» »

Nadgradnja sončne elektrarne

Nadgradnja sončne elektrarne

robek ::

Imam sončno elektrarno, manjšo, kot je bilo izdano soglasje (cca. 10.5 vs 13.6). Zdaj bi jo povečal za cca. 2kW (to je ene 6-7 panelov). Ti, ki so mi jo zgradili, so mi dali ponudbo za to nadgradnjo v višini skoraj 3000 EUR. Gledam cene materiala in pride panel + optimizator v maloprodaji cca. 150 EUR, njih verjetno 30% manj. A se samo meni zdi, da me hočejo prinesti okoli? 150% na ceno materiala za delo (namestitev panelov in nastavitev razsmernika)?

Podvprašanje: ti jo lahko nadgradi kdorkoli? Rad bi, da ostanem v sistemu netmeteringa. Ne vem, kako je z dostopom do razsmernika...

Hvala.
  • spremenil: robek ()

feryz ::

2 kW so štirje paneli.
Če ni ultra zajebano, je to dobra ura dela za dva.
Bom zaokroževal navzgor, ultra navzgor.
Dostava 50 eur.
4 ure dela 140 eur.
Paneli 200 eur.
Optimizatorja 100 eur.
590 pljus ddv je čez prst 650 eur.
Vse ostalo je ultra nateg.

Pravljice okrog papirologije, so pravljice. Dodaš in mir.
Fajn je edino da uredijo shemo v Solaredge. Če nočejo, se da tudi to prenesti na drugega. Elektrarna in dostop sta tvoja lastnina, ne monterjeva.

Jaz bi v bistvu dodal 6 panelov. Nekaj mi je razlagal, da bo skupna številka panelov potem takšna, da mora spremeniti na 2 kroga, tako da je morda nekaj dodatnega dela.

Bom po tvojih izračunih zaokrožil ultra navzgor in rekel, da bi moralo biti za to delo v kompletu 1500 EUR dovolj, 3000 je pa res hud nateg. Sploh, če pomislim, da se pojavljajo ponudbe za 8000 EUR za komplet elektrarno z baterijo.

Hočem pa, da se uredi tudi shema v Solaredge in da je vse tako, kot je treba. Zdaj sem v dilemi in se sprašujem, če lahko naročim nadgradnjo pri kom drugem.

starfotr ::

...Solaredge.

Elektrarna in dostop sta tvoja lastnina, ne monterjeva.

Vse kar je povezano v internet in kjer nimaš polnega dostopa, ni tvoje. Torej večina zadev, ki jih vidiš okoli sebe. Saj brez rezervnih delov, načrtov, kod za dostop in podobno je vse to lahko samo krama, ki čaka na milost ali nemilost proizvajalca.

starfotr je izjavil:

...Solaredge.

Vse kar je povezano v internet in kjer nimaš polnega dostopa, ni tvoje. Torej večina zadev, ki jih vidiš okoli sebe. Saj brez rezervnih delov, načrtov, kod za dostop in podobno je vse to lahko samo krama, ki čaka na milost ali nemilost proizvajalca.

Smo lahko konstruktivni, prosim?

WaterBoy ::

Če je potrebno celotno elektrarno razdreti in povezati na dva stringa je kar nekaj dela, prav tako če pride izvajalec na objekt to narediti nakaj stane. Seveda lahko to sam narediš ali pa ti naredi na pol zastonj, ampak v sistem ti jih mora še vedno vnesti izvajalec, razen če elektrarno preneseš na koga drugega in ti on to vse uredi. Naj ti izvajalec po nadgradnji preda tudi solar edge designer, saj če tega nimaš in pride kaj narobe solar edge ne prizna garnacije :)

WaterBoy je izjavil:

Če je potrebno celotno elektrarno razdreti in povezati na dva stringa je kar nekaj dela, prav tako če pride izvajalec na objekt to narediti nakaj stane. Seveda lahko to sam narediš ali pa ti naredi na pol zastonj, ampak v sistem ti jih mora še vedno vnesti izvajalec, razen če elektrarno preneseš na koga drugega in ti on to vse uredi. Naj ti izvajalec po nadgradnji preda tudi solar edge designer, saj če tega nimaš in pride kaj narobe solar edge ne prizna garnacije :)

Ja, je nekaj dela, ampak ni treba razdreti cele, ker jih lahko iztakne na robovih - je tako razporejeno. Vseeno - dela za trikratnik materiala?

starfotr je izjavil:

...Solaredge.

Ok, posebej zate, drobni tisk.
Dostop do tvoje elektrarne na serverju Solaredge, ki si ga po zmotnem prepričanju ljudi lastijo monterji, je v domeni investitorja.
Povedano drugače, če ti monter zavrača popravilo sheme v Solaredge programu ali hoče to zaračunati, lahko investitor kadarkoli prenese dostop na drugega monterja. Ali nase, če da lažne podatke. Ki jih itak nihče ne preverja.

robek je izjavil:

Ja, je nekaj dela, ampak ni treba razdreti cele, ker jih lahko iztakne na robovih - je tako razporejeno. Vseeno - dela za trikratnik materiala?
Pozabil sem konstrukcijo, 35 evrov po panelu.
Mene bi torej prišlo 35 (konstrukcija) + 35 (500 w panel) + 25 (optimizator na pol) x 4 = je 380 eur + ddv (9,5% seveda).
1 uro časa in enega kolega za dvigniti, bi tudi nekje našel.
Koliko boš ti dal, pa veš sam.

Magic1 ::

Če je treba dat na 2 stringa, se pa cena lahko hitro podvoji. Odvisno od zahtevnosti dodajanja dveh dodatnih kablov.
Magic

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Home Assistant SolarEdge (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
18813660 (555) lipa
»

Hibridni razmsernik za sonco elektarno. (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
598533 (2771) Lonsarg
»

Zakaj gorijo sončne elektrarne (strani: 1 2 3 )

11620092 (6868) Gregor P
»

sončni paneli

264732 (3786) starfotr

Več podobnih tem