» »

Cene RAM so ponorele

Cene RAM so ponorele

Temo vidijo: vsi

pegasus ::

Seveda in za to je dober razlog - epyci xxx2 in xxx3 so toliko hitrejši od xeonov iste generacije, kolikor so sedaj dražji. Zato se xeone meče ven, epyci pa še kar lepo živijo po datacentrih. In ja, če te to ne moti, je razpoložljivost in cena xeonov boljša ;)

endelin ::

Prvi post te teme:))

Npr. 32gb 5400mt (2x16gb) Kingston ram sem pred tremi meseci gledal za 96 eur pri nas, danes pa ga pod 150 eur niti pod razno ni za dobiti, pa še to je vprašljiva zaloga, drugače sem ga videl tudi po 240 eur?!?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: endelin ()

ZveeZ ::

Good old times.. :)

https://www.phoronix.com/review/gravito... ... Trenutno razmerje moči na serverskem trgu, s tem da AMD v kratkem pride ven z epyci Venice.

joez7 ::

A niso epyc bolj kot delovni konji, za domače WS pa https://www.lenovo.com/content/dam/leno... 5k€

Čez par let pa dinozavri v .... pa kaj takega na mizo https://www.phoronix.com/review/risc-v-...
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Marsikdaj se motim, zato prosim me popravi.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: joez7 ()

joez7 je izjavil:

Mam en setup s W-2133 na c422 +6130W +64GB (prostor še za 4x - max 8-64=612 RDIM, GTX 1080, v idlu ~35W pod obremenivijo pa vse do 400W (CPU do 55°C). Ni bistveno več kot 9600K + 16GB + 3070 (CPU do 90°C).
Še najbolj se pozna, ali furam gor Mint ali WIN11 (MINT kuri za spoznanje manj ~30%) , Vsekakor je vse podobno, kar se tiče performance per W. Za futrat dodatno moč (krajši čas obdelave) pa se itak vsak sam odloči.
Mam nagledanega še enga P720 -920 ali DELL T440, HP ML350 ... . Morm mal raziskat, kaj gre skupaj s optan100 DC PMem DDR4.
Ja časa pa mam res, penzionist 8-) .
Nekaj mi prihaja iz USA (rok pa nekje sept.), bom sporočil, kolk me bodo ocalali (nekje 15€ itak vame carinska pošta).
Za sam brovzer pa mam enga M720s 8500 +16GB, v idlu ~7.5W, ki drgač pa med 15 in 30W (mal pogrešam diskreten GPU - sem pa omejen na LProfil.
Serverski CPU, so na splošno hladnejši, RDIM pa cenejši. Verjetno bo letos in naslednje leto poplava poceni DDR4 - menjava centrov na novejši AI. Vsak dodaten RDIM doprinese ~2W, mal, sam na koncu 8x =16W dodatnih.
Mal so tile WS drvasti - mal velika kišta, sam osebno prefiriram SFX TFX ali uPC.

Pošiljka iz USA, v dveh tednih. Vse pristojbine že na računu od prodajalca, sama produkt 40$, končna cena 75$ (transport + ddv + carina), v SLO samo dva dni - brez kakršnih komplikacij. Tak da zadovoljen. Kar je nad 150€ pa malo več carine. Če ma prodajalac vse poštimano - gre hitro8-) .

scipascapa ::

ZveeZ ::

Zdj je edino upanje sw optimizacija, da bodo zadeve laufale na pol manj rama kot sedaj.
Mislim predvsem na win11 in android + pozresni appi.

DamijanD ::

Jaz bolj stavim na kitajske fabe...

globoko grlo ::

Zakaj bi pa kinezi pocen prodajal rame zahodu?
Gigabyte B460M DS3H | I5 - 10400F | 16GB | 6700XT | P2 m.2 500GB

Ekonomija obsega - izrivanje konkurence s dampinškimi cenami.

ZveeZ je izjavil:

Zdj je edino upanje sw optimizacija, da bodo zadeve laufale na pol manj rama kot sedaj.

Čakam na Mint 23 (jedro 7.x)

Zgodovina sprememb…

• spremenil: joez7 ()

Sodeč po temle . ni potrebe čakat na 23.

tikitoki ::

ZveeZ je izjavil:

Optimist.

globoko grlo je izjavil:

Zakaj bi pa kinezi pocen prodajal rame zahodu?

