Forum » Strojna oprema » Cene RAM so ponorele
Cene RAM so ponorele
Temo vidijo: vsi
Kurzweil ::
32GB DDR5 SO-DIMM 5600, se dobi kje ceneje od 370 EUR?
Se da... babica bi rekla, kar ostane, pa porabi za sadje. Trgovine pa boš moral sam preverit, katere so legit in katere pošiljajo v Slovenije, če je kak mega deal, pa seveda imaš te firme, ki ti forwardirajo pakete.
Bi pa jaz v teh časih resno razmislil o tem, da bi raje kupil rabljene RAMe, ki so še kakšno leto v garanciji...
joez7 ::
Tegale vprašaj https://www.bolha.com/komponente-ostalo...
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Marsikdaj se motim, zato prosim me popravi.
Tegale vprašaj https://www.bolha.com/komponente-ostalo...
Sam bi dodal še Facebook marketplace... kjer je tudi eden iz Celja, mogoče celo isti... 200€...
filip007 ::
Umetna kriza, ne verjamem, da so zmetali ven vse mašine za DDR5 in šli na HBM. Verjetno za to, ker nihče ne rabi več kot 32GB in vas molzejo še pri tem. Imam konzolo in prenosnik in se s tem ne ukvarjam, kaj preveč.
Zero games, zero talk.
https://pristytools.neocities.org
https://pristytools.neocities.org
ZveeZ ::
Retail DDR5 memory prices slowly drop in Europe despite ongoing shortages
Mogoce je to in stagnacija delnice Nvidie kljub noro dobrim rezultatom, naznanitev konca "pumpanja" balona in se bodo zadeve pocasi normalizirale (v novo "normalo").
Zgodovina sprememb…
- spremenil: ZveeZ ()
tikitoki ::
Retail DDR5 memory prices slowly drop in Europe despite ongoing shortages
To je rahlo izboljšanje stanja po vec k 500% podražitvi.

globoko grlo ::
Zbudte me k bo 2x16 ddr5 6K@36CL pod 100 ojrov.
Gigabyte B460M DS3H | I5 - 10400F | 16GB | 6700XT | P2 m.2 500GB
FireSnake ::
Cene RAMa bodo ostale takšne, kot so:
https://siol.net/novice/digisvet/cene-v...
Poglej in se nasmej: vicmaher.si
Cene RAMa bodo ostale takšne, kot so:
Recejo pajaci, ki ne vedo, da je vsakemu skoku cen sledil padec.
deepsick ::
Na dolgi rok zagotovo, kaj pa na kratek/srednji rok, ker počasi bo žal potrebno posodobiti inventar še iz poceni časov. Recimo, kje bo realna cena v 2, 5, 10 letih od danes?
karafeka ::
Vidiko kako to gre pri gorivu ali pa plinu. Za vsako motnjo (beri pizdarijo od Putina in Trumpa) gre nafta gor in hkrati gorivo na pumpah. Ko se zbombardirajo, pa gre nafta dol na prejšnje nivoje, gorivo pa sicer tudi pade, ampak glej no glej, nikoli ne na začetne nivoje in je tako postopoma vedno višje in višje.
Mogoče bi v nekem dolgodolgoročnem obdobju mogoče cene goriva celo padle na začetno raven, ampak pride prej spet kak nov šok.
Podobno bo tudi z ramom.
Mogoče bi v nekem dolgodolgoročnem obdobju mogoče cene goriva celo padle na začetno raven, ampak pride prej spet kak nov šok.
Podobno bo tudi z ramom.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: karafeka ()
deepsick ::
Mogoče se moramo kupci prilagoditi na nove intepretacijo 'poceni' nivojev? Mogoče tudi ne bo enotno po svetu, za EU kot največje regulirano tržišče višje cene, prva stvar že ni :D

Miki N ::
Dokler bo Ejaj rasel, bodo cene tudi. Proizvajalci so našli nov molzni trg - Igračarji ste passe'.
