» »

Cene RAM so ponorele

Cene RAM so ponorele

1 2 3
4
»

Ales78 ::

Takole nekako, si predstavljam, da se bo izvedlo prestavljanje uporabnikov na cloud in subscription
model. Kritične komponente računalnikov bodo postale predrage za domačo uporabo.
SDS in ne-voljenje: https://slo-tech.com/forum/t835230/p8641476#p8641476
"Levi fašist" je skovanka ljudi brez izobrazbe, ki ne vedo kaj fašizem sploh
pomeni, uporablja pa se za poizkus relativiziranja/prikrivanja pravega fašizma.

PluribusUnum ::

Ena dvorezna: telefon s polnim PC CPU, CPU se aktivira na max moč samo ko je na docking postaji, postaja zagotavlja hlajenje, prenos PCI-e in ostalo. Tole se vse skupaj prenese na obdobje, ko se bo samo še štelo število jeder, se prvi stagnacija performanca posameznega jedra.

mtosev ::

Samael je izjavil:

SATA SSD-ji tudi ...

Samsung to halt SATA SSD production, leaker warns of up to 18 months of SSD price pressure, worse than Micron ending consumer RAM

Zadnji Sata SSD disk sem jaz kupil leta 2020. Prvi nvme disk pa imam isto iz leta 2020 ko sem kupil desktop pc.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

kixs ::

Potem bodo sedaj Samsung NVMe-ji cenejsi?

tikitoki ::

Trenutno so vsaj polovico dražji.

Se najbolj zabavne so prednaročila za ram, ki bo uzdan čez dve leti.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: tikitoki ()

ššš ::

Računalnik, ki ga uporabljam za domačo uporabo sem dobil za 20e na bolhi. I5 4590 in 16gb Rama. SSD disk sem mel od prej. Za editiranje fotk v PS in internet je dovolj. Ne vidim, da bi kadarkol v prihodnosti računala za domačo uporaba bla predraga. Ta računalnik bo za šalo še 10let fural XFce in lubuntu.

Squirrel ::

Da ne boš čez leto pa pol tle spraševal, kaj pametnega se da dobiti za 30 eur, ker ti je šla matična :D

tikitoki ::

ššš je izjavil:

Računalnik, ki ga uporabljam za domačo uporabo sem dobil za 20e na bolhi. I5 4590 in 16gb Rama. SSD disk sem mel od prej. Za editiranje fotk v PS in internet je dovolj. Ne vidim, da bi kadarkol v prihodnosti računala za domačo uporaba bla predraga. Ta računalnik bo za šalo še 10let fural XFce in lubuntu.

Dobra cena.

SuperJet ::

Upam da bo posledica pospešen prehod na Linux ter končno večji poudarek na optimizaciji softwera.

KTr1sk ::

SuperJet je izjavil:

Upam da bo posledica pospešen prehod na Linux ter končno večji poudarek na optimizaciji softwera.

To je lahko res dobra priložnost za Linux, jaz edino pogrešam Adobe, da ni za Linux, drugače bi ga že uporabljal
Ryzen5-7600x,32gb ddr5,rx9060xt16gb,nvme2x,hdd4x, Dell G3223Q

mtosev ::

Ne vem. Jaz sem happy Windows user. Sicer mislim, da je Linux tudi super samo sem preveč navajen na Windows, da bi naredil switch na Linux. Sem pa android user.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Zgodovina sprememb…

• predlagalo izbris: FireSnake ()

Han ::

RedDrake ::

Squirrel je izjavil:

Da ne boš čez leto pa pol tle spraševal, kaj pametnega se da dobiti za 30 eur, ker ti je šla matična :D

4th gen lenovo/hp/dell PC-je z osnovnim pentiumom in 2/4G rama ter HDD-jem dobiš za 20-30 EUR ali včasih tudi manj.
Vtakneš notri svoj i5, RAM in SSD ter greš naprej, brez da dvakrat pomisliš.
In ja, te stvari ne crknejo zlepa - v eni firmi imam 12 lenovo M73/M93/M93p, W10 ali linux, dela vse za pisarno b.p. So pa vsi "nadgrajeni" na i5, 8G ali 16G rama ter SSD. V omari leži par napajalcev in par palčk rama ter mislim da 4-je original 4th gen pentiumi že več kot 5 let. Crknit noče nič. Kupljeno rabljeno, od večjih firm, večinoma 2019, še preden so cene šle v stratosfero zaradi 'ronce. Sploh M93p so luštni, ker se da naflikat 16G rama s 4G palčkami in imajo tako spredaj kot zadaj USB3.