Trenutno bodo dobro služili. Ko se nesmotrna gradnja AI datacentrov konca, sledi borba za tržni delež. Vprašanje je zgolj kdaj pridemo do te točke.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: tikitoki ()

iloveboobz ::

ZveeZ je izjavil:

inštaliraš poljubn lightweight distro pa maš malo porabo rama. arch+lxde preverjeno kuri konkretno pod 1GB.
smoki

Men kolkor tolk dobro dela samo Mint in Ubunto (Nvidia gpu), arch mi ga nekaj serje - moje neznanje.

rusilec ::

Debian + LXDE je tudi varčen z ramom. Za razliko od browserjev.

globoko grlo ::

Sem bolj spraseval zakaj rumenkoti nebi kr Googlu&co prodajal rame po nedampinskih cenah.

Zakaj bi civilom prodajal pocen rame, ce jih lohka x drazje datacentrom?
Gigabyte B460M DS3H | I5 - 10400F | 16GB | 6700XT | P2 m.2 500GB

rusilec je izjavil:

Mint se sam posodobi na 7.0.28 (derivat 6.20x). Za kaj novejšega 7.1.6, pa bo treba počakat ali pa na roke.
Zgleda da bo 7.1.6 in novejši tisto tapravo (kar nekaj smeti ven).
Glede ram, 1.1GB used / 32GB. Cinnamon 22.3

globoko grlo je izjavil:

Sem bolj spraseval zakaj rumenkoti nebi kr Googlu&co prodajal rame po nedampinskih cenah.

Zakaj bi civilom prodajal pocen rame, ce jih lohka x drazje datacentrom?

PRedvsem zato, ker je DDR4/5 lažje delat kot HBM, ki ga trenutno največ rabijo za AI

ddr5 je trenutno bolj dobickonosen.

HBM je prihodnost, tut za konzole in domače userje. Je pa res, da kot moduli verjetno nebodo več v veliki meri prisotni.

klinker ::

joez7 je izjavil:

rusilec je izjavil:

Mint se sam posodobi na 7.0.28 (derivat 6.20x). Za kaj novejšega 7.1.6, pa bo treba počakat ali pa na roke.
Zgleda da bo 7.1.6 in novejši tisto tapravo (kar nekaj smeti ven).

Najdrazji ram je neuporabljen ram :)

djabi ::

joez7 je izjavil:

Prodaj polovico tega RAMa pa lahko kupiš vsaj en dodatni refurbished/rabljeni računalnik.

Jih mam ~10x. Tisto s 32GB te naj ne moti (en SSF, ki ga uporabljam za testiranje), še mam iz starih časov večino mašin s 16 ali 32GB, eno WS pa s 64GB, ki jo mam namen nadgradit na 250GB ali več, ko bo kaj ustreznega8-) in bo potreba (local LLM). Trenutno iščem kako ugodno GPU s 16 20 ali 24GB (mora pa met tudi DP izhod, mam nagledano RTX6000, sam cena ni primerna:| ).

djabi je izjavil:

joez7 je izjavil:

Prodaj polovico tega RAMa pa lahko kupiš vsaj en dodatni refurbished/rabljeni računalnik.

DDR3 ni vreden kaj dosti :P

bm1973 ::

Če ghedaš cene na ebay, je precej...

Sploh serverski...
Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje.
Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet
skrivljen, biča vajen in željan! [Ivan Cankar]

Dve leti nazaj sem plačal, da so mi odpeljali 40TB ddr4, skupaj s piksnami ... danes pa ... :))

Jap, danes bi si lahko kupil 4 sobno stanovanje celo v Stuttgartu >:D.

Moj zadnji nakup 64GB (4x16) RDDR4 ECC za 60€ (rabljen - testiran). Sedaj mam najboljšo ponudbo za 32GB po 75-120€.
Maš pa paciente, ki hočjo met za 64GB (5) 2k€. Me prav zanima kolk prodajo.
Mesec dni nazaj 2x8GB DDR4 2666 za 30€.
V SFF pa ravnokar dodal P1000 - bolj za igranje.
Še sreča, da tele igračke niso življenjsko nujne. Bomo pač ponovno poiskali žogo in kolebnico.

Zako ::

sem ravno se pred tem divjimi cenami kupil 256 GB DDR4 za server - sedaj jokam kaksne so cene.
Pismo, samo zal mi je da takrat se nisem kupil 5x2TB SSD

Upam na padec cen RAM in diskovja v bliznji prihodnosti....
Zako je zakon!!!

razor1911 ::

Zako je izjavil:

sem ravno se pred tem divjimi cenami kupil 256 GB DDR4 za server - sedaj jokam kaksne so cene.

