih izkušjah že ve ka gre in kaj ne. :D Taka praktična ruska inženirska šola se mi zdi tole. Rusi/Ukrajici so enako delali, testiraj in razfukaj material-- naredi korekcijo/sprememb - testiraj... itd
Ironično take probleme ima Audi BRAAAAAH ohh no...
Po svoje gledaš.
Honda kampanjsko glede na situacijo v maticni tovarni ter na trg vstopa v F1.
Okoli 2015 totalna štala, da.
So 4 glede na učinkovitost naslovov na sezono (31 sezon).
Praktično vsakic ko se pojavijo nekaj je razen 15 _17
Finančni ucinek, miljoni za naslov jih skozi celotno obdobje zaradi 80s uvrsca na vrh.
Samo po eri 80s (zadnji naslov 91) recimo obdobju novejse dobe jih nese mercedes. vložen €/naslov.
Čisto drugi pristop kot ferrari, ki ne odstopa oziroma se ne naveliča. Honda po par letih, ko se prilagodi, zmaga ter se umakne.
Honda kampanjsko glede na situacijo v maticni tovarni ter na trg vstopa v F1.
Okoli 2015 totalna štala, da.
So 4 glede na učinkovitost naslovov na sezono (31 sezon).
Praktično vsakic ko se pojavijo nekaj je razen 15 _17
Finančni ucinek, miljoni za naslov jih skozi celotno obdobje zaradi 80s uvrsca na vrh.
Samo po eri 80s (zadnji naslov 91) recimo obdobju novejse dobe jih nese mercedes. vložen €/naslov.
Čisto drugi pristop kot ferrari, ki ne odstopa oziroma se ne naveliča. Honda po par letih, ko se prilagodi, zmaga ter se umakne.
Ma tale strategija bi držala vode, če bi odšli na vrhuincih, Potem pa pobirajo smetano drugi. Facepalm.
Mora jih bolet.
Mora jih bolet.
Zgodovina sprememb…
Zanimiva bi bila primerjava s prodajo vozil. Po moje je tukaj trik in vzrok skokov ven in not.
Ne vem pa ali je ta racing sektor pri hondi strogo locen na ostale panoge in s tem povezanim vlozkom ter naslovi v drugih sportih.
Ne vem pa ali je ta racing sektor pri hondi strogo locen na ostale panoge in s tem povezanim vlozkom ter naslovi v drugih sportih.
Ma ja. Nikoli nimajo stalnice. Zgleda imajo Japonci to neki fetiš na veliko vedno neki mešetarit pa optimizirat, pa podobne finte. Na žalost dirkanje (še posebi F1) je tako ozka panoga v kateri moraš bit 100 integrigran not, ker te povozijo tehnološko z know how-om. Ali pa outsdourcaš, drugače pa imaš take valove uspehov on MIN do MAX v roku par let.
Hondo je v zadnji hibridni dobi tudi rešil Hondin oddelek, ki dela raketne motorje in vstopa v orbitalni market z rekuperacijo plovil. FUN FACT of day.
Hondo je v zadnji hibridni dobi tudi rešil Hondin oddelek, ki dela raketne motorje in vstopa v orbitalni market z rekuperacijo plovil. FUN FACT of day.
Zgodovina sprememb…
codeMonkey ::
Sele zdaj naletel na storijo glede turbo laga in startov ter kako jih je Fred/Ferrari posolal. Niso ga poslusali, zdaj pa panika.
https://x.com/there_is_no_if/status/202...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: codeMonkey ()
Louis RIP "ground effect era mi ni ležala je rekel" upsie
Kdo bi vedel da je 300kW regeneracija nazadnji osi bedarija? Pikachu face
A bodo v AT vozili po MotoGP konfiguraciji? :) Sem se zdaj spomnil da je vsaj tam resitev na dlani...
codeMonkey je izjavil:
A bodo v AT vozili po MotoGP konfiguraciji? :) Sem se zdaj spomnil da je vsaj tam resitev na dlani...
Kaj naj rečem... BRAAAH Xd
scythe ::
codeMonkey je izjavil:
Sele zdaj naletel na storijo glede turbo laga in startov ter kako jih je Fred/Ferrari posolal. Niso ga poslusali, zdaj pa panika.
Počakajmo par dirk, potem bodo lahko govorili, naredili so vrhunski PU ali pa tudi ne.