UkrFTW!! ::

mtosev je izjavil:

Ne vem. Jaz sem happy Windows user. Sicer mislim, da je Linux tudi super samo sem preveč navajen na Windows, da bi naredil switch na Linux. Sem pa android user.

Nimaš časa. In verjetno prežno porabljaš čas z igranjem igrc.

Nikonja ::

UkrFTW!! je izjavil:

mtosev je izjavil:

Nimaš časa. In verjetno prežno porabljaš čas z igranjem igrc.

Niso igre glavni razlog, ampak plug&play, vse enostavno dela, in zakaj potem iskat alternativo, pa še trikrat bolj komplicirano. Imam Linux na drugem računalniku ampak to ni OS za 99% ljudi - hence zkj jim je tržni delež v 20ih letih poskočil iz 2 na 4%. Kot prvo ne dobiš kar dost win programov na linuxu in potem pa tiste katere dobiš ni nujno da delajo na vsaki distribuciji... preveč kaotično za normalnega juserja, in dokler je tko ne bodo prepričali nobenega razen manjšega % IT posebnežev.

pegasus ::

Vse enostavno dela? Right ... Fotr zadnjič prestavil printer iz win7 na win11 in jamral, da ne dela. Ker win11 ni driver več sploh. Sem mu na koncu printer na linux pripel in ga posharal, trivialno.

globoko grlo ::

Ja 1x mors tut printr zamenat.

Sicer pa kot nek genericn printer neki vn plune, za penzice verjetn ok.
Gigabyte B460M DS3H | I5 - 10400F | 16GB | 6700XT | P2 m.2 500GB

klinker ::

pegasus je izjavil:

Vse enostavno dela? Right ... Fotr zadnjič prestavil printer iz win7 na win11 in jamral, da ne dela. Ker win11 ni driver več sploh. Sem mu na koncu printer na linux pripel in ga posharal, trivialno.

Po drugi strani pa meni 10+ let stara profi zvocna karta dela na w11 z win7 driverji.
Ima kar prav decko. Prevec je razdrobljeno vse pri Linuxu. Sem tudi jst veckrat poskusu, pa nisem lih lev z racunalniki in za desktop zadeva enostavno ne gre, razen ce pc uporabljas samo za surfat in multimedio.
Linux je top za server segment, pozarne zidove, nas ipd, za desktop zal ni to to.

Linux je bil best za desktop v enterprise okolju že pred 25 leti. Danes je samo še boljši.

Verjetno se danes ni, ce nimas vseh aplikacij web based.

Nimam. Tudi pred 25 leti jih nismo imeli.

Kul >:D

bm1973 ::

pegasus je izjavil:

Linux je bil best za desktop v enterprise okolju že pred 25 leti. Danes je samo še boljši.

Če je edino, kar rabiš, konzola, pol ja :D.

Drugače je pa GUI na Linuxu pač nočna mora, s svojim razdrobljenim ekosistemom.

Plus, na koncu bo vsak Windows manager uporabljal Windows theme >:D.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: bm1973 ()

SuperJet ::

Razdrobljenost niti ni več takšna nočna mora kot je bila nekoč.

Snapcraft in Flathub paketni menegerji so vedno bolj popularni. Ti so agnostični glede distribucij in verzij.

klinker ::

pegasus je izjavil:

In tu se konca. Cim pa potrebujes kako orodje za kaj ustvarjat pa sta zal win in mac edina opcija.
Dokler linux skupnost ne preprica tavelikih da izdajo software za linux platformo zal ne bo nic, pa je lahko najboljsa stvar po namazanem kruhu. OS je zato da poganjas orodja, ki jih potrebujes in nic drugega, ce orodij ni ne pomaga ama nic.