Vidiko kako to gre pri gorivu ali pa plinu. Za vsako motnjo (beri pizdarijo od Putina in Trumpa) gre nafta gor in hkrati gorivo na pumpah. Ko se zbombardirajo, pa gre nafta dol na prejšnje nivoje, gorivo pa sicer tudi pade, ampak glej no glej, nikoli ne na začetne nivoje in je tako postopoma vedno višje in višje.
Podobno bo tudi z ramom.
Drži. Vsak izgovor je dober, da se cene dvigne.
Ker vidijo, da vseeno kupimo pa nazaj na začetni nivo nikoli ne pade.
Kot si napisal: isti vzorec se ponavlja povsod.
Dokler bo Ejaj rasel, bodo cene tudi. Proizvajalci so našli nov molzni trg - Igračarji ste passe'.
Igračarji resne kupne moči nikoli niso imeli. bili pa so zelo glasni.
Intel je enkrat sma to omenil, da jih morajo upoštevati zaradi halo efekta. ni pa nekega profita.
Zdaj, ko so se našli alternativni kupci so dali igračarje čisto na hladno. Glasni so še vedno, a zaman.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: FireSnake ()
djabi ::
Po mojem bodo na udaru firme, ki proizvajajo različne specializirane komponente. Trg se bo močno skrčil, saj se bo tega še manj kupovalo, posledično pa se lahko marsikatero podjetje najde na robu prepada. Recimo eno od ogroženih podjetij je tudi evropski Thermal Grizzly. Ampak ne samo oni ...
Many consumer electronics manufacturers will go bankrupt or exit product lines by the end of 2026 due to the AI memory crisis, Phison CEO reportedly says
Po poročanju naj bi izvršni direktor podjetja Phison dejal, da bo do konca leta 2026 zaradi krize na področju pomnilnikov za umetno inteligenco veliko proizvajalcev potrošniške elektronike bankrotiralo ali opustilo proizvodne linije.
Dolgoročno bo to bolj ali manj konec doma sestavljenih mlinčkov.
Many consumer electronics manufacturers will go bankrupt or exit product lines by the end of 2026 due to the AI memory crisis, Phison CEO reportedly says
Po poročanju naj bi izvršni direktor podjetja Phison dejal, da bo do konca leta 2026 zaradi krize na področju pomnilnikov za umetno inteligenco veliko proizvajalcev potrošniške elektronike bankrotiralo ali opustilo proizvodne linije.
Čeprav vse kaže v tej smeri upam, da se ne bo uresničilo.
pegasus ::
Ista scena je pri vseh "malih" igralcih v znanosti, npr. faklutete, inštituti in podobno. Veliki igralci delajo na tem, da se vsi ti preselijo v naročje hyperscalerjev in da se konča trend on-prem infrastrukture. Fun times ahead ...

Aaampak, po drugi strani ... če v to situacijo uleti kaka manjša Ejaj krizica (ni trea veliko) bo kar na enkrat na trgu veliko rabljene opreme in komponent, ki bodo konkurirale dobaviteljem.
Nazadnje se je to zgodilo po dot.com fuqu, ko se je pojavilo na tone poceni serverjev, posledično so mnogi "Web 2.0" startupi poceni prišli do opreme in zavladala je prava renesansa storitev in idej ... do Velike enšitifikacije Spleta, jasno - samo dokler je trajalo pa je bilo lepo, zahvaljujoč presežku po krizi. Morala zgodbe je, da se včasih iz sranja da peči kolače, pa makar začasno.
Nazadnje se je to zgodilo po dot.com fuqu, ko se je pojavilo na tone poceni serverjev, posledično so mnogi "Web 2.0" startupi poceni prišli do opreme in zavladala je prava renesansa storitev in idej ... do Velike enšitifikacije Spleta, jasno - samo dokler je trajalo pa je bilo lepo, zahvaljujoč presežku po krizi. Morala zgodbe je, da se včasih iz sranja da peči kolače, pa makar začasno.
Ampak na 150 kilski piksni z 8 ejaj gpuji na žalost ne moreš gejmat. Ima zelo kratek seznam reči, za katere je uporabna ...

Gejmati ne moreš mogoče pa kak stručko z odpisano opremo ustanovi kako brihtno Ejaj podjetje in naredi kaj boljšega - tako kot so z mrhovino dot.com firm ustanavljali takratni startupi.