X870 | 9800X3D | 2x32Gb | 6000Mhz/CL30 | RTX3090FTW3 | HP X27i | Phanteks NV7|
Tukaj konkretno gre verjetno za nek trik ki se pozna samo pri startu. Pa se to je bolj relevatno za kaksen Haas. Vsaj upam :)
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: codeMonkey ()
Po mojem imajo mali turbo/kompresor. Se je že govorilo v prejši eri, da so imeli relativno proti Mercu in Hondi manjšega. Okay 100% so imel manjšo inercijo - zaradi postavitve kompresorja. Vsekakor pa pozicija zadaj jim mogoče dala kaj nasvetov in dodalo velik izkušenj skratka. Se pravi po pravilniku zdaj mora biti kompresor in turbina skupi na kratki gredi, ter na centralni poziciji. Kar efektivno pomeni njim znano pozicijo zadi za motorjem nad košem kuplunge. Teoretično bi lhako naredili Hondo size 0 iz 2015 (kar vemo da je šlo na svetišče zgodovine), kjer so tole stlačili povsem v Vee motorja. Ampak konceptuani pricipi sesalnih trakti in plenuma z radialnim intercoolerjem za kompresorjem v skupnem ohišju so kar podobni iz prešnjih let. Skratka koncepti in priučitve so se lahko uporabile.
ripmork ::
Dobro vprašanje. Kolikor prebiram različne vire te dni, naj bi bil glavni vzrok težav v resnici menjalnik (do sedaj so dobivali Mercedesovega, tokrat pa je zgrajen v Silverstone-u s strani matične ekipe). Pregrevanje, težave z lubrikacijo in naj bi se tudi zvijal. Zaradi teh skrbi tudi bojda še niso uspeli motorja pognat do maksimuma. Ker je prenos moči ključen za polnjenje baterije, seveda tudi ta del deluje daleč od optimalnega.
Gledano pozitivno je Alonso uspel v enem krogu samo z manjšo spremembo nastavitve pridobit 8 desetink na krog. Po optimističnem scenariju je še precej potencialu v samem razreševanju porodnih težav menjalnika / nastavitev / optimalne izrabe električne moči. Je pa vseeno zaostanek več kot štiri sekunde astronomski, pa tudi druge ekipe imajo še potencial in še delajo na izboljšavah.
Začetek sezone bo najverjetneje težak zanje. Če sta šasija in motor v osnovi dobra znajo pokazat hiter napredek, sicer bo pa tole težko leto...
Gledano pozitivno je Alonso uspel v enem krogu samo z manjšo spremembo nastavitve pridobit 8 desetink na krog. Po optimističnem scenariju je še precej potencialu v samem razreševanju porodnih težav menjalnika / nastavitev / optimalne izrabe električne moči. Je pa vseeno zaostanek več kot štiri sekunde astronomski, pa tudi druge ekipe imajo še potencial in še delajo na izboljšavah.
Začetek sezone bo najverjetneje težak zanje. Če sta šasija in motor v osnovi dobra znajo pokazat hiter napredek, sicer bo pa tole težko leto...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: ripmork ()
no comment ::
billy ::
Pač posledica novih pravil in omejitev testiranj/budget cap. Čez X let bodo pa te formule že hitrejše, kot so bile prejšnje...
ravno to bo zanimivo videt, ta razvoj dirkalnikov - če seveda ni mercu spet nekaj uspelo in bodo spet dominirali
ravno to bo zanimivo videt, ta razvoj dirkalnikov - če seveda ni mercu spet nekaj uspelo in bodo spet dominirali
Dober članek na Autosportu. Nihče si ne želi zmagati prve dirke.
Toto omenja Red Bull kot najboljšo ekipo, njihov tehnični direktor pravi, da so za Mercedesom, McLarnom in Ferrarijem in da je Ferrari prvi, Leclerc pravi, da so ostali hitrejši, Stella tudi najraje vidi, da jih nihče ne omenja ...
Za crknit.
Za crknit.
billy ::
hm?
A big blow for Max Verstappen and Red Bull Racing: Craig Skinner, the team's chief designer, has left with immediate effect
Posledica "slabega avta"?
A big blow for Max Verstappen and Red Bull Racing: Craig Skinner, the team's chief designer, has left with immediate effect
Posledica "slabega avta"?
Pri Pirelliju pravijo, da bo priprava na kvalifikacijski krog še težja, ker je optimalen krog za dosego prave temperature skregan s taktiko polnjenja baterije.
Je to res F1? Namesto, da bi pritiskali na polno, bodo iz kroga v krog sklepali kompromise.
Je to res F1? Namesto, da bi pritiskali na polno, bodo iz kroga v krog sklepali kompromise.
Skyman ::
So se hvalil pri aramcu kake imajo izkušje za biogorivo haha,samo ferrari in audi imata pravilno biogorivo.
Silly fuels? FIA ruling leaves majority of F1 grid at risk before 2026 season opener
https://www.gpblog.com/en/rumors/silly-...