A zato vsi filmski studii laufajo linux, blender in gimp :))

Do they?

Na render serverjih že, ampak na desktopih? Z vso USA Apple obsesijo?

Vprašaj jih. CG folk je tako slabo plačan, da si applov ne morejo privoščit.

pegasus je izjavil:

Vprašaj jih. CG folk je tako slabo plačan, da si applov ne morejo privoščit.

To je pa res...

To 3D risanje je prav plebejski job :D.

So mi 1x, tam 10 let nazaj razlagali tečajniki v UK kaj se je zgodilo...

Kurzweil ::

pegasus je izjavil:

A zato vsi filmski studii laufajo linux, blender in gimp :))

Ko že ravno omenjaš, lani je izšel čudovit latvijski animiran film Flow, ki je bil narejen v Blenderju, pa še to nisem prepričan, da je bil zadaj Linux...

Linux je super za določene stvari, kot recimo za serverje in podobno. Vsekakor se da marsikaj počet in ga imam tudi sam v virtualcu (5 različnih distribucij)... pa recimo na igrači imenovani Raspberry je Raspberry Pi OS, ki je narejen po zgledu Debiana (Monolithic kernel)... in bi še lahko kaj našteval.

Dejstvo pa je, da za gamerje je boljši Windows, za casual userje je boljši Windows, čeprav zna biti unix-based OS bolj stable (zato tudi bolj pogosta raba v svetu serverjev and stuff)... za omenjeno delo je Linux, ko pa pridemo spet do nekega dela, recimo modeliranja, renderiranja, grafike nasploh, pa spet Linux ne pride blizu, da ne naštevam drugih področij.

Tudi sam sem mnogokrat šel čez to, sem si prav želel, da bi lahko imel Linux za primary OS, pa v praksi ne gre, ga pa imam kot že prej rečeno... seveda obstjajo alternative, tako za office, tako za recimo Photoshop related programe in vse... ampak globoko pri sebi vsi zagovorniki veste isto... če si res želiš gre, ampak za vse je potrebno iskati rešitve, alternative, pol-izdelke, ki so community driven, ko samo čakaš, kdaj bodo stvari izugubile support... etc.

Gamerji migrirajo na steamOS in bazzite, casual userjem je vseeno (torej jim je linux bolj smiseln), video & rendering je linux na nivoju, cad & strojništvo pa sem malo ven iz scene, vidim pa da se jih precej migrira na web, torej je linux tudi tu v igri.

Ja, jamrat in iskat izgovore se da vedno. Vprašanje je samo, na kateri točki je trenutni ekosistem dovolj boleč, da se odločiš migrirat na drugega.

V server svetu je recimo podobna dilema, kdaj in kako migrirat iz oracla na postgres ...

Večina ljudi uporablja browser. To je edini app...

Bi lahko uporabljali tudi Haiku OS :)).

Liker ::

Ne vem no, jaz imam linux kot primarno delovno mašino že od leta 2005. Odvisno kaj delaš. Verjamem da profi CAD/CAM uporabniki, ki morajo v službi goniti CATIO/Autodesk/SIMENES NX/... pač ne morejo ne linux. Ali pa če si vendor locked na Adobe tudi ne moreš. Ampak domači uporabnik pa 99,99% zmore z linuxom, dokaz za to pa je ravno android ki ga ima vsak v žepu. Rabiš retuširat nek JPG? GIMP to zmore ravno tako dobro kot Photoshop. Rabiš spisat nek dokument? LibreOffice je že zdavnaj povsem dovolj dober da ne manjka nič resnega. Celo domačo ekonomijo se da v Calc-u (excelu) vodit b.p. Rabi mulo naredit powerpoint za šolo? Komot shraniš v pptx format in bo delovalo povsem ok za šolske namene.
Če bi OS-i bili razporejeni po tem da nek SW nujno teče samo na njih, bi bil Win delež manj kot 50%, če ne pod 25%. S tem da veliko tu odpade na igre, ki so res bile večinsko Win only. Se pa to ekspresno spreminja.