Še en detajl - dot.com mrhovina je bila nekje 5kW na rack, ejaj mrhovina bo 30kW na piksno. Torej nekje tolk kot ena bajta. Kdo bo to poganjal za hec?
darkolord ::
Aaampak, po drugi strani ... če v to situacijo uleti kaka manjša Ejaj krizica (ni trea veliko) bo kar na enkrat na trgu veliko rabljene opreme in komponent, ki bodo konkurirale dobaviteljem.Tudi če bi recimo openAI sedaj propadel in bi vsa oprema končala na trgu, je to ... par milijonov GPUjev. To bi bilo razprodano v minutah.
Magic1 ::
RAM proizvajalci ne gledajo dolgoročno. Sedaj so pripravljeni na račun teh sladkih prihodkov uničit komplet PC industrijo. Jaz predvidevam, da bodo Kitajci uletel in začel štancat. Samo potem bodo trenutni težko še kdaj konkurenčni v normalnem marketu.
Če propade OpenAi, se bo verjetno komplet AI market prej ohladil. Torej ne bo nihče navalil na precenjene stare grafične.
Če propade OpenAi, se bo verjetno komplet AI market prej ohladil. Torej ne bo nihče navalil na precenjene stare grafične.
Magic
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Magic1 ()
"Tudi če bi recimo openAI sedaj propadel in bi vsa oprema končala na trgu, je to ... par milijonov GPUjev. To bi bilo razprodano v minutah."
Nebo. To je namenska šara. Ko bodo prišli namenski AISC za pogon modelov - specifičnih zahtev, bo poraba za razred ali dva nižje 20W namesto sedanjih 500W. Vrednost sedanjih - pa kolikor je zlata noter
.
Vedno ko so cene pretirane - JE to poziv za konkurenco - pol pa jok
.
TReba je vedet, da je omejajoč faktor latenca in poraba. So pa že trčili ob zid - resursi.
Tole se še bo konkretno treslo - počlo
.
Tapametni že bežijo proč.
Nebo. To je namenska šara. Ko bodo prišli namenski AISC za pogon modelov - specifičnih zahtev, bo poraba za razred ali dva nižje 20W namesto sedanjih 500W. Vrednost sedanjih - pa kolikor je zlata noter
Vedno ko so cene pretirane - JE to poziv za konkurenco - pol pa jok
TReba je vedet, da je omejajoč faktor latenca in poraba. So pa že trčili ob zid - resursi.
Tole se še bo konkretno treslo - počlo
Tapametni že bežijo proč.

Zimonem ::
Seveda bodo uleteli. Cxmt je profitabilen in širi proizvodnjo. Ampak po hyperscalerjih bo vletel še lokalni ai. Ampak ko se Kitajci lotijo stvari jih skalirajo na magnitudo proti ostalim, ki na koncu pocrkajo.
Aja pa na dgx sparku se da gejmat.
Aja pa na dgx sparku se da gejmat.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Zimonem ()
Dejstvo je, da AI ni everlasting krava, ki jo moraš hranit... tudi ta sektor se bo enkrat ustavil, zlomil in ohladil... že sedaj mariskje vlagatelji in investitorji jokajo, ker se vložek nekako ne vrača po pričakovanjih oz. še ne nosi željenega incoma. Predvideva se, da bo do takrat, ko bodo te investicije vsaj pokrile vloženo, po svetu teh storitev, ponudnikov malo morje, katere bodo, kot do sedaj v ITju po večini kupovali giganti, ampak vedno bodo alternative in prej kot slej bo tudi ta bubble dobil zaušnico.
Po drugi strani bodo prej kot slej Kitajci in še kdo začeli proizvajati relativno konkurenčen hardware, že sedaj capljajo za velikani, kar se tega tiče, gre pa stvar definitivno počasneje, kot bi si želeli sami, mi in praktično cel svet. Sem prepričan, da bo enkrat pride do tega, bo mnogo ljudi že iz samega upora kupovalo Kitajsko, ki bo precej gotovo tudi ceneje.