Silly fuels? FIA ruling leaves majority of F1 grid at risk before 2026 season opener
https://www.gpblog.com/en/rumors/silly-...
AvtoR ::
Pri Pirelliju pravijo, da bo priprava na kvalifikacijski krog še težja, ker je optimalen krog za dosego prave temperature skregan s taktiko polnjenja baterije.
F1 počasi umira na obroke. Zaton se je začel z ukinitvijo v10 nato pa še v8 motorjev.
Na žalost se tega zvoka ne da nikjer več slišati v živo.
Največja ironija je da so jih ukinili kao zaradi varčevanja, novi motorji so pa vsaj (na pamet) desetkrat dražji...
Zame so proti v10 brez duše!
Avti so pa itak pretežki in dolgi ko avtobus.
Plus je da letos niso spet težji kot lani, celo par kg so lažji kot lani, nekaj tudi na račun ožjih gum.
Scorpy84 ::
To se ze x casa poslusa, da umira. V resnici ko je liberty media prevzela formulo, prihodki in gledanost je rekordna.
Kdaj si nazadnje videl toliko tovarniskih mostev? Vsa mostva lahko porabijo svoja sredsta, do omejitve proracuna. In se bi lahko nasteval.
Mogoce za nas, ki smo vajeni stare formule 1, je nekako umrla. Ampak nova generacija gleda, vstopnice razprodane po evropi. Prej si sel na dirko za 70-90 evrov. Sedaj ni sans, vse je 3x-4x drazje. Gledal sem vstopnice, ze bolj ali manj je ze zdaj vse razprodano. Zaton je pac v tvojih zeljah, formuli pa vec kot vspesno gre. Ze dolgo ne poslusamo jamranje mostev, da jim primanjkuje denarja. Poglej haas, skos so jokcali za denarjem, zdaj ze par let nic.
Kdaj si nazadnje videl toliko tovarniskih mostev? Vsa mostva lahko porabijo svoja sredsta, do omejitve proracuna. In se bi lahko nasteval.
Mogoce za nas, ki smo vajeni stare formule 1, je nekako umrla. Ampak nova generacija gleda, vstopnice razprodane po evropi. Prej si sel na dirko za 70-90 evrov. Sedaj ni sans, vse je 3x-4x drazje. Gledal sem vstopnice, ze bolj ali manj je ze zdaj vse razprodano. Zaton je pac v tvojih zeljah, formuli pa vec kot vspesno gre. Ze dolgo ne poslusamo jamranje mostev, da jim primanjkuje denarja. Poglej haas, skos so jokcali za denarjem, zdaj ze par let nic.

Scaramouche3 ::
F1 počasi umira na obroke. Zaton se je začel z ukinitvijo v10 nato pa še v8 motorjev.
Na žalost se tega zvoka ne da nikjer več slišati v živo.
Največja ironija je da so jih ukinili kao zaradi varčevanja, novi motorji so pa vsaj (na pamet) desetkrat dražji...
Zame so proti v10 brez duše!
Avti so pa itak pretežki in dolgi ko avtobus.
Plus je da letos niso spet težji kot lani, celo par kg so lažji kot lani, nekaj tudi na račun ožjih gum.
F1 ni pred 2005 doživela napad eco greens in so morali spremeniti, to delajo sami,kar je neumno.
To je kot da bi zdaj Nascar vzel V8 in dal not v4 in pa electro motor.
Izgovor,da morajo ker se promovira potem ICE je neumno, ker proizvajalci in trg to regulirajo.
Naj še Moto Gp vsilijo hibride,ker drugače nek zelenoglavec ne bo zmogel preživeti..
To je atrakcija in potrebuje zvok kot pripomoček prodaje.
Samo je zdaj že cela gen otrok odrasla brez tega zvoka...
Vredno ogleda ...
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
|---|---|---|---|
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
| ⊘ | Formula 1 2025 (strani: 1 2 3 4 … 57 58 59 60 )Oddelek: Na cesti | 166807 (17401) | Samael |
| » | Formula 1 2024 (strani: 1 2 3 4 … 31 32 33 34 )Oddelek: Na cesti | 135047 (41327) | skyform |
| » | Formula 1 2023 (strani: 1 2 3 4 … 28 29 30 31 )Oddelek: Na cesti | 157336 (58674) | Skyman |
| » | Formula 1 2022 (strani: 1 2 3 4 … 96 97 98 99 )Oddelek: Na cesti | 399186 (182359) | ripmork |
| » | Formula 1 2018 (strani: 1 2 3 4 … 22 23 24 25 )Oddelek: Na cesti | 182714 (107917) | Jst |