Kurzweil ::

pegasus je izjavil:

Gamerji migrirajo na steamOS in bazzite, casual userjem je vseeno (torej jim je linux bolj smiseln), video & rendering je linux na nivoju, cad & strojništvo pa sem malo ven iz scene, vidim pa da se jih precej migrira na web, torej je linux tudi tu v igri.

Ja, jamrat in iskat izgovore se da vedno. Vprašanje je samo, na kateri točki je trenutni ekosistem dovolj boleč, da se odločiš migrirat na drugega.

V server svetu je recimo podobna dilema, kdaj in kako migrirat iz oracla na postgres ...

Od vseh, ki jih poznam, da so kao gamerji, jih ima ravno en promil steamOS in bazzite... ko sem bil še škrat, sem nekoč delal tudi v servisu, daj sosedovi Jožici na comp nek Linux in poročaj, edino če rad hodiš omenjeni Jožici na obisk, veš pa kako je, folk je navajen na Windows, probaj prepričat Dragota, da gre sedaj na Linux in da bodo ikone drugače razmetane, v kolikor mu ne greš vse spreminjat, da je Windows-like... kar se CADa, grafike in videa tiče ti jaz povem, da Linux ne pride skozi... da ne govorim o supportu komponent in driverjih... mnogo driverjev za Linux distribucije sploh ne deluje, jih ni oz. jih nikoli ni bilo... Windows plug and play sistem je tu odličen, pustimo optimizacijo... za gamerje pa je Linux šala.

Da ne razumeš napak, jaz imam Linux, bi si želel, da bi ga uporabljalo več ljudi, se strinjam veliko stvari se da, je po večini free in open source, bolj varen (ker je manj razširjen)..... ampak objektivno v praksi stvar ne deluje vedno najbolje, če nimaš seveda komp za gledat filme, natipkat recept za ajdove štruklje v LibreOffice (pa še tu se mestoma v office-like programih najde kdaj kakšna težava) oz. v kateri izmed alternativ in da odigraš web based remi s sosedovo Marjano... močna stran pa seveda razni data centri, serverji... ni pa seno za goske in življenje je precej bolj preprosto in preverjeno, če imaš na kompu Windows. Ma običajen folk se trese, že če mu daš gor namesto Chroma ali Firefoxa en Brave browser, kje je šele OS, ki ni Windows. Niti slučajno nisem zagovornik sistema Windows, prej obratno, ampak v praksi vemo kako je.

Jaz pa imam zaradi dela, zabave, radovednosti in še česa res inštaliranih 5-6 distribucij in še enkrat, da se marsikaj, ampak za nekoga, ki se mu da s tem ukvarjat. Večini folka predstavljajo probleme že imena drugih aplikacij, druga datotečni sistem, druga poimenovanja, mestoma obskurne rešitve in alternative, ki tu pa tam tudi izgubijo support, ker so jih razvijali neki zanasenjaki, ki pač nimajo časa za nadaljni razvoj.

Bilo bi super, če bil Linux za vse, pa žal ni.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Kurzweil ()

Vse kar pišeš je res, ampak glede na to kakšna je razlika med W7, ki ga je Drago uporabljal 10 let in W11, je čisto vseeno če uporablja Gnome/KDE. Pač nekaj drugačnega.
Ravno Drago, Jožica, Nevenka in Stane so tisti, ki jim je vseeno, ker rabijo, kot si napisal, prebrat fb, kak forum, kako družbeno omrežje, natipkat kak recept, objavit slikico ali dve, ipd ... Stvari ki jih 10 let star android telefon zmore, in jasno tudi vsak manj kot 15 let star PC z linuxom.
Dovolj za več kot 50% prebivalstva. Mlajši pa itak ne vedo da datotečni sistem sploh obstaja, po zaslonu "slajdajo" po 15-ih sekundah ker niso sposobni daljših obdobij koncentracije in podobno. Pretiravam, ampak dejstvo je da je na Win okolje "priklenjena" ravno "naša" generacija, ki šteje trenutne nekje med 25 in 55.