Ko se AI mehurček razpoči, mogoče bo kitajska kaj prej rešila, ampak ne bo hitrega znižanja, pohlepne firme gradijo
data centre in tako kot so zjebali gamerski trg, so zdaj še trg pomnilnika.
Obstajata samo dve vrsti desničarjev: bogati in njim koristni idioti.

Preveri svoj bančni račun, da ugotoviš, v katero skupino spadaš.

djabi ::

Zako je izjavil:

Neuradno nekih hudih sprememb ne bo pred 2030, kapacitete proizvajalcev čipov so razprodane vsaj do konca leta 2028, tudi kitajskega CXMT. Cene se bodo še zvišale.

Večino proizvodnih kapacitet CXMT so pokupili Huawei in Xiaomi ter nekatera druga kitajska podjetja, saj oni uživajo prednost.

Med drugim je tudi Apple poskušal igrati na klasično noto, torej njihovo umazano igro - a so padli na nos:
Appleov poskus, da bi kitajskega proizvajalca čipov izkoristil kot vzvod, se je obrnil proti njemu

Je pa zanimivo tole:
Poročilo navaja, da trije glavni proizvajalci osebnih računalnikov zdaj uporabljajo kitajski pomnilnik za boj proti »brezprimernemu pomanjkanju pomnilnika« — podjetja HP, Asus in Acer uporabljajo »majhne količine« čipov CXMT v omejenem številu prenosnih računalnikov za trge zunaj ZDA (4. avgust 2026)

Kot zanimivost, ZDA želijo v celoti prepovedati dobavo in uporabo vseh kitajskih čipov, tudi pri zavezniških državah in njihovih podjetjih:
Zakonodajalci želijo, da ameriška vlada prepove uporabo pomnilniških čipov iz Kitajske, tudi v dobavnih verigah zaveznikov — pri tem navajajo »nesprejemljivo tveganje« za nacionalno varnost, gospodarsko varnost in varnost dobavne verige (29. julij 2026)

Reuters: Po navedbah virov Trumpova administracija pripravlja prepoved uporabe kitajske opreme v podatkovnih centrih (4. avgust 2026)

pegasus je izjavil:

Dve leti nazaj sem plačal, da so mi odpeljali 40TB ddr4, skupaj s piksnami ... danes pa ... :))

Ker se ti ni dalo se zezat. Bi dal na splet magari za 2k€ pa bi se zihr kdo najdu za kupit tolko robe za tako malo.
Se spomnem da si ponujal tu in je en forumas prisu po nekaj te robe...sem pol od njega vzel 2 xeona in 256gb tega rama za simbolicno ceno.
Sem sestavu 2 kisti, kupu na ebay 2 asus ws plati in gtx1660, ohisje in psu ze imel in prodal za 700€ pred nekaj meseci, drugo pa koristim sam, sem pa nabavu boljsi cpu ter rtx5060 in laufa 3d modeling in video editing ko sus ;)

Lepo :)

razor1911 je izjavil:

tako kot so zjebali gamerski trg, so zdaj še trg pomnilnika.

Gamerski trg je bil tako v zaton, večino profi igralcev špila na 1080p... Zaradi latenc...

To zmorejo 10 let stare kartice :).

Zako je izjavil:

Ne samo ti... Dejansko to zavira tudi več drugih panog, ne samo posameznike, ki bi radi PC

Je možno narest tovarno RAMa in SSD pri nas v SI? Koliko bi bil začetni vložek?
Zako je zakon!!!

Ene 5x toliko kot v JEK2, za začetek ... https://laurentiugabriel.github.io/Chip... tole sem včeraj videl, zelo ilustrativno, če nisi seznanjen s proizvodnim procesom čipovja :)

Zgodovina sprememb…

• spremenil: pegasus ()

iloveboobz ::

Zako je izjavil:

Je možno narest tovarno RAMa in SSD pri nas v SI? Koliko bi bil začetni vložek?

pr nas bi to trajalo 10 let, stalo 50miljard in resulting fab bi bil ob odprtju 12 let za časom.

Ain't gonna happen.
smoki

po 10tih letih bi mogoče imeli urejeno prvo fazo papirjev, nič več...

Pismo, kolikor so zmetal za vojno Ukrajini, bi že imeli 3x fab.
Sm bral včeraj zvečer potem o tovarni oz fab za NAND cipovje...
To je cela znanost.

Iskreno, mislim da EU ni sposobna takšen fab postavit...

Kitajci so pa naredili v 10 velik skok v NAND razvoju...
Še vedno bi kupil rajši Samsung in Hynix čipe:)
Zako je zakon!!!