Včasih se mi zdi, da ljudje delajo preveliko dramo, čeprav to zelo moti tudi mene... gamerski svet ne gre nikamor, ker se je stvar za nekajkrat podražala (RAMi recimo)... stvar še vedno lahko kupiš, čeprav jo preplačaš, nekateri govorijo(te), kot da se za gamerje niti ne proizvaja več. Se je pa stvar malce racionalizirala, kar neankrat so ljudje spustili standarde in so razumeli, da nima smisla biti glavni v vasi z 128Gb RAMa. če v resnici rabiš 32Gb RAMa pa še to marsikdo ne... nekateri so ugotovili, da je DDR4 za njihove potrebe povsem dovolj, drugi, da 1440p gaming niti ni tako slab, glede na razliko v ceni, kar se 4K gaminga tiče. Pač malce streznitve, manj pederiranja in več racionalnosti. Predvsem pa, zakaj bi za domač gaming sploh kdo hotel več kot 4K, tako da se mi zdi, da je tudi v tem kontekstu demand malce zastal.
Nekako si znam tudi predstavljati, da bo vedno več subscription-based stream/cloud gaminga... torej, da boš imel doma spodoben screen in dober internet in boš pač streamal igre, kar je za veliko večino dovolj, razen za tiste, ki bi rad 300fps, kar je debata zase. Vidim, da se mnogokrat oglašajo konzolaši, pa je jasno, da tudi njim trda prede v tem kontekstu.... s tem da je računalnik seveda useful za 101 stvar, ki ne na konzolah ni.
Jaz niti ne gledam tako črnogledo na vse skupaj... seveda je bil še leto dni nazaj precej drugače, ampak to je nova stvarnost... bo pa prej kot slej tudi AI šel v stable vode in bo to za sabo prineslo pocenitve, več hardwara na trgu za plebejce, prej kot slej na trg vstopajo tudi Kitajci... brez dvoma enkrat tudi Indijci, Indonezijci, Korejci, Japonci... in še kdo.
Po drugi strani bodo prej kot slej Kitajci in še kdo začeli proizvajati relativno konkurenčen hardware, že sedaj capljajo za velikani, kar se tega tiče, gre pa stvar definitivno počasneje, kot bi si želeli sami, mi in praktično cel svet. Sem prepričan, da bo enkrat pride do tega, bo mnogo ljudi že iz samega upora kupovalo Kitajsko, ki bo precej gotovo tudi ceneje.
Včasih se mi zdi, da ljudje delajo preveliko dramo, čeprav to zelo moti tudi mene... gamerski svet ne gre nikamor, ker se je stvar za nekajkrat podražala (RAMi recimo)... stvar še vedno lahko kupiš, čeprav jo preplačaš, nekateri govorijo(te), kot da se za gamerje niti ne proizvaja več. Se je pa stvar malce racionalizirala, kar neankrat so ljudje spustili standarde in so razumeli, da nima smisla biti glavni v vasi z 128Gb RAMa. če v resnici rabiš 32Gb RAMa pa še to marsikdo ne... nekateri so ugotovili, da je DDR4 za njihove potrebe povsem dovolj, drugi, da 1440p gaming niti ni tako slab, glede na razliko v ceni, kar se 4K gaminga tiče. Pač malce streznitve, manj pederiranja in več racionalnosti. Predvsem pa, zakaj bi za domač gaming sploh kdo hotel več kot 4K, tako da se mi zdi, da je tudi v tem kontekstu demand malce zastal.
Nekako si znam tudi predstavljati, da bo vedno več subscription-based stream/cloud gaminga... torej, da boš imel doma spodoben screen in dober internet in boš pač streamal igre, kar je za veliko večino dovolj, razen za tiste, ki bi rad 300fps, kar je debata zase. Vidim, da se mnogokrat oglašajo konzolaši, pa je jasno, da tudi njim trda prede v tem kontekstu.... s tem da je računalnik seveda useful za 101 stvar, ki ne na konzolah ni.