Razmislite o tem, kar se tiče softvera...

- en paket za Windows
- en paket za MacOsX
- koliko Linux paketov za koliko distribucij...

Plus N package managerjev, nekompatibilnostih med seboj in vsak pravi, da je najboljši od narezanega kruha naprej...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: bm1973 ()

bm1973 je izjavil:

Razmislite o tem, kar se tiče softvera...

- en paket za Windows
- en paket za MacOsX
- koliko Linux paketov za koliko distribucij...

Statično linkaš kodo in imaš en paket za vse? V času 150M velikih "aplikacij" za igranje križcev in krožcev to res ni nič posebnega, ali pač?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Liker ()

WizzardOfOZ ::

Delam v vseh treh sistemih, zase za osebno rabo pa preferiram windows okolje.

Ampak si pa sam pripravim ISO in iz uradnega isota izločim skoraj polovico vsega (5.6Gb je original iso, moj tiny z vsem izločenim je pa 2.9Gb), pa potem inštaliram na željeno mašino. Tako predelani windowsi tečejo tekoče in brez da bi pošiljali kamorkoli karkoli in tudi cpu pa ram sta konkretno manj zasedena.
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!

djabi ::

Ena od možnih rešitev za RAMe je nakup adapterja SODIMM -> DIMM:

Adapterje se dobi že za nekaj evrov, sploh na AE in drugih kitajskih straneh.

DDR5 SODIMM (prenosniški) RAMi se najdejo praviloma ceneje kot DIMM (namizni) RAMi.

Recimo 8 GB/5600 MHz iz Litve za 42 evrov (cena s poštnino, na zalogi):
https://www.ebay.de/itm/277512558221

yayo ::

karafeka ::

Saj, prehajamo v fevdalizem.

floyd1 ::

WizzardOfOZ je izjavil:

Ampak si pa sam pripravim ISO in iz uradnega isota izločim skoraj polovico vsega (5.6Gb je original iso, moj tiny z vsem izločenim je pa 2.9Gb), pa potem inštaliram na željeno mašino. Tako predelani windowsi tečejo tekoče in brez da bi pošiljali kamorkoli karkoli in tudi cpu pa ram sta konkretno manj zasedena.

Tekoče update pol lahko delaš, ne "naserje" potem teh stvari nazaj? Obstaja na netu kak res DOBER tutorial za to, kaj lahko izpustiš, pa da potem nimaš raznoraznih težav, ko ti "jamrajo" programi, kaj vse jim manjka?

floyd1 je izjavil:

WizzardOfOZ je izjavil:

Tekoče update pol lahko delaš, ne "naserje" potem teh stvari nazaj? Obstaja na netu kak res DOBER tutorial za to, kaj lahko izpustiš, pa da potem nimaš raznoraznih težav, ko ti "jamrajo" programi, kaj vse jim manjka?

Kako narediš iso:

Lahko pa sprobaš AtomOS na osnovi windows 11 25H2:
https://www.atom-os.com/
download: https://www.atom-os.com/#download

Nano bo pa verjetno premalo vsega (ali pa ne - jaz bom danes naložil na N150 z 16GB rama in 500GB diskom, pa ti lahko sporočim):
https://nano11-dev.github.io/

Pa kako odstranit bloatware, telemetrijo,...

Nano mi ni ravno všeč, je letel dol. Zdaj se namešča AtomOS 25H2.

od boota z usb ključkom do prvega restarta (torej za prenest vse podatke, particije narest,....) 3 minute. Impresivna hitrost inštalacije.
1 2 3
4
»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Pomnilnik se še naprej draži (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Pomnilnik
645905 (1642) tikitoki
»

12th Gen Intel Core - Alder Lake (strani: 1 2 3 432 33 34 35 )

Oddelek: Strojna oprema
1739240652 (17910) FireSnake
»

kateri mini PC? (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Kaj kupiti
33059135 (10853) polozweii
»

Dodatnih 32 GB rama

Oddelek: Kaj kupiti
171580 (932) Nesta

Več podobnih tem