Miki N ::

Ne gre samo za keš. Trik je da rabiš "ekosistem" - folk, ki so gor rastli okolju kjer so tovrstni šihti. To je povedal že vsak, ki je bil kdaj v Šenzenu in videl "horizontalno intgegracijo" tam. Tu je ne bo. Tebi lahko Rumenci teleportirajo fabrko v Deželico skupaj z njihovimi inžinirji in ne bi laufala ter kmalu popušila.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Miki N ()

EU "silicon valley" je Dresden. Ampak nimajo latest and greatest litografije, so malo zaspali z vlaganji.

pegasus je izjavil:

Ene 5x toliko kot v JEK2, za začetek ... https://laurentiugabriel.github.io/Chip... tole sem včeraj videl, zelo ilustrativno, če nisi seznanjen s proizvodnim procesom čipovja :)

Ne, niti slucajno ne stane toliko. Cutting edge fab ne stane toliko, medtem k je proizvodnja RAMa konkretno manj zahtevna.

Mogoče res, ampak če to zgradimo pri nas, veš koliko prstov bo v marmeladi ...

mihagr ::

pegasus, zanimiv prikaz izdelave.
No ampak vedeti morate, da smo v Sloveniji, v Ljubljani, v Stegnah imeli Mikroelektroniko od leta 1975 do cca.1986. Na žalost ni dovolj dolgo živela, jaz sem konča načrtovanje pri "8 layer-jih" in dveh plasteh metalov, skupnih 16 plasteh in dimenzijah 3 mikronov.
Prvi razvoji CMOS vezij so bili še preje na FE v laboratoriju za mikroelektroniko, vodil ga je dr.Janez Trontelj, bil sem del te ekipe na samem začetku, sodelovali smo pa z AMI, na FE je bil tudi ionski implanter, prvi CAM, itd, v 80 letih so tudi Avstrijci postavili fabriko in še njih smo učili in pomagali pri načrtovanju njihovih vezij (v glavnem za Bosch avto industrijo).

Tako, da tudi pri nas smo delali integrirana vezja!
lp

Da, takrat ko se jih je še dalo. Danes je ta velikost vezij v domeni tinkererjev in makerjev po raznih garažah, state of the art je pa science fiction.

Bolje kot fantazirat kako ujet vodilne (not gonna happen) je bolje gledat, kaj je naslednji korak in začeti vlagati vanj. To je optika, komunikacije so že pretežno na optiki, nanjo moramo spravit še computing. Qant je en primer, jih je še nekaj. Veselo na delo.

tony1 ::

mihagr je izjavil:

pegasus, zanimiv prikaz izdelave.
No ampak vedeti morate, da smo v Sloveniji, v Ljubljani, v Stegnah imeli Mikroelektroniko od leta 1975 do cca.1986. Na žalost ni dovolj dolgo živela, jaz sem konča načrtovanje pri "8 layer-jih" in dveh plasteh metalov, skupnih 16 plasteh in dimenzijah 3 mikronov.
Prvi razvoji CMOS vezij so bili še preje na FE v laboratoriju za mikroelektroniko

Se je kdaj pri nas delajo CPUje? Ne samo načrtovalo in pakiralo AMIjeve, prav osvetljevalo waferje?

Nekoč sem delal s človekom, ki je potarnal nad izbiro lokacije v Stegnah, ker je zraven železnica in tresljaji vlakov. So bili ti pri velikosti 3 mikronov že težava ali sploh ne?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: tony1 ()

Magic1 ::

Ko dizel lokomotiva pospešuje je pravi potres ob progi v stavbah.
Magic

tony1 ::

Posebne panike na zaznavam, vendar je vmes cesta, pa sem tik ob postaji v Stegnah delal 10 let. Hrup se šliši če si zunaj, tresljaji znotraj bajte pa ne.

Občutek imam, da smo v bajti gimnazije (letnik 1957) mnogo bolj slišali hrup vlak, ki je šel čez postajo, ampak še to samo na tisti strani bajte, ki je bila obrnjena k progi, pa še to zaradi 40 let starih oken...

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Cene pomnilnika so se spet podvojile (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Pomnilnik
9911523 (1682) PacificBlue
»

Pomnilnik že tako drag, da se prodaja kot v hiperinflaciji (strani: 1 2 )

9614864 (2747) Mr.B
»

Pomnilnik se še naprej draži (strani: 1 2 )

6410068 (5805) tikitoki
»

12th Gen Intel Core - Alder Lake (strani: 1 2 3 432 33 34 35 )

Oddelek: Strojna oprema
1739267469 (44727) FireSnake

Več podobnih tem