Jaz niti ne gledam tako črnogledo na vse skupaj... seveda je bil še leto dni nazaj precej drugače, ampak to je nova stvarnost... bo pa prej kot slej tudi AI šel v stable vode in bo to za sabo prineslo pocenitve, več hardwara na trgu za plebejce, prej kot slej na trg vstopajo tudi Kitajci... brez dvoma enkrat tudi Indijci, Indonezijci, Korejci, Japonci... in še kdo.
Problem je, da če raja ne zmore pcja sestavit, tudi vsi prodajalci pritiklin pcjem ne bodo prodali svoje krame in bodo zaprli štacuno. Tako bo odmrl en velik del entertainment industrije.
Mene osebno boli flightsim+vr market, ki je sub-sub-sub-gaming nišna zadeva. Ta trenutek še dobim en uporaben setup za nekje 8-10k eur, čez 12 mesecev dvomim da bo to še mogoče, če se stvari nadaljujejo v trenutni smeri.
Mene osebno boli flightsim+vr market, ki je sub-sub-sub-gaming nišna zadeva. Ta trenutek še dobim en uporaben setup za nekje 8-10k eur, čez 12 mesecev dvomim da bo to še mogoče, če se stvari nadaljujejo v trenutni smeri.
RAM proizvajalci ne gledajo dolgoročno. Sedaj so pripravljeni na račun teh sladkih prihodkov uničit komplet PC industrijo. Jaz predvidevam, da bodo Kitajci uletel in začel štancat. Samo potem bodo trenutni težko še kdaj konkurenčni v normalnem marketu.
Folk se je razvadil do te mere, da to ne bo propadlo.
Tisti, ki s tem ustvarjajo še večje dobičke bodo tudi pripravljeni plačati. In bodo šli samo naprej.

Zimonem ::
Američani kopičjo hw , Kitajci poptimizirajo sw. Prej ali slej se bo potreba ustavila. Zadnji nateg amerov so bili agenti, ki so po nepotrebnem trošili žetončke.
Podobno bo tudi z ramom.
Intel je enkrat sma to omenil, da jih morajo upoštevati zaradi halo efekta. ni pa nekega profita.
Zdaj, ko so se našli alternativni kupci so dali igračarje čisto na hladno. Glasni so še vedno, a zaman.Vlak je odpeljal.
Eni ocitno zivite pod kamnom. Na udaru je kup industrij, in moras ziveti v kolibi sredi nicesar, da te trenutno stanje ne bo udarilo po denarnici. Jambrajo voditelji kupa industrij. Pajaci, ki na druzbenem nivoju res ne doprinesete nicesar, pa jambrate nad igranjem iger:).
O lej, si koncno dojel, da to presega igranje iger:)
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: tikitoki ()

mtosev ::
Škoda, da bo ram kriza še trajala.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013
Zgodovina sprememb…
- spremenil: mtosev ()
ZveeZ ::
Ob tem se mi poraja vrpasanje..
Ce naj bi cene (marze) rama ostale na takem nivoju, zakaj nebi kaksno (EU) podjetje odprlo obrat za proizvodnjo rama?
Ce naj bi cene (marze) rama ostale na takem nivoju, zakaj nebi kaksno (EU) podjetje odprlo obrat za proizvodnjo rama?

endelin ::
Zakaj v sloveniji ne zgradimo tovarne čipov ddr5? Če smo zgradili avtoceste lahko tudi zovarno ramov! Tudi jaz bi rad 300k usd regresa
Zgodovina sprememb…
- spremenil: endelin ()

WizzardOfOZ ::
Zakaj v sloveniji ne zgradimo tovarne čipov ddr5? Če smo zgradili avtoceste lahko tudi zovarno ramov! Tudi jaz bi rad 300k usd regresa
Marsikaj bi lahko zgradili v Sloveniji, ampak veliko lažje je metat drugim (uspešnejšim) polena pod noge.
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!
karafeka ::
Micron Predicts DRAM Crisis Until At Least 2028
Je ravno Micron & co., ki ustvarjajo to krizo....
Han ::
Chinese memory maker CXMT enters mainstream consumer memory with Corsair Vengeance DDR5 kit — Chinese-made DRAM emerges as an antidote for crushing shortages
Zaradi pohlepa vseh vpletenih se cene zelo verjetno ne bodo znižale še 2-3 leta.
Zaradi pohlepa vseh vpletenih se cene zelo verjetno ne bodo znižale še 2-3 leta.
Magic1 ::
Eu nima zmogljivosti za proizvodnjo ddr5. Imamo eno proizvodnjo v nemčiji, kje bi teoretično celo prišli na 12nm nivo, vendar je namen proizvodnje drug. Ostalo kar imamo v EU je pa vsaj za 5X večjo tehnologijo. Še ddr3 ne vem, če bi lahko delali...
Pohlep je pa navečji na strani AI. So se nahaypal tako močno, da so pripravljeni plačat poljubno za neomejene količine rama. Dokler ne pride streznitve, da se ne more ai-centre delat po neomejeni ceni, bo stanje tako.
Pohlep je pa navečji na strani AI. So se nahaypal tako močno, da so pripravljeni plačat poljubno za neomejene količine rama. Dokler ne pride streznitve, da se ne more ai-centre delat po neomejeni ceni, bo stanje tako.
Magic
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Magic1 ()
sbawe64 ::
Nvidia Huang je skupaj z ostalimi tremi proizvajalci pomnilnikov že načrtal prihodnost, in tu home customerjev ni! Samo b2b.
Kaj to pomeni ni potrebno dodatno razlagati.
//Imagine the memory cartel doing memory cartel stuff
Tudi po 2028 ne bo nič boljše za domače uporabnike, če vmes ne bo ai data center scam balonček počil.
Micron & ostali se veselijo, takih dobičkov ni bilo še nikoli.
70-80% marže.
Kaj to pomeni ni potrebno dodatno razlagati.
//Imagine the memory cartel doing memory cartel stuff
Tudi po 2028 ne bo nič boljše za domače uporabnike, če vmes ne bo ai data center scam balonček počil.
Škoda, da bo ram kriza še trajala.
Micron & ostali se veselijo, takih dobičkov ni bilo še nikoli.
70-80% marže.
2020 is new 1984
Corona World order
Corona World order
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: sbawe64 ()
Han ::
Nemški Infineon, ki je v preteklosti proizvajal DRAM, je prav tako napihoval ceno in se kartelno dogovarjal...
Podobno bo tudi z ramom.
Zdaj, ko so se našli alternativni kupci so dali igračarje čisto na hladno. Glasni so še vedno, a zaman.Vlak je odpeljal.
Eni ocitno zivite pod kamnom. Na udaru je kup industrij, in moras ziveti v kolibi sredi nicesar, da te trenutno stanje ne bo udarilo po denarnici. Jambrajo voditelji kupa industrij. Pajaci, ki na druzbenem nivoju res ne doprinesete nicesar, pa jambrate nad igranjem iger:).
O lej, si koncno dojel, da to presega igranje iger:)
Tebi tako nič ni jasno, pajac.
Lahko vprašam:
- čemu napadaš?
- kaj je dodana vrednost tvojega smetenja?
- kaj doda k temi?
- kako je tvoje smetenje sploh povezano s tem, kar sem napisal?
Razen tega, da delaš totalno budalo iz sebe, seveda - to ti je odlično uspelo.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: FireSnake ()
V Game svetu se dogajajo premiki, konkretni diskonti na igre, pač pober kolkor se da.
Vredno ogleda ...
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
|---|---|---|---|
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
| » | Cene pomnilnika so se spet podvojile (strani: 1 2 )Oddelek: Novice / Pomnilnik | 10927 (1086) | PacificBlue |
| » | Pomnilnik se še naprej draži (strani: 1 2 )Oddelek: Novice / Pomnilnik | 9559 (5296) | tikitoki |
| » | 12th Gen Intel Core - Alder Lake (strani: 1 2 3 4 … 32 33 34 35 )Oddelek: Strojna oprema | 260731 (37989) | FireSnake |
| » | 13th Gen Intel Core - Raptor Lake (strani: 1 2 3 4 … 15 16 17 18 )Oddelek: Strojna oprema | 124287 (49085) | DarwiN |
| » | Dodatnih 32 GB ramaOddelek: Kaj kupiti | 1740 (1092) | Nesta |